A digitális fenntarthatóság legfőbb kihívásai

2023. október 13. 09:37 - CHIKANSPLANET

A kibertérben kalandozva, vagy a legújabb okoskütyünk használata közben hajlamosak vagyunk kevesebbet gondolni a fenntarthatóságra, mint amikor például a mindennapi műanyag-és élelmiszerhulladék problémája, vagy az autós közlekedés környezetszennyező hatása a téma. Digitális eszközeink, megoldásaink fenntarthatóbbá tétele ugyanakkor minden eddiginél fontosabb feladatunk lett. Mit jelent a digitális fenntarthatóság és mrt megkerülhetetlen mindannyiunk számára? 

 

Innováció és felelősség 

 

A digitális fenntarthatóság alatt a digitális technológiák tudatos, felelős használatát értjük, amely a társadalomra és környezetünkre gyakorolt negatív hatások kiküszöbölésének, csökkentésének céljából történik. A fogalmat körbejáró, digitális technológiákkal foglalkozó Smowltech szerint ez az energiahatékonyságot, elektronikus eszközeink előállítását és hulladékkezelését, valamint alapvetően a digitális hulladék minimalizálását is jelenti. A digitális fenntarthatóság mindemellett etikai kérdés is, hiszen a felelősségteljes technológia- és adathasználatot is magában foglalja – hiszen az adatvédelem és a minket körülvevő egészséges digitális infrastruktúra egyaránt elengedhetetlen egy élhetőbb jövő kialakításához. Miért jelentenek ezek a mai napig jelentős kihívást? 

 

A kezdetek 

 

Arról, hogy a 21. század digitális átalakulása összességében nem fenntartható, számtalan példa tanúskodik – itt elég, ha például az egy korábbi posztban részletezett blokklánc-technológia fenntarthatatlanságára gondolunk. A szakértők egybehangzó véleménye, hogy a digitalizációnak ideális esetben kéz a kézben kell járniuk a környezettudatossággal, különösen az oktatásügy innovációi és a kapcsolódó termékek tanúsítását illetően. Ha ugyanis olyan szakértőket nevelünk fel, akik ettől elválaszthatatlanul gondolkodnak, jó úton járunk. Adottak ugyanakkor olyan kihívások ezen a területen, amelyeknek, érthető módon, nem lesz könnyű megfelelni. 

 

Energiahatékonysá 

 

A digitális technológiák (a szerverektől kezdve az okoseszközökig) temérdek energiát, így természeti erőforrást emésztenek fel, ami jelentős mértékben megnöveli az üvegházhatású gázok kibocsátását. Erre a problémára jelent részleges megoldást, ha az eszközök és a technológiák teljes életciklusát alaposan, hatékony stratégiákat alkalmazva nyomon követjük, a gyártás legelső lépéseitől kezdve, a használaton át, a termék ártalmatlanításáig. Ezek legalapvetőbb mozzanata az újrahasznosítás és az újrafelhasználás támogatása és megkerülhetetlenné tétele. Legalább ennyire lényeges a környezettudatos fogyasztói gondolkodás népszerűsítése, magyarul a pazarlás és a felesleges vásárlás ellenkultúrájának megszilárdítása, lehetőleg már az óvodákban és az általános iskolákban. 

 

E-hulladék 

 

Napjainkban egy-egy okoseszköz irreálisan gyorsan válhat elavulttá, a termékek így a rövid életciklus vagy a nem megfelelő minőség miatt hamar hulladékként végzik. A nagy mennyiségű elektronikai hulladék – megfelelő ártalmatlanítás hiányában – veszélyes anyagokat juttathat a talajba és a Föld vízkészletébe. Nemcsak arra van égető szükség, hogy az elektronikai eszközeink tartósabbak, hosszabb életciklusúak legyenek és ideális esetben fenntarthatóbb anyagokból készüljenek, hanem arra is, hogy a már meglévő eszközök felelős ártalmatlanítása a vállalatok és az átlagfogyasztók is számára is esszenciális gyakorlattá váljon. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr2918233989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása