Glasgow és Róma: mire jutottak a világ vezetői a klímaváltozás elleni harcban?

2021. november 05. 08:14 - CHIKANSPLANET

Az elmúlt napokban két nagy jelentőségű eseményre is sor került a világ vezetőinek részvételével: Rómában a G20 országok vezetői tanácskoztak, míg Glasgowban az ENSZ tartott közgyűlést. Mindkét esemény központi témája a klímaváltozás megfékezése volt, de vajon mire jutottak a világ vezetői?

Róma: megerősítették a párizsi egyezményt

Megállapodtak a római csúcstalálkozójukon elfogadandó záróközlemény szövegében a G20-csoport vezetői. A 19 vezető gazdaság és az Európai Unió alkotta csoport egyebek mellett abban is egyetértett, hogy az ipari forradalom előttihez képest 1,5 Celsius-fokra korlátozzák az általános felmelegedést.

 

Az AFP francia hírügynökség szerint a G20-csoport megerősíti a párizsi klímaegyezményben lefektetett célkitűzést, „jóval 2 Celsius-fok alatt tartja az átlaghőmérséklet növekedését, és erőfeszítéseket tesz arra, hogy azt az ipari forradalom előtti szinthez viszonyítva 1,5 Celsius-fokra korlátozza”.

 

A megállapodás hangneme ugyanakkor szigorúbb, mint a 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményé – közölték a tárgyalásokon részt vevő diplomaták az AFP-vel. A párizsi egyezmény célja az általános felmelegedés szintjének az ipari forradalom előtti szinthez képest jóval 2 Celsius-fok – lehetőség szerint 1,5 Celsius-fok – alatt tartása, azóta utóbbi célkitűzés vált elsődlegessé.

A nem kormányzati szervezetek (NGO-k) szerint a fő tét annak ismerete, milyen konkrét eszközöket vállalnak az egyes országok a célkitűzés betartása érdekében, amiről gyakran nem szívesen nyilatkoznak.

 

 

Glasgow: legyen vége az erdőirtásoknak!

Rendhagyó videót tett közzé az ENSZ az Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgow-ban zajló 26. ülése (COP26) előtt: a klímaváltozás veszélyeire felhívó kisfilmben egy velociraptor jelent meg a közgyűlés üléstermében, hogy a jelenlévő delegáltakat figyelmeztesse, muszáj cselekedni a klímaváltozás ellen. A közgyűlésen megjelenő ragadozó azzal kezdi, hogy a bolygó egy klímakatasztrófa felé halad, ennek ellenére minden évben a kormányok több száz milliárdokkal segítik ki a fosszilis ipart. „Képzeljétek el, ha mi költöttünk volna évente több száz milliárdot hatalmas meteorok támogatására” – mondja erről a dinoszaurusz, aki beszél arról is, hogy a járvány okozta gazdasági leállás nagy lehetőséget rejt magában a gazdaságok újraépítésére, és az ő vad ötlete az emberiségnek, hogy ne a kihalást válasszák.

 

Hogy mennyire hatott a raptor “beszéde” a megjelentekre, az nem derült egyelőre ki, mert a konferencia tizenkét napos, így még ezen írás megjelenésekor is tart. A konferenciát a koronavírus-járvány miatt tavaly novemberről halasztottak az idei évre, csaknem kétszáz ország képviselői vannak vagy lesznek jelen.

 

Egy eredményt azonban már most is elkönyvelhetünk: száznál több ország részvételével megállapodás született a világ erdőségeinek megóvásáról és a felelős termőföldhasználat előmozdításáról.

 

A megállapodás célként tűzi ki, hogy 2030-ig meg kell állítani, sőt vissza kell fordítani a nagyipari méretű erdőirtást és a vele járó talajerózió folyamatát.  A megállapodás azért is fontos mérföldkő, mert az aláíró országokban van a világ egybefüggő természetes erdőterületeinek 85 százaléka. Az egyezményhez csatlakozó országok listáján szerepel mások mellett Brazília, Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada és Kína, az Európai Unió nevében az Európai Bizottság is aláírta az egyezményt.

A megállapodáshoz kapcsolódva többtucatnyi globális nagyvállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy a jövőben nem finanszíroz olyan beruházásokat és ipari tevékenységeket, amelyek közvetlenül kötődnek az erdőségek kiirtásához.

Boris Johnson brit miniszterelnök a megállapodást hivatalosan bejelentő felszólalásában úgy fogalmazott: véget kell vetni annak a felfogásnak, amely szerint "az emberiség feladata a természet leigázása".

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr6416746570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.11.05. 08:59:35

Elégettek egy csomó energiahordozót, zabáltak egy csomót és igyekeznek abban a fényben tündökölni, hogy ők hídehúdefaszák.
Aki meg ezt el is hiszi nekik - nettó ostoba.

Éhes ló 2021.11.05. 14:46:40

Sok hűhó semmiért.
A vörös zöld őrület tovább tombol.

Magyarország az erdőterületeit 1922-óta gyarapítja.

Ezt illene tudni még csikánnak, meg a posztját író négerének is.

GyMasa 2021.11.07. 11:49:50

@Éhes ló:
Nekem a SÖTÉTZÖLD szín ugrott be...

Éhes ló 2021.11.07. 11:55:58

@GyMasa: sajnos csak kívül zöld, mert belül vörös.

na4 2021.11.07. 12:00:31

"legyen vége az erdőirtásoknak!" Haha, közben példa van rá, hogy Németországban erdőket irtanak ki, hogy szélturbinákat telepítsenek. Hasonlóan a nagy green Tesla gyár németországi építése közben fák ezreit vágják ki. Ez green? Az USA tonnaszámra exportál Európába faforgácsot tüzelőanyagként, és közben verik a mellüket, hogy ők milyen zöldek. Az persze már nem számít, hogy a faforgács gigantikus erdő irtásból származik.

Közben a konferencia résztvevői (kb. 25 ezer) 2 hétig jókat buliznak, 400 repülőgép vitte őket oda, többen vannak a konferencia folyosóin, mint az előadótermekben, a titkárnők fenekét stírölik, meg azt, hogy mit lehet kajálni a svédasztalokról. Hogy ennek mekkora környezeti lábnyoma van, és hogy ez mennyi pénzébe került az adófizetőknek, az persze már senkit sem érdekel, lényeg az, hogy jó a buli. Megy a plebs vég nélküli hülyítése és riogatása, hogy már csak pár évünk maradt (ezt mondják már 50 éve).

Ha meg az előadótermekben ülnek, jókat szundítanak (Merkel, Biden, Boris Johnson, a ghana-i miniszterelnök és a többiek). Vegytiszta képmutatás felsőfokon.
süti beállítások módosítása