Így kapcsolódik a fenntarthatóság egy műalkotáshoz

2016. május 27. 11:08 - CHIKANSPLANET

chp_20160527_muveszetfenntarthatosag.jpgA Google képkeresőjében barangolva a sok vicces kép mellett érdekes művészeti alkotásokkal is találkozhatunk, amelyek a globális felmelegedés és a klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet. Érdekes látni, hogy a művészet milyen módon reflektál a klímaváltozásra, vagy milyen módon építhető bele a művészeti elemekbe a fenntartható fejlődés. Ez a fajta véleményformálás segíthet felhívni a figyelmet a környezeti problémákra, valamint egyes esetekben úgy járul hozzá az energiatermeléshez, hogy mindeközben művészeti elemként is funkcionál.

A Párizs legnagyobb látványosságának számító, 324 méter magas Eiffel-torony az 1889. évi világkiállításra készült. A több mint 10 ezer tonna tömegű acélmonstrum mindig is megosztotta a franciák véleményét. Több alkalommal is le akarták bontani, egy szélhámos kétszer is eladta ócskavasként, a második világháborúban a német hadsereg pedig fegyvereket akart készíteni belőle. A világ hét új csodája közé is jelölt látványosság idén egy kisebb volumenű, ám a fenntarthatóság szempontjából rendkívül fontos átalakításon esett át: a látványosság két VisionAIR5 típusú szélturbinát kapott.

A turbinák a második emeletre kerültek, körülbelül 122 méter magasságba, ahol a lehető leghatékonyabban hasznosíthatják a francia főváros felett fújó szelek energiáját. A turbinák speciális kialakításának köszönhetően minden irányból képesek befogni a szelet úgy, hogy teljesen hangtalanok. A darabonként öt méter magas szerkezet telepítésének célja, hogy Paris Green program keretein belül 25 százalékkal csökkentsék az Eiffel-torony környezeti hatásait. A két egység a torony első szintjének energiaellátásáért felel, ahol több üzlet és egy étterem is található.

A turbinákat a toronnyal megegyező színűre festették, ezáltal nem üt el a látványosság színvilágától. A turisták és a lakosság eddigi visszajelzései pozitívnak bizonyulnak a turbinák elhelyezéséről, ugyanis a vélemények többnyire megegyeznek arról, miszerint a művészet és a fenntarthatóság működőképes párost alkothat bizonyos kereteken belül. Nyilván kevésbé lenne szemet gyönyörködtető a római Colosseumot napelemekkel lefedni, vagy a Szabadság-szobor tetejére szélturbinákat létesíteni, azonban egy háromszáz méter magas acélóriást megfelelően egészít ki két, alig öt méter magas, forgó szélturbina.

  

Míg az Eiffel-torony esetében egy művészeti alkotás egészült ki fenntarthatósági elemekkel, addig egyes műalkotások egyenesen a klímaváltozás káros hatásainak hangsúlyozására, a figyelem felkeltésére jöttek létre. Londonban, a Temze partján, található Jason deCaires Taylor „Az emelkedő dagály” című alkotása, amelynek a különlegessége, hogy az érkező dagály következtében maga is víz alá kerül. A szoborcsoportot lovak és lovasaik alkotják, ahol az állatok fejét az olajkutak feji része helyettesíti. A művész ezzel utal az olajtól való függőségünkre, a globális felmelegedés hosszú távú hatásaira és e kettőnek az összefüggésére.

Szintén Londonban található egy rendkívül egyszerű, ám roppant egyértelmű alkotás. Banksy, brit graffiti-művész egy „I don’t believe in global warning”, azaz „nem hiszek a globális felmelegedésben” feliratot helyezett el a camdeni Reagens csatorna egyik falára. A víz alatt fokozatosan elmerülő szavak élesen kritizálják a 2009-es koppenhágai klímacsúcs sikertelenségét, ahol a tizenkét naposra tervezett konferencián részt vevő 193 állam meglehetősen szerény eredménnyel zárta a találkozót.

 chp_kep3.jpg

Ugyancsak a konferenciához kapcsolható a koppenhágai Bella Center oldalában Mark Coreth szobrász által 2009-ben által felállított, jegesmedvét ábrázoló jégszobor. A tizenegy nap leforgása alatt elolvadó alkotással a globális felmelegedésre szerette volna felhívni a figyelmet. A megfelelő hatást úgy érte el, hogy a jégszobor alatt egy fémből készült jegesmedve-csontváz foglalt helyet, ezzel a fokozatosan előbújó csontváz különösen horrorisztikus látványt nyújtott.

 chp_kep4medve.jpg

Az általam választott alkotások csupán egy csekély részét alkotják a fenntartható fejlődés fontosságát bemutató, egyre bővülő művészeti alkotások palettájának. Amennyiben hiszünk abban, hogy a művészet nem csak önmagáért létezik, akkor minden ilyen törekvés építi a környezettudatos gondolkodásmódot. Nekem ezek voltak a kedvenceim, a kommentek között pedig várom az olvasók által legjobbnak talált műalkotásokat a fenntarthatóság témakörében.

 

 



Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr668751254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása