Annyi áramot esznek a szerverparkok, mint egy nagyobb ország

2016. május 06. 14:47 - CHIKANSPLANET

chikansplanet_20160505_szerverparkok2_jpg.jpgAz Európai Bizottság új közbeszerzési irányelve 2016. április 18-án lépett életbe, és kiegészíti a zöld beszerzésekre vonatkozó előírásokat. A kiegészítéssel követhetőbbé válik az IT-termékek és -szolgáltatások környezetvédelmi teljesítménye az Európai Unióban. Ennek apropójából készült a 2016-os CeBIT-en egy környezetvédelmi felmérés, amelyen a megkérdezett IT-szakemberek 89 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt három évben a vállalatok egyre inkább törekednek a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételére és ökológiai lábnyomuk csökkentésére. A környezetvédők szerint ennél azért árnyaltabb a kép, ők úgy vélik, hogy az IT-vállalatok ugyan gyakran kampányolnak olyan környezettudatos törekvéseikkel, mint az újrahasznosítás vagy a környezetkímélő csomagolás, ezek mellett azonban az olyan égető kérdések, mint a szerverparkok által használt energia csökkentésének fontossága nem kapnak elég nyilvánosságot. Ennek oka a napjainkban viszonylag olcsó áram, így gazdasági szempontból nincs indok a feleslegesen elhasznált árammennyiség csökkentésére.

Egy amerikai környezetvédelmi szervezet, az NRDC (Natural Resources Defense Council) tanulmányából kiderül, hogy az elmúlt évben, csak az Egyesült Államokban működő adatközpontok több mint 91 milliárd kWh-nyi áramot fogyasztottak. Ez a mennyiség elegendő lenne egy New Yorktól kétszer nagyobb metropolisz energiaigényének ellátására egy évig. A szerverparkok áramigénye évről évre csillapíthatatlanul növekszik, 2020-ra elérheti 140 milliárd kWh-t, ami körülbelül 100 millió tonna szén-dioxid kibocsátását jelenti.

Az egyre nagyobb energiamennyiségre különösen a különböző zene- és videomegosztó-szolgáltatások gyarapodása miatt van szükség. Az internetes adatok összmérete évente 20 százalékkal növekszik, amelyet jelentős mértékben az okostelefonok – egyre alacsonyabb árukból adódó – elterjedése okoz. 2014 és 2015 között 69 százalékkal növekedett az okostelefonok internetes adatforgalomának mennyisége. Amennyiben a világhálót önálló államnak tekintenénk, akkor globális szinten a hatodik legnagyobb energiaigénnyel rendelkezne.

A nagy IT-vállalatok és szerverparkok üzemeltetői energiaéhségük visszafordíthatatlan növekedésében egy lépéssel közelebb kerülhetnének a fenntartható működéshez a megújuló energiaforrások fokozottabb kiaknázásával és a fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkentésével. A legnagyobb lépést a Google, a Facebook és az Apple tette az utóbbi időben. A Google 46 százalékban, a Facebook 49 százalékban, az Apple 93 százalékát megújuló energiákkal üzemelteti számítógép-központját.

A CeBIT 2016-on, a világ legnagyobb informatikai kiállításán megkérdezett IT szakemberek 89 százaléka gondolja úgy, hogy a munkaadójuk figyelembe veszi a fenntartható fejlődést a készülékbeszerzései során. A válaszadók többsége úgy véli, a munkahelyi eszközök lecserélésében nem csupán a korszerűsítés és a hatékonyabb munkavégzés elősegítése a cél, hanem környezetvédelmi megfontolások is szerepet játszanak az idejemúlt eszközök korszerűsítésében. A felmérés eredménye azt tükrözi, hogy a vállalatok már dolgoznak a fenntartható munkahelyek létrehozásán, az pedig külön méltányolandó, hogy ezt jelentős részben információtechnológiai eszközparkjuk környezetkímélőbbre cserélésével teszik.

Meglepő ugyan, de nem csak a nagy szerverparkok energiafogyasztása jelent veszélyt a környezetre: a kisebb szerverparkok, webszerverek szintén költségesek és magas energiaigénnyel rendelkeznek. Egy átlagos, 2 kW-os fogyasztói kapacitással bíró otthoni szerver üzemeltetése évente 17520 kWh fogyasztást jelent, ami körülbelül 880 ezer forintba kerül a hazai lakossági áramárakat alapul véve Az elfogyasztott árammennyiség megtermelése emellett 12,5 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár.



Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr828691598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2016.05.08. 23:09:24

Fölösleges kongatni a vészharangot! Az elektronika fejlődése töretlen, egyre nagyobb a processzorsebesség és egyre kisebb a terabájtonkénti adattárolás áramfogyasztása.
süti beállítások módosítása