Jönnek az öko-ATM-ek!

2013. június 28. 10:42 - CHIKANSPLANET


Napelemes energiaellátás, újra feldolgozható elemek és alapanyagok, papír nélküli bizonylatok

064_index_greenATM_20130628.jpgA papíralapú bizonylatok elhagyásával és az e-mailes értesítések bevezetésével csak az Egyesült Államokban évi 10 millió darab fát, 950 millió liter kőolajszármazékot és mintegy 3 milliárd liter vizet lehetne megspórolni. Brazíliában már üzembe állt az első napenergiával működtetett ATM-berendezés, miközben az Európai Unió tagállamaiban a forgalomból kivont berendezéseket a legszigorúbb környezetvédelmi előírások alapján bontják szét, hasznosítják újra. Úgy tűnik a mechanizált készpénzforrásokat is elérte a zöldülési láz.

Egyre több – és valljuk be, ez eddig fenntarthatósági szempontból igencsak háttérbe szorult – iparág is kezdi felismerni, hogy ma már egyetlen szektor és vállalat sem hagyhatja figyelmen kívül a fenntarthatósági kritériumoknak történő megfelelést. A legújabb fecskék ezen a területen a készpénzkiadó automatákat gyártó és üzemeltető vállalkozások. Ha hihetünk a prognózisoknak, a nem is olyan távoli jövőben már igazi öko-ATM-ekből juthatunk hozzá a készpénzhez.

Kíméld a fát, adj e-bizonylatot!

064_ATMreceipts_20130628.jpgA bankautomaták gyártói és üzemeltetői egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelmi, fenntarthatósági kérdésekre. Csak az Egyesült Államokban évente 640 ezer tonnányi papíralapú bizonylatot gyártanak, amelynek jelentős része sokszor újrahasznosítatlan szemétként végzi. Egyre több cég fordul a tengerentúlon az e-bizonylatok irányába, amely nem más, mint egy e-mailes értesítés a pénzfelvételről vagy a kártyás vásárlásról. Az okos telefonok korában az elektronikus levelezés, és így a bizonylatok is, ma már bárhonnan, bármikor elérhetők.

Magyarországon a mai napig is az a jellemző, hogy készpénzfelvételkor az ügyfél választhat: szeretne-e a tranzakcióról bizonylatot kapni vagy sem. Akiknek a számlájukhoz csatlakozik SMS-értesítő szolgáltatás, azok gyakran már ma sem élnek a papír alapú bizonylatokkal. Igaz, Magyarországon sok esetben ma még ára van a mobiltelefonunkra érkező értesítéseknek, külföldön egyes ATM-ek és szolgáltató, kereskedelmi cégek már ingyen kínálják ügyfeleik számára.

A berendezések közelében látható, ottfelejtett bizonylathegyeket elnézve, ez nem is lenne olyan rossz kezdeményezés.

Napelemet az ATM-ekre!

A környezetbarát módon működő bankautomaták is nyújthatnak kielégítő szolgáltatásokat, vallják Brazíliában. Jelenleg az ATM-ek még a hálózatról vételezik a működésükhöz elengedhetetlen áramot, azonban a zöldülés jegyében már megjelentek azok a berendezések a dél-amerikai országban, amelyek az energetikai hálózatoktól függetlenül is működni képesek. A megoldást a napelemek jelentik, miközben a berendezések és a nekik helyet adó pavilonok környezetbarát anyagok felhasználásával készülnek.

064_solarATM_20130628.jpgA nemzetközi kimutatások szerint az automaták üzemelési költségeinek a karbantartás mellett jelentős részét teszik ki az energiaköltségek. Egy ATM egy hónap alatt 170-200 kilowattóra áramot is elfogyaszt, ami egyenlő egy kisebb háztartás havi áramfogyasztásával, ami bizony elég sok. Nem véletlen, hogy a fejlesztők már ezen a területen is keresik a működési költségek lefaragásának lehetőségét.

Ez pedig nem feltétlenül csak a környezetünknek tehet jót, de az energiaköltségek lefaragása révén a berendezések üzemeltetői is jelentős költségeket spórolhatnak, ami a gazdasági fenntarthatóságuk és működőképességük megőrzésének lehet remek eszköze. Két legyet egy csapásra – ez minden vállalatvezető álma.

Nem kidobni, újrahasznosítani kell!

Habár sokan gondolják, hogy a leselejtezett ATM-eket igyekeznek az utolsó felhasználható csavarig újrahasznosítani, ez bizony leginkább csak az Európai Unió országaira jellemző, ahol az elektronikai hulladékok kezelését szigorú szabályok szerint kell elvégezni. A világ egyéb tájain az idejüket kiszolgált berendezések sok esetben szeméttelepeken, lerakatokban végzik.

064_ATMdump_20130628.jpgPedig ez talán a legpazarlóbb megoldás. A berendezések szétbontása, elemeiknek újrahasznosítása jelentős bevételi forrás is lehet – pont, mint az egyéb e-hulladékok esetében látható. Ez nem véletlen, hiszen az ATM-ek is csak hatalmas számítógépek, amelyeknek a nyomtatott áramköri lapjai számtalan ritkaföldfémet, nemesfémet tartalmaznak, de ott van a fémből készült borítás és a műanyag elemek, amelyek még hulladékként is jelentős értéket képviselnek.

Míg a tárolás vagy éppen a hulladékként lerakás költséget jelent a cégeknek, a bontásra továbbadott berendezések akár eredeti áruk 8-10 százalékáért is értékesíthetők a beépített anyagokért. Ez pedig bevétel és nem kiadás, ráadásul jelentősen csökkenti a berendezések ökológiai lábnyomát is.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr555381727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása