A lapátok nélküli turbinák teszik szexissé a szélerőműparkokat

2016. május 20. 10:28 - CHIKANSPLANET


Amióta csak elkezdtechikansplanet_20160518_lapatok_nelkuli_szeleromuvek.jpegk gombamód szaporodni a szélerőművek a világon, egyre gyakrabban merül fel az igény egy olyan szélturbinára, amely szuperalacsony áron telepíthető, a környezetre gyakorolt hatása a klasszikus megoldásokénál elenyészőbb és adott esetben a közelben lakókat sem zavarják hangjukkal. A szakemberek szerint a megoldást a vortex rendszerű egységek hozhatják el. Ezek olyan lapát nélküli széltornyok, amelyek ahelyett, hogy a tengely forgó mozgását kihasználva állítanának elő elektromos energiát, az örvénylés aerodinamikai hatásait használják, amelynek révén a szerkezet „beremeg”, miközben energiát termel.



A spanyol Wortex Bladeless vállalat egy teljesen új találmánnyal állt elő; egy olyan szélturbinával, aminek nincsenek lapátjai. A végleges konstrukciót még fejlesztik, de a konstrukcióban rejló potenciálokat jól szemlélteti, hogy a támogatók és befektetők kvázi egymásnak adják a kilincset a vállalatnál.

Az újfajta erőműegység a klasszikus szélerőművek forgómozgása helyett örvénylő, remegő mozgást végez, ami a fűszálak, vagy fák mozgásához hasonlítható. Maga a szerkezet rendkívül egyszerű kialakítású és mindössze öt elemből épül fel: az alapegységből, ami a stabilitást biztosítja; a rúdból, ami a szerkezet flexibilitásáért felel; az energiatermelő egységből, amely a szél kinetikus energiáját egy lineáris generátor segítségével alakítja elektromos energiává; és az árbocból, ami befogja a szelet.

A kevesebb alkatrésznek köszönhetően a meghibásodásokból eredő javítások és karbantartások száma tovább csökkenthető, ezért az egységek fenntartási költségeinek lefaragása – közel 80 százalékkal kedvezőbbek ezek a mutatók a hagyományos szélerőművekénél – mellett az előállítási költségük is igen kedvező, mintegy fele a hagyományos szélturbinákénak. Az unortodox kialakítás és működési elv előnye a rendkívül alacsony zajszint, ami az egységek lakókörnyezetbe telepítését is elősegítheti. Az újfajta kialakítás révén a széltornyok kevesebb helyet foglalnak el, így több ilyen erőmű telepíthető egy adott területre.

A fenntartható fejlődés érdekében az energiaipar fokozatos átalakuláson megy keresztül. Tíz évvel ezelőtt még luxusnak tűnt megújuló energiaforrásokból elektromos áramot előállítani, mára azonban a megújulóenergetika nem csak elfogadott, de komolyan támogatott része az energiaiparnak. A beruházások globális összértéke évről évre rekordot dönt. Csak a szélenergetikai beruházások esetében 17 milliárd dollárnyi beruházás történt Európában az első negyedév során 2016-ban. A beruházások folyamatos technológiai újításokat teremtenek, amivel tovább csökkenhetnek az erőművek létesítési és üzemeltetési költségei, erre pedig remek példa a spanyol vállalat technológiai fejlesztése, ami a sikeres teszteléseket követően hamar átalakíthatja a szélerőműparkok ma még klasszikus látképét.



Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr198733998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alternatíva 2016.05.23. 08:57:55

Az ilyen technológiák lassan elsöprik a politikai és gazdasági erővonalakat.
süti beállítások módosítása