Széllapátok új élete

2022. március 04. 07:41 - CHIKANSPLANET

A megújuló energiaforrásokkal szemben fokozott az elvárás, hogy környezetkímélők legyenek. Igaz ez az előállításukra, működtetésükre és az újrahasznosításukra is. A szélerőművek esetében az azonban még komoly kihívást jelent. Egészen konkrétan most arra a kérdésre kell megoldást találni: mi legyen az üzemidejüket kitöltött széllapátokkal?

A szélturbinák alkatrészei ugyanis nem örökéletűek. Bár üzemidejük hosszú, egyszer eljön az idő, amikor ezeket az alkatrészeket is leselejtezik.

 

A szélturbinák olyan alkotóelemei, mint a vasbeton alap, az acélvázas, sokszor betont is tartalmazó torony, az áramtermelő generátor vagy a sebességváltó már mind akár teljes mértékben újrahasznosíthatóak, a speciális kialakítású lapátok azonban még nem. Ezeket kis ellenállásra, nagy szilárdságra, minél kisebb tömegre méretezik, ezért speciális anyagokat használnak fel hozzájuk: szén- és üvegszálasak, epoxigyanták és más kompozit anyagok felhasználásával készülnek ezek a lapátok.

A világban a WinEurope kalkulációja szerint 2,5 millió tonna ilyen, bonyolult módon kezelhető anyagot használt már fel a “szélipar”.  A mai technológiák mellett úgy látszik, leginkább a cementiparban hasznosíthatók újra ezek az anyagok, ugyanis a cement előállításához szükséges alapanyagok jelentős része kiegészíthető vagy helyettesíthető a kompozit-üvegszálas anyaggal és a lapátokhoz használt különböző töltőanyagokkal.  Ráadásul így a cement is kb.16 százalékkal kisebb károsanyag kibocsátással állítható elő.

 

Kreatív megoldások

Léteznek azonban olyan kreatív megoldások, amelyek nem feldolgozzák a kiszuperált lapátokat, hanem valami újat hoznak létre belőle. Ilyen például az írországi Middleton és Youghal városok közötti sétány új gyalogos hidja, amelynek alapanyagául leselejtezett és feldarabolt szélturbina lapátok szolgáltak.

 

Van már egy ehhez hasonló híd Európában, a lengyelországi Szprotawa mellett, ahol az Anmet cég a híd mellett különleges formájú padok, pihenőszékek és kerti bútorok formájában is újrahasznosította a lapátokat.

Az ír projektben az eszközöket feldolgozás helyett tartópillérként használják fel a hídszerkezetben. A lapátok a belfasti Everun Ltd. kidobásra ítélt készleteiből érkeztek az építési munkát végző Re-Wind Network üzemébe. A híd elemeit előzetesen tesztelték a lehetséges környezeti hatások és az áthaladó forgalom terhelési következményeinek figyelembevételével is. A számítások azt mutatták, hogy a szerkezet nemcsak megfelelő alapot jelent a híd számára, hanem jelentősen kevesebb a kibocsátott szén-dioxid mennyisége is, ahhoz képest amennyivel egy új alapanyagokból létrehozott struktúra építése járna. 

A lengyelországi híd készítői szerint ráadásul ez a fajta felhasználási mód akár plusz száz évet is hozzáadhat a lapátok életciklusához, amelyek így a hidak részeiként tovább bírják a terhelést, mint ameddig eredeti rendeltetési céljukra használták őket.

A hosszútávú megoldást természetesen a hulladék nélküli turbinák kifejlesztése jelenti majd ezen a területen is.

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr617771584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2022.03.04. 22:06:32

köszönjük, érdekes írás. Jó lenne olvasni a lapátok granulátumként történő betonadalék-hasznosításáról, valamint a költségekről is.

David Bowman 2022.03.04. 22:39:09

Lessz százezer fölösleges hidunk.

na4 2022.03.05. 10:47:41

Ezer sebből vérzik ez is:

-Egy szélturbina előállításához 250 t szénre van szükség, miközben a szén a nagy ellenség és mindent dekarbonizálni akarnak
-A fogaskerékházban lévő kenőolaj kőolajból készül, közben a szén a nagy ellenség és mindent dekarbonizálni akarnak
-A lapátok szénszállal erősített epoxi gyantákból készülnek, amit a petrolkémiai ipar állít elő, miközben a szén a nagy ellenség és mindent dekarbonizálni akarnak
-A festéket, amivel a szélturbinákat lefestik a petrolkémiai ipar állítja elő, miközben a szén a nagy ellenség és mindent dekarbonizálni akarnak,
-Mitől megújulók a megújulók, ha újra és újra meg kell építeni őket iszonyatos energia, és nyersanyag felhasználással?

