Napenergiától fényes, karbonsemleges jövő

2021. február 26. 08:55 - CHIKANSPLANET

Az Európai Unió céljával összhangban Magyarország is vállalta, hogy 2050-re teljesen karbonsemleges lesz. Ennek feletétele, hogy a megújuló energia minél nagyobb teret nyerjen. Az elmúlt egy évben rohamosan nőtt a naperőművek által előállított áram mennyisége hazánkban is, de vajon ez mire elég? Hol tartunk most, melyek azok az eredmények, amelyekre büszkék lehetünk, és milyen kihívásokkal nézünk szembe mi, a piacon meghatározó nagyvállalatok? És a fogyasztók milyen előnyeit élvezhetik mindennek? Nemrég ezeket a kérdéseket vitattuk meg szakértőtársaimmal a Menedzserek a Társadalomért konferencián, amelynek tanulságait most veletek is szeretném megosztani.  

Tavaly már a Paksi Atomerőművel vetekedett a hazai napenergia-kapacitás, ami a MAVIR legfrissebb adatai szerint 2020-ban elérte a 2000 megawattot. 2017-ben a magyarországi erőműpark összes beépített kapacitásának még mindössze 1,2 százalékát tették ki a naperőművek. Ezzel szemben tavaly december elején már 13,8 százalékos részesedésnél tartunk. A többi iparági szereplővel együtt arra törekszünk, hogy minél több termelő tudjon bekapcsolódni a hálózatba, és minél inkább decentralizált legyen az energiatermelés. Célunk a megújuló energia megsokszorozása, hiszen a karbonsemlegesség és a fenntarthatóság irányába kell elmozdulnunk. Ebből a szempontból nagyon fontos eszköz a hazánkban is bevezetett Megújuló Energia Támogatási Rendszer, a METÁR, amelynek forrásai költséghatékonyan ösztönzik a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést.

 

A napenergia-termelés elég speciális terület, hiszen nagyrészt az időjárástól függ. Ez feladatot ad a kereskedőknek, elosztóknak, átviteli hálózatoknak és energiatermelőknek is. Emellett az elvek is változnak, hiszen előbb-utóbb el kell jutnunk odáig, hogy a termelők fizessék meg az általuk okozott költségeket. Mi az ALTEO-nál lépést tartunk a fejlődéssel, hiszen az elmúlt években átadott naperőmű-beruházások mellett létrehoztuk menetrendezési szolgáltatásunkat is, a naperőmű tulajdonosok részére. Ugyanakkor nem szabad, hogy ez a fejlődés megtorpanjon, és még mindig vannak előttünk kihívások. Nagyon jó látni, hogy ilyen lendületesen fejlődnek a napenergia-programok, ugyanakkor a lelkesedés mellett az is fontos, hogy ezeket a terveket valóban végre is hajtsuk.

 

A naperőművek legnagyobb kihívása az energiatárolás, szabályozás. Kezdjük azzal, hogy az év  óráinak felében sötét van, és ilyenkor a naperőművek nem tudnak villamosenergiát termelni. Az is igaz, hogy bár a fent említett 2000 megawatt valóban Paks kapacitásával vetekszik, nem szabad elfelejteni, hogy egy atomerőmű jóval nagyobb hatásfokkal működik. Az is a feladatunk, hogy a naperőművek által megtermelt energiát összeegyeztessük a kereslettel, ami nem minden esetben könnyű. Hiszen a fogyasztóknak nem mondhatjuk azt, hogy a napsütéstől függ, hogy meg tudják-e nézni a Bajnokok Ligája döntőjét – hiszen az általában este, a sötétben zajlik. Az időjárásfüggő, decentralizált energiatermelés nagyon más felfogást, és más hálózatot igényel, hiszen korábban lineáris úton termeltük és adtuk el az energiát. Most viszont már nem pusztán fogyasztók vannak, hanem fogyasztó és egyben termelő ügyfelek, úgynevezett prosumer-ek is.  

 

Mi ezekre a megoldás? Először is pontos és részletes előrejelzést kell készítenünk arra vonatkozóan, hogy ezek az erőművek mikor és mennyi villamosenergiát fognak termelni. Ebben segíthet a meteorológiai szolgálat fejlesztése, illetve az integrátori szerepek létrehozása, amellyel hatékonyan kezelhetünk egyszerre akár több erőművet is. Emellett sok ponton a fogyasztókat is bevonhatjuk, akár lakossági, akár ipari szinten is. Bővíteni kell a tárolókat, melyeknek legalább olyan gyorsan fejlődik a technológiája, mint a naperőműveké. Úgy gondolom, hogy az innovációs potenciál katalizálhatja az iparág fejlődését, egyben új szerepeket és funkciókat nyithat meg. Olyan rugalmas, intelligens hálózatot kell létrehoznunk, amelynek a tárolás és a szabályozhatóság is a része. Ez közös iparági és nemzeti érdekünk, amely csak a piaci szereplők összefogásával valósulhat meg.

