A fenntartható energiamenedzselés versenyében nincsenek vesztesek

2016. szeptember 17. 12:43 - CHIKANSPLANET

14724-a-wind-turbine-in-a-field-pv.jpgA globális energiapolitika fokozatosan változik. Az elöregedett, kevéssé hatékony fosszilis erőműveket szép lassan felváltják a magas hatásfokú egységek vagy a megújuló energiaforrásokat kiaknázó létesítmények. A technológia változása lehetővé teszi, hogy jelentősen kevesebb (vagy éppen nulla) károsanyag-kibocsátás mellett termeljünk energiát. Ugyan, ez még napjainkban –különböző gazdasági, földrajzi okokból – nem mindenhol kivitelezhető, a legtöbb nemzet jó úton halad afelé, hogy fenntartható módon, az ökológiai lábnyomot minimálisra csökkentve végezze ilyetén erőforrásmenedzselését. A gazdasági nagyhatalmak éves energiatermelésének tíz-, húsz-, de akár harminc százaléka is származhat már megújuló energiaforrásokból. Mindemellett a gazdaságilag fejletlenebb országoknak is nyújtanak támogatást, hogy azok se maradjanak le a fenntartható energiatermelés versenyében.

Sokat változtak az energiatermelési szokások az elmúlt évtizedekben. A megújuló energiaforrások használta nem véletlenül lett nagy divat globális szinten. A lehetőség többnyire minden nemzet számára adott, hogy fenntarthatóbbá tegye energiaszektorát. De milyen módon alakul át egy nagyhatalom- és miként egy fejlődő nemzet energiapolitikája?

Ahhoz, hogy egy ország megújuló energiaforrásokat használva termelhessen energiát, meg kell felelni néhány követelménynek. Az egyik leglényegesebb kitétel, hogy az adott iparág számára megfelelőek legyenek a környezeti és éghajlati feltételek. A technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy akár vízen úszó szélturbinákat üzemeltessünk, vagy saját házunkra szereljünk fotovoltaikus rendszereket. Szerencsére a megújulóenergetika elég sokszínű ahhoz, hogy a különböző éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodva használhassa ki a megújuló energiaforrásokat. Például a ködös, esős és szeles vidékeken ugyan nem hasznosítjuk hatékonyan a nap energiáját, azonban, ezzel ellentétben a szélturbináknak és a vízierőműveknek pont ezek a körülmények kedveznek. Csak okosan kell dönteni!

A megújulóenergetika történő befektetések mértéke az egekbe szökött az elmúlt évtized során. Addig, amíg az ezredforduló elején még a nap energiájának energiatermelési célokra történő felhasználásával kapcsolatban az emberek húzták a szájukat, s az üvegházhatás negatív következményein egyesek csak mosolyogtak; mára teljesen megváltozott a helyzet. 2015-ben 329 milliárd dollárt költöttek világszerte a megújulók-iparára, idén pedig még nagyobb mértékű befektetéshullám várható. Az elektromos autók elterjedésével a közlekedés okozta szén-dioxid-kibocsátás is fokozatosan mérséklődik. A zöld energia felhasználásában jelenleg Németország az éllovas, ahol a megtermelt energia közel harminc százaléka származik megújuló energiaforrásokból.

Az olyan kevésbé fejlett régiók, mint Afrika egyes részei, saját erősforrásból nehezen lenne képes tartani a lépést a fejlettebb nemzetekkel a fenntartható erőforrásmenedzselésben. Szerencsére a megújuló energiatermelés „versenye” nem az egymás közti különbségek növeléséről szól. Mindinkább úgy képzelhetjük ezt el, mint egy olyan versengést, ahol mindenki igyekszik segíteni a másiknak, hogy együtt érjenek célba. A cél pedig nem más, mint a károsanyag-kibocsátásmentes jövő. Az elmúlt hónapokban több olyan esemény is történt, ami ezt igazolja. Például a franciák 33 millió dollár értékű fotovoltaikus rendszert építenek Kenyában, ahol az ellátásbiztonság még gyerekcipőben jár. A fejlődő nemzetek esetében – mint amilyen hazánk is – szintén nagymértékű felzárkózást tapasztalhatunk. A különböző támogatási rendszerek segítségével a közepesen fejlett országokban is folyamatosan bővül a megújuló energiaforrásokat kiaknázó erőművi portfólió. Magyarországon további segítséget jelenthet a felkészült energetikai vállalatoknak METÁR, azaz a megújuló energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer, ami 2017-ben fog életbe lépni.

Az olyan energetikai vállalatok pedig, amelyek a zöld energia hasznosításával is foglalkoznak, az elmúlt évek tapasztalatai szerint a tőkepiacon is sikeresek. A befektetők számára rendkívül vonzó, hogy egy olyan iparág részesei lehetnek, amely globális szinten nem csupán elfogadott, de tendenciózus fejlődést mutat, és a fenntartható fejlődést segíti elő. Egyes vállalatok zöld kötvény-kibocsátása során – mint ami a dán Dong Energy esetében történt, 2016 második negyedévében – olyan is előfordult, hogy a vállalat részvénykibocsátásának jegyzési időszakában jelentős, (a Dong esetében 1,6 millió dolláros) túljegyzés történt.

Az iparág fejlődése a munkaerőpiacon is kedvező lehetőségeket teremt. A szén felhasználása és a széntüzelésű erőművek száma is egyre kevesebb világszerte. Az elöregedett erőművek pótlása komoly feladat, ami így számos munkahelyet teremt. Az új erőművi egységek esetében nem csak a létesítés folyamata igényel nagy mennyiségű munkaerőt, hanem azok üzemeltetése is, emiatt a megújulóenergetikai projektek folyamatosan szívják magukba a munkavállalókat.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr7711713081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2016.09.17. 21:51:55

Elképesztő ez a bármilyen forrást, adatot, diagramot nélkülöző ctrlC ctrlV ámokfutás.

Szégyen.

monsterrider 2016.09.18. 10:02:11

@Éhes ló: Ott van a forrás a jobb felső sarokban. Valóban szokatlan, hogy valaki a saját elképzeléseit, gondolatait írja le, ez téveszthetett meg téged is. :)

Éhes ló 2016.09.22. 16:47:44

@monsterrider: nos ha ő a "forrás" akkor csak azt tudom róla írni, hogy bolond likból bolond szél fú.

jönnekapocok 2016.09.23. 09:18:16

@Éhes ló: Honnan hiányoznak adatok, diagramok, kedves Éhes ló? Ha ennyire tájékozatlan vagy, arról nem a szerző tehet. (jöhet az önmagadat kimentő összefüggéstelen válasz)

Egyébként nem csak a fejletlen régiók kapnak támogatást, Románia is kapott a közel 300 milliárdot energetikai fejlesztésekre; és ők azért nem Kenyával vannak egy szinten.

Éhes ló 2016.09.23. 10:03:31

@jönnekapocok: a szerző a postban nem kevés (megalapozatlan, forrástalan és adatolatlan) állítást követett el.
Ezek közül pár:

"A gazdasági nagyhatalmak éves energiatermelésének tíz-, húsz-, de akár harminc százaléka is származhat már megújuló energiaforrásokból."
"2015-ben 329 milliárd dollárt költöttek világszerte a megújulók-iparára.."

Melyek ezek és milyen energiatermelésre gondol a szerző, milyen források alapján?

"Az olyan energetikai vállalatok pedig, amelyek a zöld energia hasznosításával is foglalkoznak, az elmúlt évek tapasztalatai szerint a tőkepiacon is sikeresek."
Melyek ezek és milyen zóld energiára gondol a szerző, milyen források alapján, amikor a szoláripar összeomlott a kínai szubvencionált gyártás és a csökkenő kereslet okán?
A szélturbinák építását most állították le a németek, akik egyébként is komoly gondokkal kküzdenek a rendszerüzemeltetésben a sztochasztikus rendelkezésre állással betáplált és túlárazott zőldáramukkal.

Elképesztő ez a bármilyen forrást, adatot, diagramot nélkülöző ctrlC ctrlV ámokfutás itt már sokadjára.

Szégyen.

jönnekapocok 2016.09.23. 13:32:59

@Éhes ló: Szerintem alapvetően ez csak egy energetikai-fenntartahatósági blog, nem egy híroldal.

Ha kosármeccset nézel, ott sem mondják el Kobe Bryant minden pontja után, hogy életében hány pontot dobott, s hogy ezt az adatot honnan veszik. Ha ennyire érdekel, nézz utána.

Ha híradót nézel, ott is minden második szó után felkapod a fejed, hogy ezt vajon honnan tudják?

Én ismeretterjesztő írásoknak fogom fel az ilyen cikkeket, sok mindenről hallhat így az ember.

Éhes ló 2016.09.23. 14:33:23

@jönnekapocok: egy post tartalmáról, minőségéről alkottam véleményt.
Nem első alkalommal.

Tele van megalapozatlan állításokkal, hamis megállapításokkal.

Ha a kosármeccsen négyméterest mond a kommentátor, vagy szabadrúgásról hadovál, elkapcsolsz és meg van a véleményed a közvfetítésről és a riporterről.
A hiradó is hiteltelen, ha általánosságokat, konkrétumokat nélkülözve ont eléd megalapozatlanságokat.

A post szerzőjét minősíti.

A világ energiatermelésének meghatározó részét még ma is belső és külsőégésű motorok szolgáltatják (szállítás, közlekedés, mezőgazdaság, áramtermelés motorokkal, gáz-olaj-gőz turbinákkal).
Mert bizony a közlekedéshez, szállításhoz (vízi szállításhoz is, légiszállításhoz is) mezőgazdasághoz is (mechanikai) energiára van szükség és a világ beépített mechanikai energiatermelő kapacitásának többsége belső és külső égésű motor, turbina mely mechanikai(mozgási) energiát állít elő.
Ezen a területen nincs szinte semmi zöldség (külsőégésű motorok esetében van minimális bio részarány, amikor erdőket, szemétből, szennyvízből termelt gázt tüzelnek el a motorok meghajtásához).

Mások ezen a fogalmon a hő és a villamos energia termelést értik.
Ezen belül sem éri el a szerző által idézett értékeket a megújuló részarány, mert az ipari hőtermelés alapvetően atom és fosszilis alapú, ma még elenyésző a biogáz, biomassza hőtermelésbe vonása.

Kizárólag a villamos energia termelésre lehet talán igaz a szerző állítása,
bár a 30%-ot nem érte el még a németeknél sem ez az érték (alulról közelítette az eltelt években).

De mindez nem derült ki a postból.

Ez a pár példa is mutatja, hogy a fogalomhasználaton, adatokon, forrásokon mennyi minden múlik.

Ezért szokták ezeket (mérnökök, szakértők) még a tudományos ismeretterjesztésben is pontosítani, adatolni, forrásokkal alátámasztani, mert nem mindegy mi mennyi.

Példaként itt egy forrásként idézhető cikk:
atomenergiainfo.hu/tudastar/a-megujulo-energiaforrasok-valos-tukre

De akit érdekel, az egyetemi és egyesületi anyagok között is találhat nem keveset:
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0019_Energiaellatas_alternativ_energiaforrasok_hasznositasa/ch01s02.html

Nos ezek nevezhetők tájékoztatásnak, még ha külön-külön is tartalmaznak vitatható megállapításokat, vagy olyan forrásokat, adatokat, melyekben nincs tudományos konszenzus.
De legalább törekedtek a közérthetőségre, adatoltságra, pontos fogalomhasználatra.
Ez egy szint.

Ez a blog és post pedig nem az.
Nyomorúságos.

jönnekapocok 2016.09.29. 10:31:22

@Éhes ló:
Ahaaa, mindent értek. :) Szóval a saját oldal promózására ment ki a játék. Okos! :)

A szokásos, "mindenki hülye, csak én vagyok a helikopter" hozzáállásból kikövetkeztethettem volna.

Nem mondom, hogy butaságokat írtál, mert nem, sőt, de a blogokat nem is ezért olvassa az ember, hogy az ott leírtakra hivatkozzon később.

Várjuk a következő posztot! A múlt héten nem volt, mikor érkezik a következő?

Éhes ló 2016.09.29. 13:49:36

@jönnekapocok: Tévedsz, vagy hazudsz.
Egyik sem a "saját" oldalam, hanem kettő, a neten fellelhető párzer körül, mely képes szakszerű leírásokat adni az érdeklődőknek.
Példaként idéztem őket.
süti beállítások módosítása