Európa számára eljött az „ember a Holdon” pillanat

2019. december 20. 11:37 - CHIKANSPLANET

gettyimages-537061697.jpgLassan elérkezünk ahhoz a pillanathoz, amikor a karbonsemlegesség megkerülhetetlenné válik, és drasztikus lépésekre lesz szükség ahhoz, hogy visszafordítsuk a kritikus szinteket döngető szén-dioxid-kibocsátásunkat. Éppen ezért sürget átfogó intézkedéseket az Európai Bizottság új elnöke, Ursula von der Leyen, közzétették ugyanis a Green Deal menetrendjét, amelynek értelmében a cél az, hogy Európa karbonsemlegessé váljon 2050-re. Kétségkívül ambiciózus vállalás az évszázad közepére elérni a teljes karbonsemlegességet Európa-szerte, mindenesetre biztató jövőképet vázol elénk a kezdeményezés, amely megvalósulása esetén nagy mértékben mérsékelhetné a klímaváltozás negatív hatásait.

Az 1950-es évek végén a légkörbe került szén-dioxid mennyisége átlagosan valamivel 310 ppm (part per million – tehát az egész milliomod része) felett volt, ez az érték 2018-ban viszont már meghaladta a 410 ppm-et, amely gyakorlatilag már a kritikus szint felső határát súrolja – így tehát elmondhatjuk, hogy valóban ez az a pont, amikor radikális intézkedésekre van szükség a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. A célul kitűzött karbonsemlegesség azt jelenti, hogy amellett, hogy minimalizáljuk a karbonlábnyomunkat, a kibocsátott mennyiséget különböző módszerekkel kiegyenlítjük. Ilyen módszer lehet például a faültetés, nagyobb méretben pedig akár az erdőtelepítés is, de ellensúlyozható úgy is, ha például olyan zöld projekteket támogatunk, amelyek karbonkreditet adnak. A karbonkredit voltaképpen egy tanúsítvány arról, hogy a tulajdonosa rendelkezik egy tonna ki nem bocsátott szén-dioxiddal. Egy kredit tehát ellentételez egy tonna kibocsátott szén-dioxidot, mert az a projekt, ahonnan a karbonkredit származik, egy tonnával csökkentette a globális üvegházhatású gáz kibocsátást.

A karbonlábnyom pedig megmutatja, hogy az egyén, vagy adott esetben a vállalatok, városok tevékenységük során közvetett vagy közvetlen módon mennyi üvegházhatású gázt juttatnak a levegőbe. A legnagyobb szénlábnyomot 2017-ben egyébként Kína hagyta maga után 9,8 milliárd tonna szén-dioxiddal, ebben a rangsorban az Unió a 28 tagállamával akkor a harmadik helyen állt. Ha az itthoni helyzetet nézzük, Magyarországon az átlagos szénlábnyom 5,18 tonna szén-dioxid/fő volt 2017-ben.

Green Deal, a zöld Európáért

December elején az Európai Parlament rendkívüli ülésén mutatták be az európai zöld megállapodást, amely voltaképpen egy átfogó ütemterv, amelynek segítségével 2050-re Európa teljesen karbonsemlegessé válhat. A bizottság az új növekedési stratégiájaként tekint az európai zöld megállapodásra, amely az elnök nyilatkozata szerint egy olyan növekedés alapja lehet, amely "többet ad, mint amennyit elvesz". A terv véglegesítése még zajlik, annyi azonban már most tudható, hogy a terv az unió teljes gazdaságát lefedi, továbbá biztosítja a körkörös gazdaságra való átállást. Ugyanakkor több zöld szervezettől is kritikát kapott, miszerint nem elég ambiciózus, illetve radikális a terv, továbbá kifogásolták azt is, hogy számos helyen nem szerepelnek konkrét intézkedések, inkább „csak” egy lista, hogy milyen feladatok várnak az Európai Parlamentre a következő 1,5-2 évben. A teljesen kidolgozott klímatörvényt 2020 tavaszára ígérték, amelyben részletes tervként fog szerepelni a kibocsátási kvótakereskedelmi rendszer átalakítása és kibővítése, ami magába foglalja a közlekedési, szállítmányozási szektort, az épületek kibocsátását, az okos mobilitási stratégia kidolgozását, közlekedésre vonatkozó szabályozásokat, de az adókat és infrastrukturális beruházásokat is.

Egy ilyen nagy volumenű intézkedéscsomag komoly pénzeket emészt fel, ezzel számolt az Európai Bizottság is. Ennek érdekében két forrást határoztak meg: az egyik a Fenntartható Európai befektetési terv, a másik az Európai Befektetési Bank, továbbá az igazságos átállási mechanizmus érdekében 100 milliárd eurót különítenek el a célra. Az Európai Bizottság szerint az európai zöld megállapodás céljainak teljesítéséhez hozzávetőleg évi 260 milliárd euró többletberuházásra lesz szükség.

A pionírok

Néhány óriásvállalat  már ráfordult a változás útjára és igyekszik minél inkább visszafogni karbonlábnyomát. Ezt teszik egyrészt az egyre növekvő társadalmi nyomásra, valamint az egyre szigorodó szabályozásoknak köszönhetően. A Google például 2007 óta, a Mark & Spencer pedig 2012 óta karbonsemleges, a Telekom pedig 2018-ban ünnepelte harmadik karbonsemleges évét.

Nem csak a vállalatok, de a világsztárok között is szép számmal találhatóak olyanok, akik példamutató módon igyekeznek csökkenteni karbonlábnyomukat. A Rolling Stones például kiszámoltatta, hogy koncertjei mekkora terhelést jelentenek a környezet számára. Talán nem is annyira meglepő, hogy a legnagyobb terhet a rajongók utazása/utaztatása jelenti. Egy korábbi koncertkörútjukon közel 160 ezren vettek részt, így minden eladott jegy árából 15 penny-t egy szervezetnek ajánlottak, akik 2800 fát tudtak így elültetni: a számítások szerint egy fa ültetésével 57 rajongó kibocsátását tudták semlegesíteni.

Nem ők az egyetlenek, akik igyekeznek tenni a környezetért, a Coldplay egyik lemezfelvételükhöz az energiát 100 százalékban megújuló energiából fedezte, sőt egyelőre nem is terveznek újabb turné utat, szeretnék ugyanis körbejárni a témát, hogy hogyan lehetnének a legkevésbé környezetszennyező hatással a környezetre a koncertjeik során.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr7015360042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2019.12.21. 09:13:37

Ez egy totális bullshit. A széndioxid nem ártalmas, sőt még jó is, mert a növények gyorsabban növekszenek, és kevesebb vizet fogyasztanak. Sok zöldség és növény termelő már régen tudja ezt, és az üvegházakban széndioxid generátorokat szerelnek fel, hogy ezt elérjék. Az egész egy vastag átverés, amit az eco terrorista zöld maffia terjeszt megtévesztve és becsapva az embereket. 400 ppm széndioxid koncentráció még kevés is, 180-200 ppm alatt a növények elpusztulnak, és 400 ppm-mel még veszélyesen közel is vagyunk ehhez. Ha a növények elpusztulnak, mi a f@....ból lesz oxigén, amit belélegzünk? Sok hülye, a fotoszintézist már az általános iskolában oktatják. Mi magunk is széndioxidot lélegzünk ki, akkor ne lélegezzünk? Az ilyen hülyeségek terjesztése helyett tényleges környezetvédelemmel kell foglalkozni, vagyis tiszta vizek megőrzésével, a pazarlás, a szemetelés csökkentésével, a szelektív szemétgyűjtéssel, a mérgező anyagok felfogásával és semlegesítésével, és a fokozott újrahasznosítással, újrafeldolgozással. Ezt csak támogatni lehet.

na4 2019.12.21. 09:17:33

És még egy nagy átverés: a fenti képen látszó tornyok nem kémények, hanem hűtőtornyok, amik vízgőzt bocsátanak ki a levegőbe, és nem füstöt. Így próbál hülyét csinálni belőlünk a média!!

Eyject 2019.12.21. 17:10:48

Személyesen szeretem a tudományt és az igazság felderitését, főleg akkor amikor az emberek bemutatják a forrásaikat és a bizonyitékokat az állitásaikra. A széndioxid (szegénykém) mindenért felelős manapság még szerencse hogy emberi szemmel NEM látható. De kit érdekel, azt hiszünk el amit akarunk.

A klimaváltozás, veganizmus, túl sok ember a földön csak egy pár dolog amivel rijogatják a népességet.
Szerencsénkre egyik sem megalapozott, viszont hatékony félelemkeltés.

Az egészre annyit mondok, aki úgy "érzi" (mivel fikarcnyi bizonyitékuk sincs) a veganizmus vagy kevesebb gyerek kell ahhoz hogy sok pénze legyen a felnőtteknek a tv-ben akiktől az igazságot fogyasztjuk az művelje is.

Egyél csak növényeket, ivartalanitsd magad, ne használj csak "zöld" energiát meg természetbarát termékeket.

A természetes kiválasztódás majd rendbe rakja, nem csak az áltudományt de az összes olyan embert aki hosszadalmas tanulás helyett elolvas pár könyvet, megnéz egy dokfilmet és lenyeli a finom propaganda papit.

A fizika törvényei a barátaid egész addig amig nem.

methylcytosine 2019.12.21. 17:12:00

és ha európa karbonsemleges lesz akkor mi lesz? USA, Oroszo. Kina, India adják a kibocsátás 60%át, ők meg leszarják ezt az értelmiségi nyavalygást.

Virago_1000 2019.12.21. 17:31:34

@methylcytosine: remeljuk, leszarjak, es sokaig novekedni fog a CO2 kibocsatas.

Virago_1000 2019.12.21. 17:37:48

@Eyject: "Személyesen szeretem a tudományt és az igazság felderitését, főleg akkor amikor az emberek bemutatják a forrásaikat és a bizonyitékokat az állitásaikra"

- a tudomanyban mar reges reg nem lehet megbizni, mert a finanszirozoi ezt pont hogy nem szeretik.
Einstein maig bizonyitatlan relativitaselmeletet is piedesztalra emeltek azert, hogy ezzel is hirdessek a zsizsik faj felsobbrenduseget.
Ha meg igaz is lenne, akkor is mennyi befolyasa van az eletunkre? Semennyi.
Ellenben Nikola Tesla sohasem kapott Nobel dijat, pedig egyik legfobb talalmanyat, a valtoaramot melyikunk nem hasznalja a vilag lakosai kozul?
Neki a sorsa az lett, hogy felegettek a laboratoriumat, elegettek a szabadalmi leirasai egy reszet.

A tudomany szamtalanszor felrement mar, es bizonyitatlan hipoteziseket hirdetnek tenykent a mai napig, lasd pl evolucio, osrobbanas. Vagy az alapvetoen altudomanynak tekintheto pszichologia.

Miert hinnenk el a CO2 kibocsatasra alapozott klimavaltozas bizonyit(hat)atlan hipoteziset, amely meg altalanos iskolai alapismereteinknek is ellentmond??
süti beállítások módosítása