 

 

111 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr2716439820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 07:01:47

@Brendel Mátyás: A képen látható erőműnek nincs hőtároló egysége, vagyis lófaszt sem termel éjjel.

különvélemény 2021.02.27. 07:36:59

Az EU-nak is már rég kellett volna hoznia egy határozatot, hogy az elektromos autókból kikerülő 80-85%-os aksikat kötelesek legyenek ingyen átadni az erre kijelölt helyi áramelosztó cégnek egy interfésszel, ami átalakítja a csatlakozást egy szabványosra, amit az elosztó használna.
Ugye azt az ügyfél már kifizette, az interfész meg apró hozzájárulás amiatt, hogy rengeteg áramot vesz fel az autó a hálózatból.
Ott lehetne tárolni a nappal túltermelt napenergiát.
Persze ez sem lesz elég, ha ilyen ütemben terjednek az elektromos autók. Kénytelen lesz mindenki atomot építeni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2021.02.27. 07:41:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A képen látható erőmű egy CSP. Ezeknek a CSP-knek lehet több variációja, de az egyik, nagyon értelmes variáció az, hogy sóban tárolják a napenergiát. Ez pedig automatikusan biztosítja az éjjeli áramellátást.

en.wikipedia.org/wiki/Concentrated_solar_power

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2021.02.27. 07:44:28

@különvélemény: vannak ilyen tervek, de amit én nem értek, ha egy aksit egy autóból kiszerelnek, az az esetek többségében azért van, mert már nem tud hatékonyan áramot tárolni. akkor miért akarsz te, vagy akiknek ilyen terveik vannak ezzel áramot tárolni?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2021.02.27. 07:47:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: a gond az, hogy ha Paks II nyáron tönkremegy, akkor már tönkrement. nem fogod fel, te kis atombuzi fasz?!

a dolog nem úgy van, hogy majd a napenergia alkalmazkodik az atomhoz, hanem úgy, hogy a hülye Orbánéknak kellene alkalmazkodni az adott körülményekhez. az, hogy lesz napenergiás áramtermelés, az egy adott körülmény, egy eldöntött kérdés. úgyhogy tessék felfogni, kis atombuzik, és helyetekre kussolni, és alkalmazkodni az adott körülményekhez!

ertelemblog.wordpress.com/2020/10/09/miert-lesz-csod-paks-ii-a-legutosebb-erv/

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2021.02.27. 07:49:08

@különvélemény: a napenergia fejlettebb, és olcsóbb, mint az atom. már támogatások nélkül is az. idióta, tudatlan atombuzi vagy, kussolsz.

ertelemblog.wordpress.com/2020/10/09/miert-lesz-csod-paks-ii-a-legutosebb-erv/

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2021.02.27. 07:50:16

@gigabursch: Kíváncsi vagyok, hogy ez a blog végre mikor fogja szanálni a bloggyilkos gigaburscht.

A bloggazda figyelmébe ajánlom a gigabursch kivágását.

különvélemény 2021.02.27. 07:57:12

@Brendel Mátyás:
Semmi baja annak az aksinak, de hatótávban már nem megfelelő, ezért lecserélik.
A Tesla is valahol ott cseréli az aksit.
Ha hibás egy aksi, azt javítják, nem cserélik.
10 évig még simán tárolhatnak azok az aksik főleg, mivel többé soha sem kell gyorstölteni, ami csökkentené az élettartamát, ráérnek egész nap tölteni, amikor süt a nap.

különvélemény 2021.02.27. 08:06:26

@különvélemény:

Ráadásul, ha jól tudom a Tesla most is erre használja a csökkent kapacitású aksikat, amiket lecserél az autókban, a saját energiatárolós cuccaiba vannak beépítve.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2021.02.27. 08:21:03

@különvélemény: "Semmi baja annak az aksinak, de hatótávban már nem megfelelő, ezért lecserélik."

Ami elég erősen a "semmi baja" cáfolata. Máskor ne szard pofán magad!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2021.02.27. 08:24:09

@különvélemény: írom úgy, hogy lehetőleg még te is felfogd a 80-as IQ-ddal:

""Semmi baja annak az aksinak"

"hatótávban már nem megfelelő"

ez két ellentmondó állítás volt tőled. magadnak mondtál ellen, magadat szartad pofán, te kis elmebeteg selejt!

eßemfaßom meg áll 2021.02.27. 08:34:41

@Brendel Mátyás: Azért is van tele a világ sóólvadékos naperőművel mert ANNYIRA fasza. Magyarországra is sok ilyen kellene a szar atom helyett.

eßemfaßom meg áll 2021.02.27. 08:36:53

@Brendel Mátyás: "már támogatások nélkül is az" akkor meg kell szüntetni a támogatását. Én támogatom pl az ad-vesz órák azonnali leszerelését. Tessék szépen piaci alapon áramot termelni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2021.02.27. 08:45:36

@eßemfaßom meg áll: "akkor meg kell szüntetni a támogatását."

vezetik ki a támogatást. nyitott kapukat döngetsz, kis atombuzi!

különvélemény 2021.02.27. 08:54:09

@Brendel Mátyás:

A semmi baja az aksinak megáll, energiatárolásra tökéletesen használható, az aksi autóban való felhasználása korlátozott, mivel jelentős az eltérés a gyártó által vállalt hatótávolságtól.

De nyilván a te értelmi szinteden ezt nehéz felfogni. Ezért vagy ilyen frusztrált.

Lámlenge 2021.02.27. 08:54:55

@különvélemény: "Mondjuk holnaptól kapjanak piaci árat a megújuló energiáért, és tonnányi állami támogatást sem szeretnék látni."

Jó ötlet, kérünk még ilyeneket! Pl. az újrahasznosított papír legyen olcsóbb, az EURO 7-es motorok legyenek olcsóbbak a régi motoroknál, a LED lámpa legyen azonnal olcsóbb, a kondenzációs kazán is legyen olcsóbb, mint a hagyományos, a hőszigetelő nyílászárók legyenek annál olcsóbbak, minél több rétegűek! Az összes jó és környezetet kevésbé összes termék legyen piaci alapon olcsóbb! Sőt, a villamosított vasútvonal is legyen olcsóbb, mint az anélküli szakasz!

De mindegy is, hiszen az olaj és szénerőművek már rég kitermelték a befektetett tőkét, úgyhogy szerinted úgyis "szétrohad az egész, mert kiveszik belőle a pénzt és annyi"...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2021.02.27. 08:55:12

@eßemfaßom meg áll: 1) a CSP LCOE értéke az utóbbi években elérte az atom, szél, és más napenergiatermelési módok LCOE értékét. tehát versenyképes alternatíva:

en.wikipedia.org/wiki/Concentrated_solar_power#Cost_and_value_of_CSP

2) A CSP erőművek telepítése robbansszerűen nő.

en.wikipedia.org/wiki/Concentrated_solar_power#Deployment_around_the_world

Nem a balcsiparton, és nem a jövőhéten. De ha Paks II 2040-ben megy tönkre, az bőven elég baj.

Mondjuk Orbán addigra már lehet, hogy megdöglik, úgyhogy nem akasztják fel a villanyoszlopra, de, hogy az évszázad elbaszása lesz, az biztos.

És nem csak a CSP miatt, ez csak az egyik ellene szóló tényező.

Félelmetes, hogy mennyire sötétetek, tudatlanok és idióták vagytok, ti atombuzik!

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2021.02.27. 08:57:05

@különvélemény: magadat szarod pofán, újra és újra. amit beírtál simán önellentmondásos. de amilyen idióta atombuzi vagy, ezt nem fogod fel.

Lámlenge 2021.02.27. 09:05:01

@Brendel Mátyás: Te aztán igazán határozottan látod Az Egyetlen Igazságot! Vannak a Jó Megoldások és vannak A Rossz Megoldások. Az egyiknek csak előnye van, a másiknak csak hátránya. Ez a sok hülye meg, akinek dönteni kell, nem képes megkülönböztetni ezeket egymástól... Szerencsére itt vagy te, aki viszont kinyitja a szemünket és megmondja, mit KELL tenni.

Lámlenge 2021.02.27. 09:16:44

@jozsef_11: Szerinted akartam? Minek? Úgyis magatokkal beszélgettek, ennyire vagy képes, hogy szétbaszd a fórumokat. Pont ilyen az "érvrendszeretek", ismételtek egy baromságot, amiről te is tudod, hogy az. Szerencsére nem hallgat rátok senki, úgyhogy a saját sötét fejedben építheted a világodat.

eßemfaßom meg áll 2021.02.27. 09:18:28

pedofil Brendel Mátyás (jozsef_11) szűrő addblockerhez
blog.hu#?#div.comment:-abp-has(span.commentAuthor > a[href="http://blog.hu/user/1578992"])

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 09:32:30

@Brendel Mátyás: Igen, tudom. Kálium és nátrium nitrátokat alkalmaznak erre többnyire. 1 mól NaNO3 olvadáshője 0,36 kJ/mol, vagyis 1 kWh tárolásához 10 ezer mol kell! 850 kg! Majd egy tonna. Most jöhetsz azzal de hőkapacitás is van a világon, csakhogy magasabb hőmérsékleten bomlik, alacsonyabb hőmérsékleten pedig megszilárdul és a hőcsere rendkívül lelassul. Ezen a területen nagyon otthon vagyok, a termodinamika a szakterületem.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 09:34:59

@Brendel Mátyás: Tényleg téged sehol nem szabad megtűrni. Te komplett elmebeteg vagy.

midnight coder 2021.02.27. 10:01:16

@különvélemény: "Semmi baja annak az aksinak, de hatótávban már nem megfelelő, ezért lecserélik."

Igazából ezek az akksik cellákból állnak. Ezek a cellák - legalábbis a mostani hibridekben - kimérhetõk, és külön-külön cserélhetõk. Ezzel együtt persze lehet olyat játszani, hogy ha már elég sok a rossz, de még használható cella akkor csinálok belõle powerwall-t, de szerintem ez nemigen lesz hosszú életû.

Mindenesetre, ha ma számolsz egy picit, akkor kb. az jön ki, hogy úgy 2 millió forint beruházással lehet felépíteni egy olyan napelemes rendszert, ami kb. évi 200 ezer forintot termel meg. Ami azt jelenti, hogy jelenlegi energiaárak mellett úgy 10 év alatt hozza vissza az árát a cucc, és utána még úgy 10 évig termel neked ingyen (ha nem megy közben tönkre az inverter). De ez csak addig igaz, amíg az áramszolgáltató "tárolja" neked az áramot. Azaz ahhoz, hogy nullszaldósra menjen ki a dolog saját tárolás mellett, neked úgy 2 millió forintért kellene hogy legyen olyan tárolód ami 20 évig nem döglik meg, és el tudja látni a lakásodat legalább 3 hétig árammal éjjel-nappal. Na ez az ami ma utópia.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 10:07:55

@jozsef_11: Nem tudsz olvasni. Nem azt írtam hogy nincs ilyen. Nem gazdaságos, ennyi.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 10:11:07

@jozsef_11: "Gemasolar, with its 19.9 MW of power, can supply 80 GWh per year" - hehehe... 40 óra Paks évente? :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 10:16:01

@jozsef_11: Látod milyen buta vagy! Nem is érted a fogalmakat. 2 GWh THERMAL CAPACITY Tudod az mit jelent?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 10:16:50

