A Virtuális Erőműveké a jövő

2016. június 03. 10:30 - CHIKANSPLANET

virtual-power-1.pngA virtuális erőművek, más néven szabályozóközpontok sok ember számára megfoghatatlan energetikai kategóriát jelentenek, pedig szerepük egyre nagyobb lesz úgy a hazai, mint a globális energiarendszerben. A nagyerőművek dominanciájának kora voltaképpen lejárt, ma már – és még inkább a jövőben - a modern energetikai rendszerek lelkét a kicsi, lokális igényekre szabott erőművek jelentik majd, amelyek decentralizáltan helyezkednek el. A virtuális erőművek ezeket kisebb egységeket rendezik egy nagyobb kapacitássá, és viselkednek úgy az ellátásban, mint egy igazi nagyerőmű. Sajátosságuk, hogy nem csak egy energiaforrásra épülnek, hiszen ma már sok helyen szeles, gáztüzelésű vagy éppen fotovoltaikus egységek rendeződnek ilyen energiatermelő közösségekbe: a virtuális erőművek az energiahatékonyság eddig kihasználatlan pontjait aknázhatják ki azzal, hogy nagyszámú kiserőmű összekapcsolását képesek megoldani oly módon, hogy nem függenek az erőművek által felhasznált energiaforrások fajtájától.

A VPP, azaz Virtual Power Plant, magyarul virtuális erőmű egy szabályozóközpontból és a villamoshálózathoz kapcsolt kiserőművekből áll. Maga a szabályozóközpont folyamatosan adatokat cserél egyrészt a kiserőművekkel, másrészt itthon a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) rendszerével. Az első ilyen „megfoghatatlan” termelési-fogyasztási egységeket az Egyesült Államokban alkalmazták; felhőkarcolók tetejére helyeztek el diesel generátorokat, amelyek áramkimaradás esetén is biztosították a szükséges villamosenergia-ellátást. Később, a kihasználtság növelésére további generátorokat kapcsoltak össze, majd egyesítették a kapacitásokat, így szükség esetén már a rendszerszintű termelésbe is be tudtak csatlakozni, ezzel a fogyasztási csúcsok idején segíthették a rendszer kiegyenlítését.

A jelenlegi értelemben vett virtuális erőművek hasonló elven működnek, azzal a különbséggel, hogy több, elszórtan elhelyezkedő villamosenergia-termelő egységet irányítanak egyszerre. Egy ilyen jellegű egység egyenként kezelhet szélerőműveket, fotovoltaikus rendszereket, kisméretű vízerőműveket, gázturbinákat, lényegében minden olyan egységet, amely energiatermelésre alkalmas. A végeredmény egy egységes, szoftveresen irányított irányítórendszer, amely összefogja a részegységek által megtermelt és a hálózatba bevezetett villamos energiát, és mindig úgy alakítja tagjainak termelését, ahogy azt az igények megkövetelik.

Habár a klasszikus nagyerőművek sok esetben folyamatos üzemben termelnek, a sok kicsi elemből felépülő szabályozó központok ma sok esetben a rendszer kiegyensúlyozásában játszanak fontos szerepet – azaz le- vagy felterhelésükkel segítenek „kisimítani” a termelés és a fogyasztási igények közötti eltéréseket. Magyarországon a legsikeresebben éppen ezeken a szabályozási tendereken szerepelnek a szabályozóközpontok.

Az ALTEO Group által üzemeltetett virtuális erőmű összkapacitása 50 megawatt, amelyhez tizennégy, a társaságcsoportba tartozó kiserőmű tartozik. A termelőegységek folyamatos, on-line távfelügyelet alatt álnak központi indítási-leállítási lehetőséggel.

A virtuális erőműveknek köszönhetően a modern villamosenergia-rendszerek hosszú távon is fenntarthatóvá és ellátásbiztonság tekintetében stabilabbá tehetőek; nem okoz problémát a decentralizáltság, az áram-termelés és szolgáltatás pedig jóval rugalmasabban történik, mint korábban.



Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr658775524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ymel 2016.06.04. 07:30:13

puff. Ez igy sci-fi. milyen aramtermelokrol lenne szo? Vagy az tokmindegy? Nap, szel, viz, mini atomtelep?

JFK-alapítótag 2016.06.04. 09:49:24

@ymel:
Kommentelés helyett inkább olvasd el amiről kommentelsz!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.04. 10:00:25

És mi a helyzet hatásfokkal, illetve költséghatékonysággal? Annak is jó tesz a decentralizálás?

ymel 2016.06.04. 10:01:35

@JFK-alapítótag: ok, mi az a gaztuzelesu, meg fotovolteikus?

J_O_L_A_N 2016.06.04. 10:29:02

Mindenképpen ez a jövő, kiegészítve az egyes villamosenergia-fogyasztók vezérlésére szakosodott "smart grid" rendszerekkel. A megújulók termelésingadozásainak kompenzálásában nagyobb hangsúlyt kaphatnának a nagy gázerőművek is, pl. a gönyűi, melyek jelenleg kihasználatlanok, viszont gyors és nagy mértékű teljesítményváltoztatást tesznek lehetővé. Én egy régi biomasszára átállított szénerőműben dolgozom, de még nekünk se okozna gondot egy bizonyos kereten belül (+-20%) a gyors teljesítményszabályozás a rendszerigényeknek megfelelően.

JFK-alapítótag 2016.06.04. 21:13:23

@ymel:
proba:
a blogmotor mindig lenyeli amit írtam

JFK-alapítótag 2016.06.04. 21:14:21

ymel 2016.06.04. 10:01:35
@JFK-alapítótag: ok, mi az a gaztuzelesu, meg fotovolteikus?

Válasz erre:

A PAL/SECAM kérdés tisztázásánál láttam, hogy használod a wikipediát. Ebből az a következtetésem, hogy őszintén érdekel.

A blogiró próbál népszerűsiteni egy az energiatermelésben élenjáró, felfutóban lévő technológiát: vpp.hu/
Nem tévesztendő össze az energiahatékonyság területén működő Virtuális Erőmű Programmal: virtualiseromu.hu/mi-a-vep

JFK-alapítótag 2016.06.04. 21:15:43

A blogiró a tömörség, olvashatóság, az általa vélt közérthetőség kedvéért engedett a szabatosság (nyelvi helyesség), szakmai pontosság követelményeiből. Ezért ami a tájékozottak, vájtfülűeknek érthető az a laikusok számára nehezen követhető, értelmezhető.

Az ajánlóban a teljesség igénye nélkül felsorolt néhány energiaforrást, majd a blogban van még egy felsorolás az erőművekről.
Ezek közös jellemzője: nem alaperőművek ezért könnyen szabályozható a termelésük.

Hogy a kérdésed könnyebb részével kezdjem:

1.) a fotovoltaikus = napelem
Valószínű azért használta a fotovoltaikus kifejezést mert ez egyértelműen a fényenergia közvetlen elektromos energíává alakítását jelenti. A napelemet sokan összekeverik a napenergiát hőenergiává alakító napkollektorral. Ezzel a szóhasználattal elkerülte a félreértést. Ugyanakkor nem szerencsés a napenergiára alapozott villamos erőműveket ezzel az egy szóval összefoglalni mert így ebből a körből kimaradnak például a villamos áramtermelésre is használ napkohók, Stirling motor naperőművek.
energiapedia.hu/naperomu
www.mtholyoke.edu/~wang30y/csp/ParabolicDish.html
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0017_09_napenergia/ch03.html

JFK-alapítótag 2016.06.04. 21:16:37

2.) a gáztüzelésű erőmű (a második felsorolásban gázturbinák)
a kulcsfogalom a könnyű szabályozhatóság.
A foszilis erőművek közzül a gázüzeműek áramtermelése szabályozható a legkönnyebben. Itt a gázturbina említése szintén szükiti azt a fogalmi kört amit a blogíró le akart fedni. Pl Nyírbátorban a világszínvonalú biogáztermelő erőműben gázmotorral állítják elő a villamos energiát.
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0032_kornyezettechnologia/ch06s03.html

A lényeg: több kiserőmű nem önállóan küszködik az értékesítéssel, hanem összefogva, a sajátosságaikat összehangolva egy virtuális erőműként jelenik meg a piacon.

JFK-alapítótag 2016.06.04. 21:22:08

Hi.
Részletekben sikerült

Alternatíva 2016.06.12. 19:07:41

Na ez az , ami Magyarországon soha nem lesz. Szokjatok hozzá.

Untermensch4 2016.06.23. 09:32:09

@Alternatíva: Lesz az. Jó szerződéses konstrukcióval rejlik benne mutyilehetőség.
süti beállítások módosítása