Úttörő naperőművel tesz lépéseket Marokkó egy zöldebb világért

2023. augusztus 25. 08:38 - CHIKANSPLANET

A marokkói Ouarzazate közelében található a világon az egyik legnagyobb naperőmű, amely annyi villamos energiát termel, amiből több mint kétmillió ember otthona kaphat áramot. 

 shutterstock_1013882758.jpg

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának hírportálja  Inger Andersen vezérigazgató személyes látogatásának apropóján számolt be a Szahara peremén található erőműről. Marokkó komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy tiszta energiát állítson elő, a Noorként (arabul: fény) is nevezett telep pedig 580 megawattot termel, ami 2,3 millió ember otthonának nyújthat áramot. 

Marokkót rengeteg napfény éri – a világ országai közül az egyik legmagasabb mértékben. Évente 3000 órát süt rá a nap, ami a sivatagban akár a 3600-at is eléri. Nem meglepő tehát, hogy az ország óriási befektetéseket kezdeményezett, és több mint 3 billió forintnyi összeget fektetett a projektbe, amelynek nagyjából a harmadát az ouarzazate-i erőműre fordították. A létesítmény képes a napenergiát felhevített, olvadt só formájában tárolni, így még éjszaka is termelhet energiát. Az erőművet 2013-ban kezdték építeni, 2016-ban helyezték üzembe, és azóta is folyamatosan bővítik és fejlesztik. 

Ahogy a BBC is írt róla, Marokkó a fejlesztés által megtakarított összegeket az oktatásba és az egészségbiztosításba fektette. Az így felszabaduló erőforrások tehát beforgathatók egyéb olyan ágazatokba, amelyek támogatást igényelnek, vagy amelyek fejlesztése általában létfontosságú. Fontos azért felhívni a figyelmet arra, hogy bár a királyság jó úton halad, az olaj még mindig óriási részét teszi ki energiafogyasztásának, és a megnövekedett igények kielégítése céljából folyamatos importra szorul. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr418200661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása