Sivatagi papírtigris

2012. december 07. 13:07 - CHIKANSPLANET

desertec.jpgTisztára, mintha valamelyik nagy európai uniós vízió lenne. Áramot az észak-afrikai sivatagból! Nagyon jól hangzik, és egyben nagyon kézenfekvőnek is tűnik a felvetés. A sivatag, mint a megújuló energia kiapadhatatlan forrása. Hatalmas tervek, óriáscégek alkotta konzorcium, szinte már látjuk, amint a Szaharát befedik a napelemek, Európába dől a sivatagi áram, az orosz gázt vagy a közel-keleti olajat hozó vezetékek pedig ipartörténeti mementókká válnak. Ez lenne a Desertec. Egyelőre azonban csak papíron és tetszetős Powerpoint-ábrákon. És nem sok esély látszik arra sem, hogy ez a helyzet érdemben változni fog belátható időn belül.

A 2009-ben Németországban létrejött Desertec Alapítvány célja az volt, hogy kiaknázzák a föld megújuló energiában gazdag területeiben rejlő lehetőségeket. A konkrét megvalósulás tekintetében ez már kifejezetten a sivatagi területekre koncentrálódott, egész pontosan Észak-Afrikára. Az elképzelés kivitelezésére összeállt konzorcium szinte csupa „nagyágyúból” állt: Münchener Rück, Siemens, ABB, Deutsche Bank, RWE, E.ON, Schott Solar stb. Időközben még újabb 36 partner csatlakozott 15 uniós és észak-afrikai országból.

Az illusztris lista ellenére érdemi haladás nem történt a projekt megvalósításában. Vagy talán éppen a sok résztvevő eltérő érdekei és elképzelései miatt. A gazdasági bajok által sújtott Spanyolország kormánya például jegelte a projektben való részvételt, arra hivatkozva, hogy pillanatnyilag egyéb ügyek élveznek prioritást. Pedig az Ibériai-félsziget helyzeténél fogva kulcsszerepet játszana az ügyben. Időközben az is kiderült, hogy a Siemens konszern 2012 végével búcsút int a konzorciumnak. A német elektronikai óriás azzal indokolta döntését, hogy megválik a napelem-gyártó üzletágától.

A Siemens döntése ugyanakkor nemcsak önmagában azért elgondolkodtató, mert egy nagy névvel szegényebb lett a résztvevők listája. Valójában egy sokkal mélyebb problémára utal, ami a Desertec projekt egyik fő kerékkötője lehet. Az európai napelemgyártás válságára gondolok, ami elsősorban a Kínával folytatott kegyetlen árháború, illetve a globálisan kialakult termelési túlkapacitások következménye. Jóllehet, a szél is komoly szerepet játszana, a sivatagi energia meghatározó része nyilvánvalóan napenergia lenne. Viszont ha az európai szolártechnológia a jelenlegi ütemben épül le, a cégek értelemszerűen egyre kevésbé lesznek érdekeltek egy gigantikus napelem-projekt megvalósításában.

Emellett gondot jelent a megtermelt energia szállítása is. A projekt talán legnagyobb költségtényezőjét ugyanis nem feltétlenül a napelemek jelentenék, hanem a vezetékrendszer kiépítése. A nagy kapacitású szállítóhálózatnak ugyanis nem csak Spanyolországig kellene érnie, de nem ártana, ha a megfelelő kapacitású összeköttetés akár Németország északi területeire is továbbítani tudná a megtermelt villamos energiát. Ennek költsége akár milliárdos nagyságrendű is lehet, természetesen euróban.

Mindezen problémák azonban egyáltalán nem veszik el a Desertec kedvét attól, hogy a tényleges cselekvést jól hangzó verbális akciókkal helyettesítse. Ahogyan a kritikus megfigyelők ezt egy angol szójátékkal jellemezték a helyzetet, Powerpoints instead of Powerplants (igazi erőművek helyett Powerpoint-prezentációk). A jól hangzó tervek értelmében 2050-re az Észak-Afrikából Európába irányuló energiatranszfer 90 százalékát a sivatagi áramnak kellene kitennie. Ez a kijelentés kísértetiesen hasonlít a különböző uniós agendákra, amelyek 10-20 éves távlatban fogalmaznak meg nagyon jól hangzó, de nyilvánvalóan irreális célkitűzéseket.

Persze a gazdasági bizonytalanság és érdektelenség mellett akad egy másik aprócska zavaró tényező is. Nevezetesen hogy Észak-Afrika az elmúlt két évben enyhén szólva nem tartozott a Föld legstabilabb régiói közé, jóllehet az utóbbi időben némileg stabilizálódott a helyzet. A viszonylagos nyugalom ellenére egy közös szándéknyilatkozaton túl nem sikerült közös ütemtervet összeállítani a résztvevő európai és észak-afrikai tagállamoknak. Nem is csoda, ha belegondolunk, milyen nehéz ennyi különböző energiaszabályozási rendszerrel rendelkező országnak közös nevezőre jutnia.

Végül pedig egy szintén nem elhanyagolható probléma, hogy egyelőre még a beruházókat sem sikerült megtalálni. Kínai és amerikai befektetők is szóba kerültek, de annyi bizonyos, hogy a Desertec piaci alapon kívánja összeszedni a szükséges forrásokat.

Mindenesetre az eddigi eredménytelenség korántsem vette el a Desertec kedvét újabb nagyszabású víziók felmutatásától. Már meg is született egy még gigantikusabb vállalkozás terve egy egész Ázsiát behálózó intelligens elektromos hálózatról, amelynek segítségével nagy távolságokra lehetne eljuttatni a megújuló forrásokból származó áramot. Itt végülis csupán olyan apró problémákat kell megoldani, mint az orosz, a kínai és a japán rendszerek és szabályozás összehangolása.

A Desertec és a hozzá hasonló kezdeményezések azon túl, hogy jól megmutatják a realitások és a szakszerű projekteknek álcázott vágyálmok közötti szakadékot, láthatóvá tesznek egy sokkal súlyosabb problémát is. Nevezetesen azt, hogy az Európai Uniónak nincs kiforrott elképzelése a közép- és hosszú távú energiastratégiával, ellátásbiztonsággal kapcsolatban. Az ilyen hangzatos, de adott esetben inkább kétségbe esettnek tűnő tervek éppen ezt az űrt próbálják meg kitölteni. Pedig lehet, hogy hasznosabb lenne először eldönteni, hogy milyen pillérekre kívánják helyezni Brüssszel és a tagállamok az ellátást a jövőben. Hogy milyen súlyt szánnak ténylegesen a megújuló forrásoknak vagy hogy hogyan kívánnak viszonyulni az atomenergiához, hiszen ezzel kapcsolatban is enyhén szólva eltérőek az egyes tagállami megközelítések. Egy ilyen Desertechez hasonló projektet nem lehet úgy kivitelezni, hogy az EU-n belül még nem dőlt el véglegesen a nap- vagy szélenergia szerepe. Valóban nehéz lehet Észak-Afrikában úgy egyezkedni, hogy még az EU tagállamai még azt sem tudják, miben állapodjanak meg egymással házon belül.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr474952894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2012.12.15. 17:47:14

A desertec hőtükrös-generátoros energia termelés, nincs köze a német-kínai félvezetős napelem viadalhoz.
süti beállítások módosítása