Az elektromos autózás rövid története

2014. június 13. 16:30 - CHIKANSPLANET

 

Remek infografika az elektromos autók fejlődéséről

Napjainkban egyre többet hallani arról, hogy a közlekedés 20-30 éven belül teljesen az elektrifikáció felé tolódik majd. Ennek alátámasztására szinte minden autógyártó kijött a saját elektromos gépkocsijával, sőt, olyan gyártók, mint a Tesla, teljesen ennek rendelték alá tevékenységüket. De honnan is indultak az áramautók? Mióta van jelen az életünkben a villamos energia hajtotta gépkocsi? Erről találtam egy remek infografikát a Nemzetközi Energia Ügynökség honlapján.

De aki nem tud angolul, az se búsuljon, az infografika alatt minden ott van magyarul is, extra képekkel az elektromos autózás történelméből!

BriefHistoryOfElectricVehicles.png

A kezdetek, 1801-1850

A korai elektromos autókat az Egyesült Államokban és Skóciában fejlesztették ki.

JedlikÁnyos_auto.pngMielőtt azonban ezekre rátérnénk, meg kell említenünk Jedlik Ányos magyar feltalálót, aki 1828-ban kifejlesztett egy elektromotort, amelyhez egy kicsi modellautót is konstruált, amelyet már az új motor hajtott. Ezt a mini járművet látni a bal oldali képen. Sokan innen eredeztetik az elektromos autók családfáját.

RobertAnderson.gifA történetírás az első használható elektromos jármű prototípusának megalkotását egy skót úriemberhez, bizonyos Robert Andersonhoz köti. A képen ő látható, a nem tölthető energiacellákkal működő autóról sajnos nem találtam képet.

ThomasDavenport.jpgA korai évek kapcsán még egy nevet érdemes talán említeni, Thomas Davenportét, aki az Egyesült Államokban alkotta meg elektromos járművének prototípusát, amelyet egy saját maga fejlesztett, egyenárammal működő motor hajtott. A jármű modellje egy kör alakú pályán mozgott, és egy fém sínről kapta az áramot. A feltalálót, aki egyébként kovácsként dolgozott, korai halála megakadályozta, hogy életnagyságban is lássa koncepciójának megvalósulását.

Az első lépések kora 1851-1900

Piacra lépnek az első elektromos autók, és kedvező fogadtatásra lelnek.

FlockenCart.jpg1888-ban Andreas Flocken német mérnök megépítette az első négykerekű elektromos autót. Korában számos háromkerekű konstrukció készült.

PopeCar.pngAz első elektromos hajtású haszongépjárművek a New York-i taxik sorát gyarapították. 1897-ben léptek szolgálatba, gyártójuk a Pope Manufacturing volt, amely később az Egyesült Államok első nagyüzemi elektromosautó-gyártója lett. A vállalatot Albert Augustus Pope alapította 1877-ben Bostonban és 1899-re már évi 500 darab gépkocsit gyártották. Sajnos a történet 1907-ben sok nehézség után bankcsőddel ért véget, majd nem sokkal később a tulajdonos is meghalt. A képen egy későbbi, de Pope gyártmányú autó látható.

LaJamaisContente.jpg1899-re már a gépjárművek teljesítményére sem lehetett panasz. A francia gyártású ”La Jamais Contente” (Az örök elégedetlen) sebessége már meghaladta a 100 km/órát. Sok Trabant sem ment ennyivel! A torpedó testű gépkocsi kasztnija könnyű fémötvözetből készült és két 25 kilowattos elektromos motor hajtotta. A gépkocsi valószínűleg nagyobb sebességet is elérhetett volna az 1899 május 1-jén, Párizs mellett mért 105 km/óránál, ha kicsit jobban figyelnek a légellenállásra és lejjebb ültetik a vezetőt.

1900-ra az áramhajtású autók nem kisebb fegyvertényt mondhattak magukénak, minthogy az Egyesült Államokban 28 százalékos piaci részesedést értek el a közúti járművek körében. Ma a gyártók csak álmodnak ekkora részarányról. Mondjuk a bázis is alacsony volt.

Felívelés és bukás, 1901-1950

koraiTModell.jpg1908 azért fontos dátum az elektromos gépjárművek történetében, mert ekkor vették elő azt a szöget, amelyet végül az áramautók koporsójába vertek: megjelent a piacon a benzinmotor hajtotta Ford T-modell. Az autót 1927-ig gyártották és több mint 15 millió darabot gyártottak belőle. Volt olyan nap 1925-ben, amikor 9-10 ezer darab gördült le belőle a gyártósorokról. A Ford T-modellnek magyar vonatkozása is van, tervezői csapatában két neves autókonstruktőrünk is részt vett, nevezetesen Galamb József és Farkas Jenő. A képen egy korai T-modell látható.

TaftCar.jpgAz első amerikai elnök, aki gépkocsit vásárolt magának William Taft volt, aki történetesen egy elektromos gépkocsi mellett tette le a voksát. A volt elnök egyébként egy Baker Electric típusú autót vásárolt magának, de például Thomas Edison első autója is egy Baker Electric modell volt. A Baker nem csak erről nevezetes, hanem arról is, hogy 1906-ban 800 autót szereltek össze, amivel korának legnagyobb autógyártója volt. A képen William Taft és egy Baker gépkocsi látható.

1912 két okból is fontos az elektromos gépjárművek szempontjából: egyrészt ekkor találták fel az elektromos önindítót, amely sokkal kényelmesebbé tette a robbanómotoros gépjárművek kezelését (újabb szög az elektromos autók koporsójába), másrészt a 30 ezres darabszámával történelmi csúcsra emelkedett az üzemben álló, árammal hajtott autók száma.

És ezzel voltaképpen el is kezdődött az elektromos autók visszaszorulása: az 1930-as évek közepére az árammal hajtott gépkocsik voltaképpen eltűntek a föld színéről. Ebben a legnagyobb szerepet a belső égésű motorok elterjedése és az olcsó üzemanyag játszották a legnagyobb szerepet. És kisebb lokális próbálkozásoktól eltekintve a helyzet voltaképpen nem is változott az 1960-as évekig.

TamaCar.jpgAz egyik ilyen próbálkozás viszont mindenképpen szót érdemel. 1947-ben egy japán autógyártó cég, a Fuji Precision Industries, piacra dobott egy 4,5 lóerős elektromos autót, amelynek a Tama nevet adták. Ennek ugyan sem a teljesítménye, sem az egyéb paraméterei nem úttörőek, azonban mégis fontos szerepet tölt be az áramautók evolúciójában: méghozzá azért, mert ugyanazon okból hozták létre, mint amiért ma is egyre inkább a közúti közlekedés elektrifikációja felé fordul az emberiség – spórolni kellett a fosszilis energiahordozókkal. A képen a Tama elektromos autó látható.

A második felvirágzás, 1951-2000

A magas olajárak és az egyre növekvő környezet- és klímaszennyezés a múlt század második felében ismét az elektromos autók felé fordította a közvélemény, a kutatók és az autógyártók figyelmét.

1966-ban úttörő kezdeményezésre került sor a benzinfaló autók hazájában, az Egyesült Államokban: a kongresszus olyan szabályozásra adta áldását, amely az elektromos autókat a légszennyezés elleni küzdelem egyik hatásos eszközeként nevesíti.

LunarExplorer.jpgA fejlesztések ugyanakkor nem álltak le teljesen. Az elektromos autókkal kapcsolatos kutatások egyik fő mozgatórugója az egyre inkább kiélesedő űrverseny volt – az első holdautók mozgatására ugyanis más megoldást nem találtak a mérnökök, mint az elektromos hajtást. A kutatások eredménye nem is maradt el: 1971 július 31-én egy áramautó – a Lunar rover – lett az első embervezette jármű a Hold felszínén. A három autó még mindig a Föld égi kísérőjén parkol. A képen az egyik holdautó látható.

Az 1970-es évek olajválság újabb lökést adott az elektromos hajtású közúti járművek fejlesztésének. Ennek kapcsán a francia kormány 1976-ban elindította a PREDIT programot, hogy ezzel gyorsítsa fel az elektromos hajtású járművekhez kapcsolódó kutatás-fejlesztési aktivitást. A program egyébként több szakaszra bontva egészen 2006-ig napirenden volt és többek között olyan projektek fejlesztése köthető hozzá, mint a TGV.

Az 1990-es években pedig elszabadult a pokol: egyre több gyártó jelentette be környezettudatos hibrid vagy teljesen elektromos hajtású járművének fejlesztését, majd megjelenését, piaci forgalomba hozását. A teljesség igénye nélkül – 1996-ban jött a General Motors EV1-ese, 1997-ben a Toyota kezdte árusítani a hibridhajtású Priust, amelyből már a gyártás első évében 18 ezer darabot adtak el.