Minden csak feltételes módban van: meg kell találni a megoldást, ki kell fejleszteni, új megoldások kellenek, stb. A „hozzáértők” megint a kocsit helyezik a ló elé, és nagyon szeretnének utazni rajta, miközben gőzük sincsen, hogy lesz-e ló, kicsi lesz-e, vagy nagy, el tudja-e majd egyáltalán húzni?

Az újrahasznosítás jól hangzik, csak az a gond vele, hogy ehhez jellemzően többször annyi energiát kell befektetni, mint amennyi a termék előállításához kellett. Jó módszer arra, hogy hogyan kopasszuk meg az adófizetőket.

Éhes ló 2022.04.15. 11:22:39

@David Bowman: sajnos több, inkább pár milliónyi, mert már csak pár év az első hazai szélerőműveket is kukázzák...

Éhes ló 2022.04.15. 11:27:32

@Motorogre: a tervezett élettartamuk leteltével, vagy meghibásodásuk miatt lecserélt lapátokat darabolni kell, mielőtt bármilyen utóhasznosításuk szóba kerülhetne.
Ez önmagában is energiaigényes, munkaigényes és környezetszennyező munka, a keletkező hulladék, por a környezetre és az egészségre is veszélyes anyag.

Az pedig, hogy a feldarabolt lapátokat tovább aprítják csak növeli a felhasznált energiát, munkát, a keletkező veszélyes hulladékok mennyiségét.

Az, hogy az így elkészített szutykot cementműre adják, nagyjából annyira nagy találmány és annyira forradalmian zöld megoldás, mint elégetni a torony tövében, ahogy leszedték.

Motorogre 2022.04.15. 17:47:35

@Éhes ló: Ok, értem - de kellene egy igazán teljes karbon- és energiamérleg. Amit soha senki nem ad közre, titkol stb.. mert az energetikát a politika irányítja. Végül is nem tudtuk meg: a szélenergia tényleg "zöld"-ebb mint a fosszilis tüzelés?
De ha szakember vagy, kérdezném (picit kiléptve a poszt szűk témájából): hogy aránylik az atomerőműven előállított energia és az uránbányázat, dúsítás szállítás és öröktárolás során igényelt energia ? Lehet hogy nem is "éri meg" ? Főleg a dúsítás nagyon energia-igényes.
Kösz

Éhes ló 2022.04.16. 19:21:47

@Motorogre: nem vagyok atomtudós.

Az általam ismert "mérlegek" "externáliaszámitások" durva, vagy sunyi manipulációk, megrendelői igényeket szolgálnak ki, propagandaanyagokhoz használják őket.

Niincs se szélenergiá, se napenergia fosszilis nélkül, mert amikor szélcsend van, vagy éjszaka, valaminek biztositania kell a hálózati ellátást - ma ezt WC tartályként használt vízerőművekkel és/vagy földgázzal hajtott gázturbinákkal végzik.

Az, hogy mi "éri meg", azon múlik, hogy az adott műszaki megoldás profitot tud-e termelni a beruházást követően.

A nap- és szélerőművek nem képesek szabad piaci versenyben helytállni.
Ennek fő oka a nap és szél korlátozott és sztochasztikus rendelkezésre állása.
A termelésük nem stabil és nem is ütemezhető.
Ha nem kapnának (ideológiai okokból) felmentést a rendszer ellátási (teljesitmény, szabályozhatóság és rendelkezésre állás) követelmények alól, nem kapnának állami támogatást, rájuk szabott, emelt árakat, nem is lennének alkalmasak rendszerbe kapcsolt, ipari működésre.

Tehát ez (is) csak egy szokásos zöld-vörös blöff.
A szar üzemi paramétéreik kárait ma szétterítik a komplett villamosenergiia rendszeren, egyre durvább felárakat és rendszerhibákat, kockázatokat felvállalva, az ideológiai idiótizmus kiszolgálására.

Természetesen minderről csikán nem írt még posztot.
Nem szerepel a "mérlegekben", "externáliaszámításokban" sem.
süti beállítások módosítása