Hawaii zöld sziget, zöld energia!

2015. június 23. 09:15 - CHIKANSPLANET


chp_index_hawaii_solar_20150622.jpg2045-re teljes egészében zöld energiaforrásokból fedezné szükségleteit az USA 50. állama

Példát mutat Hawaii az Egyesült Államok többi tagállama számára. Kormányzója ugyanis június 8-án törvénybe iktatta azt a kezdeményezést, amely szerint Hawaii 2045-re teljes egészében megújuló energiaforrásokból fedezné energiaszükségleteit. A szigetcsoport ezzel az Egyesült Államok első olyan állama, amely ilyen tervezetet fogadott el. Az új előirányzat nem csak természeti kincseinek megőrzésében, hanem gazdasága szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír, hiszen nemrégiben Hawaii még 100 százalékban importfüggő régiónak számított energetikai szempontból.

Az eddig érvényben lévő hivatalos célkitűzés a teljes energiaellátás 40 százalékában állapította meg a megújulókból származó energia kívánt szintjét, ezt emelte most 100 százalékra a House Bill 623. Ezzel Hawaii lett az Egyesült Államok első olyan állama, amely ilyen, 100 százalékra törekvő rendeletet fogadott el.

Az 50. állam már jelenleg is energiatermelése 21 százalékát megújuló energiaforrásokból állítja elő, azonban nemrégiben még 100 százalékban az importált fosszilis nyersanyagoktól függött Hawaii energiaellátása. Hawaii megújuló energiaforrás portfóliójában ma épp úgy szerepel a nap-, víz-szélenergia, mint a biomassza és a geotermikus energia kiaknázása.

A zöldenergiára való átállás a környezetvédelem szempontjából is óriási jelentőségű, nem utolsó sorban a turistaparadicsom természeti értékeinek megőrzése miatt. Azonban emellett komoly gazdasági előnyöket is kínál ez a reform, hiszen a megújuló energia termelése mára olcsóbb megoldást jelent a szigetcsoportnak a hagyományos, fosszilis energiahordozók beszerzésénél és feldolgozásánál. A megújuló energiára épülő infrastruktúra árai ráadásul folyamatos és drasztikus csökkenést mutatnak, ami stabil jövőt kínál a projektnek, szemben a konvencionális energiaszektor áringadozásaival.

Ennek nyomán az állam nem csak dollármilliókat fog tudni megspórolni évente, de kiszámíthatóbb energiaszámlákat és több munkahelyet is kínálhat lakossága számára az új energiaszektor kiépítésével.

Az előírás persze csak akkor ér valamit, ha egyébként a megújuló energiaforrások felhasználását gyakorlati tényezők sem akadályozzák. Ezen is dolgoznak a kormányzó hivatalában: a most elfogadott rendeletet ugyanis újabbak követik hamarosan. Ezek a házilag előállított zöldenergia hálózatba való becsatornázását és értékesítését alapoznák meg, illetve a hidrogén üzemanyagként való hasznosíthatóságát szolgáló kutatásokat támogatnák. Egy harmadik javaslat szerint pedig a University of Hawaii válna energetikai szempontból önellátó intézménnyé 2035-re, amivel alighanem a kutatás-fejlesztést kívánják ösztönözni a szigeten.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr447565366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása