Peru a világ egyik legnépszerűbb ökoturisztikai célpontja

2024. május 31. 14:55 - CHIKANSPLANET

Peru egyike a világ öt legváltozatosabb ökoszisztémával rendelkező országainak; óriási területén mintegy 80-90 különböző mikroklíma létezik. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben az ökoturizmus egyik legvonzóbb célpontjává vált, és a kormánya is fokozott erőfeszítéseket tesz, hogy megőrizze a legnépszerűbb látnivalók, az Inka-ösvény és a Machu Picchu viszonylagos érintetlenségét.  

Peru benne van abban a 17 országban, amelyek együttesen a világ biodiverzitásának 70 százalékát adják. A környezet változatossága miatt a tudósok becslése szerint jelenleg mintegy 25 000 növény-, 473 emlős- és 1816 madárfaj él a területen, és itt található a világ összes lepkefajtájának 20 százaléka is. Olyan különleges állatokat tartanak itt számon, mint például a világ legnagyobb röpképes madara, a kondorkeselyű, amelynek egyik legnagyobb populációja is Peruban él 

Ráadásul az ismert állat- és növényfajok száma folyamatosan növekszik, ahogy a tudomány is egyre mélyebbre hatol az esőerdőkben, és eddig feltáratlan területek ökológiáját fedezi fel. A dél-amerikai csodavilágnak nemcsak gazdag élővilága említésre méltó, hanem mintegy 160 vízgyűjtő területe is, amelyek együttesen a világ teljes megújuló vízkészletének közel 5 százalékát teszik ki. És ez csak néhány példa volt azon lélegzetelállító tények sorából, amelyek különösen vonzóvá teszik az országot az ökoturizmus számára.  

De mi is az az ökoturizmus?  

A fogalom felelős és fenntartható utazást jelent olyan úticélokra, ahol a növényvilág, az állatvilág és a kulturális örökség az elsődleges vonzerő – írja a Greendex. Az ökoturizmus egyben egy utazói szemlélet vagy attitűd is, amely elsődlegesen arra törekszik, hogy a turisták a számukra „mesterségesen” létrehozott élmények és luxuskörülmények helyett megértsék és megbecsüljék a helyi értékeket – beleérve a kulturális és a természeti kincseket is. Az ilyen típusú utazások nagy hangsúlyt fektetnek a természetjárásra, melynek során az utazó nem alakítani szeretné a környezetét, csak szemlélni és értékelni azt.  

Nem csoda, hogy Közép- és Dél-Amerika az ökoturizmus egyik legkedveltebb célpontja, beleértve Perut is, hiszen ökológiailag hihetetlenül gazdag területekről van szó. Ami azt illeti, Peru a világ egyetlen olyan országa, ahol a civilizáció fejlődése és az erőforrás-fogyasztás ökológiailag fenntartható szintje kéz a kézben járnak a Worldwatch Institute kutatóintézet értékelése szerint. 

 

A világ első karbonsemleges turistalátványossága 

Az ökoturizmus különösen nagy jelentőségre tesz szert az olyan népszerű turistahelyeken is, melyeket évente több ezren látogatnak. Tisztában van ezzel a perui állam is, ahol becslések szerint a teljes éves károsanyag-kibocsátás 5 százaléka a turizmushoz köthető. Ezért a koronavírus-járványt követően bejelentették, hogy az elkövetkező években teljesen karbonsemlegessé szeretnék tenni az ország leghíresebb látványosságát, a Machu Picchut. Terveik szerint 2030-ra 45 százalékkal csökkentenék a szén-dioxid-kibocsátást a területen, 2050-re pedig teljesen lenulláznák az emissziót, hogy megfeleljenek a párizsi klímaegyezmény irányelveinek.  

Az is fontos törekvése az ökotudatos turizmusnak, hogy a látogatók elsősorban a helyi szolgáltatókat és kisiparosokat támogassák. Egyes utazási irodák kimondottan arra szakosodtak, hogy felhívják az utazók figyelmét a perui nonprofit szervezetek és környezetbarát vállalkozások munkájára, és ezáltal hozzájáruljanak a működésükhöz. A turizmus ugyanis évtizedek óta fontos része Peru gazdaságának, és döntő szerepet játszott a lakosság életszínvonalának javításában is. A Peru for Less nevű turisztikai ügynökség, és más hozzá hasonló szervezetek például olyan tudatos utazókat szeretnének megszólítani, akiknek szintén fontos, hogy a turizmus ne pusztítsa el a kulturális hagyományokat és a háborítatlan természetet sem.  

Zöldturizmus hazánkban 

Szerencsére nem kell egészen Peruig utaznunk, hogy megtapasztaljuk az zöldturizmus szépségeit: Magyarországon számos túraútvonal hálózat, tanösvény, nemzeti park, zöldszállás és vendéglátóhely várja a városból kiszakadni vágyókat. Ha tisztába kerülünk a turizmus alapvető környezeti hatásaival, ennek tudatában hozzuk meg az utazással kapcsolatos döntéseinket, és folyamatosan fejlesztjük magunkat a környezettudatosság kérdéseiben, akkor mi magunk is idővel könnyedén ökoturistává válhatunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr1218417973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása