Globális összefogás a fenntartható városokért

2015. október 02. 11:56 - CHIKANSPLANET

new-york-472392_1280.jpgBár nem sokszor beszélünk róla, a városok felelősek a teljes károsanyag-kibocsátás 70 százalékáért, sőt a világ energiatermelésének kétharmadát is itt használják fel. Azonban nem csak környezetterhelésük, hanem veszélyeztetettségük miatt is fontos, hogy a városok váljanak a fenntarthatóságért tett erőfeszítések vezetőivé: a világ 19 legnagyobb városából 14-re katasztrofális hatással lehet a tengerszint emelkedése. A nemzetközi kezdeményezések közül az egyik legígéretesebb a Világbank által is támogatott Fenntartható Városok Program, ami 11 ország 23 városát fogja össze, többek között egy globális fenntarthatósági tudástár létrehozása érdekében.

Ritkán alkalmazott megközelítés, de a városok szerepe rendkívül fontos a fenntartható fejlődés támogatását célzó programok sikerességében. A nagyobb települések energiaigénye nyilvánvalónak tűnhet, mégsem biztos, hogy mindenki - elsősorban minden szakember – által ismert adat, hogy a városok használják fel a világ energiatermelésének kétharmadát, illetve felelnek a teljes károsanyag-kibocsátás mintegy 70 százalékáért.

A városok azonban nem csak a környezetre rótt terhük, hanem saját veszélyeztetettségük miatt is kulcsszereplői a fenntarthatóságért folytatott küzdelemnek: a világ 19 legnagyobb városa közül 14 kikötő közelében van, így az egyre gyakoribb viharok súlyosan veszélyeztetik őket, míg a tengerszint emelkedése katasztrofális hatással lenne rájuk. Ezért szükséges olyan programok beindítása, amelyek a városi vezetők és a helyi közösség segítségével, nemzetközi együttműködés révén közös erővel tudnak fellépni a fenntartható fejlődés elősegítése érdekében.

Erre példa a Global Environment Facility és a Világbank együttműködése révén elindított Fenntartható Városok Program, amely 11 ország 23 városát fogja össze. A program keretében a városok „nagykövetként” fognak fellépni a fenntarthatóságot célzó fejlesztések és intézkedések bemutatásában és végrehajtásában, ösztönözve ezzel más településeket. A közös tapasztalatokat a Globális Tudás Platformra tervezik összegyűjteni, ahol olyan eszközök szerepelnek majd, mind a fenntarthatóság követésére és mérésére alkalmas mutatók; a városok hitelképességének javítását és önkormányzati kötvények kibocsátását célzó befektetés ösztönzők; vagy a résztvevő városok rendszerszintű együttműködéséhez szükséges keretrendszerek.

Ideális esetben az ilyen jellegű programok segítségével a városok válhatnak a fenntartható fejlődés zászlóshajóivá, és egyben legnagyobb nyerteseivé is: ha a világ összes nagyvárosa közül csak 100 válna alacsony szén-dioxid kibocsátásúvá, az becslések szerint évi 10 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását, amit értelemszerűen a városokban lehetne leginkább érezni.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr667880878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sequoyah 2015.10.02. 22:39:09

Ez eleg demagog lett...
Es a GDP hany%-aert felelosek a varosok?

Szet lehet szorni a nepesseget es a vallalatokat videkre is, attol a kornyezetszennyezes nem csokenne. Sot, a hatekonysagromlas miatt meg none is...

Advanced Flight 2015.10.02. 23:28:51

@Sequoyah: Es a GDP hany%-aert felelosek a varosok?

Baszki, pont ezt akartam írni!!!

ebella 2015.10.03. 04:12:17

Akinek ilyen alacsony szintű az analógiás gondolkodási képessége, az minek ír blogot?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.10.03. 06:01:54

@ebella: Keveri a teljesítményt az energiával a csávó. Fingja nincs arról amit ír.

midnight coder 2015.10.03. 07:21:42

Ami miatt a nagyvárosok unforítóak az nem a károsanyag hanem a kutyák és a hajléktalanok miatt a minden sarkot körüllengő húgyszag.

2015.10.03. 09:47:24

@midnight coder:

Ez bizony sajnos így igaz.
süti beállítások módosítása