Így lesz a vasbányából gigantikus zöldenergia bank

2015. július 17. 11:40 - CHIKANSPLANET


chp_index_eaglemountain_20150717.jpgJúliustól az Eagle Crest energiacég az új tulajdonosa a kaliforniai Eagle Mountainban található vasbányának. A használaton kívüli bánya ezzel teljesen új, kiemelkedően fontos gazdasági szerephez juthat a jövőben. Az Eagle ugyanis afféle zöldenergia bankot készül létrehozni a bánya üregeiben, ahol a bővülő infrastruktúra által előállított víz-, szél- és geotermikus energiát tárolnák szivattyús-tározós és egyéb technológiai megoldások segítségével. A projekt ezzel nem csak több száz munkahelyet hoz létre, de nagyban támogatja a helyi károsanyag-kibocsátás csökkentését és az energiaellátás stabilitását.

Július másodikán nagyjelentőségű adásvételi szerződést írt alá a Kaiser Steel és az Eagle Crest, amelynek keretében a Kaliforniában található Eagle Mountain egyik bányája került átruházásra. A bánya korábban a Kaiser Steel acélvállalat tulajdonában volt, ami kiváló stratégiai előnyt biztosított a cégnek, köszönhetően az itt kibányászható vas kiváló minőségének, amely remek nyersanyagot biztosított a helyi vasút kiépítéséhez. A lelőhely gyorsan a térség fő gazdasági tényezőjévé és Dél Karolina legnagyobb vasbányájává lépett elő.

Júliustól azonban teljesen újfajta szerepkörben növelheti jelentőségét a bánya, mivel az Eagle valóságos zöldenergia bankot készül kiépíteni a bánya üregeiben. A tervek szerint a bánya két aknáját úgy alakítanák át, hogy az ott tárolt vizet csúcstechnológiás földalatti turbinarendszerrel tudják mozgatni egyik aknából a másikba. Ezzel a szivattyúalapú metódussal a rendszer várhatóan 1300 megawatt elektromosságot lesz képes tárolni, ami nagyjából egymillió háztartás szükségleteinek kielégítésére elegendő.

A szivattyúalapú rendszerek a megújuló energiaforrásokból előállított energia környezetbarát tárolásának legnépszerűbb megoldását jelentik jelenleg: ma több mint 300 ilyen létesítmény üzemel világszerte. Jelen projekt esetében a rendszer a megvásárolt 38 négyzetkilométernyi területből 10 négyzetkilométert fog lefedni.

A projekt keretében több száz új munkahely jön létre, ami életbevágó jelentőségű volna a térség szempontjából, hiszen a bánya már régóta üzemen kívül van, korábban pedig ez jelentette a legfőbb munkalehetőséget a helybelieknek. Legfőbb előnye azonban az lehet a kezdeményezésnek, hogy nagyban támogathatja a terület energiaellátásának stabilitását. A komplexum ugyanis a használatos technológiák segítségével képes lesz tárolni az előállított szél-, nap- és geotermikus energiát, amelyet aztán becsatornáznak a helyi hálózatba. A tárolt energia elektromos hálózatba való becsatornázásának természetesen a csúcsidőszakokban lehet a legnagyobb a jelentősége, amikor csak nehézkesen elégíthető ki az aktuális kereslet.

Ahogy egy korábbi blogbejegyzésben már szó esett róla, ahhoz, hogy 2030-ra meg lehessen duplázni a megújuló energiaforrások teljes energiatermelésben képviselt részarányát, további 500 gigawattnyi tárolókapacitás kiépítésére van szükség az International Renewable Energy Agency (IRENA) szerint. Az Eagle-éhez hasonló projektek ilyesfajta terjedése tehát kulcsfontosságú lehet a fenti célok megvalósításában.

Ez egy előremutató kezdeményezés, elvégre, ha már ott a lyuk, akkor nem feltétlenül kell kihasználatlanul hagyni.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr987635064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása