Zöldebb, egészségesebb és igazságosabb élelmezést!

2021. október 04. 11:52 - CHIKANSPLANET

Élelmezési csúcstalálkozót tartott szeptember közepén az ENSZ. A Food System Summit-on olyan intézkedéseket indítottak el, amelyek célja, hogy világszerte egészségesebb és fenntarthatóbb módon állítsunk elő és fogyasszunk élelmiszereket.

Több hónapon át tartottak a New Yorkban és online fórumokon zajló Food System Summit előkészületei, ami alatt mintegy 100 ezer embert – kormányzati és ENSZ-tisztviselőket, mezőgazdasági termelőket, fiatalokat és üzletembereket – vontak be a munkába. Az alaposság érthető: a seregszemle nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint úgy kezelni a COVID-19 miatt még súlyosabbá váló globális éhezést, hogy közben a mezőgazdaság és az élelmiszerhulladék környezetkárosító hatásait is sikerüljön megfékezni.

Agnes Kalibata, a csúcstalálkozóval megbízott ENSZ különmegbízott úgy értékelt, hogy a csúcstalálkozó fordulópontot hozott a globális élelmezési rendszerben. Most az jelenti a kihívást, hogy a gyakorlatban is működőképessé tegyék az ott elfogadott elveket: az éhezés megszüntetését, a jobb munkahelyek biztosítását, az egészségesebb élelmiszerek előállítását és a bolygó védelmét.

 

Szükség lenne egy párizsi egyezményre?

A szervezők elképzelései között nem szerepelt egy olyan megállapodás formalizálása az élelmezési rendszerekkel világszinten első alkalommal foglalkozó eseményen, amely jogi kényszerítő erővel bírna. Az igazi eredmény az volt, hogy a kérdést végre határozottan a globális politika napirendjére tűzték. Az egyeztetéseken megvitatták, hogyan lehet zöldebb, egészségesebb és igazságosabb élelmezési rendszerek felé elmozdulni. Azt is feltérképezték, hogy miként lehetne finanszírozni és végrehajtani az ehhez szükséges szakpolitikát és intézkedéseket nemzeti és helyi szinten. Ed Davey, az Élelmiszer- és Földhasználati Koalíció képviselője szerint a csúcstalálkozó új nemzetközi szövetségeket indíthat el olyan témákban, mint az élelmiszertermelésből származó kibocsátások nullára csökkentése, valamint az élelmiszerveszteség és -pazarlás csökkentése, mindezek pedig új finanszírozási rendszerek létrehozásában is segíthetnek.

 

A felvetett problémák

Az ENSZ szerint 2020-ban drámai mértékben vált még kritikusabbá az éhezés helyzete a bolygón, ami nagyrészt a világjárvány következményeivel függ össze. A világszervezet júliusi jelentésében úgy becsülte, hogy a bolygó lakosságának több mint a tizede volt alultáplált tavaly, mintegy 811 millió ember. Ez alapján emberfeletti erőfeszítésekre lenne szükség ahhoz, hogy teljesüljön az éhezés 2030-ig történő megszüntetésére vonatkozó globális célkitűzés.

Közben a világszerte megtermelt élelmiszerek mintegy harmada elvész vagy pazarlás áldozata lesz, ami évente közel 1000 milliárd dollárjába kerül a világgazdaságnak. Ez önmagában is fájó, annak fényében pedig különösen az, hogy az élelmiszertermelés felel a Föld éghajlatát felmelegítő üvegházhatású gázok emissziójának egyharmadáért. Ebbe ugyanúgy beletartozik az, hogy kivágjuk az erdőket az újonnan létesítendő gazdaságoknak, vagy az, hogy fosszilis üzemanyagot fogyasztó hajókkal, repülőgépekkel és teherautókkal szállítjuk az árukat, de ide sorolódik a szarvasmarhák és más állatok által a levegőbe juttatott metán is.

 

Hogyan és mit kell másképp tennünk?

A csúcstalálkozó legígéretesebb kezdeményezéseit öt cselekvési irány alá tagozták be:

·       mindenki számára hozzáférést biztosítani a tápláló élelmiszerekhez;

·       elősegíteni a természet és a biológiai sokféleség javát szolgáló megközelítések megvalósulását;

·       támogatni a kistermelők tisztességes megélhetését;

·       felkészíteni az élelmiszerrendszereket a váratlan kihívásokra és nehézségekre;

·       finanszírozást és technológiát biztosítani a változás előmozdításához.

 

Gilbert Houngbo, a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap elnöke szerint az egyik legfontosabb elképzelés az iskolai étkeztetési programok kiterjesztése, hogy minden gyermek legalább napi egy megfelelő tápértékű étkezéshez jusson. Szintén a kezdeményezések közé tartozik az erdőirtásmentes ellátási láncok kialakítása, a környezetkárosító támogatások átirányítása a környezetbarátabb élelmiszertermelés ösztönzésére, az élelmiszerpazarlás csökkentése, az élelmiszerelőállítási rendszerek valós költségeinek elszámolása.

A kiválasztott megoldásokat nemzetközi koalíciók fogják továbbvinni: kormányok, vállalkozások, gazdálkodók, fiatalok és más csoportok összefogásával. A seregszemlén résztvevők közül mintegy száz ország a saját igényeihez igazított nemzeti útvonalakat is összeállított és benyújtott, amelyeket a következő évtizedben fognak bevezetni a lokális kezdeményezések támogatásához.

 

Kritikus felhangok

A csúcstalálkozót több mint háromszáz alulról szerveződő, kistermelőket, kutatókat és őslakosokat képviselő szervezet bojkottálta, amelyek szerint az eseményt aránytalanul nagy mértékben befolyásolták a vállalatok, és hiányzott az átláthatóság és az elszámoltathatóság. Szerintük a csúcstalálkozó olyan hamis megoldásokat támogatott, mint az önkéntes vállalati fenntarthatósági rendszerek és a kockázatos technológiák, köztük a génmódosítás.

A csoportok kötelező érvényű szabályokat javasolnak az emberi és földhasználati jogokkal való vállalati visszaélések megállítására, a növényvédőszerek használatának megszüntetésére és a természetes gazdálkodási módszerekben gyökerező agrárökológia előtérbe helyezésére.

Az ENSZ ugyanakkor nagy reményeket fűz a találkozón megfogalmazott célokhoz: az, hogy a rendezvényen a biogazdálkodóktól kezdve az őslakosokon át a fiatalokig és a kisvállalkozásokig számos csoport vett részt, nagyban megalapozhatja azt, hogy megtörténik az elmozdulás a szavaktól a valódi cselekvés felé.

Forrás

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr916708026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.10.04. 12:52:38

Szerintem ne párizsi, hanem inkább zalai vagy fokhagymás legyen az egyezmény tárgya

evilwolf 2021.10.05. 06:58:26

"az éhezés megszüntetését"
Ezt évtizedek óta mondják, hallom, olvasom.
És mi történik? Azóta 3,5 mrd ember helyett mindjárt 8 mrd fog élni, mégtöbb éhezővel.
Miért van több éhező azon kívül, hogy a politika túlszaporítja a Földet?
Mert
túl van árazva az élelmiszer
több országban nincs elég munkahely, inkább vándoroltatják az embereket.
Ezen kívül a legfőbb probléma, hogy egyes országokban túl sok élelmiszer áll a boltokban és raktárakban, mert ára és a mennyisége képtelenség eladni annyit.
Ezeket a kajákat kidobják a boltok és a konyhák, majd jön Áder és azt sulykolja a zemberekbe, hogy pazarolnak,
Ugyan khérrem, ne engem hibáztassanak, ne bennem keltsenek bűntudatot, mert az nem fog menni.
Nem én pazarlok, nem én teszem tönkre a Földet, hanem a politika, a politikusok.
Áder ezt beszélje meg a kollégáival.
Áder a hadsereg főparancsnoka. Vajon tisztában van azzal, hogy a hadsereg mennyire károsítja a Földet, milyen káros hatásai vannak a klímaváltozásra?
Na, azzal kellene igazán foglalkoznia.
Etessenek Áderrel lisztkukacot meg bogarat, ha már így aggódik.

midnight coder 2021.10.05. 10:47:57

@evilwolf: A legfõbb probléma az, hogy azokban az országokban ahol a legalacsonyabb az életszínvonal, szaporodnak az emberek mint a patkányok. Itt európában ha valaki három gyereket vállal az már sok, ezekben az országokban meg az nem is férfi akinek nincs legalább 5 gyereke.

A kaját pedig szerintem leginkább a vendéglõkben dobják ki, mert hogy amikor kiviszik a kaját akkor elég nehéz belõni hogy a vendégnek ez sok lesz, vagy kevés. És mert nem akarják hogy éhen maradjon, inkább többet visznek ki. A maradék meg megy a kukába. A jó megoldás az olyan helyek mint a Trófea, ahol a pénzedért a svédasztalról azt és annyit eszel amennyi jólesik.

Éhes ló 2021.11.05. 15:18:42

Az éhezés oka a túlnépesedés.
Erről szó sincs csikán vörös-zöld agymenésében.
Se.

Nyilvánvaló tévút minden próbálkozás, ami nem korlátozza az esztelen szaporodást az olyan társadalmakban, melyek képtelenek az önfenntartásra.
süti beállítások módosítása