A kávétermesztés fenntarthatóságát célozza a most induló Sustainable Coffee Challenge

2015. december 11. 10:43 - CHIKANSPLANET

coffee-1009800_1920.jpgÉvente 600 milliárd csésze fogy belőle, a klímaváltozás miatt mégis veszélybe került a kávétermesztés, mivel a hőmérséklet növekedése és az esőzések megjósolhatatlansága kiszámíthatatlanná teszik az éves termésátlagokat. Ez világszerte 25 millió kistermelőt érint, rajtuk keresztül pedig a globális kávéellátás biztonsága is veszélybe kerülhet. Ezt a problémát ismerte fel a Conservation International, amely bejelentette a Sustainable Coffee Challenge program elindítását. A cél a termesztés 100 százalékának fenntarthatóvá tétele, amellyel a kávé válna a világ első ilyen növényévé.

Kávé: sokak életének elengedhetetlen része, mégis kevesen tudják, hogy mennyire kétes a jelenlegi ellátási színvonal fenntartása. A kávéültetvényeket, ezáltal pedig az ellátásbiztonságot és a termesztésből élők bevételeit ugyanis súlyosan veszélyezteti a klímaváltozás. Erre próbál választ találni a Conservation International, amely a most zajló klímacsúcson jelentette be új, a kávéhoz kapcsolódó programját, a Sustainable Coffee Challenget.

De mit is jelent a kávé az emberiségnek? Évente 600 milliárd csészényi kávé fogy el világszerte, amelyet Kubányi területen, összesen 111.000 négyzetkilométeren termelnek meg szerte a trópusokon. Becslések szerint 25 millió kisvállalkozó foglalkozik kávé termesztésével, akik a világ készletének 90 százalékát állítják elő. Jó hír, hogy a kávécserjék nagyjából felét a fenntarthatósági elvekkel többé-kevésbé összhangban termesztik, emellett számos farmer kap támogatást az átállásra.

Ez az egész rendszer került most elég komoly veszélybe.

A gond az, hogy a kávéültetvényeket kifejezetten hátrányosan érinti a hőmérséklet növekedése és az esőzések kiszámíthatatlansága. A változékony termésátlagok pedig azt eredményezik, hogy a kávéültetvényeket bővítik, jellemzően az esőerdők kárára, eközben elég komoly mennyiségű káros anyagot kibocsátva, ami nyilván nem segíti a klímaváltozás elleni küzdelmet. Mindezért a szakértők a jelenlegi tendenciák alapján az elérhető kávémennyiség csökkenését és az árak növekedését prognosztizálják.

Ezeket a problémákra próbál választ találni a Sustainable Coffee Challenge, amelynek célja, hogy a termelők, forgalmazók és minden egyéb érintett bevonásával egy olyan keretrendszert dolgozzanak ki, amelyet be lehet majd mutatni a 2016 márciusában, Etiópiában megrendezésre kerülő Kávé Világkonferencián. Ez tartalmazna egy kritériumlistát, amely alapján egyrészt meg lehetne határozni, hogy mi számít fenntartható módon termelt kávénak, másrészt az egész szektor fenntarthatósági teljesítménye mérhetővé válna. A kezdeményezéshez már csatlakozott többek között a Starbucks, a Specialty Coffee Association of America és a Fairtrade Association is. A cél a 100 százalékos fenntarthatósági szint elérése, amellyel a kávé válna a világ első ilyen módon termesztett növényévé.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr698156102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása