Az élelmiszer-halmozók köztünk élnek

2020. július 10. 09:14 - CHIKANSPLANET

Valószínűleg sokak konyhapolcán rejtőzik olyan élelmiszer, amit pánikolva tett be a bevásárlókocsiba a koronavírus-járvány kezdetén. És valószínűleg erre csak akkor jön rá, amikor a kukába dobja ki, mert megromlott. Az élelmiszer-pazarlás a jobb módú és diplomás családokban gyakrabban fordul elő, miközben a világon közel egy milliárd ember éhezik. Az élelmiszer-hulladék azonban nem csak etikai kérdés, a klímaváltozás egyik főszereplője.

A minap többen ironikusan fogadták az egyik lakberendezési áruház Facebook-hirdetését, amiben egy ételtárolót ajánlottak azzal a szöveggel, hogy “a maradékokat a hűtőbe tedd a szemetes helyett”. Néhány kommentelő azt kritizálta, hogy kevés olyan van, aki megfőz egy kondérnyi ételt a nyári hőségben, majd az egészet inkább kidobja a kukába, ahelyett, hogy eltenné. Egyet is érthetnénk a kommentelőkkel, hiszen melyik magyarnak ne csomagolt volna anyukája kimosott fagylaltos dobozba ételt, vagy épp ő maga ne tette volna el a hűtőbe a maradékot.

Szomorú, de a hirdetés mégis releváns 2020-ban: Magyarországon ugyanis az uniós statisztikák szerint az ételek harmadát kidobjuk.

A világon évente 1,3 milliárd tonna emberi fogyasztásra termelt élelmiszert dobunk ki. Magyarországon évente 1,8 millió tonna étel végzi a kukában, és ennek több mint a felét nem a hipermarketek vagy a vendéglők termelik, hanem maguk a háztartások. A Nébih kutatása szerint egy évben fejenként 65 kilónyi élelmiszert dobunk ki, leginkább főtt ételt, pékárut, zöldséget és gyümölcsöt. Mindez az anyagiakat nézve is 50-60 ezer forintot jelent évente.

És minél fejlettebb egy ország, annál több élelmiszer-hulladékot termel. A jólét velejárója ugyanis az élelmiszer-pazarlás. Érdekes ellentmondás, hogy a magasabban kvalifikált, jól keresők (és főleg, ha gyerekeik is vannak), sokkal jobban aggódnak a környezetért, a klímaváltozásért, tudatosabban élnek, viszont több élelmiszer-hulladékot is termelnek. A kutatások szerint a tehetősebbek ugyanis sokszor több élelmiszert vesznek, nagyobb kiszerelésben, a hűtőt rogyásig megpakolják, aztán persze nem fogy el, és a fele a kukában végzi. Az élelmiszer-halmozók köztünk élnek, és nem csak egy világjárvány kezdetén bukkannak fel. Sőt, akkor szinte meg is sokszorozódnak.

Szerintem még mindenki emlékszik, amikor márciusban és áprilisban az üzletek polcai üresen álltak, kétségbeesve vásárolta mindenki tele a bevásárlókocsit attól félve, hogy éhen fog veszni. Előbb csak a WC-papíros polcok, később a konzervek, mirellitáruk fogytak szép számmal. Mivel pár nap leforgása alatt tízmillió pék országa lettünk, ezért a liszt után az élesztő, majd a sütőpapír lett hiánycikk. Elég valószínűnek tartom, hogy mindannyiunk konyhaszekrényében van még étolaj, rizs vagy paradicsomkonzerv, amit pánikolva vett meg, de igazából már el is feledkezett róla. Nem véletlen, hogy a rászorulókat megsegítésére létrejött Magyar Élelmiszerbank Egyesület adományozási programot indított a lakosságnál a koronavírus miatt felhalmozott élelmiszerek adományozására.

Az élelmiszerpazarlás ugyanis etikai kérdés is: a világon mintegy 2 milliárd ember nem jut megfelelő minőségű élelmiszerhez, 820 millióan pedig éheznek. Amikor legközelebb kidobjuk a még ehető, de már nem friss kenyeret, gondoljunk arra, hogy ma Magyarországon 4-500 ezer gyermek nem jut elegendő mennyiségű és minőségű ételhez, 40-50 ezer pedig szó szerint éhezik.

