Kriptovaluta őrizheti a vizet

2018. augusztus 10. 11:31 - CHIKANSPLANET

euro-496233_640.jpgJúliusban érkezett a hír, hogy a pécsi székhelyű, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett FuturAqua blockchain-alapú kriptovalutát hoz létre, Watereum néven. A cég a víz világpiaci kereskedelmének megteremtéséhez kapcsolódva tízmilliárd darab tokent (digitális utalványt) generált, amely vagyoni értékű jogot tartalmaz, így egy Watereum felhasználásával 1 liter ivóvíz vásárolható a FuturAquától. A Watereumot a már működő kriptovaluta-tőzsdékre viszi be a cég. Az ötlet a világon egyedülállónak számít, és kiszámítható – bár kissé utópisztikusnak tűnő – megoldásként járulhat hozzá a vízkészletek fenntartható kezeléséhez.

A társaság célja, hogy az ICO (Initial Coin Offering, token-értékesítés) keretein belül értékesítse a blokklánc-alapú vízkitermelési kvótákat. Többlépcsős értékesítési struktúrában kínálják majd eladásra a digitális utalványokat. Elsőként – a pre-sale fázisban – a befektetők és a társaság részvényesei számára lesz elérhető a Watereum, és ezután kezdődik meg a külső befektetőknek történő értékesítés, az úgynevezett private-sale fázis. Az ICO konkrét időpontja egyelőre nem ismert, és a Watereumot részletesen taglaló white paper, valamint az elsődleges érmekibocsátásról szóló tájékoztató is csak ősszel jelenik majd meg.

A FuturAqua üzleti modelljének a lényege, hogy ha egy tokentulajdonos bemutatja kriptopénzét a vállalatnak, akkor a meglévő valuta értékének megfelelő mennyiségű ivóvizet a cég kiszivattyúzza és elszállítja a vásárlónak. Fedezet gyanánt a vállalat egy 10 milliárd liternyi vizet tartalmazó vízbázist vásárolt Szekszárdon. A vízbázis méretének szemléltetésére hozott példa szerint ebből a mennyiségből 1 évig 9 millió embert lehet ellátni, ha 1 ember naponta 3 liter vizet fogyaszt el.

Tervezni kell a csökkenő vízkészlettel

A cég azzal indokolja a Watereum létjogosultságát a piacon, hogy – bár a jó minőségű, iható csapvíz ma a világ jó részén még alapvető szolgáltatásnak számít – már most is számos olyan régió van, ahol nem egyszerű a tiszta vízhez való hozzáférés. Az ivóvízkészletek csökkenése pedig valós probléma, amely a jövőben feltehetően súlyosbodni fog és egyre kevesebb lesz a kitermelt és fogyasztásra kész ivóvíz.

 water.jpg

Az ENSZ szakosított intézménye, a Meteorológiai Világszervezet már a 3 éve kiadott tanulmányában is arról beszélt, hogy az ivóvízkészletek drasztikus apadása világméretű gondokat fog okozni, és bár jelenleg a készletek még képesek ellátni az emberiséget, a népesség növekedésével és a készletek csökkenésével ez változni fog. A világszervezet felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy a rendelkezésre álló források felhasználásának, kezelésének és felosztásának alapvető változásaira van szükség ahhoz, hogy minél tovább és minél szélesebb kör számára legyen hozzáférhető a jó minőségű ivóvíz. A jelentést kiadó Meteorológiai Világszervezet szakértői becslései szerint 2030-ra a természetes vízképződés és az ivóvíz iránti igény közötti eltérés akár 40 százalék is lehet. A WMO becslései szerint 2050-re 9,1 milliárdra emelkedhet a világ népessége, ami azt eredményezi, hogy 55 százalékkal is nőhet az emberiség vízigénye.

Összességében elmondható, hogy bár egyelőre kérdéses, hogy piaci oldalról megfelelő intenzitású lesz-e a kereslet a Watereum iránt, fenntarthatósági oldalról mindenképpen pozitívumnak számít a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíztartalék megteremtésére való törekvés.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr3814173195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása