Hajjal az olajszivárgások ellen

2022. december 16. 08:38 - CHIKANSPLANET

A haj az emberi történelem során mindig komoly jelentőséggel bírt, akár az egészség, a státusszimbólum vagy a divat megnyilvánulása volt. Napjainkban is kiemelt figyelmet kapnak a frizurák és viseletek, amik az önkifejezés módjaiként szolgálnak. Egy nonprofit szervezet számára azonban ennél sokkal többet: olajszivárgások ellen küzdenek velük.

Az olajszivárgások elleni küzdelem titkos fegyvereként használja az emberi hajat a Matter of Trust – számol be róla a Treehugger. Az ökológiai nonprofit szervezet összegyűjt és újrahasznosít hajat, gyapjút, szőrt, tollakat és szöszöket, a természetvédelem szolgálatába állítva őket már több mint 20 éve. Ember- és állatfodrászatok, valamint mezőgazdasági szereplők adományaival képesek létrehozni „hajhálókat”.

A szárazföldi olajszivárgásokat polipropilénnel szokták eltakarítani, ami hatékony ugyan, de káros a környezetre. A polipropilén olyan műanyag, ami nem bomlik le, és fosszilis üzemanyagokból csinálják: tehát az olaj eltakarításához még több olajfúrásra van szükség. Ezzel szemben az emberi haj és az állatszőr nem mérgező, lebomlik, megújítható és kifejezetten alkalmas arra, hogy magába szívja az anyagokat. A haj például saját súlyának ötszörösét képes befogadni olajból, így fél kiló haj nagyjából egy perc alatt képes egy liter olajat felszívni a Matter of Trust adatai szerint. A működés egyébként logikus, elvégre pont a haj sajátossága miatt használunk sampont is.

A modern társadalom elképesztő mértékben hagyatkozik a fosszilis üzemanyagokra: becslések szerint naponta 88 millió hordó fogy belőle. A nyersanyag kinyerésekor és szállításakor előfordulhat, hogy kis vagy nagy mennyiség bekerül a természetbe, komoly károkat okozva. Ahogy az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal is felhívja rá a figyelmet, az olaj kétféleképp okozhat kárt. Az egyik, ha fizikailag befolyásolja a növények vagy állatok életvitelét, csökkentve túlélési esélyeiket: például a madarak nem tudnak repülni miatta, vagy a vidrák elveszítik szőrméjük szigetelő jellegét. A másik mérgező jellege, hogy a szervezetbe jutva szív- és immunrendszeri problémákat, fejlődési zavarokat és akár halált is okozhat. Ezért is kifejezetten hatékony ez a megoldás, mert nem a probléma forrásával akarja kezelni azt, hanem egy alternatív metódussal.

Persze a haj ilyen jellegű bevetése sem tökéletes. Az újrahasznosítás addig igaz, amíg olajfelszívásra nem alkalmazzák: utána vagy égetéssel, vagy komposztálással lehet csak megszabadulni tőle – utóbbi pedig ételtermesztésre nem alkalmas. A „hajhálók” ezen túl nem túl alkalmasak a parti homokból kinyerni az olajat, bár ez a polipropilén eszközökre is igaz. Mivel azonban – ahogy a Treehugger is felhívja rá a figyelmet – a Matter of Trust nem szabadalmaztatta ötletét, bárki készíthet ilyet. Ráadásul csak Amerikában van közel 1 millió bejegyzett fodrászat, amelyek hetente legalább fél kiló hajat vágnak – a forrás tehát ott van mindenki számára.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr6618003308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása