Te mennyi vizet fogyasztasz, amikor ruhát vásárolsz?

2021. január 22. 08:00 - CHIKANSPLANET

Magyar fiatalok fejlesztése a láthatatlan vízfogyasztás mérséklésére

Azt mindannyian tudjuk, hogy édesvízkészletünk véges, meg kell óvnunk, hiszen az élethez nélkülözhetetlen, de abba már kevesen gondolunk bele, hogy hétköznapi tevékenységeink során mennyi vizet használunk fel -  például amikor eszünk, ruhát vásárolunk. Bár elsőre furcsának tűnhet a címben feltett kérdés, a ruhaipar nagyfokú vízfelhasználásával már foglalkoztunk a blogon, ahogy a napi vízfogyasztásunk más összetevőivel is. Ezt nevezik „láthatatlan vízfogyasztásnak”, és ezt szeretné láthatóvá tenni egy applikáció, amelyet magyar fiatalok fejlesztettek.

Popovics Kinga és Guthy Máté a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói, a nevükhöz fűződik az IWI projekt, amellyel tavaly a Red Bull Basement University nemzetközi versenyen bejutottak a legjobb 10 közé.

 

A projekt célja, hogy minden termék esetében láthatóvá tegye, mennyi víz kellett az elkészítéséhez. Hosszú távon gondolkodnak, először az élelmiszeripari termékekre fókuszálnának, de a cél mindenképp az, hogy minden termékre kerüljön egy ún. vízindex. Ezt úgy kell elképzelnünk, ahogy az elektronikai eszközöknél az energiaosztályokat jelző betűk, úgy jelenne meg a termékeken a vízindex. Az ötlet célja pedig az, hogy az emberek másképp gondolkodjanak az ételekről, hogy tisztában legyenek vele, mennyi vizet pazarlunk el, és hogy mennyit tudnánk megmenteni.

 

Természetesen vannak olyan folyamatok, ahol nem várható el csökkenés, de sok olyan terület van, ahol lenne lehetőség a spórolásra. Ilyen terület például az agrárium, ahol a például a szarvasmarhák tartásánál mérsékelhetjük a vízfogyasztást, ha olyan körülmények között tartjuk az állatokat, amelyek között kevésbé szomjasak, így kevesebb vizet isznak. Hasonlóan egyszerű és hatásos víztakarékos megoldás a csepegtetéses vízadagolás a növényeknek, vagy akár a folyékony trágya újrahasznosítása. Ez egy kiaknázatlan terület, ahol a jövőben még sok-sok fejlesztés és megoldás várható, hogy a termelők és gyártók érdeke is a fenntartható és megtérülő termelés legyen.

 

És hogy mi a jelentősége egy ilyen index feltüntetésének? A vásárlók tudatosabbá tétele, az ő tudatos választásuk is segít eljutni oda, hogy a gyártók komolyabban vegyék gyártási folyamataik környezettudatosabbá tételét – hiszen a fogyasztók csak így vásárolják majd meg a termékeiket.

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr4416399140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aisha Alaenun 2021.01.24. 07:49:23

Mindenki tudja, hogy ez hülyeség.
Az édesvíz körforgásban van.
Nem fogy el. Max. többet szennyezünk mint öntisztulni képes.

Friedrichbulgakov 2021.01.24. 12:56:13

@Aisha Alaenun: Az éghajlatváltozás lényege, hogy minden másképp lesz. A víz körforgása is. Ha, például az az édesvíz mennyiség ami Magyarországról elpárolog nem ide fog felhő formájában visszajönni, hanem leesik az óceán felett, akkor a piszokul nem mindegy, hogy a készlet globális volta mellett a megoszlás, hogyan helyeződik át.

Éhes_ló 2021.01.24. 20:25:48

Attol, hogy a magyar fiatalokat ilyen maszlaggal etetve megspórolsz párezer köbméter vizet, a 6.990millió embernek egy cseppel se jut több.
Gojdoltam csaxolok csikán, ha nem tudtad volna.
De tudod.
Ennek ellenére itt uyzitasz marhaságokkal.

Füredi Károly 2021.01.25. 14:57:58

Abból soha sem lesz eredmény, ha a vásárlói oldaltól várjuk az önmérsékletet. Így is a piacon elérhető termékek választéka és mennyisége csak azért fogy el, mert az igény ezekre mesterségesen gerjesztett. Erre lett rászoktatva az emberiség az elmúlt száz évben, és akkor most hirtelen térjenek észhez? Ez így nem megy. Ami termék le van gyártva, legyen az bármilyen környezetszennyező, arra vevő is lesz. Ha nem te, akkor a világ másik felén valaki, de ugye a szennyezés már globális probléma.
süti beállítások módosítása