Az élelmiszerpazarlás azonban energiapazarlást is jelent és az éghajlatváltozásra is hatással van. Egy mondás szerint, ha az élelmiszer-hulladék egy ország lenne, akkor üvegházhatású-gáz kibocsátásával az Egyesült Államok és Kína mögött a harmadik helyet foglalná el.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának ugyanis 30 százaléka kötődik az élelmiszer-hulladékhoz. A kidobott élelmiszer tökéletlen bomlása metánt hoz létre, ami huszonötször erősebb hatást vált ki, mint a szén-dioxid.

És mi lehet a megoldás? A legegyszerűbb az lenne, ha holnaptól csak annyit vásárolnánk, amennyit meg is eszünk. Ez persze egyszerűen hangzik, de a megvalósítása nehéz. Így aztán az elmúlt években egyre többször ismételt gondolkodásmódot kell elsajátítani: a tudatosságot. Máris teszünk a környezetünkért, ha egy hétre előre megtervezzük az ételsort, és ahhoz vásárolunk. Ha bevásárlókocsi helyett kosarat veszünk magunkhoz, ha komposztálunk otthon, vagy épp a fent említett ételtároló dobozba tesszük a maradékot és nem egyenesen a kukába. Ha végre tudatosítjuk, hogy a minőségét megőrzi lejárati idő után nem kell feltétlenül kidobni az élelmiszert,  az néha csak annyit jelent, hogy az adott dátum után élvezeti értékéből veszthet, de még fogyasztható.

Szerencsére már a technika és egyre több startup is segíti az élelmiszerpazarlás csökkentését. A londoni Winnow például azzal robbant be, hogy egy intelligens mérleg segítségével megmutatja, mennyi értékű hulladékot termel a szakács. Ha pedig tudjuk, mennyi pénzt dobunk ki szó szerint a kukába, akkor jobban takarékoskodunk. Az IKEA Norvégiában így például 126 ezer eurónyit spórolt meg.

Számos olyan applikáció létezik (például az Olio) amelyik megmutatja, a szomszédnál milyen felesleges élelem, élelmiszer rejtőzik, amit mi épp hasznosítani tudunk. A SpareEat pedig azt jelzi, hogy a közeli étteremben, pékségben szállodában milyen lejárati dátumhoz közeli élelmiszereket lehet megvásárolni olcsóbban.

 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr5815993128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masada 2020.07.11. 08:52:34

Mi bespajzolunk rendesen. Azt hiszem hogy az elmúlt időszak megmutatta hogy érdemes tartalékokat felhalmozn

Serény Vélemény 2020.07.11. 10:05:43

Na, még egy indexiánus hülyeség. Nem haver, semmit nem dobtunk ki, mert vagy megettük, vagy annyira tartós, hogy eláll.
És pont most a normális emberek begyűjtenek legalább két heti kaját, mert akármikor jöhet a második hullám, és újabb karantén időszak.

Almandin 2020.07.11. 11:32:27

A kidobási arány csökkenthető jó logisztikával. Járványos időszakban főleg tartós élelmiszerből érdemes nagyobb tartalékokat megvenni. Két-három hétre való elég. A konzervek általában még több év múlva járnak le. Egyszerűen figyelni kell a készletet és megenni őket a lejárat előtt. Kenyérsütésre se kell feltétlenül felkészülni, én rizst és száraztésztát vettem helyette, egy karanténban azt enném. Ugyanolyan szénhidrát, mint a kenyér és könnyebb elkészíteni.
A lejárt élelmiszerek megevésével azért vigyázni kell. Bár én is megfőzöm a lejárt tésztát, rizst, a lisztet is felhasználom (ezek általában nem romlanak meg több évvel a lejárat után sem), de a konzervek veszélyesek lehetnek. Különösen a botulizmus veszélye lehet nagy. Ennek többnyire nincs szaga, stb., ezért a botulizmus baktériumával fertőzött konzerv nem tűnik romlottnak. Sőt, van, hogy a lejárati dátum előtt is megromolhatnak a konzervek. Ha a teteje felpúposodott, az romlott (gázképződés a bomlási folyamatok miatt). Ha folyik, szintén (paradicsomkonzerveknél fordul főleg elő). Rozsdás konzervdoboz esetén is veszélyes a fogyasztása. Ilyenkor még akkor is veszélyes a fogyasztása, ha lejárati időn belüli.
A felhalmozást inkább ésszel kell csinálni, rendszeresen átnézni a készleteket és a lejárat közelieket elfogyasztani. Ezt csinálják az üzletek is, sajnos nullára nem csökkenthető a veszteség, jó logisztikával minimalizálható. Inkább az a probléma, hogy pont a boltok inkább túlvásárolják magukat, mert a vásárlók kerülik azokat a boltokat, ahol kevés az áru a polcon. Ennek pszichológiai okai vannak. Sajnos inkább pazarolnak, az árukészlet egy hányadát inkább a kukának szánják, mert nem akarják, hogy elpártoljanak a vevők. Inkább ez a probléma. Én szívesebben vásárolok olyan üzletben, ahol tudom, hogy inkább kevesebbet vesznek, de nem kerül a szemétbe az árukészlet jelentős része. Legalábbis elméletileg, mert nem látok bele abba, hol milyen a készletgazdálkodás.

Almandin 2020.07.11. 11:37:08

@Serény Vélemény: Nálam február óta mindig van több heti kaja. Még most is kerülnek emberek váratlanul karanténba, nem is kell második hullám, elég, ha az értekezleten, ahol részt vettek, volt egy koronás. Én februárban végeztem a felhalmozás nagy részét, azóta mindig pótlom a készletet (mindig megeszek belőle valamennyit), ezért nem kell agyoncipekednem magam.
Egyheti tartalékom régen is volt mindig, ma ez kb. 2-3 hétre elég készlet.

lac1 2020.07.11. 11:38:23

Ez baromság, nem is kicsi. Ha én 20 deka helyett csak 15 dekát veszek, akkor a bolt az én meg nem vásárolt 5 dekámat elküldi az afrikai nyomoroncoknak?

Nersze ezt lefordíthatjuk globális mértékűre is, ha az állattartótól ezután csak 80 % sertést vesznek át/meg, akkor a jóember a megmaradt 5 disznaját behajózza Afrikába?

lac1 2020.07.11. 11:43:25

...nem mellesleg, amikor a másik okostojás "blogger" a 80 milliós fogával vigyorgó niggert mutogatja, miért nem inkább azt ekézi, hogy ne gyémántos fogat csináltasson magának, hanem a kis fajtikáinak megsegítésére fordítsa?
Az én kidobott 5 deka parizelem fáj bárkinek is???

gazdagisztan.blog.hu/2020/07/09/a_80_millio_forintos_mosoly

BOAR 2020.07.11. 11:50:06

A poszt nagy része színtiszta demagógia...
"Elég valószínűnek tartom, hogy mindannyiunk konyhaszekrényében van még étolaj, rizs vagy paradicsomkonzerv, amit pánikolva vett meg, de igazából már el is feledkezett róla"
Hát persze, mindannyiunknál...
"Amikor legközelebb kidobjuk a még ehető, de már nem friss kenyeret, gondoljunk arra, hogy ma Magyarországon 4-500 ezer gyermek nem jut elegendő mennyiségű és minőségű ételhez"
Őket nyilván a ránkszáradt kenyér húzná ki a bajból, egyből minőségi javulás állna be az étkezésükben...
"Az üvegházhatású gázok kibocsátásának ugyanis 30 százaléka kötődik az élelmiszer-hulladékhoz."
Juj...ez most az a verseny, hogy ki tud nagyobbat hazudni? Mégsem a tehenek fingják tele a légkört? Nem az autók a hibásak? Nem is a széntüzelésű erőművek?
Egy alapvetően jó témafelvetést is el lehet vinni abszolút rossz irányba ezekkel a hatásvadász, hazug lózungokkal.

eßemfaßom meg áll 2020.07.11. 12:00:15

hülye, hülyébb leghülyébb sötétzöld

R2D2 & C3PO 2020.07.11. 12:53:53

Tudatos vásárlásképpen az élelmiszer tartósítással lehetne kezdeni.
3 hónapja röhögök azokon, akik szerint a liszt 1 hónapig (se) áll el. ;)))

Utána pedig olyasmit kell venni, amit az ember szeret. A konzervek többsége ehetetlen sz@r, "régen minden jobb vót". Tavaly kipróbáltam a régi kedvenceket. :(

Nem mellesleg az állam 5 éve felszámolta a vésztartalékainkat, valamint a nagyszüleink, dédszüleink minimum egy évre való élelmet, vetőmagot tároltak. Hűtő, fagyasztó nélkül - ha a kúttól eltekintünk.

lac1 2020.07.11. 12:59:43

@BOAR:

Én sohasem ilyent olvasok, hogy:

"... itt ülök Afrikában a Khartoum melletti segélytáborban, élelmiszert hoztam meg segítek a helyi árva gyerekeknek, és kérlek bennetek, hogy a megmaradt élelmiszert juttassátok ide..."

vagy

"... Csenyétén vagyok éppen a orsós 26. jános putrijában, éppen most segítem felsöpörni a söröskupakokat és a csikkeket a most, 19 hétre született, kis ronaldinho bölcsője mellől. Hozhatna valaki még egy kis alamizsnát, mert kevés amit ÉN hoztam a sajátoméból ide..."

arthurthedent 2020.07.11. 16:07:28

"Szomorú, de a hirdetés mégis releváns 2020-ban: Magyarországon ugyanis az uniós statisztikák szerint az ételek harmadát kidobjuk."

Elolvastam a hivatkozott cikket. Abban az van, hogy a háztartások által magyarországon kidobott élelmiszer aránya

"éves szinten 68,04 kg élelmiszerhulladékot jelent fejenként. Ez az összes élelmiszervásárlásunk kb. 10-11%-át teszi ki"

és ebből

"elkerülhető élelmiszerhulladékok aránya meglehetősen magas volt: a teljes élelmiszerhulladék mennyiségnek 48,70%-a elkerülhető lett volna tudatos fogyasztói magatartás esetén".

Azaz a "pazarlás" valójában nem több mint 5-6%. Szóval nem, a helyzet egyáltalán nem "harmada", hanem "huszada".

arthurthedent 2020.07.11. 16:14:35

"És minél fejlettebb egy ország, annál több élelmiszer-hulladékot termel. A jólét velejárója ugyanis az élelmiszer-pazarlás."

A nyomor velejárója pedig az, hogy az ételek értéktelen, egészségtelen, esetleg egészségre káros részét is megeszik. Meg az, hogy rendszeresen kapnak ételmérgezést az emberek a romlott, szennyezett ételtől.

Amikor szeded a saláta felső leveleit, mert gyanúsan megrágra valami csiga, amikor kivágod a szemétbe a halat, mert a szavatossági ideje ugyan okés, de gyanúsan büdös, amikor meghámozod a krumplit, akkor olyan ételt dobsz ki, amit a világ bizonyos helyein megesznek. Amikor valami bogár belemegy a babba, akkor kidobod, mások megeszik.

Másképpen fogalmazva azt is mondhatnánk, hogy a logika, miszerint "együnk meg minden szemetet, mert a világ más részein szenvednek attól, hogy nincs mit enni és minden szemetet meg kell enniük" nem túl bíztató.

arthurthedent 2020.07.11. 16:24:13

"hogy ma Magyarországon 4-500 ezer gyermek nem jut elegendő mennyiségű és minőségű ételhez, 40-50 ezer pedig szó szerint éhezik."

Ez azt jelentené, hog minden második gyermek "nem jut elegendő mennyiségű és minőségű ételhez", ami nyilvánvalóan butaság. Mint ahogyan az 50 ezer éhező gyerek is csak legenda. Nem kellene minden marhaságot elhinned, amit az interneten olvasol, meg kellene kérdezned, hogy "ugyan már, honnan veszed ezt?".

Szóval én most megkérdezem, hogy ugyan már honnan veszed, hogy több százezer, félmillió gyermek nem jut megfelelő élelmiszerhez?

arthurthedent 2020.07.11. 16:28:38

"És mi lehet a megoldás? A legegyszerűbb az lenne, ha holnaptól csak annyit vásárolnánk, amennyit meg is eszünk. Ez persze egyszerűen hangzik, de a megvalósítása nehéz."

És ezt meg mi a csodát oldana meg?! Ha az emberek X százalékkal kevesebb élelmiszert vásárolnának, akkor ami megmaradt, azt odaadnák azoknak, akiknek nincs pénzük? Hát ez kizárt!

Ma európában a fejlődésnek köszönhetően pont annyi élelmiszer van, amennyit az emberek megvesznek. Ha a szegényeknek lenne pénze, akkor lenne nekik jobb és több élelmiszer is. Akármilyen. Még a francia sajtokból meg a pick szalámiból sem fogynánk ki, örülnének a franciák és a pick is, hogy többet tud eladni.

Ha kevesebb élelmiszert dobnánk ki, akkor pár alacsony fizetésű embert kirúgnának, pár cég tönkremenne és kevesebb élelmiszert termelnénk.

arthurthedent 2020.07.11. 16:33:01

"Amikor legközelebb kidobjuk a még ehető, de már nem friss kenyeret, gondoljunk arra, hogy ma Magyarországon 4-500 ezer gyermek nem jut elegendő mennyiségű és minőségű ételhez"

Aha! Ha egy gyermeknek *akármilyen* kenyeret adsz, akkor ugyanúgy a "nem megfelelő minőségű ételhez jutó" kategüriában marad. Ha segíteni akarsz, hogy "megfelelő minőségű élelmiszerhez jusson", akkor FRISS húst, halat, gyümölcsőt és zöldségeket" kell adnod nekik. A statisztikák alapja az, hogy aki nem ilyesmit eszik, az "nem megfelelő minőségű élelmiszert" fogyaszt.

Hát ennyit a lisztről meg az étolajról meg a paradicsomkonzervről. :(

arthurthedent 2020.07.11. 16:36:32

"Az üvegházhatású gázok kibocsátásának ugyanis 30 százaléka kötődik az élelmiszer-hulladékhoz."

Nyilvánvalóan nem igaz még a saját cikked szerint sem. Azt mondod, hogy az étel egyharmadát elpazaroljuk. Ez az üvegházhatású gázok kibocsájtásának mintegy egyharmada. Akkor amit megettünk élelmiszert az az üvegházhatású gázok másik kétharmada, merthogy az élelmiszer amit megeszünk pont annyi CO-t okoz, mint amit elpazaroltunk.

Akkor a fűtés, a közlekedés, az autógyártás, MINDEN ami nem élelmiszer karbonsemleges lenne. Ami nyilván nem igaz.

Forr Adalmár 2020.07.11. 17:42:54

Akik rendszeresen élelmiszert dobálnak a szemétbe, azok bizony, nem léptek az emberré válás útjára...
Viszont van egy közmondás: ki, mint vet; úgy arat! A tágabb valóságban mindig 100%-osan érvényesül. Szerencsére!!!!!!!

lac1 2020.07.11. 18:01:25

Megnézzük, hogy azok, akik állítólagosan nem jutnak megfelelő mennyiségű és/vagy minőségű ételhez, mekkora összeget költenek dohányra, alkoholra, internetre, autóra, tepsitelefonra, stb?

élhetetlen 2020.07.11. 19:38:16

Nehéz ez a ne vásárolj többet, mint amire szükséged van. Nem tudok lemenni vásárolni, tehát házhoz rendelek. A kenyeret 3-4 szeletenként a mélyhűtőben tárolom, néha kiveszek egy adagot, de ha mást eszem, pár szelet tönkremegy. Úgy évi tíz szelet, nem tíz kiló. A tejből nem tudok három heti adagot tárolni, max. 6 litert, ez egy hétre elég. Három hete rendeltem a Tescotól, ami kellett, közben egy ismerős hozott tejet (de nem áll mindig rendelkezésre), aztán elfogyott a kenyerem és a tejem. Spar, mert ott van a kedvenc tejem olcsón, megrakom a kosarat 4000 forintig. Nem előre írják ki, hogy 10 ezer alatt nem szállítanak ki, ez akkor derül ki, mikor a fizetés ágra kerülök. Kitöröltem a kosarat. Aztán másnap szembenéztem a ténnyel, hogy sem tejem, sem kenyerem, rendeltem még hatezer forintnyi dolgot, amire nem volt szükségem.

lac1 2020.07.11. 20:58:35

@Forr Adalmár:

De miért?
Hazugság az állításom?

lac1 2020.07.11. 21:05:20

Nem mellesleg meg kell nézni, kié ez az állítás? Nyilván megkereste, megszolgálta, lehet, még túl is teljesítette azt, amije van.
De mennyivel jobb egy sok milliós, esetleg több tízmilliós autó, egy megszolgált, de az átlagtól értékesebb és nagyobb lakhely, mint az átlag kidobált élelmiszer?
Környezetszennyezőbb-e egy Földközi-tengeri hajós kirándulás, még ha a tripláját is fizettem és dolgoztam érte, mint az átlag kidobált élelmiszer ára és a környezetre gyakorolt hatása?
Kevésbé ártalmas egy Armani öltöny ha megdolgoztak is érte, mint egy póló és farmer? Tudom, nem lehet akárhol-akárhogyan megjelenni, de amíg Magyarországon a blogger szerint félmillió gyerek éhezik, nem kurvára mindegy, hogy miben járkálok?

Ugye.

Nancsibacsi 2020.07.12. 07:12:10

Aki éhezik az ne szülessen meg. A segélyszállítmányok a fogamzásgátlót kell tenni, és 20 év alatt megoldjuk Afrika problémáját.

eßemfaßom meg áll 2020.07.12. 08:38:51

@Nancsibacsi: náci vagy

Mindenkinek joga van annyi éhhalálra ítélt gyereket csinálni amennyit akar.

öcsi333 2020.07.12. 15:53:00

Érdekes hozzászólások is vannak. A modern,és más régebbi ,élelmiszer tartósító ,eljárásokat,azt nem ismerteti senki.A gyümölcsökre a Co -gáz tartósítás,frissen tartást,nem is használják.(Más külföldi országokban rendszeresen láttam.) Azt mondták ott,hogy az alma azért van kettesével csomagolva,hogy kevesebbet dobj ki a szemétbe.(Gazdagok voltak.Sütött a pénz mindenről,és volt gondolatuk ,a jó megoldásokra. Ásványvizet,vagy üdítőt Mo-on nem is forgalmaznak 0,7L es palackokban,csak drágább 0,5L 1,5L és 2L vagy annál nagyobb van. Ott azt mondták,hogy a 0,7L es,és a 0,75L méretű az ideális.Nyáron néha készítenek a háztartások,kovászos uborkát.De a kovászolt céklát,vagy kovászolt káposztát nem használják.A kovászolt zöldségek is nagyon hasznosak.Hosszabb ideig eláll,mint a hűtő aljába behajigált sárgarépa,és sokkal jobb ízű.Talán a többi hasznos megoldást,is kitehetné a szerző.

eßemfaßom meg áll 2020.07.12. 17:03:29

@öcsi333: soha nem éreztem késztetést pont 0,7 liter vizet meginni. Ha sokat akarok akkor legyen 2 liter ha keveset mert kis helyem van akkor jó a 0,5. Neked erekciód lesz a 0,7-től? A koviubi finom, kovicékla nem érdekel, ecetesen szeretem. Nem tudom a kovikáposzta milyen, de nem tudom hallottál-e a savanyúkáposztáról, azt eszi kb mindenki (aki nem kap szaporafosást tőle) Almát nem tudom mivel jobb csomagoltan megvenni kettesével mint darabra megvenni. Azt azért remélem, hogy szénmonoxidot (CO) nem használnak tartósításra.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.15. 22:41:25

@arthurthedent: en is elolvastam a linkelt nebih cikket es szinte szorol szora azt akartam beirni amit te. igy most nem kell, kosz.

tehat megegyszer kedves kommentelok:

5-6%

a pazarlas a haztartasokban.
süti beállítások módosítása