A jövőnk az energiatárolásban van

2017. szeptember 15. 12:00 - CHIKANSPLANET

Csak még nem tudjuk, hogyan és mennyiért


shutterstock_508527481.jpgAz energiatárolás a sok közül az egyik legégetőbb problémája jelenleg az emberiségnek, amit a megújuló energiákra építeni akaró piaci szereplők a világon mindenütt lázasan próbálnak megoldani. Nemrég újabb kivitelezési megoldásokról szóló hírek jutottak el a sajtóba: a neves amerikai egyetem, az MIT kutatóközpontja arra a megoldásra jutott, hogy nem áram, hanem hő formájában tárolnák a megújulókból származó energiát, téglákban. Az IKEA pedig előállt egy akkumulátoros tárolóval, amit a háztartások számára akar értékesíteni.

Maga a probléma viszonylag egyszerű és érthető: a napból és szélből nyert energia nagyban függ az időjárástól, így azért, hogy akkor használhassuk, amikor csak akarjuk, tárolnunk kell. A nagy tudományos sakkozás már elindult szerencsére az energiatárolók kialakítására, és közben az átlagpolgárok is nagy érdeklődéssel figyelhetik a fejleményeket.

Viszont érdemes két felé bontani a most zajló fejlesztési folyamatokat, ugyanis beszélhetünk lakossági és ipari szintű energiatárolásról is. A lakossági energiatárolás ékes példája a Tesla Powerwall, miközben a Samsung és a Mercedes ugyanúgy ilyen rendszerek fejlesztésével foglalkozik, ahogyan még biztosan több ezer vállalat is.

Tehát zajlik a kutatás-fejlesztés, de továbbra is nagy kérdés, hogy mikor fogja gazdaságilag is megérni ez. Hiszen nem várható el egy vállalattól sem, hogy kizárólag az emberiség iránti elkötelezettségből áldozzon az erőforrásaiból a mindnyájunkat érintő problémák megoldására, bármiféle kompenzáció nélkül. A kompenzáció pedig maga a gazdasági megtérülés, de nemcsak a fejlesztő cégek, hanem minden érintett, fejlesztő és felhasználó számára is.

Ezért érdekes számomra az IKEA új eszköze, amivel lehetőség nyílik a napcellák által termelt villamos energia tárolására otthonok számára. Annak, aki az IKEA társfejlesztésében elkészült napcellákat venné meg, és mellé a tárolót, több millió forintot ki kell tudnia fizetni, ami már egyértelműen egy komoly beruházást jelent a háztartásoknak.Viszont így megalapozzák azt, hogy idővel igen pénztárcabarát módon tudják majd fedezni az energiaszükségletüket. 

A dolog lényege tehát, hogy megindult egy folyamat, ami hosszan elkísér majd minket, de a jó hír továbbra is az, hogy már látni a konkrétumokat, azaz még a mi életünkben megvalósulhat az a nagy lépés, ami a fenntarthatóság számára minden bizonnyal üdvözlendő mérföldkő lesz.

Források: HVG, Player

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr3812830308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.17. 08:06:50

Valami konkrétumot illett volna írni. Mondjuk, hogy mik a magas hőmérsékletű hőtárolók - alkálinitrátok -, mik az alacsony hőmérsékletűek. Például a Na2SO4*10H2O, amelyből egy köbméter 100 kWh tárolására alkalmas 32 fokon, ahol a fázisátalakulása van.

tireless treehugger 2017.09.17. 16:24:47

Szerintem a jövő egy globális integrált rendszerben van nulla tárolás mellett.
Tárolni az országhatárok és politikai-gazdasági blokkok miatt érdemes. De én nem látok igényt hatalmas tárolási kapacitásokra így valószínűsítem hogy (a nálam sokkal több információval rendelkezők) az integrációban látják a jövőt.
Aki vezetéken és hálózaton lóg annak nem érdemes tárolnia, távoli helyeken 20-30 évig még jó lehet.

ps amikor ez a nacionalista hullám elbukik a globalizáció pillanatok alatt megtörténik, tuképpen már ma is készen áll, csak a régmúlt erői még egy utólsót rúgnak (magukba)

2018.02.28. 07:51:00

@tireless treehugger: Ez rendben is volna... csak a hálózatok veszteségei nem nullák, másrészt attól még eléggé messze vagyunk, hogy globálisan egységes rendszerrel számoljunk.
Jó , valahol mindig fúj a a szél, a Nap is süt a Föld nagyjából felén... csak a szállító kapacitás eléggé behatárolt.
süti beállítások módosítása