Görcsös környezetvédelem, ami ökoszorongáshoz vezet

2019. május 02. 15:19 - CHIKANSPLANET

shutterstock_644227087.jpgManapság lépten-nyomon találkozhatunk a klímaváltozásról és annak negatív következményeiről szóló hírekkel, amelyek akarva-akaratlanul, de valamilyen formában hatással vannak gondolkodásunkra, mindennapjainkra. Ideális esetben az elrettentő adatok és hírek pozitív irányba befolyásolják az életvitelünket, arra ösztönözve minket, hogy saját miliőnkben is igyekezzünk minél többet tenni a környezetvédelem érdelében. Az utóbbi években azonban felütötte a fejét egy extrém jelenség, ami akkor alakul ki, ha a környezettudatos életmódra való törekvés túlzott aggodalommal és nagymértékű megfelelési kényszerrel társul. Ezen a héten részletesen utánajártunk a jelenségnek, ami veszélyeztetheti a környezettudatosan gondolkodókat.  

Az ökoszorongás közelebbről

A közösségi média korában elképesztő gyorsasággal terjednek tanulmányok a klímaváltozás pusztító hatásairól, képek és hírek sokasága kering az interneten erdőtüzekről, tomboló viharokról és az olvadó jégpáncélról. Bizonyos mértékig hasznos, ha rendszeresen találkozunk az elrettentő tényekkel, hiszen azok kijózanító hatással lehetnek ránk. Sokakban azonban ezek a hírek, gondolatok szorongást váltanak ki: aggódnak a klímaváltozás következményei miatt, és azt érzik, hogy nem tehetnek ellene semmit. Az ökotudatosságból eredő, egyre többeket érintő érzelmi zavarnak ma már neve is van, mégpedig az , hogy ökoszorongás.

Egyesek aggodalma elsősorban a klímaváltozás közvetlen környezeti hatásaihoz kapcsolódik, mint a szökőárak, hurrikánok, időjárás-változások, erdőtüzek és további természeti katasztrófák. A szorongók másik csoportja elsősorban a nagyobb, globális víziótól retteg, miszerint az ember által előidézett helyzet az egész bolygót veszélyeztetni, megbélyegezve a következő generációk sorsát. A szorongás fakadhat abból is, hogy az egyén szintjén lévő törekvések kevésnek bizonyulnak, rengeteg mindent lehetne jobban csinálni, valamint ott van még a „csepp a tengerben” gondolatkör is, miszerint egy ember kevés ahhoz, hogy bármi is változzon.

Az ökotudatosság magával vonzza a megoldások keresését az egyén szintjén: környezetbarát megoldások a mindennapokban, amely kiterjed a vásárlásra, a tisztítószerek gondos kiválasztására, a környezettudatos ruházkodásra, valamint a pazarlás és a húsfogyasztás csökkentésére – hogy csak egy párat említsünk. Az ökoszorongó ezeken a területeken görcsös igyekezettel próbál megfelelni.

A jelenséget semmiképp sem érdemes figyelmen kívül hagyni, mivel az ökoszorongó a szorongás hagyományos tüneteit produkálhatja: megnövekedett stressz-szint, kínzó gondolatok, étvágycsökkenés, alvászavar vagy akár agresszió.

Mit lehet ellene tenni?

A szorongás alapvető okozója a tehetetlenség, ezért elsődlegesen ettől a tehertől kell megszabadulni, erre pedig számos lehetőség van. A saját lelkiismeretünket is megnyugtathatjuk, ha a lehetőségeinkhez képest cselekszünk – legyen szó életmódváltásról, a megtermelt hulladék csökkentéséről, vagy szelektálásról – kis lépésekben. Az apró változtatásokhoz nem igényelnek különösebb erőfeszítést, a vállunkra nehezedő tehertől mégis megszabadíthatnak. Érdemes továbbá felmérni a saját hatáskörünket: tudunk-e hatni barátokra, családtagokra, hogy a pozitív irányba segíthessük őket.

A Chikansplanet blog célja, hogy elősegítse a fenntarthatósággal kapcsolatos gondolkodás minél szélesebb körben való terjedését, illetve, hogy feltárja, megmutassa, és kielemezze azokat a gyakorlati lehetőségeket, amelyekkel mi magunk is sokat tehetünk a környezetünkért. Fontos azonban, hogy a környezettudatosságról és a fenntartható jövőről való gondolkodás ne társuljon aggódással, illetve szorongással, tekintsünk rá sokkal inkább lehetőségként. Tegyük meg a tőlünk telhetőt, és találjuk meg az örömöt a környezetvédelemben, de semmiképpen ne görcsöljünk rá a kelleténél jobban. 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr6314799700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2019.05.03. 10:58:35

1. Az emberek jól érzik, hogy nem tehetnek semmi a klímaváltozás ellen. Szóval helyes és bölcs dolog ökoszoronganiuk. Inkább, minthogy úgy csináljanak, mintha minden rendben lenne, miközben gyorsuló ütemben összedől körülöttünk az egész kártyavár világunk.

2. Én középiskolás koromban, az 1990-es évek elején már pontosan tudtam és értettem, hogy az emberiség megállíthatatlanul rohan előre a teljes pusztulás felé a környezetszennyezés, a felelőtlen gazdálkodás és főként a túlnépesedés miatt. Mondtam is ezt mindenkinek, de senki sem vette komolyan a nyilvánvaló jeleket. Én viszont mindezt felismerve megtettem a szükséges lépéseket és azóta is megteszem, amit csak tudok, messze megelőzve a koromat. De egy fecske nem csinál nyarat, mert nem a fecskék csinálják a nyarat. Szóval lényegében pontosan tudom az első perctől fogva, hogy hiábavaló minden erőfeszítésem, mert a sok lúd disznót győz. Viszont ez nem okoz nálam sem stresszt, sem egyéb problémát, mivel kezdettől fogva elfogadtam, hogy az utolsó generáció tagja vagyok és valószínűleg már én sem fogom tudni végigélni az elméletileg várható élethosszomat a globális összeomlás közelsége miatt. Szóval nem kell a nyugdíjam miatt aggódnom, mert nem érem meg a nyugdíjas kort. És nem kell a gyerekeim miatt sem aggódnom, mert pont emiatt kezdettől lemondtam a családról és a szaporodásról, hogy ezzel is csökkentsem a túlnépesedés okozta katasztrófát.

3. A legfontosabb teendő továbbra is a túlnépesedés azonnali megfordítása lenne. Drasztikusan csökkenteni kellene, lehetőleg tegnapelőttre a bolygó népességét, mert a kevesebb ember kevesebb fogyasztást, szennyezést, bajt okoz. De az emberiség még mindig nem jutott el se az országok szintjén, se globálisan ahhoz, hogy aktív népességcsökkentő stratégiák kerüljenek megvitatásra, elfogadásra, alkalmazásra. Sőt, továbbra is mindenki túlszaporodik, aztán a hatalmas emberfölösleget a "kibocsátó országok" erőszakkal rázúdítják a "befogadó országokra". Az emberáradat pedig sáskajárásként elpusztítja még azt a keveset is, ami megmaradt a környezetből.

4. Az emberiség eddigi, szánalmas teljesítményét látva úgy vélem, a valóság még sokkal rosszabb lesz annál, mint amilyen rossznak a jelenlegi legpesszimistább feltételezéseim és legnegatívabb várakozásaim szerint lesz a következő évtizedekben. És nyomát sem látom semmiféle előremutató hozzáállásnak, kezdeményezésnek az ostoba, önző és megosztott emberiség részéről. Hisz még olyan alapvető változások sem történtek meg, mint a szennyezési kibocsátás növekedésének csökkentése, nemhogy a megállítása vagy tényleges csökkentése! Vagy a fenntarthatatlan fejlődés sürgős feladása és áttérés a fenntartható hanyatlás gazdaságpolitikájára, aminek célja a civilizáció szabályozott módon való leépítése és visszaszorítása lenne, hogy jusson hely mellette a természetnek is.

Hungry horse 2019.05.03. 22:49:06

Aki szorong, meg is érdemli.
Szorongjon.
Joga van hozzá.

De hagyja békén a nem szorongókat a saját elmebajával.
Az egészségeseknek joguk van egészségesnek maradniuk és nem a szorongó elmebetegek által rájuk kényszerített marhaságokkal foglalkozniuk.
Élni és élni hagyni!

Pal Konstantin 2019.05.05. 09:49:54

Az 1990as években még szó sem volt környezetpusztulásról. Én is akkor voltam gimis, de jó élet volt. A tél igazi hideg volt, a nyár meleg de nem volt kànikula nem kellett bújni a Nap elől. Mi még 30-40es korosztály szépen még 100 évet is megéljük. Kb. 300 év múlva lehet baj, de akkor meg falanszterben fognak élni. Az is egyfajta élet.

Veder1 2019.05.05. 23:41:59

@Pal Konstantin: ezt a 300 evet honnan veszed? Csak azert kerdem, mert a pesszimista klimakutatok nehany evet az optimistak egy- max harom evtizedet josolnak a civilizacio osszeomlasa elott. A problema ott van hogy a rendszerben mar benne van az emberiseg szamara elhetetlen klima. Az uveghazhatasu gazokat meg mindig eregetjuk (novekvo utemben, bar ez mar vegulis mindegy) , de amit mar eddig beletoltunk a legkorbe az is eleg a +3-+5 fokos homerseklet emelkedeshez a fenti idotartamon belul, ami a fold nagy reszet elhetetlenne teszi. Nem azert mert hogutat kapunk (lesznek ilyenek is Afrikaban, Indiaban, Ausztraliaban) hanem mert az elelem amit termelunk, es minden egyeb noveny nem fogja birni a szelsoseges idojarast es a nyari tartos extrem magas homersekletet. A tobbit elintezzuk egymas kozt...

Pal Konstantin 2019.05.06. 13:53:20

@Veder1: Valahogy következtettem a Trump-féle "itt nincs globális felmelegedés, csak a hülyék találták ki" időrés és a kutatók által mondott 10-30 év között. Osztottam szoroztam és én meg mondok 300 évet. Mondjuk, ha ideiglenesen pusztul a növényzet és az állatpopuláció (ami most csak a korallzátonyoknál van) akkor mi emberek még megehetjük egymást. Ha viszont ennek hatására csökken az emberi létszám, akkor visszaáll a normális földi élet a régi kerékvágásba. Tehát ez egy oda-vissza folyamat. Kicsit groteszkül hangzik, de emberek tömegpusztításával meg lehet állítani a felmelegedést. Régen voltak háborúk, szükséges volt az I és II. vh, sajnos. Most nem akarunk már háborúzni, kb. 10 év múlva 1 milliárddal többen leszünk.

mbogi 2019.06.03. 11:22:39

@Pal Konstantin: nekem az általános iskolai földrajz tanárnőm (80-as évek vége) nagy környezetvédő volt, és már ő is beszélt a klímaváltozás várható hatásairól. Persze akkor még minden a távoli jövőben zajlik majd, és lesz rá lehetőség, hogy felkészüljünk rá. Senki nem gondolta, hogy a folyamat ilyen gyors lesz. Hát jól felkészültünk a problémára!

Virago_1000 2019.11.03. 13:14:34

@steery: "A legfontosabb teendő továbbra is a túlnépesedés azonnali megfordítása lenne. "

- ott ahol tulnepesedes van, tehat nem a feher emberek kozt. Valahogy azokban az orszagokban errol nem esik szo. Mindig csak a feher embert akarjak buntudatra birni, azok, akik a kiirtasunkra feleskudtek.

steery 2019.11.04. 10:29:25

@Virago_1000: Ez így, ebben a formában egyáltalán nem igaz. Egyrészt azért, mert mindenhol túlnépesedés van. A fejlett országokban, ahol javarészt fehér emberek élnek, pont azért csökken a népesség, mert a létszáma régóta meghaladja a terület, ország, gazdaság eltartóképességét, az adott, elvárt színvonalon. Főleg úgy, hogy közben még emelni is akarjuk az életszínvonalat és mindenki egyre jobban akar élni, egyre többet akar fogyasztani. Belátható, hogy ez csak a népesség csökkentése révén érhető el, mert akkor kell ugyanazt a tortát egyre kevesebb szeletre osztani. Ami viszont azzal a következménnyel jár, hogy a szegényebb területek lakói azt látják, ők sokan vannak és ezért rosszul élnek, mi kevesen vagyunk és ezért jól élünk, ezért ide jönnek, hogy nekik is jusson a tortából. Azaz lényegében kinézik a szánkból a falatot, amiért megdolgoztunk és rajtunk élősködnek. Ez nem a fehér emberek kiirtásáról szól, hanem arról, hogy a sok szegény ember ki akarja fosztani a kevés gazdagot azért, hogy jobban éljen. De nem fognak jobban élni, mert ha picit is jobb lesz nekik, rögtön szaporodnak és még többen lesznek és fokozzák a bajt, nem csökkentik.
Ezért kell mindenhol csökkenteni a népességet, kivétel nélkül. Senki sem mondhatja azt, hogy nem, mi kevesen vagyunk, ezért mi nem csökkentünk, csökkentsenek mások, mert ők többen vannak. Mert akkor mindenki azt mondja, hogy miért mi, miért nem ti? És senki sem csökkent. És mindenki ráfarag. És a csökkentéssel együtt meg kell fékezni az összes népmozgást, hogy senki se áraszthassa el senki területét, semmilyen ürüggyel. Mert az ellen mindenki a népessége növelésével próbál védekezni, ami bebuktatja az egészet.
Ezt vagy együtt csináljuk vagy nem csináljuk. És mivel ezzel mindenki tisztában van, mégis képtelen az emberiség bármiféle összefogásra, jelenleg maradunk a túlnépesedésnél és vidáman rohanunk a teljes pusztulásba. Az eredmény: az emberiség intelligenciából elégtelent kap a természettől.
süti beállítások módosítása