Magasabb sebességi fokozatba kapcsolja a háború a zöld fordulatot

2022. június 17. 08:28 - CHIKANSPLANET

A tény, hogy a szomszédunkban dúló fegyveres konfliktus humanitárius katasztrófa, és ebben a minőségében Európában a második világháború óta nem látott tragédiák sorozatával árnyékolja be ezt az évszázadot, aligha vitatható. Az is világosan látszik, hogy mivel Oroszország a világ egyik legnagyobb olaj-, gáz- és nyersanyagtermelője, ez aligha segít az amúgy is turbulens, rekordmagas áraktól és követhetetlen volatilitástól sújtott energiapiacnak a megnyugvásban. Ahogyan az sem fokozza a nyugalmat, hogy az állami és üzleti szereplők jelenleg azzal vannak elfoglalva, hogyan tudnak gyorsan és teljesen leválni az orosz fosszilis energiahordozókról, miközben a kiesést üzembiztosan, környezetvédelmi és gazdasági értelemben egyaránt fenntartható módon kell pótolniuk. 

 

A fentiek miatt azonnal megkondult a vészharang az első háborús hírek hallatán sokunkban, akiknek a szavakon túl is fontos a környezetünk minősége, amelyre a jövőnk és gyerekeink jövőjének élhetősége is alapozható. 

Az orosz-ukrán háborús konfliktus nem új energetikai irányba tereli a világot, hanem csupán felgyorsítja az átmenetet, amelynek szükségessége már korábban megfogalmazódott a klímaválság miatt. Besorolunk egy gyorsítósávba, hogy azon haladva érjük el a 2050-re megfogalmazott széndioxid-mentesítési törekvéseket. Sőt akár korábban is, hiszen az energiaárak megbokrosodása elérhetőbb közelségbe hozza például azokat a technológiákat, amelyek a fegyveres összetűzések előtt még túl drágának számítottak. A lehetőségeknek csak a fantázia és a bátorság szabhat határt, hiszen nem csupán a megújulókról beszélünk: felgyorsulhatnak a cseppfolyós gáz terminálok fejlesztései, A hidrogéntermelés technológiája fejlődése is még erősebb lendületet vehet, különösképpen a nem szénhidrogénekből előállított hidrogné. A termelési profiljukat tekintve a hagyományos erőműveknél nagyobb volatilitással rendelkező időjárás függő megújulók – a geopolitikai konfliktus miatt várhatóan még inkább felgyorsuló- terjedésével tovább fognak fejlődni a minél rugalmasabb energia-ellátást biztosító technológiák, mint például az energiatárolók,  vagy a kiegyenlítő energiaszolgáltatást végző erőművek, amelyek gyakran földgáz tüzelésűek, de rendkívül gyorsak és hatékonyak, illetve a minél kisebb károsanyag kibocsátás melletti minél gyorsabb reakcióképességűvé tételüket szolgáló fejlesztések. 

A jelen helyzet tehát olyan innovatív megoldások előtt tisztítja meg az utat, amelyekkel javítható az energiabiztonság, előrelépést tehetünk az éghajlatvédelmi célok elérése felé, és még a fogyasztók költségei is mérsékelhetők.

Egyetértek azokkal, akik szerint a most zajló geopolitikai konfliktus rövidtávon minden olyan energiaformának javítja az esélyeit, amellyel Európa közelebb jut az önellátáshoz energetikai téren. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy az átállással minden korábbinál közelebb kerülnek egymáshoz az üzleti és az energiabiztonsági érdekek, ez pedig szárnyakat adhat a nettó nulla százalék elérésére irányuló erőfeszítéseknek. Az emberiségnek, a döntéshozóknak meg egy ponton fel kell tenniük maguk felé is a kérdést: ezen célok, amelyek klímánk és bolygónk védelme, valamint Európa esetében az ellátásbiztonság és az energia-függetlenség megteremtése szempontjából kiemelt jelentőséggel bírnak, elérésének felgyorsításához, miért is vártunk eddig, miért kellett a gyorsulás szükségességének felismeréséhez egy háború?

A cikk a Világgazdaság Páholy rovatában jelent meg 06.15-én.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr2217860205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.06.17. 10:37:58

"A lehetőségeknek csak a fantázia és a bátorság szabhat határt"
Meg a közgazdasági matek!

aefzuj 2022.06.18. 04:19:09

Te miért nem - pedig amikor kellene -tudsz rendesen; helyesen magyarul központozni,Na meg helyesen írni le szavakat további kifejezéseket? Te nem tudni használni jól gúgeltranslét vagy csak lenni szokványos imbecil magyar?

Medgar 2022.06.18. 11:44:46

@gigabursch: ne feledjük azért a fizikát sem.

na4 2022.06.18. 17:03:36

Megint a tárgyi tévedések hosszú sora.

Nincs klímaválság. A Földön csak a szokásos folyamatok zajlanak, mint immár 4 és fél milliárd éve a keletkezése óta.

A széndioxid nem káros. Az földi élet alapja, ami nélkül létezni sem tudnánk. A fotoszintézis létfontosságú eleme, amivel a növények oxigént termelnek, amit mi belélegzünk. Ezt már az általános iskolában tanítják. A némileg megemelkedett atmoszféra széndioxid tartalom nagyon jó hatással van a földi életre. A NASA mérései szerint 1980 és 2012 között a Föld 14%-kal lett zöldebb a magasabb széndioxid koncentrációk miatt. A Szahara területe kb. 700 ezer négyzetkilometer-rel csökkent. Az Alpok jelentős mértékben kizöldült. Javultak a mezőgazdasági hozamok. Agrár miniszterek termés rekordokról számolnak be. Magyarul több élelem jutott a Föld lakosainak. Ez válság?

Ha valamit megmutatott ez a háború, az az, hogy mennyire fontosak a fosszilis energiahordozók a modern világnak. Erről akarnak leválni? Az EU tehetségtelen és hozzá nem értő ostoba politikusai éveken át hadat viseltek a fosszilis energiahordozók ellen. Most pedig, hogy tényleg kevés van belőle futkoznak az USA-ba, Norvégiába, Abu-Dhabi-ba, Quatarba és Izraelbe, hogy adjatok többet. Röhej. Hol vannak most a megújulók, a kimeríthetetlen, örök energiaforrások amikre az EU 2000 óta kb. 1000 milliárd €-t költött? Most akkor miért nem oldják meg az energiaválságot? Hogyan fognak szélből műanyagot gyártani?

Az LNG nagyon fontos, de sem mennyiségében, sem pedig árában nem tud versenyre kelni az olcsó és bőséges orosz gázzal.

A hidrogén egy fontos ipari gáz, nélkülözhetetlen az ammónia gyártásban, a műtrágya és az élelmiszer gyártásban, az olajfinomításban, a kéntelenítésben, de nem energia forrás. Ahhoz, hogy hidrogént kapjunk, rengeteg energiát kell befektetni. Energia termelésre használni csak gigantikus veszteségek és költségek mellett lehet. Arról álmodni, hogy a hidrogén lesz majd a jövő energia hordozója egy teljes utópia.

Az EU ostoba és felelőtlen politikusai egy teljes gazdasági öngyilkosságba hajszolták az EU-t. A zöld utópia és ámokfutás 1000 sebből vérzik. Ez nem megmenteni és felemelni fogja Európát, hanem csődbe fogja vinni, miközben a világ többi, józan gondolkodású országa hatalmas versenyelőnyre tesz majd szert és sokkal jobban fog élni. Az európaiak pedig nyomorogni fognak.

„A lehetőségeknek csak a fantázia és a bátorság szabhat határt…” ja és a fizikai, kémiai törvényszerűségek. Azok viszont nagyon. Aki szembe megy ezekkel, az törvényszerűen bukni fog.
süti beállítások módosítása