A „smart energy management” megoldások elterjedése várható a magyar energiapiacon

2015. szeptember 05. 07:50 - CHIKANSPLANET


chp_index_smartenergymanagement_20150904.jpgEnergia- és pénzspórolást jelent az ügyfelek számára, nő a megújulók szerepe és az innovatív szolgáltatások is teret kapnak a „smart energy management”-ben. A hazai piac egyértelműen a komplex megoldáscsomagok felé mozdul, ám egyelőre kevés vállalkozás tud minden elvárásnak megfelelni. Miközben a piac szolgáltatói oldala most fedezi fel magának ezt az új megközelítést, addig az ügyféloldalon erre folyamatosan növekszik az igény. A stratégiai szövetségek szerepe a piacon egyre nő, ahol a minőség és megbízhatóság garanciája a szolgáltató személye. A tőkepiaci környezet javulása a szolgáltatók forrásoldali erősítését segítheti.

A demokratizálódó hazai energiapiac egyik legaktuálisabb tendenciája a „smart energy management” terjedése. A koncepció egy komplexebb, de egyúttal jobban személyre szabható megoldás csomagot kínál az ügyfelek számára, akik a magasabb hatékonyságú megoldásokkal több energiát, ezáltal pedig több pénzt tudnak megtakarítani az ellátásbiztonság fenntartása vagy javítása mellett. Szolgáltatói oldalon ez az ügyfelek innovatív termékekkel és szolgáltatásokkal történő, dinamikusabb, testre szabott ellátását jelenti, és lehetőséget adhat a megújuló energiák szélesebb körű alkalmazására is.

A piac egyértelműen ebbe az irányba mozdul, de egyelőre kevés cég tud minden oldalról megfelelni az elvárásoknak. A „smart energy management” szolgáltatások biztosításához ugyanis több vállalati szolgáltatásterület megléte szükséges: szerencsés, ha a vállalat rendelkezik saját energiatermelő egységekkel és az ehhez szükséges üzemeltetési, karbantartási tapasztalattal, erős lábakon áll a projekt kivitelezési üzletág, illetve rendelkezik energiakereskedelmi részleggel. Ez a három elem együttes megléte biztosítja, hogy egy vállalat valóban teljes körűen kezelni tudja az ügyféloldali igényeket és elvárásokat.

Ehhez persze forrásokra is szükség van, aminek egyik legjobb megoldását jelentheti a tőkepiacokon keresztüli finanszírozás, hiszen a befektetők kedvelik az élenjáró stratégiát végrehajtó vállalatokat. A befektetési hajlandóságot természetesen nagymértékben befolyásolja a szektor számára elérhető tőke mennyisége, ám az óriáscégek stratégiaváltásával és az alternatív megoldásokat kínáló vállalatok megjelenésével fémjelzett piaci demokratizálódás jól mutatja a szektor mozgalmasságát és az egész ágazatban lévő potenciált. A „smart energy management” elterjedésére és a kínálat bővülésére pedig nagy valószínűséggel az elkövetkező években, évtizedekben sor fog kerülni.        

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr817760896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Danubius Robin 2015.09.09. 22:49:00

Egyetértek azzal, hogy a „smart energy management” szolgáltatások biztosításához ugyanis több szolgáltatásterület megléte szükséges: szerencsés, ha a szervezet rendelkezik saját energiatermelő egységekkel és az ehhez szükséges üzemeltetési, karbantartási tapasztalattal, erős lábakon áll a projekt kivitelezési üzletág, illetve rendelkezik energiakereskedelmi részleggel.

Továbbá szerintem például az országos, megyei és járási kormányhivatali lakossági „smart energy management” alapja lenne az országos, megyei és járási lakossági áram és földgáz ISO 50001 energia alapvonal felmérése és annak például 2012/27/EU energiahatékonysági irányelv alapján 2020-ig minimum 10% csökkentése.

Hazai lakosságnak kiszámlázott 10% áramcsökkentés 2020-ig minimum 1000 GW.h/év lenne.

Szerintem a hazai „smart energy management” keretében az áramszolgáltatóktól 2020-ig legalább 1000 MW lakossági háztetői napelem ESCO projektet kéne lakásra vagy fogyasztói közösségre szabottan igényelni.
süti beállítások módosítása