Csökkenő beruházások, növekvő energiaéhség

2017. július 21. 12:12 - CHIKANSPLANET

shutterstock_503251972.jpgVáltozás közepén vagyunk az energiapiacon. A változás vesztesei pedig egyértelműen a konvencionális energiatermelők. A megújuló technológiák feltörekvőben vannak, igaz arányukat a globális energiarendszerben tekintve még mindig nem elég erősek. Ezek a tények eddig is ismeretesek lehettek az iparágat közelebbről figyelőknek, de a nemrég megjelent, Nemzetközi Energiaügynökség által írt tanulmány (“World Energy Investment 2017”) révén most már számszerű, pénzügyi szempontból vizsgált adatok is a rendelkezésünkre állnak a jelenleg zajló folyamatok értékelésére. Az energetikai fejlesztésekbe irányuló befektetések összértékéből azt láthatjuk, hogy milyen irányba mozdulnak el a vállalatok, kormányok, háztartások, és milyen hangsúlyokat kapnak az egyes ágazatok a nagy egészen belül.

 Az elmúlt két évben csökkent az energiaipari beruházásokba folyó pénzek mértéke a világban. Eközben viszont a folyamatosan növekvő energiaéhséget ki kellene szolgálni. Erre a problémára hívta fel a figyelmet nemrég a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) is. Jelentésük szerint 2016-ban 1700 milliárd dollárnyi becsült befektetés volt jelen ezen a piacon, míg a 2015-ös becslés 1900 milliárd dollár volt. Ezek az adatok két ok miatt érdekesek: egyrészt látható belőlük, hogy az energiaipar a világ gazdasági teljesítményének 2,2 százalékát adja, másrészt viszont azt látjuk, hogy nemhogy növekedett volna a beruházások értéke az elméletileg bővülő kereslet hajtotta növekedő piacon, hanem ez még jelentősen csökkent is.

Az IEA adatai szerint már második éve tart ez a csökkenés a befektetések terén, ami értelmezhető az üzleti ciklusok általános bővülő-szűkülő magatartásával. Ne feledjük, hogy a megújulóenergetikai fejlesztések első nagy hulláma már a kivitelezési szakaszban tart, és ugyanígy lecsengett az Energiewende első, intenzív beruházásokkal jellemzett fázisa is. Másrészt az egyre intenzívebb energiahatékonysági fejlesztések is éreztetik hatásukat.

 Alább látható a médiát megjárt, híres összesítő ábra a 2015-ös, 2016-os energiapiaci befektetésekről. Ezen egyrészt a 2015-ös évről 2016-ra legnagyobb csökkenést elért fekete oszlop az érdekes, amely az olajat és gázt (“Oil and Gas”) jelöli, másrészt persze a megújulók. Ezek szét vannak bontva: egyik részük a bal szélső, kék oszlop azon részei, amelyek a villamos energia megújulókból származó egységei; másik részüket a jobb szélső, vékony zöld oszlop rejti. Érdekes még az energiahatékonysági fejlesztések pénzügyi volumenét bemutató oszlop is. Ez utóbbiak egyébként a Nemzetközi Energiaügynökség fókuszterületei.

international_energy_agency_2017.jpg
Az ábra forrása: Nemzetközi Energiaügynökség

A jelentésben azok a pozitívumok – ahogyan ez a Portfolio cikkében is olvasható –, hogy a teljes 1700 milliárd dolláros beruházási összeg majdnem fele (kb. 43%) olyan energiaforrásokba került, amelyeknek alacsony az üvegházhatású gáz kibocsátása. Ez már csak azért is érdekes, mert korábban soha nem látott mértéket ért el az ilyen jellegű fejlesztésekre szánt összeg. Külön örvendetes látni, hogy a háztartások és a közszféra többet ruházott be energiahatékonysági projektekbe, mint egy évvel előtte. További érdekesség fenntarthatóság szempontjából, hogy a szél- és napenergia nagyobb mértékben vonzza a befektetéseket, a nukleáris és vízenergia terén viszont az elemzők a következő években lassulásra számítanak. Ez utóbbi viszont sajnos az IEA várakozásai szerint majd kedvezőtlenül befolyásolja a globális szén-dioxid-kibocsátás alakulását.

De ha ez lenne a tendencia, akkor középtávon az energiatermelés (legyen az hagyományos, megújuló vagy bármi más) drágulni fog, így az értéklánc végén lévő fogyasztó számára az áram és hő (illetve a finomított olaj) ára tartósan növekedhet.

A tanulmányt kiadó Nemzetközi Energiaügynökség azt a következtetést hangsúlyozza, hogy a legjelentősebb energiahordozók, tehát az olaj és gáz, valamint a villamos energia tekintetében tapasztalt beruházások elmaradása idővel hiányhoz vezethet majd – feltéve, hogy a trend ez a csökkenés marad, és nem csak egy korábban már említett gazdasági ciklus leszálló ágában vagyunk.  