A kiteljesedés kora, 2001-

Az új évszázad/évezred első évtizedében a kormányzati és magánszektor is ismét az elektromos hajtás felé fordul. A fejlesztési lendület voltaképpen kitart az előző évtized közepétől egészen jelen korunkig.

Olyan ma már jól csengő nevek jelennek meg a piacon, mint a Nissan LEAF és a TESLA.

AutoLib.jpgPárizsban 2011-ben pedig elindul a világ legnagyobb elektromosautó-megosztó szolgáltatása – az Autolib –, amely egymaga 3000 jármű tulajdonlását tűzte ki célul. A képen egy ilyen autó látható.
Ugyanakkor a francia kormány sem tétlenkedik, beindítanak egy olyan programot, amelynek keretében az állami gépjárműparkot 50 ezer új elektromos hajtású eszközzel terveznek bővíteni. Meglepő, de az interneten talált adatok szerint jelenleg mindkét program fut még.

Ugyanebben az évben az elektromos gépjárművek száma történelmi rekordot ér, 50 ezer ilyen jármű üzemelt ekkor a világban. Alig egy évvel később ez a szám már 180 ezer. Az elektromos autók pedig sok tekintetben ismét teljesen egyenrangú ellenfelei és társai a robbanómotorral hajtott társaiknak.


Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!



34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr626292838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dukeekud 2014.06.14. 23:50:38

Sajnalatos hogy ennyire lassan halad az elektromos auto terjedese. Ha az embereket erdekelte volna kornyezet allapota akkor persze lehetett volna mar akar 60-as evekben is, de legkesobb 97-ben az EV-1 koraban mar tenyleg megindulhatott volna a fejlodes. Remelhetoleg a jelenlegi fejlodest, mar nem lehet megfekezni, leallitani.

nincs_nick 2014.06.15. 02:36:37

@dukeekud: A világ egyik legnagyobb tévhite, hogy az elektromos autó bárminemű spórolást jelentene a mai formájában. Egyrészt ha 100% hatásfokú lenne az elektromotor (nem az) és nem lenne baromi környezetszennyező az akksik gyártása (az, olyannyira, hogy egy Prius akkucsomagjának elkészítése 10 Corolla legyártásának felel meg....), akkor is a mai energiamix miatt pl. itthon pöccre annyi egy elektromos autó co2 kibocsájtása, mint egy modern benzinesé: totalcar.hu/kozosseg/rsvptc/2010/10/09/a_villanyautonak_van_co2-je/

Ehhez jön, hogy nálunk nagyon nagy arányban van jelen a tiszta atomenergia, lengyeleknél vagy kínaiaknál ellenben a szén a menő, ott kb. kétszeres co2 kibocsájtást jelentene ha átállnának a "tiszta" villanyautókra.

A villanyautózás egyetlen előnye, hogy eltolja a kibocsájtást a felhasználás helyétől, de ha jártál már normális benzint forgalmazó országokban (pl. No) akkor akár megtapasztalhattad, hogy pl. FFM 10 sávos bevezetője mellett tisztább a levegő csúcsforgalomban, mint itthon pl. Budapest tüdejének hívott helyen....

czjanos 2014.06.15. 05:33:17

Érdemes lett volna megemlíteni még egy magyar vonatkozást: gyerekkoromban (ez a II.Vh. idején volt) Budapest utcáit járták a Magyar Posta elektromos csomagszállító-, zárt felépítményű teherautói. Jellegzetes, zümmögő hangjáról már messziről észlelni letett a jöttét: rohantunk az ablakhoz, hogy lássuk, amint szép lassan bekanyarodik a Király utcából a Rottenbiller utcába.

Matteo79 2014.06.15. 06:07:39

Ebben a kontextusban az utolsó mondatnak nincs értelme, mert a bázisra utalást nem így használjuk...

"1900-ra az áramhajtású autók nem kisebb fegyvertényt mondhattak magukénak, minthogy az Egyesült Államokban 28 százalékos piaci részesedést értek el a közúti járművek körében. Ma a gyártók csak álmodnak ekkora részarányról. Mondjuk a bázis is alacsony volt."

röhögő 2014.06.15. 08:13:27

@dukeekud: Jaj! A 60-as években még a fogalom sem létezett, hogy globális felmelegedés, az olaj hordója meg 5 dollár volt.

Szőke Anna 2014.06.15. 09:14:16

A Ford T modell, nem csak benzinnel üzemelt, hanem etanollal is.
Én is szívesen vennék egy Priust, ha mondjuk nem 8,5 milliónál kezdődne az ára...
Szóval igen, szemét benzines autók, fúj-fúj-fúj. Csak közben maradva a Toyotánál a hibrid Yaris 1,8 millióval kerül többe, mint a hagyományos benzines.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.06.15. 09:51:47

@röhögő: Ami mai áron 40 USD és ha megnézed az olajárat, akkor inflációval kalkulálva sokáig és sokszor volt még ehhez hasonló árfekvésű olajár.

charlie 2014.06.15. 10:20:49

Csakhogy egy auto nem csak szén-dioxidot bocsát ki, hanem ez mellett sok más, ennél sokkal veszélyesebb gázt is (pl. nitrogén-oxidok, amikből ózon képéződik, ami nagyon hasznos sztratoszférában, de halálos a talaj közelében), valamint ha tényleg lenne egy nagy villanyautó boom, azt az energia igényt nem igen lehetne fosszilis tüzelőkkel rendesen kielégíteni, marad az atom- és vízenergia.

Valamint még egy dolog: egy koncentrált helyen (erőmű) sokkal költséghatékonyabban és hatékonyabban lehet megvalósítani akármilyen károsanyag kibocsájtást mint sok millió gépjárműben, ahol mind a hely, mind a súly korlátolt.

charlie 2014.06.15. 10:21:37

Mennyi lenne ez a kibocsájtás a franciáknál ahol 80% atomerőmű?

teddybear01 2014.06.15. 10:29:37

Na mindjárt kapni fogok a sok sötétzöldtől, de mindegy.

Az elektromos autónak azaz egyetlen előnye, hogy nem oda piszkol, ahol használják. A környezeti terhelése főleg részben a gyártáskor, részben pedig a töltéshez szükséges áram előállításakor, de főleg az élettartama végén történő lebontásakor jön össze. Sajnos ez mind súlyosan környezetszennyező.
A legnagyobb hátránya a nehézkes újratöltése, kiépített töltőhely kell hozzá, és több-kevesebb idő. Mondjuk eléggé idegesítő, ha le akarnék menni a horvát tengerpartra, és közben kétszer-háromszor is meg kellene állnom két-három órára, feltöltetni a kocsit. Már ha akad hol töltetni.
A belsőégésű motoroknál elég egy kanna üzemanyag, amit akár az árokparton is bele lehet tölteni.

Nem igaz, hogy az elektromos autót üzemeltetni olcsóbb, mint a belsőégésű motorral szereltet.
Egyedül azért jöhetsz ki olcsóbban, mert a benzinre, dízelre horribilis adót raknak(jövedéki adó, útalap, stb.) és így piszkosul megdrágítják. Iránban 30-40 Ft/liter az üzemanyag ára, itthon se lenne több, mint 70-80 Ft/liter, mert hozzánk még el is kell hozni a kőolajat.
Az elektromos autóhoz szükséges áram előállítása jelentősen többe kerül.

Ami pedig az elektromos autó hatékonyságát illeti, cipelnie kell a súlyos akkupakkot, ami ebből a szempontból állandó holt súly.
Minden biztonsági és kényelmi szolgáltatás az akkupakkban eltárolt energia-készletből megy, azaz az elérhető hatótávot csökkenti.
Értem itt, például a kötelezően használandó világítást, a szervórásegítést, stb.
De akkor még nem beszéltünk olyan kényelmi szolgáltatásokról, mint például a téli fűtés, a nyári klíma, az autórádió, és a többi szórakoztató-elektronika.
Ez mind, mind az akkupakkból megy, azaz a megtehető távolságot csökkenti.

Ráadásul minden akku télen a hidegben sokkal rosszabb hatásfokkal üzemel, akár 40%-al is!

A hibridautó meg a lehető legrosszabb választás. Abban mindkét fajta meghajtás minden hátránya megvan, és csak kevés előnyt tud felmutatni bármelyikhez képest.

sanyix 2014.06.15. 10:42:21

@nincs_nick: már csak egy probléma van, a benzin/gázolaj olajkúttól benzinkútig tartó feldolkozásának, és szállításának co2 kibocsájtását valahogy el szokták felejteni...

nincs_nick 2014.06.15. 11:29:49

@sanyix: Nem azért felejtik el, mert nem lenne, hanem azért mert minimális ennek a környezeti terhelése. Gyakorlatilag betolják egy nagy csőbe a nyers olajat és a végtermékig csövekben utazik. A krakkolás meg minimális kibocsájtással jár autónyi üzemanyag szinten. A vicc az, hogy kevesebb a teljes benzinkútig szállítás környezeti terhelése, mint az áramszállításnak, ha azt visszavetíted a termelési forrásra.:)

sanyix 2014.06.15. 11:41:04

@nincs_nick: peersze. Valahogy a magas hőmérsékletre való felmelegítés(krakkolás) nem úgy jut eszembe mint kis energiaigényű feladat.
Na meg az inkább kamionos vagonos, csöves szállítás is nagyobb energiaigényűnek tűnik, mint tyúkbélkábeleken áramot továbbítani...

nincs_nick 2014.06.15. 11:51:36

@charlie: Az atom és vízenergia elég nehezen képes fedezni a villanyautózáshoz szükséges energiát.

Nézzük mi van itthon: kb. 3mrd liter üzemanyag fogy el itthon. Egyszerűség kedvéért tfh, hogy 10 liter/100km az össznépi átlagfogyasztás, azaz kb. 30mrd km-t tettek meg összesen ennyi üzemanyagból.

1kWh 5km megtételéhez elég egy Teslanak, ami már használható méretű autó. A 30mrd km-hez tehát 6 000 000 000 kWh, azaz 6 000 GWh kell, ami Paks termelésének 40%-a. Azonban a valóságban ugye ennél több kell jóval, mivel a kamionok nem 5km-t tesznek meg 1kWh-ból, melegben (klíma, zene, miegymás) és nagy hidegben a Tesla is jó ha 2-3km-t megtesz, stb. A vége az, hogy kb. kéne még egy Paks csak az autózáshoz.

Na most annak költsége horror és nem biztos, hogy szeretnénk 200km-enként egy atomerűművet....

nincs_nick 2014.06.15. 11:56:31

@sanyix: Az hogy neked mi jut róla eszedbe az egy dolog, az meg egy másik, hogy egy olajcég ezt hogy oldja meg.:) A tyúkkábelen való szállítás meg olyan olcsó, hogy jelenleg 1kWh szállításáért 2Ft-ot kér az MVM (ez egy jó EUs átlag), ami a teljes előállítási ár 15%-a. Hát én ezt nem nevezném olcsónak, főleg, hogy ez a mai fogyasztásra van, ahol csak hálózatot tartanak karban. Ha még rádobsz egy 50%-nyi fogyasztást, mindjárt drágulni fog ez is....

sanyix 2014.06.15. 12:03:18

@nincs_nick: akkor ha a lehúzásokat belevesszük, akkor az olajos cuccoknál is nyugodtan belevehetjük a lehúzásokat (adó)...

nincs_nick 2014.06.15. 12:05:20

@sanyix: A 2ft/kwh az nem lehúzás, simán a szállítás nagyker ára.... Az, hogy mi itt látjuk a számlán az egy dolog, ez nem adó.:)

sanyix 2014.06.15. 12:06:02

@nincs_nick: tudod azért az mond valamit hogy minden nagyobb forgalmú vasútvonalon kirakják a tyúkbélkábelt a sínek fölé, valószínűleg nem azért mert annyira nem éri meg, hanem mert megéri ;) sőt a német nyelvű területeken még saját áramhálózatot is megéri fenntartani a vasútnak.

sanyix 2014.06.15. 12:08:55

@nincs_nick: hogy ne lenne lehúzás, ami a számlán ott van, annak nagyrésze kamuköltség, az erős profitért. Átmegy az áram virtuálisan egy rakás cégen, és mind lehúzza belőle a maga részét árban, az MVM nagyon jó példa erre, igazi állami mutyicég, ahol nem csökken a nagykerár, mikor az erőművek folyamatosan csökkentik a termelési árakat.

Gera 2014.06.15. 12:10:17

@sanyix: Lehet, hogy annak tűnik, de valójában simán összemérhetőek. Egy kamion kb 30 liter üzemanyaggal elvisz 30 m3 üzemanyagot 100kmre, egy távvezeték vesztesége meg kb az egy százalékos nagyságrendben lehet valahol.

nincs_nick 2014.06.15. 12:21:42

Értsd már meg, hogy itt nem a te kis áramszámládról van szó, hanem a nagyker szállítási árakról: www.energiafocus.hu/wp-content/uploads/2013/02/%C3%A1ram%C3%A1tviteli-d%C3%ADjak-2012-j%C3%BAnius.jpg

A német vasút meg azért húz ki magának hálózatot, mert nyilván fajlagosan egy meglévő vezetékhálózatra könnyű terepen megéri nekik kihúzni. Egyrészt mert a vasút 100 év múlva is ott lesz és árammal fog működni, másrészt meg egyszerűbb nekik fentartani. Ergo a végén kijön nekik, hogy nem a német árba kerül nekik a saját hálózat, hanem a felébe. Hidd el, dél-bajor hegyi település nem fog saját áramhálózatot kiépíteni....

Gera 2014.06.15. 12:44:28

@nincs_nick: Szerintem teljesen jó lenne ha plusz egy atomerőművel kiváltanánk az üzemanyagimportot és árammal menne minden. Egyáltalán nem lenne csillagászati ez a költség, reálisan megvalósítható lenne. Természetesen nem arról szól a dolog, hogy ez olyan félelmetesen olcsóbb lenne, hisz az üzemanyaghoz kapcsolódó adókat nyilván ugyanúgy beszedné az állam és ha azokkal nem számolunk, akkor tényleg nem igazán olcsóbb az elektromos közlekedés, hanem arról, hogy nem lenne szmog.

Ennek egyetlen akadálya az, hogy nincs használható elektromos autó, mert nincs használható akkumulátor. Kétféle elektromos autó van most: egész jól használható harmincmillióért (Tesla Model S) és kb munkába meg boltba menni használható kisautó tízmillióért. Ahhoz, hogy valóban megkezdődjön valamennyire az elterjedésük, az egész jól használhatónak kéne tízmillióba kerülni, az aszfaltpattanásoknak meg hárommillióba. Az egész jól használható, egy normál autó kiváltására alkalmas elektromos autó valahol ott kezdődne, hogy mondjuk 300 kmt lehet vele menni kevesebb, mint egy óra töltéssel, ami azért elég kemény, mert ugye a 100kW nagyságrendben van valahol, ami a töltés teljesítményét illeti. Ezt mindenesetre tudja a Model S a gyári Supercharger töltőállomásokon, szóval nyilván kivitelezhető, csak hát az ára...

eßemfaßom meg áll 2014.06.15. 13:28:02

@sanyix: nyilván releváns sokadjára vezetékről üzemeltetett kötöttpályás közlekedési eszközt felhozni érvként aksiról max pár100km hatótávolságú sok óra alatt tölthető személyautokról szóló vitában.

nincs_nick 2014.06.15. 14:21:18

@Gera: Igen, ez jó gondolat, csak nem így működik a gyakorlat. Paks II ára 3700mrd Ft, egy új erőmű pedig ennél is jóval drágább. Fő gond továbbá, hogy jelenleg az import áram ára 12Ft/kWh, itthon Paks ennyiért termel, de Paks II-nél már 17Ft-os áramot számolnak, hogy egyáltalán értelme legyen. Ezek ugye a termelési árak, nem amit fizetünk a végén (áram adója is kb. 60%-nyi a nagy "rezsicsökkentés" után is).

Ergo, ha meglesz Paks II (vagy lenne egy új erőmű), akkor kb. 17+3(szállítás) * 85 = kb. 1600Ft-ból tudsz bármikor megtenni 300km-et, ha nem adóztatnák az áramot. Benzinből ugyanez, egy 8 litert fogyasztó átlagos benzinessel 40ft-os orosz nyersbenzin árat számítva (ez már szállítással van!) kemény 8 * 12 = 1000Ft. Ennyire versenyképtelen a villanyáram sajnos és ezért terjedt el anno a benzin. (A 40 ft-os árhoz magyarázat: az mszp/fidesz kormányoknak hála a benzint kb. 160Ft-ért vesszük, amiből 100 megy az orosz államnak közvetlenül, mol lenyúl kb. 30-at a semmire és a többi bő 200 meg adó.)

Egyébként a leginkább szennyező autós közlekedésből származó anyag már korántsem a nox és társai (ezeket a dupla katalizátorok, meg az előbefecskendezés és társai nagy szépen már hidegindítástól szinte teljesen eliminálják), hanem a finom por. Ezek kb. fele jön a modern dieselekeből és a közvetlen befecskendezős motorokból (hogy csökkenjen a károsanyag, cserébe iszonyat port csinál a "tökéletes" égés), valamint a gumi és fékbetét porából. Ez utóbbi kettőt meg sajnos nem tudod eltüntetni.

A gond továbbra is inkább állami oldalon van, valami miatt itt füstöt okád ugyanaz a szalonból kijövő tdci, ami mellett szinte reggelizni lehet németben. A többi füstokádó vacakról nem is beszélve. Sajnos iszonyat a kontraszt levegőminőségben köztünk és olyan országok között, ahol ezt komolyan veszik (skandinávok, németek, svájciak, a többinél gyak mindegy).

Atomerőművet meg nem szívesen építettnék a mai bagázzsal, mert csak lopásról szól az egész. Elég megnézni olyan sikerprojekteket, mint a beázó négyes metró, a vizet elvezetni képtelen rekorddrága felcsúti pocsolya, a beomló alföldi alagút és társaik...

röhögő 2014.06.15. 17:59:49

@sanyix: Már +int hülyeségeket beszélsz. Ellenáramról hallottál már?
Különben is az atmoszférikus desztilláció utáni maradékot, a pakurát krakkolják csak, de azt is csak ha muszáj. Az meg a hosszú szénláncok miatt relatív alacsony hőmérsékleten krakkolódik. Már ha tudod mi az. Szerintem te kihagytad a középiskolában a kémia órákat, vagy magát a középiskolát.
Ne is kezdj vitázni, vegyész vagyok!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.06.18. 10:50:38

@röhögő: Leszarom, hogy ez mut mutat. Én fogtam a nem nomináltat és több infláció kalkulátor átlagárát néztem. Egyébként valahol vicces, hogy a saját kommenteded cáfolod a diagrammal..

HSD 2014.06.26. 00:15:51

@nincs_nick: Ezt a világ egyik legnagyobb tévhitét a világ legtudatlanabb és legostobább emberei szokták terjeszteni.
Most már tudjuk, hogy Te is ebbe a csapatban játszol.

HSD 2014.06.26. 00:18:30

@Szőke Anna: Ne zavarjon egy cseppet sem az a tény, hogy a Toyota összes hibridje is benzinnel megy.

Amúgy mit szeretnél, hogy olcsóbbak legyenek a hibridek a velük összemérhető nem hibridekhez képest?

HSD 2014.06.26. 00:53:01

@teddybear01: "Az elektromos autónak azaz egyetlen előnye, hogy nem oda piszkol, ahol használják."

Ez már egy számtalanszor megcáfolt, rendkívül primitív ócska hazugság, nagyszerű hogy pont ezzel indítottál, rögtön kiderült rólad, hogy a lehető leghalványabb lövésed sincs a kérdésről.

"A környezeti terhelése főleg részben a gyártáskor, részben pedig a töltéshez szükséges áram előállításakor"

Ugye magad sem tudod hogy ezzel mit akartál mondani? Ugyanis ez minden más meghajtású járműre is igaz.

"de főleg az élettartama végén történő lebontásakor jön össze."

Ez viszont már a teljes marhaság kategóriája. Hasracsapással önmagad találod ki ezeket, vagy segít valaki benne?

"Sajnos ez mind súlyosan környezetszennyező."

Kivéve amelyik nem. Pl. az áramtermelés lehet teljesen szennyezésmentes is, és a tévelygéseiddel szemben pont ez a rész esik legnagyob súllyal a latba. Ez elektromos jármű esetén akár nulla is lehet, de átlagos erőműmix esetén is jóval kisebb mint a kőolajalapúakénál.

"Mondjuk eléggé idegesítő, ha le akarnék menni a horvát tengerpartra, és közben kétszer-háromszor is meg kellene állnom két-három órára, feltöltetni a kocsit. Már ha akad hol töltetni.
A belsőégésű motoroknál elég egy kanna üzemanyag, amit akár az árokparton is bele lehet tölteni."

Ja persze, a belsőégésú motoros autóddal hogy szeled át az óceánt egy kanna üzemanyaggal? Az nem idegesít, csak a horvát tengerpart?

"Nem igaz, hogy az elektromos autót üzemeltetni olcsóbb, mint a belsőégésű motorral szereltet."

De, tökéletesen igaz, töredék annyiba kerül az üzemeltetése.

"Egyedül azért jöhetsz ki olcsóbban, mert a benzinre, dízelre horribilis adót raknak(jövedéki adó, útalap, stb.) és így piszkosul megdrágítják."

Elég nagy hülyének kell lenni ahhoz, hogy rögtön a rákövetkező mondatoddal képes voltál cáfolni a saját állításodat. Döntsd már el, hogy mit mondasz, akkor olcsóbb vagy nem olcsóbb?

"Iránban 30-40 Ft/liter az üzemanyag ára, itthon se lenne több, mint 70-80 Ft/liter, mert hozzánk még el is kell hozni a kőolajat."

Ez rohadt nagy érv, hogy Iránban mennyibe kerül a benzin így önmagában. Azt miért nem tetted hozzá, hogy Iránban mennyi az áram? Mert akkor egyből világossá vált volna számodra is hogy triplán is hülyét csináltál magadból?

"Az elektromos autóhoz szükséges áram előállítása jelentősen többe kerül."

Aha. Minél? Írjál légyszi még ilyen gyönyörű semmitmondó mondatokat! Ja, és az ne zavarjon hogy a kőolaj finomításához igen combos mennyiségű áramra van szükség. De nyilván az roppant olcsó, egy áram csak akkor lesz hihetetlen drága a Te idióta világodban ha nem olaj finomítására használják fel hanem elektromos autó töltésere. :)

"Ami pedig az elektromos autó hatékonyságát illeti, cipelnie kell a súlyos akkupakkot, ami ebből a szempontból állandó holt súly."

A hatékonyságnak pontosan nulla köze van az akkumulátorok súlyához. Mellesleg a cipelésre vonatkozó állításod pont ugyanúgy igaz olajos autóra és az üzemanyagtankra is, megint fogalmad sincs mekkora hülyét csináltál magadból.

"Minden biztonsági és kényelmi szolgáltatás az akkupakkban eltárolt energia-készletből megy, azaz az elérhető hatótávot csökkenti."

Mint ahogyan így van ez az olajos autónál is.

"De akkor még nem beszéltünk olyan kényelmi szolgáltatásokról, mint például a téli fűtés, a nyári klíma, az autórádió, és a többi szórakoztató-elektronika.
Ez mind, mind az akkupakkból megy, azaz a megtehető távolságot csökkenti."

Mint ahogyan így van ez az olajos autónál is.

"Ráadásul minden akku télen a hidegben sokkal rosszabb hatásfokkal üzemel, akár 40%-al is!"

Ez megint a betonhülyeség kategóriája. Minden évszakban pont ugyanakkora az akkumulatorok hatásfoka. A hidegben a kapaciásuk csökken nem a hatásfokuk, de mivel annyira hülye vagy a kérdéshez, ezért ez a két teljesen különböző dolog neked egy és ugyanaz. Szánalmas.

"A hibridautó meg a lehető legrosszabb választás. Abban mindkét fajta meghajtás minden hátránya megvan, és csak kevés előnyt tud felmutatni bármelyikhez képest."

Az eszméletlen hülyeségsorozatodra ez felteszi a koronát. A valóság ennek pontosan a fordítottja, az előnyöket egyesíti és sok hátrányt vagy kiküszöböl vagy jelentősen csökkent.

"Na mindjárt kapni fogok a sok sötétzöldtől, de mindegy."

Nem, nem csak tőlük, hanem bárkitől aki ért a kérdéshez és tud gondolkodni is. Te nem értesz hozzá - de valami elképesztő módon nem - és gondolkodni sem tudsz.
Leülhetsz, elégtelen.

HSD 2014.06.26. 01:10:55

@nincs_nick: Te ugye a tedybear-nek vagy egy hülyébb változata?
Elhanyagolható lenne? Fiam, neked fogalmad sincs mekkora baromságot állítottál!
Mutasd már be azt a számítást ami elátámasztja ezt az elhanyagolást!

"Gyakorlatilag betolják egy nagy csőbe a nyers olajat és a végtermékig csövekben utazik."

Aha persze, meg tankhajón is utazhat meg kamionokon is rengeteget. Ezek biztos mind lepkefinggal mennek meg szivattyúkat is az hajtja amivel a cuccot átnyomják egyik helyről a másikra.

"A krakkolás meg minimális kibocsájtással jár autónyi üzemanyag szinten."

A finomítás kapásból 15%-os veszteséget okoz. Nyilvánvalóan síkhülye vagy a kérdéshez.

" A vicc az, hogy kevesebb a teljes benzinkútig szállítás környezeti terhelése, mint az áramszállításnak, ha azt visszavetíted a termelési forrásra.:)"

Nem, a vicc az, hogy ilyen elmebetegeknek internetelérést adnak.

HSD 2014.06.26. 01:27:31

@nincs_nick: "1kWh 5km megtételéhez elég egy Teslanak, ami már használható méretű autó."

Nem, 1.1 kWh-t használ fel átlagosan 5 km-enként amiben a légkondícionálás és minden más is benne van, és nem csak hogy használható méretű autó hanem 5 felnőttet + 2 gyereket és még emellett számottevő menyiségű csomagot is el tud vinni egyszerre. Ez nem csak "már használható méret" hanem messze a legjobb a kategóriájában méretű. Óriási nagy különbség.
Úgyhogy nem hogy még egy Paks nem kellene ehhez, hanem még a jelenlegit sem kellene bővíteni hozzá.
süti beállítások módosítása