Mostantól nem számít az időjárás – megvan a megoldás a megújuló energiák időjárásfüggőségére?

2021. október 29. 09:06 - CHIKANSPLANET

A megújuló energiaforrások széleskörű elterjedésével kapcsolatos egyik legnagyobb kihívás az időjárásfüggőség, illetve az ebből fakadó ellátási bizonytalanság. Amíg erre a problémára nem születik stabil megoldás, a szakértők a hagyományos- és a megújuló energiaforrások vegyes használatában látják a megoldást. Ez jelenleg szintén számos kihívásba ütközik, melyek közül az egyik legjelentősebb, hogy a hagyományos erőműveket „rossz idő″ esetén villámgyorsan és rugalmasan be lehessen kapcsolni a villamosenergia hálózatba. Erre kínál megoldást az Enerhash, melynek köszönhetően hatékonyabban lehet egy rendszerbe bekapcsolni a hagyományos- és megújuló erőműveket, így küszöböli ki az időjárásfüggőséget az energiaellátásból 

 

magyar techcég világszinten is innovatív megoldást fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a megújuló energiatermelők hatékony integrálását az áramhálózatba, és rugalmas használatát a hagyományos energiaforrásokkal együtt. Ezzel megoldást kínálnak az egyik legnagyobb zöld kihívásra az energetika terén. Hiszen számos megújuló – pl. nap-, vagy szélenergia – erősen időjárásfüggő, a hatékony energiatárolásra – amivel az egyenletes áramellátást kedvezőtlen időjárás esetén is biztosítani lehetne  pedig jelenleg nincs költséghatékony megoldás. 

 

Mivel kedvezőtlen időjárás esetén a folyamatos áramellátás kizárólag megújulókból nem biztosíthatóezért ilyenkor a rendszerirányító a hagyományos erőművekhez fordul, amelyeknek viszont veszteséget és alacsonyabb hatékonyságot jelent a hirtelen kapacitásbővítés, egy-egy gázmotor napon belül többszöri be- és kikapcsolása. 

 

Adatközpont a megoldás 

 

A magyar Enerhash erre a problémára keresett és talált megoldást. Közvetlenül erőművek mellé telepítenek csúcstechnológiás számítástechnikai adatközpontokat, melyekkel folyamatosan képesek felhasználni az erőművek által termelt áramot, így olyan vásárlóként jelennek meg a piacon, aki képes az átlagosan a kapacitások egy-két harmadát kitevő jelenlegi kihasználtságot, 90% fölé emelni. Ezzel stabil bevételi forrást biztosítanak az erőműveknek, melyek igény esetén egy gombnyomással át tudnak kapcsolni, hogy a közcélú hálózatba táplálják az áramot. Így nem kell a kedvezőtlen időjárás miatt ideiglenesen kieső megújuló kapacitásokat akár napi többszöri ki- bekapcsolgatással pótolni, ami önmagában alacsony hatékonyságot, veszteséget és magasabb karbantartási költségeket jelent. 

 

Adatközpontjainkkal 0-24 órában képesek átvenni az erőművek által termelt áramot, a másik oldalon pedig úgynevezett elosztott számítási kapacitást adnak el ügyfeleiknekAz Enerhash megoldását Magyarországon elsőként az E-ON Hungária Csoport kezdte el alkalmazni: 400 kW-os egységet üzemeltek be egy 3870 kW-os erőművénél, melyet még idén ősszel ugyanekkora kapacitással növel meg az energetikai vállalat.  

 

A magyar techcég jelenleg több nemzetközi partnerrel is tárgyalásban áll, így év végéig várhatóan további országokban kezdik el alkalmazni rendszerüket. 

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr8616739080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2021.10.30. 16:16:20

Komolyan egy bitcoin bánya fogja megoldani a zöldenergia problémát?
Ez, ugye csak valami vicc?

antisocialnetwork 2021.10.30. 17:56:50

Ez tényleg vicces :) . Legalább jót nevettem :)

Bambano 2021.10.30. 19:36:53

tehát a sötétzöldek szerint vagy azért nem netezünk, mert nincs otthon áram, vagy azért, mert a szerverekben nincs áram
rotfl. aki nem tudná, 2021-et írunk

igazi hős 2021.10.30. 23:22:52

Itt most vagy kimaradt néhány részlet vagy az egész marhaság. Remélem, hogy az első, de akkor kínzóan hiányzik az információ, hogy milyen feladatok mennek ezekbe az adatközpontokba. Nyilván csak olyanok, ahol nem probléma, hogy a rendszer teljesítménye akár egy nagyságrenddel visszaesik. Én nagyon kevés ilyen feladatot tudok elképzelni. 400 kW-nyit igen, de a magyar rendszerirányításban 800 MW tartalék kell. Ennek a nagyobb része hideg tartalék, de a maradék is 3 nagyságrenddel nagyobb, mint amiről itt beszélünk. (Érezzük az arányokat, az MVM-nek 150-300 MW-os szivattyús-tározós tervei porladnak a fiókban a sötétzöldek vagy a gázlobbi miatt.)
És a probléma egyik felét (túl sok áram mélyvölgyben) oldottuk meg, a csúcsidőszak kiszolgálásához valódi tárolás kéne.

GyMasa 2021.10.31. 14:03:01

@Bambano:
Nem, ezek kifejezetten ASIC bitcoin bányász konténerek.
Nézd meg a linket a cikkben, a "Products" fül alatt
Lényegében egy ilyen konténer fel tud szívni 500kW energiat, amivel bitcoint bányászik, azaz amikor csökken az igény az áramra, ez a konténer növeli a felvett teljesítményt, és csökkenti a visszaszabályozás időigényét.
Ami rendszertechnológiai szempontból még akár jó is lehet, de egyrészt ez semmilyen formában nem oldja meg a zöldenergia problémáit, másrészt pedig egyáltalán nem is zöld, mert pont nem egy napelempark mellett van a reklámfotó, hanem egy hagyományos erőmű mellett...

]{udarauszkasz 2021.10.31. 15:42:56

Hirtelen azt hittem, valami ujfajta energiatarolasi modszert sikerult kiotleni.
En naiv....

GyMasa 2021.10.31. 19:10:22

@]{udarauszkasz:
Szerintem ez valami viccblog egyébként, mert rendre ilyen "furcsa" bejegyzések szerepelnek rajta...

Éhes ló 2021.11.05. 14:48:34

Elképesztő ez a vörös zöld csikáni ámokfutás ezen a blogon.
Komolyan.

Arcade Macho 2021.12.11. 01:04:28

@igazi hős: a bajor projektrol semmi hir ?
süti beállítások módosítása