PR-cégek regulázzák a klíma-szkeptikus vállalatokat

2014. szeptember 12. 09:24 - CHIKANSPLANET


CHP_index_20140912.jpgÚgy tűnik a PR- és kommunikációs tanácsadó cégek is kezdik felismerni a klímaváltozásban rejlő kommunikációs értéket, amelyet nem restek a saját céljaik szolgálatába állítani, sőt, az ügyfelek – vagy potenciális ügyfelek – megregulázását is megkezdték. A világ vezető PR-tanácsadó cégei közül 10 ugyanis nemrégiben úgy döntött, hogy nem hajlandó olyan ügyfeleknek dolgozni, amelyek elutasítják az ember klímaváltozásra gyakorolt káros, katalizátor hatását. Emellett természetesen olyan programokhoz sem nyújtanak kommunikációs támogatást, amelyek nehezíthetik az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentését.

2014 áprilisában a Climate Investigation Center nevű szervezet egy négy kérdésből álló kérdőívet küldött az Egyesült Államok (és köztük a világ) vezető 25 PR-tanácsadó cége számára, amelyben a klímaváltozás iránti affinitásukat, illetve ezzel kapcsolatban ügyfélválasztási szokásaikat igyekeztek felmérni. A kérdőív vegyes fogadtatásra talált, a kérdésekre a vállalatoknak alig a fele válaszolt. A válaszokat megnézve ugyan felötlik az emberben, hogy nagyon profi módon megfogalmazott, de kicsit megfoghatatlan válaszokat kaptak a kérdezők, de legalább akadt, aki vette a fáradságot…

Pedig jobban belegondolva a kommunikációs iparágnak kiemelkedő hatása van arra, hogy a közvélemény mit gondol a klímaváltozás, a környezetvédelem vagy éppen a fenntartható fejlődés kapcsán. Sok esetben az ő tollukból erednek azok a hangzatos üzenetek, indulnak programok és akciók, amelyekre felkapjuk a fejünket. Fontos tehát, hogy ezek a vállalatok, sőt az egész kommunikációs iparág miként viszonyul ezekhez a kérdésekhez.

Annál is inkább lehet ez érdekes például az Egyesült Államok esetében, mert ott a klasszikus fogyasztói társadalom még mindig nagyon érzékeny a felé médiából érkező üzenetekre: egy intenzív, erős üzenetekre építő és megfelelő módon megvalósított kommunikációs kampány akár Barack Obama kibocsátás-csökkentést célzó kezdeményezését is ellehetetlenítheti. Nem mindegy ugyanis, hogy pontosan milyen kérdések körül, milyen hangulatban zajlik a közbeszéd, amelynek alakítását ezek a cégek (is) végzik, vagy legalábbis nagy hatással vannak rá.

A felmérés további érdekessége egyébként, hogy általában azok a cégek válaszoltak a kérdőívre, illetve utasították el határozottan a klímavédelem ellenes kampányok és együttműködések lebonyolítását, amelyek valamilyen módon vállalati felelősségvállalás keretében már állást foglaltak a klímavédelem és a fenntartható fejlődés mellett. Számos ilyen vállalat csatlakozott az ENSZ globális fenntartható üzletvezetéssel foglalkozó programjához.

Kérdésként persze felmerül, hogy mennyi pénztől esnek el ezzel a döntéssel a cégek, illetve mennyit nyernek azok, amelyek nem utasítják el az efféle együttműködéseket. A fenntartható fejlődéshez egyre tudatosabb viszonyuló vállalati szektort elnézve, számomra egyre inkább az körvonalazódik, hogy jó döntést hoztak az elutasítást választó vállalatok. Egyrészt kicsit hasonlít ez a helyzet ahhoz, amikor egy nagyvállalat a beszállítóit igyekszik rávezetni a tudatos fenntartható működésre azzal, hogy fokozatosan leépíti az együttműködéseit a szennyező, nagy globális karbonlábnyommal bíró partnerei felé. Másrészt azt sem szabad elfelejteni, hogy jelen esetben a legnagyobb kommunikációs cégekről van szó, és ma már minden tekintetben rangot jelent a legnagyobbakkal együtt dolgozni ezen a területen is.

Amit tehát a PR-cégek elvesztenek a vámon, azt megnyerik a réven: igazi kommunikációs (és jó eséllyel) üzleti win-win helyzet ez. Azok a vállalatok, amelyek pedig egy-egy ügyfél miatt kitartanak a klímavédelemre gyakorolt emberi felelősség elutasítása mellett, előbb-utóbb szűkülő piacokkal kell szembenézzenek. És amikor ez bekövetkezik magyarázhatják majd a bizonyítványt a tulajdonosok felé…


Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr16691411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gázóra ellenőr 2014.09.13. 06:18:29

Hűha! Most hova szarjak? Pár éve tele volt a net hogy Magyarország elsivatagosodik. Azok a szerzők most hol vannak?

Untermensch4 2014.09.13. 15:27:44

az nem lehetséges hogy a pr-cégek tudják, a klímaszkeptikusokat nem veszítik el azzal ha a "másik oldalnak" dolgoznak, fordítva viszont nagyon is kockázatos a helyzet? azzal hogy állást foglalnak klíma-ügyben, leszerelik a veszélyes zöldeket. a nemzöldeknek még ettől dolgozhatnak pénzért. a marketingeseknek azóta ostobaság elhinni hogy érdekeik ellen tennének amióta eladták a spice girls-t.

itoérambolafoci 2014.09.23. 12:35:54

A globális felmelegedés a gyorsan szaporodó emberiség egyetlen reménye.
Ugyanis egyedül az átlaghőmérséklet növekedésétől és a légköri CO2-szin ennek hatására (!!!) történő emelkedésétől várható a megművelhető területek bővülése (tajga!!!) és a termésátlagok növekedése (!!!), amivel a jövőbeli tömeges éhhalált és éhséglázadásokat elkerülhetnénk.

A globális felmelegedésről még egy általános iskolásnak is illene tudnia, hogy a tengerek fokozottabb párolgását, a légkör magasabb páratartalmát és mindezek eredményeképpen a csapadékszint jelentős emelkedését fogja okozni.

A klímahisztéria mélységes szakmaiatlanságát bizonyítja, hogy egészen az utóbbi évekig mégis az elsivatagosodással próbálták riogatni az emberiséget.

- - -

Az utóbbi 15 évben az emberiség gyorsan növekvő CO2-kibocsátása ellenére sem a globális átlaghőmérséklet, sem pedig a légköri CO2-szint növekedési üteme nem változott.

Tehát az emberiség CO2-kibocsátása nemhogy a globális átlaghőmérsékletre, hanem még a légköri CO2-szintre sincs kimutatható hatással.

A légkör CO2-szintjét az óceánokban oldott CO2 és a légköri CO2-szint dinamikus egyensúlya határozza meg, ami a lassan melegedő óceánok felszínének átlaghőmérsékletétől függ.

Az elmúlt 15 évben nem volt globális felmelegedés, ezért a légkör CO2-szintjének átlagos növekedési üteme végig 2ppm/év maradt, miközben az emberiség CO2-kibocsátása 3ppm/évről 5ppm/re nőtt.

Tehát az emberi kibocsátásnak nincs kimutatható hatása a légköri CO2-szintre.

Az óceánok a jelenleg hőmérsékleti viszonyok mellett kb. 50-szer annyi CO2-t tárolnak, mint a légkör.
Ezért az emberiség CO2-kibocsátásának 98%-át (!!!) az óceánok nyelik el, és csak a maradék 2% marad a légkörben.

Ez azt jelenti, hogy az emberiség jelenlegi kb. 40Gt/év CO2-kibocsátása mellett kb. 3000 évre (!!!) volna szükség ahhoz, hogy az óceánok és a légkör CO2-szintjét megduplázzuk.

De ettől még az óceánok kémhatása csupán 0,3pH értékkel lenne sajasabb, vagyis a jelenleg7,5-8,1pH közötti kémhatásúóceánok változatlanul lúgos kémhatásúak maradnának.

A légkör CO2-tartalmának megduplázódásának pedig nem volna kimutatható hatása a földi klímára.
A Föld hőegyensúlyát ugyanis alapvetően a felhőképződés határozza meg. Az üvegházhatás ehhez képest elenyésző súlyú.
Az üvegházhatáson belül pedig egyébként is több mint 90%-os részaránnyal a vízgőz hatása dominál.

Tehát a széndioxidhisztéria sokszorosan is megalapozatlan, dilettáns hazugságokra épül.

Untermensch4 2014.10.01. 09:38:18

@itoérambolafoci: meg a "fosszilis tüzelőanyagok" is élőlényekből lettek amik megkötöttek co2-t.
mi a helyzet a vulkánokkal? az izlandi legutóbb igencsak meglátszott a klímaméregetéseken, a tektonikus lemezek határainál meg van még bőven attól hogy pl mély az atlanti óceán
süti beállítások módosítása