Utolsó kommentek:

odamondó 2020.05.23. 19:48:27

@flydomi: tessék? Ha növekszik a brazil gazdaság akkor jobb lesz nekik. Vagy mit értettél félre a felvetésemben? Nekik ölbe tett kézzel kell nézni, hogy máshol pörög a gazdaság?

Bejegyzés: Az esőerdők megóvásával egy újabb világjárványt előzhetünk meg

odamondó 2020.05.22. 21:43:45

Egy kérdés: mint esőerdővel nem rendelkező ország milyen alapon mondjuk meg például Brazíliának, hogy ők csak nyugodtan maradjanak továbbra is csórók. A gazdaságot ne növeljék, de az esőerdőt azt szépen óvják meg nekünk a világ többi részének. Persze mi nyugodtan pörgetjük az iparunkat tovább amit elvárunk, hogy az ő esőerdőjükkel természetesen tisztítsák meg a világ levegőjét.

Alsó hangon a világ többi részének évente dollár milliárdokat kéne az esőerdőt tartalmazó országok számára utalniuk. Amúgy az egész egy hatalmas álszent komédia.

Bejegyzés: Az esőerdők megóvásával egy újabb világjárványt előzhetünk meg

cavalry 2020.05.19. 08:37:22

Ez szép gondolat. A gond azzal van johy a felmelegedés miatt a tekepített fák nagy része elpusztul öntözés nélkül, mert a meleg kiszárítja a talaj felső részét. Ezért egy fák számára alkalmas öntözési rendszert fejlesztettünk ki. Teljesen automatizálható a folyamat, a talajnedvesség mérése alapján öntözési áganként kapnak vizet a fál (a megfelelő mennyiségben) , gyökérszintű öntözéssel, így a víz 70%-a nem vész el, nem párolog a talajról mint a felszíni öntözési rendszereknél. A gyümölcsfál, szőlő, és energia fák öntözésével százezer hektárokat is életben lehet tartani. De ha csak egy városi kertet vizsgálunk ahol mondjuk van 20 fa, akkor egész évben nem kell foglalkoznunk az öntözéssel, csak figyelni az időjárást hogy esetleg a levegő páratartalmának a jelentős csökkenése miatt nem kell e növelni a kijuttatott vízmennyiséget. De az időjárás figyelését is be lehet kapcsolnia rendszerbe, csak az költséges kiegészítő berendezésket igényel, de az is megéri. Az élő erdőkkel kapcsolatban is van lehetőség a telepítésre, de ez kevésbé valószínű hogy a tulajdonos foglalkozik vele. A kifejezetten üzleti célból telepített energia erdő sávoknál nincs ezzel technikai nehézség.

Bejegyzés: Látni majd a drónoktól az erdőt?

flydomi 2020.05.04. 17:49:04

@maxvaI baIcán bircaman:

Az illibantaknak az is jo :))
Nemhiaba a veziruk nyomja teli a szajukat folyamatosan kulaval,amit ok lenyelnek boszen. :))

Bejegyzés: Palackozott víz – hamis ábrándok és a nagy marketing trükk

Suszt Máté 2020.04.21. 10:54:33

Sajnos ma már nem csak a növényeket és az élelmiszereket génmódosítják, hanem már halakat is. Pont a napokban bukkantam rá egy cikkre erről, érdemes elolvasni. tudomanyplaza.hu/gentechnologiaval-modositott-halak/

Bejegyzés: Génszerkesztés – így tudunk majd alkalmazkodni a klímaváltozáshoz?

prolee 2020.04.19. 16:33:23

Most még be vannak szarva a kormányok, de ha majd normalizálódik a helyzet és sérteni fogja a haveri üzleti körök érdekeit a jó, olcsó, fenntartható helybenfogyasztás, akkor azonnal lecsapnak uniós szabályokkal, adóhatósággal, minden eszközzel és kigyomlálják a szép kezdeményezéseket..

Bejegyzés: Miért baj, ha mindig spanyol paradicsomot veszünk?

Mihály IdGargya 2020.04.19. 04:19:41

Nem kell itt Angliáig menni csak a Szomszédban pl Romániában aki vállalja hogy 500 nm Fóliás paradicsom termesztést az kap 3000 Eúrós támogatást(2019-ben ennyi volt idén állítólag már 4000 Eú lesz s nálunk ????

Bejegyzés: Miért baj, ha mindig spanyol paradicsomot veszünk?

Hungryhorse 2020.04.05. 07:06:05

Az adatlopás és a szellemi tulajdon lopás kora jött el.
A legálisan és illegálisan megszerzett adatainkkal, tudásunkkal törvényeket megszegve kereskedő, azokat ellopó óriáscégek és kiberbűnözők, titkosszolgálatok immár kedvükre lophatnak, gqrázdálkodhatnak a cégek, iskolák tudás- es adatbázisaiban is, ráadásul nem csak a felhasználók szabadidős tevékenységét ismerhetik meg bitről bitre, hanem a munkájukat is.

Ennek kapcsán nincs min lelkendeznie senkinek, mert a technológia a kiszolgáltatottságunk olyanxszintjére lökte a társadalmakat, ami ellen a "jogvédők" elfelejtettek tiltakozni.
Okkal.
Nyilván.

Bejegyzés: Eljött az otthoni munkát és tanulást támogató alkalmazások kora

na4 2020.04.04. 20:46:44

Ahogyan mondani szokták minden rosszban van valami jó is. Hát ez nagyon jó. A web talk, a home office az internet egyik legjobb hozadéka. Hajrá!

Bejegyzés: Eljött az otthoni munkát és tanulást támogató alkalmazások kora

Hungryhorse 2020.04.03. 11:07:46

@/\ngel: az ember nem örökéletű.
Míg ezen sikerül változtatni, addig bizony meghalunk.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnh001.html

Ki autóbalesetben - nem tiltják be az autókat miatta, minuszos hír hétfő reggel, hány tucatnyian haltak meg hétvégén.
Ki munkabalesetben - nem állítják le a munkát miatta - bulvárhír, nincs róluk számláló a reggeli TV műsorokban.
Ki gyilkosság miatt - nem tiltják be a kést, baltát, karót miatta, bulvárhírben tudhatod meg, vagy jól elrejtett rendőrségi statisztikákból.
Vannak évente párezren, akik magukat gyilkolják le - őket se számláljuk naponta a képernyőn.

Ki valamilyen betegségben - nem áll le a társadalom a soktízezer rákos, százezernyi szív- és érrendszeri beteg miatt sem, nem viszik őket kiürített kórházakba, nem készül velük naponta TV riport,, nem kerülnek sürgősségire sem tömegével (most pont leszarják őket, a kórházakat kiürítették, aki most emiatt meghal azt milyen statisztikába számolják?).

Azok a 65 év felettiek, bárkik, akár fiatalabbak is, akiket most mérhetetlen társadalmi károk árán megmentünk, legyilkolva a társadalmunk működését és emberi kapcsolatainkat, életünket felszámolva, évtizedekre előre eladósodva egy amúgy is reménytelenül szar helyzetben, 10-20-30 éven belül többnyire - egyéb okokból - halottak, vagy végletesen beszűkülnek az életlehetőségeik a szellemi és fizikai állapotuk okán - tisztelet a kevés kivételnek.

A társadalmaknak gyerekekre, fiatalokra lenne szüksége, nagyságrendekkel többre - kipróbált recept ezer évek és sokkal nyomorultabb közegészségügyi állapotok óta.

A szavazatával, befolyásával visszaélő gerontokrácia a mai társadalmak halála.

A halál az életünkhöz tartozó esemény - az életünk vége elkerülhetetlenül a halál.
Nem feltétlenül örömteli és persze alkudnánk vele, de nem lehet.

Jobb lenne ezt tudatosítani és nem egy totálisan reménytelen harcba hívni az országot nagy mellénnyel, hangzatos katonai blablát végtelenségig folytató kamuzással a legyőzhetetlen HALÁL ellen.

Bejegyzés: Koronavírus, a társadalmi felelősségvállalás tesztje, élesben

Hungryhorse 2020.04.03. 10:48:38

@/\ngel: nem LEHET?
Mert mi más van?

Miért ne lehetne a nyájimmunitás elérése is válaszstratégia?
Ez mérléegelés kérdése.

Mi a károsabb?
60 ezer fizetésképtelen vállalkozás, bezárt üzemek, szállodák, éttermek, nulla közelébe zuhanó állami bevételek, széteső, radikalizálódó társadalom, 1 millió munkanélkülivel, 6 ezer hajléktalanná nyomorodott családdal, vagy 6-10 ezerrel kevesebb nyugdíjas?

Nos?

A vége úgy is a nyájimmunitás elérése lesz, mert nincs belátható időn belül vakcina, a társadalmat pedig nem értelmes stratégia az ajtók mögé zárni fél - egy évre, mire lenne (már ha lesz) vakcina és átoltották a társadalmat olyan mértékben, ami már az addig gyógyultakkal együtt eléri a 60-70%-os immunitási szintet - ez szintén nyájimmunitást jelent a vrus aktuális verziójával szemben.

Ha mutálódik, mint a zsezonális?
Akkor minden szezonban lebasszuk a GDP-t 10-15%-al?
Ez komoly?

Szerintem ezt te se gondolod komolyan.

Bejegyzés: Koronavírus, a társadalmi felelősségvállalás tesztje, élesben

/\ngel 2020.04.02. 22:42:39

@Hungryhorse: Lehet a nyájimmunitásra alapozni. Ennek több ezer halott lesz az ára. Majd a svédek is meglátják.
Képzeld el, hogy mondjuk a jól megszokott kis influenzavírusunk olyan szerencsétlenül mutálódna, hogy tünetmentesen is fertőző lenne, illetve a fertőzöttek ötöde kórházi kezelésre szorulna. Ugyanez lenne , mint most.

Bejegyzés: Koronavírus, a társadalmi felelősségvállalás tesztje, élesben

Hungryhorse 2020.04.02. 16:45:47

@/\ngel: nos, ahogy nézem, minden halasztható műtétest kivágtak a fenébe a kórházakból, nem fogadnak lényegében csak sürgősségi eseteket.

Ennek a hulláit senki nem számolja hetek óta, mialatt sosem voltak ennyire kevesen a magyar kórházakban a történelmünk során - több az ápoló és a doki, no meg a kiszolgáló személyzet a kórházainkban, mint a beteg - este nyolckor ehhez tapsikolnak sokan.

De mi az ami jön?
A nyájimmunitás eléréséig nő a betegszám - oltóanyag híján.
Ez itthon 7-8 millió ember.
Ha ilyen ütemre fékezik, mint most sikerült, akkor előbb hónapokig, majd évekig lehet blokkolni a társadalmat.

De ezt ki éli túl és aki igen, az hogyan?

Ahogy a szezonális és vicces nevű egyéb influenzák esetében látható - nincs hullaszámlálás, nincs tömeghisztéria, hanem élünk velük együtt.
Ez lesz ezzel is.
Pár hónap stop és az emberek fellázadnak, orbán és a bandája olcsón ússza meg, ha elmenekülhet.

Bejegyzés: Koronavírus, a társadalmi felelősségvállalás tesztje, élesben

/\ngel 2020.04.02. 15:39:33

@Hungryhorse: Szezononként , de nem egyetlen nap alatt. Éppen ez a lényeg a koronavírus kapcsán, hogy egy rövid időintervallumban produkál sok súlyos esetet, vészesen túlterhelve ezzel az ellátórendszert.

Bejegyzés: Koronavírus, a társadalmi felelősségvállalás tesztje, élesben

Hungryhorse 2020.04.02. 15:21:04

@/\ngel: valóban nem napi érték, de itthon is ölt már ezer felett szezononként, amikor nem volt teljes országzár és napi számlálás.
Általában nincs napi influenza áldozat számlálás...

Bejegyzés: Koronavírus, a társadalmi felelősségvállalás tesztje, élesben

/\ngel 2020.04.02. 13:49:09

@Hungryhorse: Nézd meg az olasz vagy a spanyol vagy a new york-i helyzetet . Ennyire kritikus helyzetben közel sincs az ellátórendszer egy influenza idején. Egy influenza nem öl meg napi ezer embert egy 50 milliós országban..

Bejegyzés: Koronavírus, a társadalmi felelősségvállalás tesztje, élesben

Hungryhorse 2020.04.01. 19:42:09

@/\ngel: ezek olyan feltételezések, amiket nem támaszt alá sehol valós adat, szemben a szezonális és a tréfás állatnevekről elnevezett influenzákkal, amikről évtizedes adatsorok vannak, melyekben a heti 30.000 alatti megbetegedésszám már nem "járvány"....

Bejegyzés: Koronavírus, a társadalmi felelősségvállalás tesztje, élesben