@jozsef_11: Ismételed csak el sokszor, hadd lássa mindenki mennyire nem értesz ehhez! :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 10:17:21

@jozsef_11: Látod milyen buta vagy! Nem is érted a fogalmakat. 2 GWh THERMAL CAPACITY Tudod az mit jelent?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 10:18:20

@jozsef_11: Látod milyen buta vagy! Nem is érted a fogalmakat. 2 GWh THERMAL CAPACITY Tudod az mit jelent? Ismételed csak el sokszor, hadd lássa mindenki mennyire nem értesz ehhez! :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 10:19:13

@jozsef_11: Látod milyen buta vagy! Nem is érted a fogalmakat. 2 GWh THERMAL CAPACITY Tudod az mit jelent? Ismételed csak el sokszor, hadd lássa mindenki mennyire nem értesz ehhez! :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 10:19:46

@jozsef_11: Látod milyen buta vagy! Nem is érted a fogalmakat. 2 GWh THERMAL CAPACITY Tudod az mit jelent? Ismételed csak el sokszor, hadd lássa mindenki mennyire nem értesz ehhez! :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 10:20:45

@jozsef_11: Látod milyen buta vagy! Nem is érted a fogalmakat. 2 GWh THERMAL CAPACITY Tudod az mit jelent? Ismételd csak el sokszor, hadd lássa mindenki mennyire nem értesz ehhez! :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 10:21:14

@jozsef_11: Látod milyen buta vagy! Nem is érted a fogalmakat. 2 GWh THERMAL CAPACITY Tudod az mit jelent? Ismételd csak el sokszor, hadd lássa mindenki mennyire nem értesz ehhez! :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 10:22:22

@jozsef_11: No mi van? Keresed mi az a thermal capacity? Látod milyen buta vagy! Nem is érted a fogalmakat. 2 GWh THERMAL CAPACITY Tudod az mit jelent? Ismételd csak el sokszor, hadd lássa mindenki mennyire nem értesz ehhez! :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 10:23:22

@jozsef_11: Látod milyen buta vagy! Nem is érted a fogalmakat. 2 GWh THERMAL CAPACITY Tudod az mit jelent? Ismételd csak el sokszor, hadd lássa mindenki mennyire nem értesz ehhez! :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 10:24:04

@jozsef_11: Látod milyen buta vagy! Nem is érted a fogalmakat. 2 GWh THERMAL CAPACITY Tudod az mit jelent? Ismételd csak el sokszor, hadd lássa mindenki mennyire nem értesz ehhez! :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 10:25:04

@jozsef_11: Miért nem ismételgeted a 2GW thermal capacityről szóló röfidet? :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 10:25:44

@jozsef_11: Látod milyen buta vagy! Nem is érted a fogalmakat. 2 GWh THERMAL CAPACITY Tudod az mit jelent? Ismételd csak el sokszor, hadd lássa mindenki mennyire nem értesz ehhez! :-))

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.02.27. 10:43:26

@jozsef_11: Ja igen, csak azt nem linkeled, hogy ennek az erőművek a tervezett load factora 0,7 felett volt, a megvalósult meg alig 0,5 felett.

LOL

Az egész napőrület túl van tolva. Esetleg számold ki milyen drágán termel áramot az a vacak úgy, hogy mennyivel van délebbre.

midnight coder 2021.02.27. 11:38:06

@Brendel Mátyás: "nagyon értelmes variáció az, hogy sóban tárolják a napenergiát. Ez pedig automatikusan biztosítja az éjjeli áramellátást."

Matyika, szerinted mekkora adag sót kellene felolvasztani ahhoz, hogy mondjuk Paksot ki lehessen váltani novemberben és decemberben (éjjel-nappal), mert hogy ebben a két hónapban elég szerényen teljesítettek a napelemek legalábbis a miénk az inverter statisztikája és a mérõóra alapján is. Ja és persze ilyenkor is volt éjszaka is a nappal mellett, ergo a sótömbödnek az éjszakai delejt is tárolnia kell a nappali mellett.

midnight coder 2021.02.27. 11:46:37

@molnibalage: A napelem nagyon jó kis cucc, csak a helyén kell kezelni. A mai technológia mellett nem lehet mindent kiváltani vele, kellenek alaperõmûvek amik éjjel-nappal megtermelik azt a delejt, ami mindig elfogy. Kell a nap/szél ami megtermeli a dinamikusan változó igényt. És kellenek gyorsan ki/be kapcsolható fosszilis (lehetõleg földgáz) erõmûvek, amiket akkor kapcsolsz be, ha kell a többlet energia, de épp nincs elérhetõ megújuló. Aztán késõbb, ahogy fejlõdik az energiatárolási technológia (elsõsorban a villanyautóknak köszönhetõen), szépen ki lehet majd váltani az atomot is. De ehhez alapvetõ technológiaváltás kell a mai energiatárolási megoldásokhoz képest. Ennek a motorja pedig az autóipar lehet, ezért marhaság amúgy a zöldektõl az autózás elleni harc folytatása, ezzel pont úgy a jövõt ölik meg, ahogy az atomellenes buzulásukkal is.

midnight coder 2021.02.27. 11:51:42

@jozsef_11: "itt rögtön az elején van egy kép egy 2GWh kapacitású tárolóról. ebből letesznek egy tucatot, és tárolják Paks II áramtermelését éjjelre."

Akkor ebbõl csak olyan 1400-at kell letelepíteni ahhoz, hogy kihúzd vele a novembert és a decembert.

midnight coder 2021.02.27. 12:13:16

@jozsef_11: Kérdés, hogy ehhez a németek mennyi francia atomáramot vesznek.

kunzoo 2021.02.27. 12:16:54

@jozsef_11:
Németországban az a megvalósult trend, hogy szénerőművek adják a zsinóráramot. Jelenleg a német co2 kibocsátás nagyokk 1kw áramnál mint a miénk.

Nekik még van két jól kihasználható és tervezhető megújulójuk, ami nekünk nincs. Árapály, tengerparton parti szél naponta 2x. Ez itthon nincs, ennyivel nehezebb csak megújulóból megoldani.

Az áram tárolását nagy mennyiségben inkább szivattyú, vízierőmű párossal érdemes megoldani. Ahol van domb, oda be lehet építeni. Nem igényel ritkaföldfémeket mint az akku. Ha egyszer megépül, száz év múlva is használható, az akku élettartama véges. A házaknál beépített akkuk tűzbiztonsái kockázata nagy, egy kigyulladt Li akksit nem lehet eloltani. Ha nagyobb akkuközpontok lesznek, ott meg a többszöri egyenáram, váltóáram, akku egyenáram, hálózatba táplált váltóáram átalakítások veszteségei hatalmasak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 12:44:44

@jozsef_11: Látod milyen buta vagy! Nem is érted a fogalmakat. 2 GWh THERMAL CAPACITY Tudod az mit jelent? Ismételed csak el sokszor, hadd lássa mindenki mennyire nem értesz ehhez! :-))

kunzoo 2021.02.27. 12:45:33

@jozsef_11:
A tengerparton naponta kétszer oda vissza mindíg fúj a szél. Ezzel egy belső szárazföldi terület nem tud versenyezni, mert nem kiszámítható. Pápa mellett van szélerőmű. Sűrűn járok arra. Sokszor áll. A német co2 lehet hogy csökken, de csökken a magyar is, tehát ebben pariban vannak.
Olvastam a blogodon a napenergiás bejegyzésedet, hozzáfűznék ezt azt.
Az éjszakai áram mint olyan már nem létezik, vezérelt áram van. Tehát a bojlerem nem csak éjszaka vesz fel energiát hanem napközben is többször kap áramot. Tehát amit kiszámolsz a nappalra terelésről, annák kevesebb jön ki, hiszen annak az áramnak egy része már most is nappal használódik el.
Az áramrendszernek van egy áteresztőképessége, tehát ez nem olyan matek hogy ne fogyassz éjjel, fogyassz nappal.
Az elektromos autók elterjedésével az éjszakai áramfogyasztás nőni fog, egyszerűen azért mert a népek este hazaérnek, felteszik töltőre az autót, bekapcsolják a hőszivattyús fűtést....
A polgárok egy tizenmilliókért vett autónál nem fogadják el hogy nem menetkész a nap bármely percében. Senki nem lesz hajlandó fél órát várni a Tesla mellett. Az autót azért veszik hogy azonnal működjön, ne egy applikáció döntse el hogy mikor kell orvoshoz, kórházba robogni a gyerekkel pl.
A légkondik jól leveszik a napenergiás termelést, a saját háztartásban is jól jön de mindent kiváltani nem lehet. Elég az idei két hét ködre gondolni. Se szél, se nap. Akkor bizony kell valami.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 12:47:18

@jozsef_11: " itt egy project, amely 20MW-os névleges kapacitású, és több napra tud energiát tárolni 99%-os hatásfokkal." - te tényleg ennyire hülye vagy? Egy angol szöveget nem tudsz elolvasni?

"Storage capacity 299 MW·he (670 MW·ht)"

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 12:48:07

@jozsef_11: " itt egy project, amely 20MW-os névleges kapacitású, és több napra tud energiát tárolni 99%-os hatásfokkal." - te tényleg ennyire hülye vagy? Egy angol szöveget nem tudsz elolvasni?

"Storage capacity 299 MW·he (670 MW·ht)"

kunzoo 2021.02.27. 12:48:55

@jozsef_11:
Azt még hozzátenném hogy a magyar szél lehet hogy van olyan jó mint Németország közepén, de a németek sem oda kezdték kiépíteni hanem a tengerpartra nyilván jó okkal.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 12:49:51

@jozsef_11: Muszáj újra megkérdezni, ha kiderül hogy egy egyszerű angol szöveget nem vagy képes elolvasni. Az hogy a termodinamikáról fogalmad sincs, azt már tudjuk. De hogy az angol sem megy neked, azon meglepődtem.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 13:05:17

@jozsef_11: " itt egy project, amely 20MW-os névleges kapacitású, és több napra tud energiát tárolni 99%-os hatásfokkal." - te tényleg ennyire hülye vagy? Egy angol szöveget nem tudsz elolvasni?

"Storage capacity 299 MW·he (670 MW·ht)"

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 13:07:01

@jozsef_11: " itt egy project, amely 20MW-os névleges kapacitású, és több napra tud energiát tárolni 99%-os hatásfokkal." - te tényleg ennyire hülye vagy? Egy angol szöveget nem tudsz elolvasni?

"Storage capacity 299 MW·he (670 MW·ht)"

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 13:08:07

@jozsef_11: " itt egy project, amely 20MW-os névleges kapacitású, és több napra tud energiát tárolni 99%-os hatásfokkal." - te tényleg ennyire hülye vagy? Egy angol szöveget nem tudsz elolvasni?

