Vonjuk ki a szén-dioxidot! De hogyan?

2019. március 29. 13:58 - CHIKANSPLANET

shutterstock_455700118.jpgMára köztudottá vált: ahhoz, hogy bolygónkat minél tovább megőrizzük jelenlegi állapotában, drasztikusan csökkentenünk kell a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségét. Ehhez képest a Nemzetközi Energiaügynökség (IAE) elemzése szerint 2018-ban újra nőtt az iparosodott országok (ez az észak-amerikai, a csendes-óceáni és ázsiai térség, illetve az EU fejlett országait jelenti) energiatermeléssel kapcsolatos szén-dioxid kibocsátása. Ez a párizsi klímaegyezményben meghatározott célok elérését is kétségessé teszi – ebben ugyanis 2025-ig évente 1 százalékos csökkenést írtak elő. Merre tovább?

Pedig az utóbbi évek tendenciája még biztató volt – az elmúlt 5 évben a kibocsátás összesen 3 százalékkal, összesen 400 millió tonnával csökkent, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia különösen nagy szerepet vállalt ebből. A helyzetet nehezíti, hogy ezek a gázok nem egyik pillanatról a másikra tűnnek el – a szén-dioxid például akár 200 évig is a légkörben maradhat, mielőtt elnyeli az óceán vagy a bioszféra. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a kibocsátás csökkentése önmagában nem elég, az ideális megoldás az lenne, ha emellett ki is tudnánk vonni a légkörből ezeket a gázokat. Erre rengeteg forgatókönyv létezik, lássuk a legelterjedtebbeket!

Ültessünk erdőket!

A legegyszerűbb negatív emissziós technológia az erdőültetés. A fotoszintézis folyamatát szerencsére már általános iskolában megtanulják a gyerekek: a növények szén-dioxidot vesznek fel a levegőből, majd azt vízzel és a nap energiájának segítségével oxigénné és cukorrá alakítják át. Nemrég az is kiderült az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia hivatalos folyóiratának (PNAS) kutatásából, hogy a közhiedelemmel ellentétben a frissen telepített erdők nem kevésbé hasznosak, mint az öreg erdők, sőt – szénelnyelő képességük jobb volt, mint a már régóta meglévő erdőké. A jelenséget leginkább az Egyesült Államok keleti részén lévő, a 19. század végéig a telepesek által termőterületként használt és csak azután „beerdősített”, illetve Európa, Kanada és Oroszország erdőtüzek által pusztított, majd később újratelepített erdőit tanulmányozva figyelték meg.

Amennyire magától értetődőnek tűnhet ez a módszer, sajnos annyira nehezen kivitelezhető is manapság: sajnos a tendenciák nem afelé mutatnak, hogy az erdővel borított területeink jelentősen nőhetnének a jövőben, sőt, a szinten tartás is szinte lehetetlen küldetésnek tűnik. Különösen szerencsétlen összefüggés, hogy a sokáig a klímaváltozás elleni harc fontos fegyverének tartott bioüzemanyag gyártása volt az erdőirtások egyik fő hajtómotorja az utóbbi években.

Mi más?

Számos ipari megoldás is felmerült a szén-dioxid kivonására, ezek közül talán a biomassza felhasználása a leginkább kézenfekvő. A legfejlettebb ipari országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is kiemelt fontosságúként említi a módszert. A technológia alapja ebben az esetben is a fotoszintézis – így gyűjtik össze a szén-dioxidot, majd ezt a főleg növényekből és fákból álló biomasszát zárt rendszerben elégetik, a keletkező anyagot pedig nem engedik ki, hanem eltárolják, lehetőleg minél hosszabb időre kivonva azt a forgalomból. Természetesen buktatók itt is vannak: arról, hogy melyik lehet a leghatékonyabb tárolási mód, megoszlanak a vélemények: sokan a föld alatt zárnák el, mások az elzárás helyett felhasználnák, például üzemanyagként. A biomassza lebontásakor nem feltétlenül termelődik szén-dioxid – ha hagyományos égetés helyett pirolízissel bontják le, úgynevezett biochar (biológiai eredetű faszén) keletkezik. A technológia hátránya, hogy nem termeli, hanem fogyasztja az energiát, viszont számítások szerint ilyen módon évente akár 1,8 milliárd tonna szén-dioxid megkötése is lehetséges lenne.

Az izlandi megoldás

A CarbFix projekt már több mint egy évtizede folyik Izlandon. Itt a szén-dioxid kőzetekben való megkötéséről beszélünk – ehhez előbb vízben feloldják a gázokat, majd ezt préselik a főleg magnéziumot és kalciumot tartalmazó kőzetekbe, így a folyamat végén karbonit jön létre. Ebben a formában a szén-dioxid évmilliókon át biztonságosan tárolható. Ez a technológia azonban nem tud globálisan elterjedni, mivel a folyamathoz szükséges kőzetek nem találhatóak meg természetes formában mindenütt.

A csodamódszer?

A Harvard Egyetemről érkező Carbon Engineering cég kutatói tavaly előálltak egy új lehetőséggel: tanulmányuk egy olyan tervet vázolt fel, amely az eddigi legolcsóbb alternatívát kínálja (egy tonna szén-dioxid kivonása a légkörből 94-232 dollárba kerülne). A három fázisból álló eljárás végén a kinyert szén-dioxidot hidrogénnel vegyítve gépjármű- és repülő üzemanyagot állítanának elő. A bökkenő csak az, hogy a csapat előre számolt azzal, hogy ezt az üzemanyagot el is tudják adni, ez viszont – mivel a hagyományos benzinnél és dízelolajnál jóval drágább anyagról beszélünk – korántsem lenne garantált. A másik sarkalatos pont az eljárás energiaigénye – 1 gigatonna szén-dioxid kivonása az atmoszférából az USA 2050-re előre jelzett energiatermelésének 7%-át emésztené fel. Csak a viszonyítás kedvéért: évente összesen 32 gigatonna szén-dioxid kerül a légkörünkbe. Egyértelmű tehát, hogy ez a verzió is csiszolásra szorul még, mindenesetre a törekvés dicséretes.

Sokan szkeptikusak a klímavédelem ezen pontját illetően, a kutatók között megoszlanak ugyanis a vélemények, hogy a klímaharcban mely lépések élveznek prioritást, mely területekkel kell haladéktalanul foglalkozniuk a kormányzatoknak. Az azonban vitathatatlan, hogy a szén-dioxid problémaköre prioritást élvez a klímaváltozás negatív következményeinek számbavételekor.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr9914726119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2019.03.30. 21:52:43

Egy tömör, de alapos összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről:

egyvilag.hu/temakep/078.shtml

Ami meg a CO2 kivonását illeti, igencsak reménytelennek tűnik - tekintve, hogy százmillió évekig tartott, amíg a növények kivontak belőle annyit, amit mi most egy-kétszáz év alatt elfüstölünk. A legjobb (és kb. az egyetlen) működő módszer az volna, ha el sem égetnénk, amit nem kell. (Ehhez pedig leginkább a szerényebb élet vezethetne el - bár, mint mondani szokták, az emberiség a kényelméről a pusztulásának árán sem mondana le...)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.03.30. 22:00:02

A zöld perpetuum mobile: fosszilis erőműben termelt villamos árammal vonjuk ki a CO2-t a levegőből.

Jossarian 2019.03.31. 01:32:24

A zoxigent kell kivonnya a levegobul, akkor lesz jo

Pipas 2019.03.31. 07:10:29

"A legegyszerűbb negatív emissziós technológia az erdőültetés."

Jesszusom, ez megint mekkora már! A fa utána elbomlik, elkorhad, megsemmisül, a szén felszabadul. Ennyit azért illene tudni.

@Szalay Miklós: "tekintve, hogy százmillió évekig tartott, amíg a növények kivontak belőle annyit, amit mi most egy-kétszáz év alatt elfüstölünk."

Mert em volt ami elbontsa az elhalt növényzetet és lerakódott széntelepek formájában. Ma már nem rakódik le szén.

Pipas 2019.03.31. 07:15:44

"Mi más?"

Ember! Mészkő! Élőlények, tengerek, óceánok, mészkőlerakódás.

Csak éppen a legfontosabbat sikerült kifelejteni. :(

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.04.01. 20:01:19

@Pipas: Ez a barom megállás nélkül reklámozza az írásait. Undorító.

radios2 2019.04.01. 21:28:37

nagy okos , semmitmondó elavult duma,..

radios2 2019.04.01. 21:31:54

Magyarország 20%a erdős terület, de ha ez a kizsákmányoló, fakivágásokat végrehajtató- építkező kormány marad, akkor pár év múlva, csak 15%,marad,

Hungryhorse 2019.04.01. 22:57:44

Méregzöld bullshithalmot sikerült idet9ljod ismét.
Igénytelen, megalapozatlan, forrástalan lózunggyűjtemény.

na4 2019.04.02. 07:02:46

Egyetlen vulkánkitörés több CO2-t nyom a légkörbe, mint a világ összes autója 1 év alatt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.04.02. 08:18:42

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Egy-két éve elmagyarázta nekem valaki egy kommentben, hogy a CO2 egy bizonyos - a maihoz közel álló - koncentráció fölött már nem képes érdemben növelni az üvegházhatást. Grafikonokat is korrektül linkelt, meg is néztem őket, meggyőző volt, de sajnos már nem emlékszem a részletekre - dementia praecox. :D

Te értesz közelelebbről ehhez a témához? Ha igen, kérlek, magyarázd el nekem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.04.02. 08:38:22

Szerintem tévúton járnak azok, akik a CO2 kibocsájtás visszafogásával vagy a CO2 lekötésével (kivéve az erdőtelepítéseket ill. az erdőirtások csökkentését) akarják a klímaproblémát megoldani. A magasabb CO2-koncentrációnak ui. vannak pozitív hatásai is, pl. a vegetáció serkentése, ami önmagában egyfajta negatív visszacsatolás lehetne.

Célszerűbb lenne a Föld albedójának mesterséges növelése. Talán még utopisztikusnak tűnik, de a költségeket tekintve a mai terveknél minden bizonnyal olcsóbb lenne pl. a Szaharába több tízezer km2-en óriási tükröket telepíteni. Ez mellesleg a további elsivatagosodást is megállíthatná, persze alapos tanulmányok után szabadna csak belefogni.

Hosszabb távon pedig nagy, de csak mikron vastagságú fényvisszaverő gömböket lehetne geostacionárius pályára állítani. Vagy alacsonyabb pályára is, de az űrszeméttől védve.

xabo2 2019.04.02. 19:57:15

Nem nagyon fog ez menni. A klímaváltozás 2000 körül már egyértelmű tény volt a tudósok között, az interneten sok anyag olvasható volt róla. Vannak újabb felfedezsek, akkor például még a tengerek elnyelő-képességét nem említették. És azóta sem történt semmi: a baj ott van, hogy a jelenlegi társadalmi rendszerekbe - évszázadok óta legalább - a természet kizsákmányolása alapértékként bekerült. Hiába fogunk majd nagyon környezetvédően ülni az elektromos autóinkban, ha az ehhez szükséges és ritka fémek kitermelésének érdekében még a Föld maradék érintetlen területeit is feltúrjuk. Örülnék, ha nem lenne igazam.
süti beállítások módosítása