Hulladékmentes életmód lépésről lépésre

2020. június 05. 11:11 - CHIKANSPLANET

A zero waste szemlélet egy-két generációval ezelőtt a vidéki háztartásokban magától értetődő volt, ma viszont folyamatos tervezést és előrelátást igényel. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy a fogyasztói társadalom legtöbb produktuma előre csomagolt vagy eldobható, ezért néha valóságos stratégiai játéknak tűnik, hogy elkerüljük a felesleges pazarlást. Pedig a kidobott szemét nem tűnik el nyomtalanul: jó esetben hulladéklerakóban vagy hulladékfeldolgozóban végzi, rossz esetben az óceán mélyén vagy egy állat gyomrában. Egyre többen ébrednek rá a környezetvédelem fontosságára, de a hulladékcsökkentés még a legelhivatottabbaknak is kihívást jelent. Hogyan legyünk hulladékmentesek tehát úgy, hogy ne kelljen átszerveznünk az egész életünket? A szakértők első lépésként azt javasolják: ne akarjuk rögtön megmenteni a világot!

Ellentmondásosnak hangzik? Pedig nem az. Csak arról van szó, hogy ha fenntarthatóbb életmódra szeretnénk áttérni, akkor először tudatosítanunk kell, hogy száz százalékban hulladékmentes háztartás nincsen. A zero waste nem azt jelenti, hogy szó szerint nulla szemetet termelünk, hanem hogy a mindennapi életvitelünk során keletkezett hulladék mennyiségét minimálisra csökkentjük. Ne várjuk magunktól, hogy egyik napról a másikra megmentsük a Földet, a lényeg, hogy tudatos tervezéssel és folyamatos gondolkodással apránként felülvizsgáljuk mindennapi szokásainkat. Mindenkinek a saját idejéhez és lehetőségeihez érdemes igazítania a lépéseket. Az is több a semminél, ha szelektíven válogatjuk a szemetet, vagy esetleg komposztba gyűjtjük a konyhai hulladékot ahelyett, hogy a kukába borítanánk mindent. Ez egy folyamat, amelynek a környezetvédelmen túl az is célja, hogy megkönnyítse az életet; ideális esetben tehát nem igényel extra időt, pénzt és energiát.  

A közösségi média rengeteg tanáccsal és ötlettel szolgál arra vonatkozóan, hogy hogyan éljünk környezetkímélő, hulladékszegény életet. Az irreális összkép, ami a látottak és olvasottak alapján összeállhat bennünk, összehasonlítva a valóságunkkal akár lesújtó is lehet. Érdemes tudatosítanunk: semmivel sem érnek kevesebbet a törekvéseink, ha csak fokozatos lépésekben nyilvánulnak meg. Az életmódváltáshoz hasonlóan ugyanis a zero waste szemlélet is csak akkor működhet, ha nem érezzük nyomasztó tehernek, ami ránehezedik a mindennapjainkra. Azt tanácsolom, hogy a számunkra nehezen kivitelezhető megoldások helyett találjuk meg azt a területet, ahol szívesen és könnyen változtatunk. Ezáltal sikerélményünk lesz, és a pozitív tapasztalatok által még nagyobb lendületet nyerünk.

10 tipp kezdőknek

Az alábbi néhány terület példával szolgálhat arra, hogy miként kezdjünk hulladékmentes életet. Sok kicsi sokra megy, tehát nem baj, ha egyszerre csak az egyik lépést próbáljuk ki. Hosszú távon pedig minél többen tesszük meg ezeket a lépéseket, annál nagyobb hatást gyakorlunk az ipari szereplőkre, akik maguk is kénytelenek lesznek a fogyasztói elvárásokhoz igazítani működésüket. A következő tippek tehát segíthetnek a háztartási hulladék mennyiségének csökkentésében:

Első lépésként tudatosítsuk, hogy milyen típusú és mekkora mennyiségű szemetet termelünk. Figyeljük alaposan több héten át a szokásainkat, és gondoljuk át, hogy miből hogyan tudnánk lefaragni.

Ha eddig nem tettük, kezdjünk bele a szelektív hulladékgyűjtésbe! Járjunk utána a helyes szelektálás alapszabályainak, és tanuljunk meg otthon komposztálni!

Egy átlagos háztartás a bevásárolt élelmiszerek 20-30 százalékát fogyasztja csak el, a többi általában a szemetesben végzi. Ha előre megtervezzük a hetünket, és listával megyünk a boltba, elkerülhetjük a túlvásárlást.

Ugyanez érvényes a használati cikkekre. Az új tárgyak vásárlásra előtt érdemes rákeresni, hogy nem találunk-e használtan olcsóbbat vagy nem kaphatjuk-e kölcsönbe ugyanazt a terméket.

Nagyon egyszerű trükk, ha mindig van a táskánkban vagy az autónkban egy vászonszatyor. Ezzel elkerülhetjük, hogy egyszer-használatos műanyag zacskót kelljen venni a gyümölcsökhöz vagy zöldségekhez.

Nem kell mindig bolti ásványvizet inni: használhatunk csapvizet, vagy ha ettől idegenkedünk, akkor felszereltethetünk szűrőberendezést, vagy ihatunk ballonos ásványvizet is. Ez nem csak olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás, hanem kényelmesebb is.

Legyünk kreatívak, ha a hűtőben talált feleslegről van szó! Improvizáljunk vagy keressünk az interneten új recepteket, hogy minél előbb felhasználjuk a romlandó élelmiszereket.

Ha van a közelben csomagolásmentes bolt, menjünk el és próbáljuk ki, hogy milyen! Vigyünk magunkkal vászonzsákokat, zárható dobozokat és üres üvegeket, amikben lemérhetjük a megvásárolni kívánt termékeket.

Online rendelés esetén keressünk olyan áruházakat, ahol környezetbarát vagy újrahasznosított csomagolást használnak, így elkerülhetjük, hogy egy csomó felesleges polisztirol töltőanyagot kapjunk a megrendelt termékek mellé.

A vonzó, környezetbarát termékek megvásárlása előtt előbb használjuk el a már meglévőket!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr10015742152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2020.06.05. 19:27:28

Na végre, ez a poszt egy telitalálat. Nem a klímán meg a széndioxid kibocsátáson kell hisztizni, hanem a környezetvédelmet kell előtérbe helyezni. A klímát nálunk sokkal nagyobb erők alakítják, mindig is változott, változik és változni is fog tőlünk függetlenül. A széndioxid pedig nem káros, hanem éppen hasznos, hiszen jelenlétében a növények gyorsabban nőnek, és kevesebb vizet fogyasztanak. Az élet alapja, a növények ebből állítják elő az oxigént a fotoszintézis révén, amit belélegzünk. (És ezt már az általános iskolában oktatják!!) Ráadásul endoterm folyamat, vagyis hőt von el a környezettől, vagyis éppenséggel hogy hűt, nem pedig fűt, vagyis éppen a felmelegedés ellen hat. És pontosan, környezetvédelemmel kell foglalkozni! A pazarlás, a szemetelés radikális csökkentésével, a szelektív szemét gyűjtéssel, az ivóvizek tisztaságának megőrzésével, a mérgező anyagok összegyűjtésével, és semlegesítésével, az ipari folyamatok hatékonyságának erőteljes javításával, a levegő tisztaság javításával, vagyis a por és füst csökkentésével (a por és a füst nem egyenlő a széndioxiddal!), az újra hasznosítással, a házak, épületek hőszigetelésével, az óceánok védelmével, megtisztításával, az állatvilág-élővilág megóvásával, az esőerdő irtásának azonnali megállításával, erdősítéssel, stb. Nem pedig párizsi egyezmény, meg klímaharc, meg IPCC és az ehhez hasonló baromságokkal!

Hungry horse 2020.06.10. 16:33:11

A paraszti gazdaság sem volt "zero waste".
Volt ott pöcegödör és trágyadomb is, ahol, ami nem égett el, elrohadt.
Vagy nem és akkor halmozódott.
Nem is szólva a kohóról, sparheltről, kályháról, ami minden éghetőt elnyelt.

Más: a többször felhasznált csomagolóanyagaink - táskáink, zacskóink - mikrobiológiailag mocskosak és fertőzöttek, a rendszeres és alapos tisztításuk pedig nagyobb kárt okoz a természetben, mint egy egyszer használatos papír, vagy műanyag tasak, táska előállítása.

De méregzöld marhaságokat hazudozni nyilván egyszerűbb, mint gondolkodni.
süti beállítások módosítása