Action2020 gyorstalpaló

2015. december 04. 14:39 - CHIKANSPLANET

action2020.jpgA hírekben elsősorban arról esik szó, hogy a különböző kormányok és állami szervek mit tehetnek a klímaváltozás ellen, a fenntarthatóság támogatásáért. Emellett viszont érdemes foglalkozni az üzleti szféra szerepvállalásával is, hiszen ez a politikát kiegészítve sokat tehet az olyan ügyekért, mint a vízfelhasználás fejlesztése vagy a foglalkoztatás kiterjesztése. Ennek támogatására jött létre a Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődéséért (WCSDH) Action2020 programcsomagja, amely olyan konkrét kérdésekben nyújtgyakorlati megoldási lehetőségeket a vállalatok számára, mint a vidéki életmód vonzóbbá tétele vagy az épületek energiahatékonyságának növelése. A világszerte több mint 200 cég által támogatott kezdeményezésnek magyar ága is van, érdemes tehát átnézni, hogy mik is a kitűzött célok.

A most zajló párizsi klímakonferencia, illetve a médiában egyre gyakrabban megjelenő, a megújulókról és a klímaváltozásról szóló hírek miatt úgy gondoltam, érdemes lenne áttekinteni, hogy a kormányzati lépéseken kívül milyen lehetőség áll még rendelkezésünkre a fenntarthatósági célok eléréséhez. Természetesen a vállalati szféra hozzáállására gondolok, amelyről korábban már születtek bejegyzések, gondolok itt a ruhaipar vagy a szállítói szektor állapotáról szólókra. Most azonban teszek egy lépést hátrafelé és egy fokkal általánosabb kezdeményezést fogok röviden bemutatni. Ez a World Busines Council for Sustainable Development szervezet programja az Action2020.

Az Action2020 első számú kérdése, hogy a vállalati szféra a politikát kiegészítve, azt támogatva hogyan segítheti elő a fenntarthatósági törekvések megvalósulását. Az ilyen kezdeményezésekre rendszeresen látunk példákat, a legutóbbi a Bill Gates nevével fémjelzett Energy Breakthrough Coalition, amely a megújulók kutatásának támogatását tűzte ki célul. Ide tartozik az Unilever vezére, Paul Polman által életre hívott kezdeményezés is, amelynek keretében 81 vállalat köteleződött el a szakértők által maximálisan megengedhetőnek tartott 2 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet emelkedési cél elérésének támogatására. Az Unilever egész gyártói hálózatában 20 százalékkal mérsékelte az energiafogyasztást a 2008-as értékekhez képest, amivel azóta 1 millió tonna szén-dioxid kibocsátását előzték meg. Emellett 2020-ra felére tervezik csökkenteni a környezeti lábnyomukat is, termékeik elkészítésénél és használatánál egyaránt.

Az Action2020 összesen 9 prioritási területet tart számon, többek között a klímaváltozás kérdésének kezelését, a vízellátás megoldását, az alapvető jogok és igények kérdéskörét, a foglalkoztatás kiterjesztését.

A 9 irány persze jól hangzik, de mit jelent a gyakorlatban? – merül fel a jogos kérdés. Nos, az Action2020 konkrét üzleti megoldásokat is tartalmaz, amelyek az olyan, kézzelfoghatóbb problémakörökkel foglalkoznak, mint a vidéki életmód vonzóbbá tétele, a hatékony vízfelhasználás a mezőgazdaságban vagy éppen az épületek energiahatékonysága. Azt hogy ez nem csak a szavak szintjén működik, jól mutatja, hogy világszerte több mint 200 vállalat csatlakozott a kezdeményezéshez és nem éppen a kisebbek: a résztvevők összesen 7 ezermilliárd dollár feletti összbevételt tudnak felmutatni.

Érdemes még foglalkozni az egész kezdeményezés hazai ágával is, amelyet a Magyarországi Üzleti Tanácsa a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) koordinál. Itthon az Action2020 9 pontja közül 5 került prioritásként kijelölésre, összhangban a nemzetgazdasági célokkal, a tudományos és civil szféra véleményével és az üzleti szektor lehetőségeivel. Ez az öt pont a klímaváltozás és légszennyezés kezelése, a foglalkoztatás, a vízellátás és az élelmezés fejlesztése, illetve a fenntartható életmód támogatása. Az itthoni program célja, amelynek megvalósításában munkacsoport-vezetőként magam is részt veszek, az, hogy az üzleti vezetőket a tudományos szakértőkkel, kutatókkal és a civil szervezetekkel összehozva, illetve a nyilvánosság bevonásával ösztönözzék a fent említett célok elérésére konkrét, mérhető üzleti megoldások kifejlesztésével és bemutatásával. Akit érdekel a fenntarthatóság témaköre, annak érdemes lehet követni a kezdeményezés honlapját is.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr68139648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása