Túl az egy gigawatton

2015. január 24. 08:14 - CHIKANSPLANET


chp_index_offshorewind_20150123.jpg2014-ben a német szélenergia-termelés és szélenergia-ipar átlépett egy bűvös határt, legalábbis ami az offshore (tengerbe telepített) szélerőműveket illeti. Az év végére több mint egy gigawattnyi, egész pontosan 258 széltorony 1049,2 megawattnyi kapacitását kapcsolták már ár a német villamosenergia-hálózatra az Északi- és a Balti-tenger térségében – derült ki a Deutsche WindGuard felméréséből. Tavaly összesen 142 offshore széltornyot csatlakoztattak a hálózathoz, ezek összesen 528,9 megawatt kapacitással rendelkeznek.

A fenti szám már csak azért is lenyűgöző, mert ennél jóval több, összesen további közel 280 tengeri szélturbinát telepítettek tavaly a németek, de ezek még nem csatlakoztak a hálózathoz. Ezek további mintegy 1300 megawattnyi kapacitást jelentenek majd a hálózat számára csatlakoztatásukat követően. Ráadásul további 220 platform alapjait is elhelyezték a beruházók, ezek már csak a toronyra várnak.

A felmérésbe bevont vállalatok vezetőinek tájékoztatása alapján a mostani egy gigawattos határ átlépése mintegy 4 milliárd euró értékű befektetésből valósult meg. Az elvárások kapcsán is magasra tették a lécet a vállalatvezetők: 2015 végére további két gigawattnyi kapacitást kívánnak a rendszerbe kapcsolni, amivel a teljes hálózatra termelő offshore szélkapacitás eléri majd a 3 gigawattot. Ennek a megvalósítása mintegy 10 milliárd euró befektetését igényli majd.

Úgy tűnik tehát, hogy a németek továbbra is gőzerővel haladnak a nagy energetikai váltás megvalósításának irányába. Ezzel pedig úgy tűnik, hogy egyre inkább beelőzik korukat, hiszen ne feledjük, a németek a jövőnek fejlesztenek.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr77101587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F173 2015.01.24. 10:00:29

10-15 év múlva, amikor megtérülnek ezek a tornyok és csak a lapátokat és e generátorokat kell időközönként javítani ez lesz a legolcsóbb energia a világon, a német gazdaság meg továbbra is az egyik legversenyképesebb.

Éhes ló 2015.01.25. 15:50:08

Amikor pedig nem fúj a szél majd a mókusokat megkérik, hogy termeljenek energiát nekik.
A kérdés csak az, a képzett méregzöldeknek: ha egy mókuska 2 órán át tud 2 W teljesítménnyel termelni, mennyi mókuska kell egy nyolcórás szélcsendes időszak túléléséhez, ha a kiváltandó kapacitás 258 széltorony 1049,2 megawattnyi kapacitása?

De érdekes kérdés lehet az is, hogy ki veszi meg és mennyiért a 258 széltorony 1049,2 megawattnyi kapacitását, amikor hajnali kettőkor nincs áramigény az ejrópai hálózatban?
Milyen hatással lesz ez a zuhanó energiaárakkal megfejleve a megtérülésére?

Tudom ez egy igazi méregzöldet nem érdekel, az ő laptopját a mókusok működtetik, nem az áram.

KissGecihuszár 2015.01.25. 16:33:11

@Éhes ló: jogos a 2 pont! Ahelyett, hogy pl az ú.n. 2 generációs biogáz és a völgyüzemű vízierőművekkel termelnének, melyek -főként a biogáz- az év 365 napján, 0-24 óráig képesek termelni, ráadásul output teljesítményeik okán ú.n. lokális, azaz a helyi,helyközi 20kV-os hálózatra küldik a naftát, melyet a szomszéd településen már el is tudnak használni, ergo nincs szükség brutál drágán és jókora hálózati veszteséggel működő 220-400-750, stb kV-os nagyfesz hálózatra! Maradjunk annyiban, hogy a szélenergia a legkiszámíthatatlanabb áramforrás, ugyanis quasi lehetetlenség általa pont akkor -és csakis akkor- annyi áramot előállítani, melyre épp akkor és ott van szükség! Persze, tudom, van mód az áram tárolására is, csak hát annak plusz költségét tessen szíves má hozzászámolni, mert az nem 0.- Ft/ ojró/ USD, CHF, GBP, JPY, meg ami teccik...

na4 2015.01.26. 16:48:10

@Éhes ló: És még hozzátenném, hogy egy ilyen torony rohadt drága, és fenntartani is rohadt drága. És ha nincs szél, akkor nuku áram. A Kisalföldön a turbinák mellé egy jó kis gázerőművet is telepíteni kellett, éppen emiatt. Lám lám a jó öreg fosszilis gáz mennyire megbízható. És a palaolaj és palagáz miatt egyre olcsóbb is. Ezzel nehéz lesz versenyezni. A német fogyasztók már most is nagyon anyáznak, mert ezt velük fizettetik meg, és így az áram ára nemhogy olcsóbb de drágább lett, holott éppen az lenne a cél, hogy olcsó energiánk legyen, vagy nem? És akkor még nem is beszéltünk a tárolási és hálózati gondokról sem, szóval nem olyan rózsás ez, mint aminek látszik.

F173 2015.01.26. 18:10:10

@Éhes ló: Látszik, hogy életedben nem foglalkoztál energetikával! És mi van ha baleset történik egy atomerőműben és hirtelen kiesik 1-2 giga kapacitás vagy az ukránok leállítják a gázt? Minden áramtermelő rendszert jelentős tartalék kapacitásokkal szoktak építeni és egy egy erőmű kiesése nem szokott nagy gondot okozni! A szél lehet, hogy nem fúj állandóan, de éves átlagban elég megbízhatóan hozza az általa elvárt teljesítményt! További biztonságot jelenthet a rendszerben egy szivattyús-tározós erőmű is, amelyt Magyarországon a Pilisben akartak építeni . A németeket meg méregzöldnek nevezni eget verő baromság. Inkább tanulni kellene tőlük és nem lehülyézni őket!

F173 2015.01.26. 18:16:26

@na4: milyen komoly számítások állnak az állításaid mögött? Egy szélturbina felállítása nagy költség, de a fenntartása már messze nem az. (1 GW széltúrbína kapacitás ára egyenlő 1GW atamerőmű árával)
A szélturbina tornya viszont vasbol van és megfelelő korrózió védelem mellett akár örök életű lehetne. A Párizsi Eiffel torony 100 éves, de Indiában van egy 1600 éves vas torony is.

Éhes ló 2015.01.27. 14:24:15

@F173: valakivel összekevertél, mert sehol nem írtam semmiféle atomerőműről, ezért a felvetésedet az üzembiztonságáról azzal vitasd meg, aki írt róla.
Te egyébként érted a magyar nyelvet?

Halvány lila fogalmad nincs RL mivel foglalkozok (vice versa), ez pedig egy szabad kommentelésű blog, ahol mindannyian - a poster is - csárlik vagyunk, elmondjuk mit gondolunk a postról.

Én ezt írtam:
"
Éhes ló 2015.01.25. 15:50:08
Amikor pedig nem fúj a szél majd a mókusokat megkérik, hogy termeljenek energiát nekik.
A kérdés csak az, a képzett méregzöldeknek: ha egy mókuska 2 órán át tud 2 W teljesítménnyel termelni, mennyi mókuska kell egy nyolcórás szélcsendes időszak túléléséhez, ha a kiváltandó kapacitás 258 széltorony 1049,2 megawattnyi kapacitása?

De érdekes kérdés lehet az is, hogy ki veszi meg és mennyiért a 258 széltorony 1049,2 megawattnyi kapacitását, amikor hajnali kettőkor nincs áramigény az ejrópai hálózatban?
Milyen hatással lesz ez a zuhanó energiaárakkal megfejelve a megtérülésére?

Tudom ez egy igazi méregzöldet nem érdekel, az ő laptopját a mókusok működtetik, nem az áram. "

A hozzászólásod releváns részére reagálva:
A németek a saját zöldáram termelésük ütemeztethetetlenségéből adódó gondjaikat MOST szétterítik a hálózatra és agynverik vele az ütemezett (ütemezhető) kapacitásokat.
Ennek a vége pedig sok sok mókuska lesz, mert senki nem lesz olyan hülye, hogy alaperőműveket azért építsen/üzemeltessen változó terheléssel, mert a németek és az őket követő méregzőld barmok bezöldültek és fogalmuk nincs miként illesszék a zöldtermelést a napi/heti/havi/éves fogyasztásra.
Jelenleg gázturbinás trigenerációs rendszereket akasztanak a túlterhelt rendszerre, majd le, ha kisüt a nap, megindul a szél.
Elképesztő - nem a zőldekre terhelt - költségekkel életben tartva a hálózatot.
A(z áram) piaci verseny akkor fair, ha minden termelőre ugyan azok a szabályok vonatkoznak: a készenlétre, a felfutásra, a névleges teljesítményre és csúcsterhelésre is.
A zöldek ezeket leszarják.
Csak mert.
Neked sincs fogalmad se róla.
Sajnálom, ha nem érted.

Ha a fentiekkel kapcsolatban van értelmes válaszod, kérdésed arról szívesen beszélgetek veled.
A démonaiddal pedig küzdj meg magad, engem nem érdekelnek.
süti beállítások módosítása