A bányaipart is meghódítják a megújulók

2014. február 21. 10:40 - CHIKANSPLANET


bánya_index_20140221.jpgEgy friss tanulmány szerint 2020-as évek közepére a globális bányaipar energiaigényének körülbelül 8 százalékát megújuló energiával fogják kielégíteni. Ez nem tűnik soknak, de rögtön változik a kép, ha hozzátesszük, hogy ma a megújuló energia aránya a bányászathoz köthető energiafelhasználásban alig 0,1 százalék. Pedig kevés olyan iparág létezik ma, amely nagyobb energiafaló lenne az ásványi anyagok kitermelésénél – villamos energia szükségeltetik a gépek üzemeltetéséhez, a világításhoz, a biztonsági berendezések egy részéhez, de jelentős a kitermeléshez használt berendezések robbanómotorjainak üzemanyag-fogyasztása is.

A váltás okai egyszerűek – egyre nagyobb a tulajdonosi, stakeholderi nyomás a bányákon, hogy csökkentsék az energiakiadásaikat, illetve mérsékeljék kitettségüket a hagyományos fosszilis energiahordozóknak. Az üzemanyagok árszintjének kiszámíthatatlan változása, a globális társadalmi/politikai törekvések a klímavédelem terén, a fenntarthatósági szempontok érvényesítési törekvései a vevők részéről és a költségek együttesen terelik a zöldebb energiaellátás felé az ásványianyag-kitermelést.

Egyre nagyobb ugyanis az egyetértés a bányatársaságok részéről, hogy a kitermelés helyszínén vagy ahhoz közel olyan – akár szigetüzemszerű, akár hálózatra kapcsolt – megújuló alapú energiatermelésre rendezkedjenek be, amely csökkentheti az externális költségeket, és hozzájárulhat az ellátásbiztonság jelentős növeléséhez is.

Az ötlet természetesen egyáltalán nem újkeletű: már ma is több olyan bánya üzemel világszerte, amelynek közelébe szélerőmű parkokat telepítettek a hálózati energiaellátás kiegészítésére. A különbség ezek között a már üzemelő megoldások és a jövőben kiépülő megújuló energiaforrásokat hasznosító, bányákat ellátó kapacitások között a szükség ereje: az említett „korai” példák esetében csak extrém energiaigény és kifejezetten jó adottságok (széljárás, napsütéses órák) meglétekor telepítették a kapacitásokat, az újonnan építendő kapacitásokat már egyértelműen tudatosan, akár tárolókapacitások létesítésével együtt, a lehetőségeket maximalizálva terveztetik a vállalatok.

Az előzetes felmérések alapján a bányák esetében is a szélerőművek adhatják a kapacitások legnagyobb részét –egészen pontosan körülbelül 520 megawattnyi kapacitást. A szélturbinákat szorosan követik majd a napelemes fejlesztések, mintegy 490 megawatt kapacitással. Az sem lehet meglepő, hogy a legtöbb, közel 505 megawattnyi megújuló energiaforrást hasznosító erőmű a távol-keleti térségben létesül majd.

És habár erre a tanulmány külön nem tér ki, érdemes azt is figyelembe venni, hogy amennyiben a bánya rekultivációt komolyan veszik az adott országban, barnamezős beruházásként viszonylag költséghatékony módon lehet megújuló erőműveket telepíteni, amelyekkel két legyet is üthetnek egy csapásra: egyrészt megoldódik a terület további hasznosítása, másrészt a megtermelt energia ára akár a rekultivációs költségeket is csökkentheti.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr655825293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2014.02.21. 19:47:45

Volt régen is megújuló energiával működő bánya. A bányász fogta a csákányt, a bányaló meg felhozta a csillét. A zöldek meg visszahozzák a régi "jó" világot.

A másik alternatíva, hogy ha nem fúj a szél, akkor leáll a bánya.

2014.02.21. 20:02:36

@midnight coder: Persze régebb a megújuláshoz arra is szükség volt, hogy a bányász viszonylag harcképesen jusson haza a feleségéhez.;).
Egyébként pont egy bánya lehet az az energiafogyasztó, amelyik képes alkalmazkodni a megújulók ingadzó termeléséhez. Természetesen a bányavíz sziattyúzáshoz, szellőztetéshez, világításhoz stb szükség lesz egy betápra a hálózatról.

Ciklon Bé importör 2014.02.21. 20:22:43

Kurva jo szoval napenergiaval fogjak kibanyaszni a szenet.
süti beállítások módosítása