Fesztivál-fenntarthatóság: ceruzalemért almát, PET palackért kempingfotelt

2016. július 15. 10:41 - CHIKANSPLANET

chpblog_wasteoid_szemetszedes.jpgTermészetesnek tűnik, hogy egy fesztivál, vagy akár a nagy tömegeket megmozgató közös meccsnézés után néhány napon belül a szeméthegyek „önmaguktól” felszívódnak. A műanyag palackokat és söröspoharakat, fémdobozokat elnyeli a föld, míg az ételmaradékok, zacskók és üvegek egyszerűen elpárolognak. A szabadtéri programhelyszínek rendberakása azonban nem egyszerű művelet; a hulladék elszállítása, szelektálása és feldolgozása csak egy része annak a gondolkodásnak, ami igyekszik összekapcsolni a szórakozást a fenntarthatósággal.

Az egyik leghíresebb külföldi fesztiválon, az angliai Glastonbury-n végzett felmérések azt mutatják, hogy a mindössze néhány napos rendezvény alatt átlagban 1650 tonna szemét keletkezik. A rendezvény végeztével körülbelül 5000 sátort és 6500 hálózsákot hagynak ott a lélekben feltöltődött fesztiválozók. A felhalmozódott szemét jelentős részét képezik a műanyagpalackok és poharak. A fesztiválok után a hulladék összegyűjtéséért általában diákokból álló szemétszedő csapatok felelnek, akik gyakran ingyen fesztiválbérletért vagy egy jelképes összegért dolgoznak; méghozzá önszántukból, hogy részesei lehessenek a zenei közegnek úgy, hogy közben némi pénzzel és kalandokkal gazdagodnak.

Mind a fesztiváloknál, mind az utcai rendezvényeknél, vagy a közösségi meccsnézéseknél – gondoljunk itt a csak Budapesten tízezreket megmozgató EB meccsvetítésekre –, a jókedv érdekében és a nyári hőség enyhítése végett literszám fogynak a műanyagpoharakban felszolgált sörök és üdítők minden percben. A pultoknál végeláthatatlan sorokban kígyóznak a szomjukat oltani vágyó emberek. Egy ötletes megoldással azonban néhány éve több mint felére csökkentették a folyadékfogyasztásból származó hulladékok mennyiségét. Az úgynevezett Repoharak – mint nevük is mutatja – visszaválhatóak. Ezek az ivóalkalmatosságok jóval tartósabbak, mint a klasszikus műanyagpoharak, és külön fogónyéllel rendelkeznek. A masszív külsőt látványos feliratokkal és ábrákkal díszítették, így az embereknek már ezért sincs szívük eldobni őket. A fogónyelek révén a poharak egymásba csúsztathatóak lettek, így a szállítás még könnyebbé vált, a poharakat pedig egész szép összegért lehetett visszaváltani. Az erre szakosodott fiatalok és kevésbé fiatalok akár napokon át „megélhettek” ebből a rögtönzött hulladékgyűjtésből. Csak ez az ötlet 15 tonna szeméttől menti meg a hazai fesztiválszezont évről-évre.

Az egyik legnagyobb hazai fesztiválon hulladékcsere programot indítottak néhány esztendővel ezelőtt. A zseniális ajándékok valóban ösztönzően hatottak a résztvevőkre. A PET palackokat gyűjtő megmozdulás során olyan jutalmakkal díjazták a környezettudatos fesztiválozókat, amik passzoltak a nyári hőséghez és a hangulathoz. Negyven műanyagpalackért – vagy alumínium dobozért – cserébe vízipisztolyt, nyolcvanért strandtáskát, 150 darabért pedig kempingfotelt adtak a szervezők. Olyan ötletről is hallottam, hogy aki használt elemet vitt a megadott gyűjtőhelyre, az minden egyes kis akkumulátorért egy almát kapott cserébe. A program szintén sikeresnek bizonyult, 150 kg elhasznált elemet gyűjtöttek össze a fesztivál néhány napja alatt.

Az Európa-bajnokság versengésében hosszú idő után végre válogatottunk is érdekelt volt, ami teljesen felbolygatta az egész országot. A terek, ligetek, nagyobb placcok mind alkalmasak voltak arra, hogy kivetítő segítségével összegyűjtsék a szurkolókat, sportbarát nézőket. A hulladék a nagyobb fesztiválokat megszégyenítve gyarapodott ezeken a helyszíneken, aminek eltüntetése komoly fejtörést okozott a szervezőknek, de az egész városszervezésnek is. Megnyugtató azonban, hogy néhány, a médiában megjelent felvétel azt mutatta, hogy az örömittas sportbarátok együtt szedték össze a mérkőzés közben a kivetítők előtt felhalmozódott hulladékhalmot.

A fesztiválokon már kialakult egyfajta bevált módszer a hulladékok kezelésére. Itthon a szelektív hulladékgyűjtésre specializálódott csapatok kézi hulladékszedéses megoldással igyekeznek csökkenteni az ökológiai lábnyomot. A körülbelül félszáz emberből álló brigádok folyamatosan végzik munkájukat a fesztiválok alatt, rendezvényenként körülbelül 5 tonna szemetet begyűjtve.

A nyári feltöltődés módja tehát nem csupán a velünk együtt fesztiválozók, hanem a környéken lakók, állatok és növények életére is hatással van, ezért a kikapcsolódás közben gondoljunk arra is, hogy nem csak mi, hanem környezetünk is jól érezze magát. A szervezők ötletes hulladékcsere programjaira pedig külön érdemes figyelmet szentelni, ugyanis amellett, hogy hasznos ajándékokra tehetünk szert, még a fenntarthatóságra is odafigyelünk.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr188891060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ticske 2016.07.15. 11:20:58

Érdemes megemlíteni azokat a kezdeményezéseket is, amelyek a hulladékmegelőzésre koncentrálnak ezeken a rendezvényeken. Pl. repohár (vagy pohár újrahasználat a rendezvény során: www.zoldovezet.info/content/zoldrepohar) vagy a vizpalackok helyett kutak/csapok és kulacsok alkalmazása. Aki ilyen rendezvény szervezésére adja a fejét, kezdheti egy ki útmutató böngészésével is: www.kvvm.hu/cimg/documents/KVVM_Zold_Fesztival_Kovetelmenyek_.pdf.
süti beállítások módosítása