Mindeközben idén az adatok szerint lendületesen növekszik a tiszta energiaforrásokkal kapcsolatos globális beruházások mértéke, ami főként a napenergia-beruházásoknak köszönhető. Mondjuk ezt sem Európa biztosítja elsősorban, hanem a nagyon is napos és tőkeerős Egyesült Arab Emírségek.

Az alábbi kép az Emírségek vezetőjének 2017. januári bejelentése kapcsán készült, a mostani beruházásokat megalapozó döntések meghozása körüli időkben:

 

Forrás: IEA, Portfolio

 

További érdekes olvasnivaló:

Az Egyesült Arab Emírségek napenergia-befektetésének részletes bejelentésre az AlJazeera-n: http://www.aljazeera.com/news/2017/01/uae-invest-163b-renewable-energy-projects-170110160613154.html

Mindig tele vagyunk hatalmas számokkal, amiket nem lehet könnyen felfogni. Amikor Obama a 2008-as nagy gazdasági válság elején bejelentette, hogy 1000 milliárd dollár az Egyesült Államok gazdaságának hiánya, erről a hatalmas számról értelmező cikket írt a Time magazin How to Understand a Trillion-Dollar Deficit: http://content.time.com/time/business/article/0,8599,1870699,00.html

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr1012678351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2017.07.22. 21:59:44

A cikk felvezetése igaz:
"A változás vesztesei pedig egyértelműen a konvencionális energiatermelők. A megújuló technológiák feltörekvőben vannak, igaz arányukat a globális energiarendszerben tekintve még mindig nem elég erősek."

A kifejtése azonban nem megalapozott.
A mai feltételek mellett nem éri meg hagyományos energiatermelő berendezéseket létesíteni, mert a törvényi szabályozás és a piaci verseny a politikai döntéshozók voluntarizmusa és a piacot torzító törvényi/támogatási háttér miatt a piac teljesen eltorzult és a szereplőkre nem egyenlő szabályok vonatkoznak.

Erre a legjobb példa a rendelkezésreállás és az ütemezett szállítás kötelezettsége, mely több mint 100 éve követelmény minden energiatermelő számára, kivéve a szolár és a szélerőművek üzemeltetői esetében.

Ez utóbbiak állami támogatásokat élvezve ruháznak be, majd lényegében akkor és annyi energiát nyomnak a rendszerre, amennyit akarnak, miközben az így piacra zúdított energiájukért szintén állami támogatást kapnak.

Ez olyannyira torz, abszurd és kommunisztikus, hogy singer/gerő is megnyalná rosenfeld/rákosi tíz ujját, ha nem a poklok poklán rohadnának már rég.

na4 2017.07.23. 14:14:38

A jövö energiahordozója a földgáz. Megbízható, környezetbarát, magas fajlagos energiatartalma van, viszonylag egyszerüen termelhetö és szállítható, és irdatlan mennyiségben áll rendelkezésre.

na4 2017.07.23. 14:17:10

@na4: Ja és nem csak energiatermelésre lehet használni, hanem egy csomó hasznos terméket is elöállít belöle a petrolkémiai ipar.

tireless treehugger 2017.07.29. 19:14:31

Termelési beruházások pénzbeli csökkenésében nem elhanyagolható szempont a defláció és tavalyi adatokhoz a még akkor erős dollár hatása is hozzájárul. Nap és szélenergia berendezések ára folyamatosan esik, mérnöki és telepítési költségek is csökkennek. Viszont kapacitások kiépítésének nagysága folymatosan növekszik, mára régiós túlteljesítmények vannak, következik a hálózatok fejlesztése.

@na4:

a gázkorszak időlegesnek néz ki, persze válthat olyan irányba a fejlődés hogy a gáz egy végpontok közötti köztes energia hordozó lesz, de nem valószínű hiszen áram szállítás gazdaságosabb. Ha igaz lenne az abiotikus gáz elmélet akkor talán volna valami alapja, viszont fentarthatóság (itt most forrásoldali újratermelődésre gondolok), nélkül semmiképp nem megy.

Amit holland-uk-kína tapasztalatból látok hogy villanyosítás kiemelt téma, 40 éve hallottam mongol kősivatagban "ha áram van akkor minden van" és mára ez lett vezérelv szerte világban.

Idősebbek még emlékezhetnek rá, GOELRO terv,:
www.epa.hu/01800/01814/00017/pdf/Statisztikai_Szemle_EPA01814_1951_05_395-408.pdf

energia éhséget nem látok, elég lanyha igény van, még a fejlődők sem sem tudnak mit kezdeni a rájuk zuhanó teljesítménnyel, idő kell hozzá amíg kialakul a felhasználási kapacitás meg ők is elkezdenek pazarolni.
süti beállítások módosítása