Elromlott? Javítsd meg, ha már nem kell, add tovább!

2016. április 01. 14:30 - CHIKANSPLANET

chikansplanet_20160401_ne_dobja_ki_mi_megjavitjuk.jpgEgyre több olyan közösségi mozgalom indul, ami az elromlott, meghibásodott eszközök javítására, szemétbe kerülő használati tárgyak újrafelhasználására fókuszál. A fenntartható fejlődés egyik égető problémája a hulladék újrahasznosításának kérdése. Az elhasználódott, nem használt értékeink sorsa a kezünkben van. Mára számtalan olyan kezdeményezés létezik, amivel hozzájárulhatunk a környezettudatos gondolkodás terjedéséhez; ezek a műhelyek elromlott értékeink megjavításával, nem használt ruháink, háztartási kellékeink, bútoraink újrahasznosításával foglalkoznak. Hollandiából ered például a Repair Café ötlete, név szerint Martine Postma újságírónőtől, akit a fenntartható életstílus annyira magával ragadott, hogy elhatározta, egy non-profit rendezvény keretein belül, önkéntesek bevonásával minden elhasználódott holmit igyekszik sokadmagával megjavítani.

A hetente, olykor havonta megrendezett esemény helyszíne változó, a Repair Café elnevezés pedig inkább a műhely-hangulatra utal. Tartottak már Repair Cafét tornateremben, de kávézóban és művelődési házban is. Egy ilyen közönség összetétele mind a nem, mind az életkor szempontjából változatos. Vannak önkéntes ezermesterek, magánvállalkozó mesterek, hobbibarkácsolók, mosógépszerelők, elektronikai szakemberek, akik a javításban segédkeznek; de a másik oldal – akik az elromlott eszközöket hozzák magukkal – ténykedését sem a láblógatás jellemzi. A rendezvény során a nagyközönség rendelkezésére bocsátanak megannyi eszközt, ami egy ilyen barkácsdélutánhoz kellhet, így az elromlott tárgyak tulajdonosai maguk is nekiveselkedhetnek az eszközök megszerelésének. Aki nem boldogul, kérheti a hozzáértők segítségét, vagy a Repair Café által biztosított könyvekből is rálelhet a hiba elhárításának módszerére. Akadnak olyanok is, akik a jó hangulat miatt látogatnak el a rendezvényre, és egy csésze teát kortyolgatva szemlélik, ahogy életet lehelnek egy-egy elromlott laptopba, hajszárítóba, játékba, vagy órába.

A látogatók többsége azért próbálta ki a Repair Café esemény biztosította barkácsolási lehetőséget, mert - elmondásuk szerint - önmaguktól valószínűleg kidobták volna a meghibásodott dolgot, a magas javítási költségek miatt, de a Repair Caféban ingyenesen segítettek nekik helyrehozni szeretett tárgyaikat. Az ilyen workshopok alapítványok segítségével kerülnek megrendezésre, amelyeket magánszemélyek és szervezetek támogatnak.

Így néz ki egy Repair Café workshop

Sajnos nem mindenkinek adatik meg élete során, hogy elsajátítsa a barkácsolás „művészetét”, és vannak, akiknek jelenlegi (pénzügyi, családi, lokalitási) körülményeik nem engedik meg, hogy maguk javítsák meg elromlott értékeiket. A közös barkácsolások során azonban lehetőségük nyílik arra, hogy kidobásra szánt tárgyaikat újra működőképessé tegyék, ezzel nagyban hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez, ugyanis egyrészt kevesebb új eszköz gyártására lesz szükség, másrészt a hulladéktermelés mértéke is csökkenthető.

A művészet sem hagyja szó nélkül korunk hulladékproblémáját. A hulladéktermelés csökkentése érdekében kortárs művészcsoportok is működtetnek köröket, amely során a legkülönbözőbb szemétből állítanak elő kiállítási tárgyakat, díszeket, kiegészítőket. A Recycle Mission művészcsoport például újrahasznosított kerékpárhulladékból állít elő dísztárgyakat és bútorokat. Léteznek ezek mellett mindennapi használati tárgyakból fabrikált ruhákat és kiegészítőket készítő műhelyek, mint az Éncsináltam Újrahasznosító Workshop, a Türkoglu Ipek, vagy a Retextil Alapítvány. Az olyan közösségek pedig, mint a Túl Sok Cucc, olyan adományokat gyűjtenek a rászorulóknak, amiket a tulajdonos valamilyen okból (kihasználatlanság, helyhiány stb.) továbbad.

A tevékenység pedig nem kell, hogy feltétlenül önös anyagi vagy esztétikai érdekeket szolgáljon – éppen a napokban volt látható egy videó az egyik legolvasottabb hazai online hírportálon arról a tévészerelőről, aki a kidobásra ítélt televíziókba szabadidejében életet lehel, majd a már ismételten működőképessé tett televíziókat kórházaknak ajándékozza. A Heim Pál Gyermekkórházat az elmúlt években ilyen készülékekkel sikerült teljesen felszerelni televíziókkal.

A kreatív ötletek mindig láncreakció-szerűen terjednek, a fent említett kezdeményezések újabb csereprogramok-, csináld magad workshopok-, designer csoportok születéséhez járulnak hozzá. A kreatív műhelyek új alkotókat nevelnek ki, új jótékonysági kezdeményezéseket indítanak, ezáltal amellett, hogy egyre nagyobb teret nyer a kulturális élet, a fenntartható életmód is bekerül a köztudatba. A hulladék pedig értéket teremt.



Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr748546176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fazakas László 2016.04.05. 05:19:23

Én is elég sok mindent szoktam megjavítani, már ha az még javítható. Egyrészt tanulok belőle, másrészt számomra örömet okoz a siker.
Például nagyon sok kompakt égőt javítottam, nálunk a lakásban szinte mindenütt csak azok vannak, de javítottam már számítógépet, villanyrezsót, magnetofont és hajszárítókat is. Azokat általában elajándékozom, mert ugyan mit csináljak annyival? A rokonság jár jól... Nálam most a LED körtéken a sor. Az sem különösebb ördöngősség, ámde szétszedni sokszor nehezebb, mint maga a megjavítása.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.08.18. 22:17:19

Fantasztkusan jó ötlet és megvalósítás, terjedhetne jobban is Európában.Én is igyexem mindent megjavítani, amit csak lehet, és ami belefér a korlátaim közé.A neten is egyre több videó, doksi, stb van kirakva; bármiféle eszközhöz jó eséllyel találni használható információt.
süti beállítások módosítása