Környezetszennyező cementipari óriások: van-e alternatívájuk?

2021. július 23. 10:52 - CHIKANSPLANET

A cementgyártás az egyik legnagyobb szén-dioxid kibocsátó iparág: a világ teljes kibocsátásának 8 százalékáért felel. A légszennyezéshez nem csak az anyag előállításához felhasznált energia járul hozzá, hanem a mészkő feldolgozásának módja is. Ezt a problémát hidalná át a német tulajdonú HeidelbergCement, akik bejelentették, hogy teljesen karbonlegessé akarják tenni az egyik svédországi üzemüket. De vajon képesek rá? 

A cement az építőiparban leggyakrabban használt kötőanyag. Gyártásakor a kibányászott nyersanyagokat (mészkövet és agyagot) összekeverik, megőrlik, majd egy forgó csőkemencében 1450 Co-ra hevítik. Az égetés során úgynevezett klinkerásványok keletkeznek, melyek a cement alapját képezik. Ehhez keverik hozzá a különböző adalékanyagokat, melyeket finomra őrölve végül összeáll a végtermék, a cement. 

Az eljárás során különböző anyagok szabadulnak a levegőbe, például kén-dioxid, nitrogén-oxidok, hidrogén fluoridok és nehézfémek. A gyárak folyamatosan ellenőrzik a kibocsátásukat emissziómérő berendezésekkel, a határértékek betartását pedig filterek és különféle füstgázkezelési eljárások teszik lehetővé. De van ezen kívül még egy bökkenő: a cementgyártás a fosszilis tüzelőanyagok használata után a második legnagyobb szén-dioxid kibocsátó. Egy tonna cement gyártása technológiától függően körülbelül 400-650 kg szén-dioxid kibocsátásával jár. 

A cementipari szén-dioxid-kibocsátásnak két forrása van: a legnagyobb mennyiség a mészkő égetése során keletkezik. A másik forrás a gyár energiaigénye: ide tartozik a kemencék fűtése, az őrlés, a szállítás és az előállításhoz kapcsolódó további lépések. Utóbbiak kisebb mértékben járulnak hozzá a gyárak környezetszennyezéséhez, és különböző zöld fejlesztésekkel csökkenthetők is, például a fosszilis tüzelőanyagok mellőzésével vagy az energiahatékonyság javításával. De a mészkő dekarbonizációja során keletkező szén-dioxid mennyisége gyakorlatilag nem csökkenthető, legalább eddig nem tudtak rá megoldást az iparági szakértők. 

Új korszak a cementgyártásban? 

És itt jön képbe a HeidelbergCement újítása: ők olyan technológiát alkalmaznának a svédországi Gotland szigetén található gyárukban, melynek segítségével képesek lennének elnyelni a gyár teljes szén-dioxid kibocsátását. A megfogott szén-dioxidot aztán az Északi-tenger alatt helyeznék el olyan üregekben, melyeket a fosszilis üzemanyagok kitermelése miatt hoztak létre. 

Tehát a gyár üzemeltetése továbbra is termelne szén-dioxidot, de összességében többet tudna megkötni, mint amennyit kibocsát. A cég vezetője szerint mire 2030-ra befejeződnek az átalakítási munkák, a gyár szén-dioxid megkötő képessége elérheti az évi 1,8 millió tonnát. Igaz, azt még nem specifikálták, hogy pontosan milyen technológiákról is lenne szó. Egyesek pedig attól félnek, hogy a tenger alatti tárolásnak lennének negatív következményei, például helyhiányra hivatkozva még több olajat és földgázt termelnének ki. (Bár ez utóbbi feltételezést határozottan cáfolta a gyár.)

Akárhogy is, a cementgyártás zöldebbé tétele nem halogatható: a környezetet olyan mértékben terhelő iparágról van szó, melynek minél hamarabb fenntartható megoldásokkal kell előállnia. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr9116636234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2021.07.24. 10:07:01

Azt nem értem, hogy tanulmányok bizonyítják, hogy a klímaváltozásért/környezetszennyezésért 51%-ban a szarvasmarhatartás a felelős.
Vagyis a támogatott mezőgazdaság, de emiatt nem balhéznak a környezetvédők, mert üres hassal nem sokáig bírnák a hőbörgést.
Meg azé ugyi csak húsevő a zemberiség naggya. :DD

na4 2021.07.26. 15:11:51

Valóban? Ha ennek a cementnek az árába beépítik a CO2 leválasztásának és földalatti tárolásának csillagászati árát, akkor ez nagyságrendekkel lesz drágább, mint a hagyományos cement. És akkor ki fogja ezt megvenni? Sok sikert az öngyilkossághoz. És mindezt miért? Egy téveszme miatt. Hogy a CO2 ártalmas. Most, hogy némileg melegebb van, és némileg megemelkedett a légkör CO2 tartalma, agrárminiszterek rekord termésekről számolnak be. Az elmúlt évtizedben emiatt a CO2 emelkedés miatt a Föld kb. 11%-kal lett zöldebb, a Szahara területe kb. 700 ezer km2-tel csökkent, szudáni sivatagokban zöldelő növények jelentek meg, amikről azt hitték, hogy ez sosem lehetséges. Egyes üvegházakba a termelők még CO2 generátorokat is telepítenek, mert jól tudják, hogy így gyorsabban növekszenek a növények. A növények pedig oxigént állítanak elő belőle, ami létünk alapja. Ez már az általános iskolából ismert fotoszintézis. Vagyis a CO2 nemhogy az ellenségünk, hanem még a barátunk is.

Gyingizik 2021.07.26. 17:04:44

@evilwolf: De azért fűzzük hozzá, hogy elkezdték már az ocsmány propagandát a bogárevéssel. Együnk bogarat, kukacot vagy legalább bogárlisztet (bele is fogják keverni adalékanyagként minden kajába!!!). Indok: a bogár fehérje kevesebb CO2 kibocsátással jár... Mindezt ész nélkül, átmenet nélküL. vagyis pl. a valóban kisebb környezetterheléssel járó rovar fehérjét mondjuk állati takarmányként felhasználni. Aztán a szarvasmarha hús fogyasztást más húsfélével kiváltani (pl. baromfi, hal.) Nem ezeknél nincs ilyen, itt az az elvárás, hogy a gyereked már egyből a bogarat egye nyugdíjas koráig.

Gyingizik 2021.07.26. 17:05:27

@na4: Azért abban a Szahara zöldülésben van egy pirinyó faültetési szervező munka is.
süti beállítások módosítása