"Storage capacity 299 MW·he (670 MW·ht)"

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 13:08:59

@jozsef_11: Muszáj újra megkérdezni, ha kiderül hogy egy egyszerű angol szöveget nem vagy képes elolvasni. Az hogy a termodinamikáról fogalmad sincs, azt már tudjuk. De hogy az angol sem megy neked, azon meglepődtem.

kunzoo 2021.02.27. 13:20:00

@jozsef_11:
A te blogodra reagáltam, nem mondtam semmit ezerszer. Felhívtam a figyelmedet az "éjszakai" árammal kapcsolatos tévedésedre. Javítsd ki.

A nappalra áthelyezett termelésről: Egy üzem optimális teljesítményen használja a gépeit. Ha nappalra helyezi át a termelés egészét, a következő bajokkal jár:
Minimum duplázott eszközpark
Nagyobb amortizációs költség
A termelés minden elemének a duplázása (üzemcsarnok, dolgozók beszállítása, vállalat buszok stb.)
Közlekedési bajok, hiszen még nagyobb reggeli csúcsforgalom a munkába, majd onnan haza.
Ezek egyike sem növeli sem a hatékonyságot, sem nem tesz jót a környezetterhelésnek, sem a közlekedési és villamos hálózat leterhelésének.

kunzoo 2021.02.27. 13:24:47

@jozsef_11:
Most olvastam hogy a legnagyobb német szélfarmot a tengerBE építik. Érdekes módon nem Németország közepébe. Szerinted miért? Nyilván macerás építkezni a viharos Északi-tengeren.

midnight coder 2021.02.27. 13:26:08

@kunzoo: Az a két hét az inverterünk naplója szerint két hónap volt. Novemberben és decemberben alig volt termelés.

midnight coder 2021.02.27. 13:29:02

@jozsef_11: A legtöbb gyár 24 órában termel, három mûszak van. Méghozzá azért, mert a gyárakban manapság nem a munkaerõ a legnagyobb költség, hanem a gépek.

kunzoo 2021.02.27. 13:29:08

@jozsef_11:
A gépparkot dupláznod kell ha csak nappal termelsz! A kieső éjszakai termelést csak újabb gépek beállításával válthatod ki nappal.
Egy olyan robotizált üzemben mint pl. A Mercedes, a speciális célgépek milliárdos nagyságrendű összegbe kerülnek. Az éjszakai műszak plusz bérköltsége elhanyagolható ahhoz az összeghez képest hogy minimum meg kellene duplázni az üzem méretét, a gyártósorok számát.

midnight coder 2021.02.27. 13:31:42

@jozsef_11: Nyáron, amikor a kutyának sem kell a delej mert mindenkinek jön a napelembõl már most is, akkor áramexportõrök. Télen, amikor kell a delej de nem jön a napból akkor meg importõrök.

midnight coder 2021.02.27. 13:35:55

@jozsef_11: " te kis atombuzi"
Én úgy 2 millió forintot raktam napelembe. Neked hány forint értékû napelemed van, kis napelembuzi ? Amúgy lehet hogy most összetöröm a ki lelkedet, de PaksII-t még Gyurcsányék indították el amikor még MSZP/SZDSZ-nek hívták õket, azaz az elvbarátaid, már ha van neked bármilyen barátod ezen a bolygón.

kunzoo 2021.02.27. 13:36:58

@jozsef_11:
Na számoljunk. Van egy üzem, száz ember egy műszakban. Három műszak. Egy gyártósor.
Tegyük át a termelést nappalra. Két mód van. Nappali nyolc óra. Az összes dolgozó nappal van ott. Akkor kell plusz két gyártósor, tripla parkoló, szoc. helység, tripla üzemcsarnok. Háromszor annyi vállalat busz. A pótlékot megspórolod de háromszor akkora a beruházási költség.
A másik lehetőség a nappali tizenkét óra. Akkor csak dupla annyi gyártósor kell, telek, gyárcsarnok. Viszont pótlékot rengeteget fizetsz az állandó tizenkét óra miatt, vagy csúsztatott műszak a dolgozói létszámigény ugyanannyi mindhárom esetben.

midnight coder 2021.02.27. 13:38:35

@jozsef_11: Amúgy van valahol egy térkép amit a meteorológia intézet csinált kis hazánkról hogy hol van kis hazánkban viszonylag állandó szél. Most nem keresgélem elõ neked, tedd meg te ha érdekel, de azt fogod találni rajta, hogy egyrészt Gyõr környékén van érdemi állandó szél - ott ahol most is szélerõmû van - illetve még egy pici rész van az osztrák határ környékén. És sehol máshol.

midnight coder 2021.02.27. 13:41:06

@kunzoo: Az igazi költség a gyártósor. Ami akkor is pénzbe kerül ha áll, mert benne van a tõkéd, másrészt akkor is amortizálódik amikor nem használod (egyrészt avul, másrészt sok olyan alkatrész van ami állásában is öregszik).

kunzoo 2021.02.27. 13:50:36

@jozsef_11:
De ertd már meg, hogy akkor dupla annyi gép kell!!!!

Ha egy géppel 3 műszakban legyártasz 900 csattogós lepkét, akkor ha ezt a termelést csak nappal akarod teljesíteni akkor 8 óra alatt nem háromszázat, hanem kilencszázat kell. Mivel a gépek minden üzemben optimumra vannak belőve, nem tudsz kihozni háromszoros termelést, a dolgozók sem lesznek háromszor gyorsabbak. Tehát be kell állítani plusz két csattogóslepke gyártósort. Pluszban megnövelni minden helységet a háromszorosára mert mindenki egyszerre van ott, és vannak budi/ dolgozó, munkatér/dolgozó megkötések.

A táblázatodhoz amit küldtél: a német értékek 2014 ig tartanak, a magyarok 2000 től kezdődnek. Tehát a két adatsort ebben a tartományban vethetjük össze. Ott pedig pariban vagyunk. A német táblázatban az utolsó egy cél, nem mert adat.

kunzoo 2021.02.27. 13:54:32

@jozsef_11:
Egy ipari üzem legnagyobb költsége: Az amortizáció.
Pár kivétel lehet ahol az áramár meghatározó, pl. alumíniumkohó. Na az nem az az üzem amit éjszakára lekapcsolsz, oszt majd reggelente begerjesztesz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 19:27:20

@jozsef_11: No mi van? Keresed mi az a thermal capacity? Látod milyen buta vagy! Nem is érted a fogalmakat. 2 GWh THERMAL CAPACITY Tudod az mit jelent? Ismételd csak el sokszor, hadd lássa mindenki mennyire nem értesz ehhez! :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 19:29:37

@jozsef_11: "itt rögtön az elején van egy kép egy 2GWh kapacitású tárolóról. ebből letesznek egy tucatot, és tárolják Paks II áramtermelését éjjelre." - ez az! Írd le még sokszor, hogy milyen hülye vagy! Nem tudod mi a MWh(t) és a MWh(e) között.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 19:35:52

@jozsef_11: Nem kellene ebben a témában okoskodnod! Kiderült hogy fogalmad sincs a termodinamikáról és még angolul sem tudsz rendesen.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 19:41:06

@jozsef_11: Az nem érv hogy nem válaszolsz, mert beégtél a termikus és villamos kapacitással. Te hogy kaptál diplomát? A fizika nem volt tárgy?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 19:48:24

@jozsef_11: "Storage capacity 299 MW·he (670 MW·ht)" Szóval szerinted ez 99 százalékos hatásfok? :-)) Te valamilyen korlátozott pontosságú algebrát tanultál? Még mindig nem érted mi a hőkapacitás és a villamos kapacitás közötti különbség?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 19:49:25

@jozsef_11: "Storage capacity 299 MW·he (670 MW·ht)" Szóval szerinted ez 99 százalékos hatásfok? :-)) Te valamilyen korlátozott pontosságú algebrát tanultál? Még mindig nem érted mi a hőkapacitás és a villamos kapacitás közötti különbség?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 19:49:54

@jozsef_11: "Storage capacity 299 MW·he (670 MW·ht)" Szóval szerinted ez 99 százalékos hatásfok? :-)) Te valamilyen korlátozott pontosságú algebrát tanultál? Még mindig nem érted mi a hőkapacitás és a villamos kapacitás közötti különbség?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 19:51:23

@jozsef_11: "Storage capacity 299 MW·he (670 MW·ht)" Szóval szerinted ez 99 százalékos hatásfok? :-)) Te valamilyen korlátozott pontosságú algebrát tanultál? Még mindig nem érted mi a hőkapacitás és a villamos kapacitás közötti különbség?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 19:52:22

@jozsef_11: "Storage capacity 299 MW·he (670 MW·ht)" Szóval szerinted ez 99 százalékos hatásfok? :-)) Te valamilyen korlátozott pontosságú algebrát tanultál? Még mindig nem érted mi a hőkapacitás és a villamos kapacitás közötti különbség?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 19:52:53

@jozsef_11: "Storage capacity 299 MW·he (670 MW·ht)" Szóval szerinted ez 99 százalékos hatásfok? :-)) Te valamilyen korlátozott pontosságú algebrát tanultál? Még mindig nem érted mi a hőkapacitás és a villamos kapacitás közötti különbség?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 19:53:55

@jozsef_11: "Storage capacity 299 MW·he (670 MW·ht)" Szóval szerinted ez 99 százalékos hatásfok? :-)) Te valamilyen korlátozott pontosságú algebrát tanultál? Még mindig nem érted mi a hőkapacitás és a villamos kapacitás közötti különbség?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 19:55:09

@jozsef_11: "Storage capacity 299 MW·he (670 MW·ht)" Szóval szerinted ez 99 százalékos hatásfok? :-)) Te valamilyen korlátozott pontosságú algebrát tanultál? Még mindig nem érted mi a hőkapacitás és a villamos kapacitás közötti különbség?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.02.27. 19:55:55

Mindig öröm látni, hogy a fizikából kegyelemkettessel túlélő hívő ökobarmok mekkora marhaságokat képesek szent meggyőződéssel kőhülyén hinni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 19:57:08

@Brendel Mátyás: Ezt a posztot szépen beteszem a könyvjelzők közé, hogy mindenütt leégesselek vele. Hadd tudja mindenki mennyire hülye vagy te fizikához!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.02.27. 19:58:19

@jozsef_11: Nincs mit felskálázni.

Az ilyen tárolós erőművek kapacitása 1 nap után 50% alatt van, 3 nap után 0%. Itthon meg van, hogy két hétig nem süt a Nap kvázi semmit.

Egész egyszerűen egy éves energiamennyiség egyensúly kiszámolása meghaladja szellemi képességedet.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 20:01:24

@molnibalage: Arról nem is szólva, hogy amikor a sóolvadék megszilárdul, a kivehető teljesítmény drámaian lecsökken.

kunzoo 2021.02.27. 20:03:46

@jozsef_11:
Az igazolásokhoz tedd hozzá hogy az a saját véleményed. Azért mert leírod máshová is még nem lesz tény.

Az a nagy kérdés, mivan mikor két hétig nincs se szél, se nap. (Idén már volt ilyen)

kunzoo 2021.02.27. 20:13:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Azt nem értem ha megújulóban gondolkodunk Magyarországon, miért nem fekszünk rá jobban a geotermikus energiára. Folyamatosan rendelkezésre áll, jól szabályozható.
Nem kell többszörös kapacitást beépíteni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 20:20:08

@kunzoo: A geotermikus energiával maximum fűthetsz. Áramot termelni vele nagyobb mennyiségben nem lehet.

kunzoo 2021.02.27. 20:46:07

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Az sem kevés. Télen erre megy el az energia.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.27. 20:52:45

@kunzoo: O.K. de most a delejről van szó. és a hőszivattyúzáshoz delej kell.

comblog 2021.03.01. 13:44:23

@jozsef_11: A napenergia (meg a szél) ingadozó termelését (ami ugye heteken meg hónapokon is átnyúlhat) a világ összes akkuja nem fogja kiegyenlíteni (hanem extra fosszilis erőművek kellenek hozzá ami az idő nem kis részében alacsony kihasználtságban üzemel majd).

Az elektromos autó meg simán tölthető éjszaka a fogyasztási hullámvölgyben azaz az atom folyamatosan maxon járhat.

A napenergia is segíthet bizonyos esetekben (pl. a légkondizás extra igényét elsősorban ebből kellene fedezni), de alapvetően az indirekt támogatások miatt tud jó üzlet lenni. Ha nem tolják bele az adófizetők pénzét mindjárt kevesebb elvi és gyakorlati támogatója lenne.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.03.01. 17:16:34

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A gőzgép és a hőerőgép közti különbség felvetésének kb. annyi értelme van, mint az alma és a gyümölcs közti különbséget keresni. Minden alma gyümölcs de nem minden gyümölcs alma. Sajnálom, ha így sem érted..

Éhes_ló 2021.03.03. 06:34:17

@Brendel Mátyás: elmebeteg vagy matyi.
Ez csak neked lenne gond, meg a családodnak, ha nem szennyeznéd el eszement módon a virtuális teret, ahol a csikánfélék megtűrnek.

Éhes_ló 2021.03.03. 06:52:11

@kunzoo: kérdezd csikánt!
A győri geotermiájukról olvasgazhatsz rémtörténeteteket a honlapjukon.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.03.07. 17:42:13

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A gőzgép is a hőerőgépek közé tartozik, hiába vergődsz..

apro_marosan_petergabor 2021.03.13. 08:35:23

Az indítóanyag rámutat - helyesen - a naperőmű termelését nem tudjuk (jelenleg) tárolni.
Illetve tudhatnánk, de roppant drága és körülményes (szivattyúzás, vízbontás, akkumulátorok stb.)
Ez már pár dolgot meghatároz.
Csak naperőművel nem megy. Az energiarendszer stabilitásához alaperőművek kellenek, amelyekre mindig lehet számítani (a szélerőművek is leállnak...) - ilyenek pl. az atomerőművek. A hirtelen csúcsok kezeléséhez pedig el kell indítani valamilyen fajta csúcskapacitást - pl. egy gázturbinás csúcserőművet - vagy csúcstároló akkus erőműveket...
Ezzel együtt a dolgok nem rossz irányba mennek - a magyarországi naperőművek által megtermelt áramot lehet használni nyáron légkondi üzemeltetésre, közlekedési eszközök működtetésére, gyárak működtetésére, ezekre nappal nagy az igény. De ha nem süt - leesik a teljesítmény. Egy országos felhőtakaró, többnapos eső töredékére csökkenti a kapacitásukat. A rendelkezésre állás így nagyon alacsony.
Ezen javítanak az elektromos járművek, az EV-k, amelyek akkuval működnek, azaz vill. energiát tárolnak. Ezek pufferelhetik az e. energiát, s majd, ha alkalmasak lesznek rá, meg a hálózat is (smart grid) akár a felesleges készletből vissza is táplálhatnak a hálózatba, szerződött mennyiséget, szerződött áron... (ez azért még odébb van). Terjedhet az akkuval ellátott lakossági, pufferképes naperőmű is, de ez is csak akkor fog, ha az állam beszáll, valamiféle támogatási, ösztönző rendszerrel - hiszen így még drágább a házi kis naperőmű.
Ameddig ez nem így van, elengedhetetlenül kellenek az alaperőművek, ezekből az egyik ismert CARBONSEMLEGES az atomerőmű. A németek azért tudják bezárogatni az atomerőműveiket, mert aszomszéd franciák ezt nem teszik (amellett gyanítom abba fogják hagyni a bezárogatást)... A bezárt atoerőművek helyett pedig építenek szénerőműveket - viccnek is rossz.
A megoldás a fúziós erőmű lesz - majd - de kicsit még odébb van (ITER...)... de amint elindulnak az elsők, ömleni fog bele a pénz...
Javít a helyzeten a nagytávolságú, ultra nagy feszülstségű DC energia szállítás is - ahol nem süt a nap, odaszállítunk energiát onnan, ahol süt - hát ez nem olcsó, s nem is egyszerű, s számtalan politikai akadálya is van.
süti beállítások módosítása