RE100: globális vállalati partnerséggel teljesülhetnek Kína zöld álmai

2015. július 10. 09:45 - CHIKANSPLANET


chp_china_greenenergy_20150710.jpgJúliussal útjára indult Kínában a RE100 kapacitásbővítő programja, támogatandó a Peking által június végén nyilvánosságra hozott zöldenergia célok megvalósítását. A program gerincét az a széleskörű edukációs kampány adja, amely az energiaszektor megújításának pénzügyi, infrastrukturális és munkahelyteremtési vonatkozásait tisztázza a résztvevő vállalatok számára. Kína célja nem kevesebb, mint hogy 2030-ra 20, a folyamat végére pedig 100 százalékban megújuló energiaforrásokból fedezze energiaszükségleteit.

A RE100 olyan globális kezdeményezés, amely világszerte kiterjedt oktatási szisztémával támogatja a vállalatok bekapcsolódását a helyi energiaszektor 100 százalékban megújuló energiaforrásokra való átállításába. A program keretében a RE100 a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos gazdasági és infrastrukturális kérdéseket tisztázza, megmutatva a hasonló projektekben rejlő óriási üzleti potenciált, így bíztatva e vállalatok részvételét.

A kampány július másodikával Kínában is elindult, támogatandó Peking június 30-án nyilvánosságra hozott Intended Nationally Determined Contribution (INDC) elnevezésű célkitűzését. Eszerint Kína 2030-ra megújuló energiaforrásokból kívánja fedezni teljes energiaszükségletének 20 százalékát, a végcél pedig a teljes kereslet megújuló energiaforrásokból való ellátása. A kapcsolódó, az energiaellátás stabilitását, a környezeti hatásokat és költségviszonyokat érintő kérdéseket sorozatos workshopokon tisztázzák a vállalatok számára a RE100 szakértői.

Mivel Kína 100 gigawattosra növelné napenergia, és 200 gigawattra szélenergia kapacitásainak teljesítményét, a kormányzat jelenleg olyan vállalatokat keres, akik aktivitásukkal segíthetik e célok megvalósítását. E vállalatok megtalálásának és mobilizálásának kiváló eszköze a RE100 program. Emellett idén márciusban az ország elindította energiapiaci reformját, amely már magán- és külföldi érdekeltségek számára is lehetővé teszi a piacra való belépést.

Kínában a ROBAM, lakossági felszereléseket gyártó, illetve a Goldwind, szélturbinákat fejlesztő cég csatlakozott elsőként a RE100 platformjához. A kezdeményezéstől óriási eredmény várható annak tekintetében, hogy milyen mértékben sikerül ezáltal motiválni a helyi vállalatokat az energiaszektor megújításában való aktív részvételre. Ennek alapja az energetikai önellátás, illetve az energiahálózatba való beszállítás kormányzati támogatása lehet, amely prioritás a RE100 agendájában. Ennek keretében a résztvevő vállalatok nem csak a saját működésükhöz szükséges energiát állíthatják elő saját, zöldenergiára építő eszközeikkel, hanem az energiahálózat beszállítóivá is előléphetnek, ami a kormányzat által meghatározott tarifarendszer alapján kellő díjazást is jelent számukra.

Kína már jelenleg is a világ legnagyobb befektetője a megújuló energiaforrások terén, amelyet az International Renewable Energy Agency (IRENA) adatai szerint 2014-ben 89,5 milliárd dollárra emelte ilyen irányú invesztícióinak mértékét. Ez mintegy 32 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest, és 73 százalékkal múlja fölül a második helyezett Egyesült Államok teljesítményét. Ugyancsak 2014-ben Kína építette föl a legtöbb új szél- és napenergia létesítményt, ezzel 29 százalékkal növelve napenergia kapacitásainak mértékét.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr417614724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.