Sci-fiből magyar valóság

2021. március 19. 08:22 - CHIKANSPLANET

A műanyagevő baktérium az emberiség nagy álma, ami képes lenne megszabadítani minket a Földet szennyező műanyagoktól. Nos, úgy tűnik két fiatal magyar kutatónak, Madaras Liznek és Lévay Krisztinának sikerült megalkotnia egy olyan baktériumkoktélt, ami az egyszerhasználatos műanyagokat, mint a PET-palack és az élelmiszercsomagolók, 6-8 hét alatt szerves iszappá, komposzttá bontja le.

Bár hihetetlennek tűnhet, de tényleg nincs még egy olyan cég a világon, mint a magyar kutatók által alapított Poliloop. A cég az egyszerhasználatos műanyagok lebontására fejlesztett ki egy technológiát, egy olyan biotechnológiai eljárást, ami a könnyű szerkezetű műanyagokat, mint a PET-palack és az élelmiszercsomagolók, 6-8 hét alatt szerves iszappá, komposzttá bontja le, ráadásul eközben nem szabadul fel semmilyen káros anyag, például metán.

A lebontás önmagában is nagy eredmény, hiszen az egyszerhasználatos műanyag a legnagyobb szennyezők közé tartozik, ez köt ki az óceánokban és ezeknek a legkisebb az újrahasznosíthatóságuk. Jelenleg a Földön évente keletkező, 300 millió tonnát meghaladó műanyagszemét alig 2 százalékát hasznosítják újra világszerte.

 

A technológia igazi különlegessége viszont az, hogy a lebomláskor létrejövő anyagot újra fel lehet használni például bio-műanyag készítésére, becsatlakozva ezzel egyfajta körforgásos gazdaságba, a műszaki szférából vissza az ökoszisztémába. A folyamatot bio-újrahasznosításnak nevezték el, hiszen ahogy a bio-műanyagokat komposztálják, úgy a Poliloop ezt a folyamatot az egyszerű, sárga fedelű kukába kidobott műanyagokkal is képes végrehajtani.  A folyamat is hasonló, mint ami egy komposztáló ládában zajlik, csak itt a nyersanyag fosszilis eredetű, ami a folyamat végén újból a földi ökoszisztéma része lesz.

 

Jelen állás szerint a technológia univerzálisan használható, előkezelés és válogatás nélkül minden műanyaggyűjtő szelektív kukába dobott szeméttel. A baktériumkoktél határa egyelőre a keményebb műanyagok lebontásánál van, mint például egy számítógép egere, de a mesterkultúrájukban nagy a potenciál más anyagok lebontására is.

 

Az eljárás szabadalmaztatása folyamatban van, amelyen egy amerikai jogi irodával dolgoznak együtt.

 

 

 

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr8816470144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toller Béla 2021.03.19. 11:15:07

Ez igen ! Szólni kellene valami illetékesnek, hogy figyeljen és ne mulasson el beruházni a dologba ! Hátha egyszer sikerül .....

lion10 2021.03.20. 06:35:28

Congratulations!! Ismerve a Magyar mentalitást ebből sem lesz semmi!! Sajnos!

Éhes_ló 2021.03.20. 07:24:38

Vicces lesz, amikor az elszabadult, mutálódó baktériumtörzsek a használati tárgyainkat, épületeinket, járműveinket k9mposztáljak majd.

Amikor pedig minket, ruhástul, no az már kevésbé.

eßemfaßom meg áll 2021.03.20. 09:18:28

@Éhes_ló: á ilyen nem fordulhat elő, hiszen... izé...

kvp 2021.03.21. 21:41:29

Az osszes biologiai lebonto megoldasnak ugyanaz a baja mint a biologiai fegyvereknek. Nem valogatnak es nem allnak meg a kijelolt hatarokon. Egy egyszer hasznalatos szivoszalat ugyanugy megesznek mint egy eleg sokaig hasznalando repulogepet, szelturbinat. Ugyanis ezek ugyanabbol a muanyagbol vannak. Ilyen bakteriumokat meg fejleszteni sem lenne szabad, mint ahogy veszelyes virusokkal is azert nem kiserletezunk, mert jo esellyel elubb-utobb kiszabadulnak. Lasd az elmult masfel evet... Most kepzeljuk el ugyanezt, csak nem a megbetegednek az emberek, hanem szetmallanak a muanyag targyak. Nagyajbol minden, a vizcsovektol a ruhakon at a villanyvezetkekekig es a jarmuvek vagy a szamitogepek muanyag kompeneseiig. Nagyon rovid ido alatt a ujra a barlangban talalnank magunkat, vagy max. a kora vaskor technologiai szintjen. Remek otlet, de csak ha a civilizacio megszuntetese a cel.

SapkásEmber 2021.03.22. 15:20:28

Nagyon veszélyes játék ez. Az evolúciót nem lehet kordában tartani, különösen úgy, hogy a nem zárt rendszerben képzeljük ezt el. A komposzt kikerül a természetbe, vélhetően a baktériumokkal együtt. Nem az a kérdés, hogy szabad-e ilyet csinálni, hanem az, hogy kinek a feladata megakadályozni azt, hogy ezeket a típusú módszereket ipari körülmények között alkalmazzák.
Hogy egy klasszikust idézzek, a módszernek hatásosnak és biztonságosnak kell lennie. Csak akkor szabadna alkalmazni, ha megfelelő biztosítékok és bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy a baktériumok, csak azokat a tárgyakat bontják le, amiket le akarunk bontatni.
Csak egy példa, a PET palackok hosszú ideig állhatnak a mezőgazdasági területek melletti raktárakban csomagolás után és nem csak ásványvízre kell itt gondolni, hanem gyógyszerekre, étolajra, stb. Kiket terhelünk a baktériumot tartalmazó humusz kockázatainak felelősségével, a raktárat vagy a mezőgazdasági termelőt? És még egy sor ehhez hasonló kérdést lehetne feltenni.

R. Daneel 2021.03.24. 07:22:31

@lion10: Már hogyne lenne?
Majd a feltaláló(k) úgy döntenek, hogy eladják az egész hóbelevancot szabadalmastól-mindenestől valami külföldi cégnek egymilliárd ruppóért, amivel az aztán majd letarolja a piacot, kb. óránként ennyi nyereséget produkálva. Többek közt Magyarországtól is.

Vagy az egész bizniszt en bloc kiköltöztetik valahova, ahol érvényre is tudnak vele jutni.
Mi meg legfeljebb majd építünk még egy stadiont Sepsiszentfasztuggyahová.
süti beállítások módosítása