Crime of ecocide – a Földnek is szüksége van egy ügyvédre

2019. december 13. 12:16 - CHIKANSPLANET

gettyimages-1191393591_1.jpgMérföldkőhöz érkezhet a környezetkárosítás ellen folytatott több évtizedes küzdelem: a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) éves találkozóján John Licht nagykövet azt nyilatkozta ugyanis, hogy a környezet ellen elkövetett bűnök felvétele a Nemzetközi Büntetőbíróság hatáskörébe, egy olyan radikális ötlet, amely megérdemli, hogy komolyan fontolóra vegyék.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Crime Council) alapvetően azért jött létre, hogy nemzetközi szintéren, a béke ellen elkövetett bűnöket okozó politikai vezetőket vonhassanak felelősségre. Négy összefoglaló területtel foglalkozik: népirtás, háborús bűncselekmények, emberiesség elleni bűncselekmények (például egy ország saját lakossága ellen irányult támadásai) és az agresszió bűntette (más állam függetlensége, szuverenitása ellen elkövetett bűnök).

A Stop ECOCIDE elnevezésű szervezetet Polly Higgins ügyvéd alapította azzal a céllal, hogy az „ecocide”, azaz az élővilág nagy mértékű károsítása vagy megsemmisítése bekerüljön a Nemzetközi Büntetőbíróság négy hatásköre közé, mint az „ökogyilkosság bűntette” (crime of ecocide). Ez azt jelentené, hogy az országok vezetői, de cégvezetők is felelősségre vonhatóak lennének az általuk okozott környezeti károkért. Ugyan eddig is büntették azokat a cégeket, amelyek komoly környezetpusztítást okoztak, gondolhatunk például az ExxonMobil, vagy akár a Chevron esetére, de ezek az ügyek általában pénzbüntetéssel zárulnak, aminek megfizetése rendszerint nem okoz különösebb problémát az óriási multinacionális cégek számára, a döntések hozóit pedig kevés esetben éri utol a jog. Amennyiben kivetíthetőek lennének a következmények a vezetőkre, lehet, hogy a stratégiai döntéseknél nem szorítanák háttérbe a környezetvédelmet egyéb tényezők.

Az ecocide, mint fogalom, 2019-re sokkal nagyobb teret nyert, mint a korábbi években, köszönhetően több olyan erős faktornak, mint a „Greta effekt”, rengeteg nyilvános esemény, komolyabbá váló közösségi felelősségvállalás, illetve sajnos a saját bőrünkön tapasztalható negatív környezeti hatások fokozódása. A világ környezetvédelmi szempontból előrehaladottabbnak mondható országai újragondolták saját törvényeiket, hogy alkalmazkodjanak a klímaválsághoz.

eee.png

1972 óta nem volt példa arra, hogy egy állam képviselője nemzetközi bírósági szintre emelje az ecocide ügyét, de ez megdőlt 2019. december 2-án, a környezeti rombolásra különösen érzékeny Vanuatu afrikai állam képviselője, John Licht által. Az ICC éves találkozóján felhívta a figyelmet arra, hogy az élővilág elleni bűncselekményeket sokkal komolyabban kellene kezelni. Több valós példa is felmerült az esemény során, mint például Brazília szélső jobboldali elnöke, Jair Bolsonaro elszámoltathatósága az elnöksége alatt bekövetkezett óriási mértékű amazóniai pusztulás miatt.  Jojo Mehta, a Stop ECOCIDE egyik elnökségi tagja az eset kapcsán azt nyilatkozta, Bolsonaro a „poszterfiú, hogy miért is van szükség nemzetközi bűncselekménynek nyilvánítani az ecocide-ot”.

Két lehetséges kimenetel köré épült a beszélgetés: az ecocide önállóan kerüljön-e be a hatóköri csoportok közé, vagy a már meglévő törvényeket bővítsék ki.  A vita megosztotta a résztvevőket, ám egy dologban mindenki egyetértett: itt az ideje, hogy  komoly változások menjenek végbe a törvénykezés területén a környezet elleni bűncselekmények büntetlenségét tekintve.

Az ecocide bekerülése az ICC hatókörébe csökkentené a környezetkárosító befektetések támogatottságát, illetve személyesen felelőssé tehetné a legfelsőbb döntéshozókat önálló döntéseikért, vagy a környezet pusztításához való közreműködésükért. Ez egy óriási mérföldkő lenne a Föld megóvásának folyamatában, amelyhez december 2-án egy lépéssel közelebb kerültünk.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr5215350696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungryhorse 2019.12.16. 13:59:23

Ez az őrület is beleillik az újmarxista naarchisták emberjogizus projektjébe, amikor gumifogalmakkal operálva az írott jog átértelmezésével, minden határon túli kiterjesztésével magát a jogot és a bíróságokat használják ideológiai céljaik elérésére.

Remélem idejében megakadályozzák az államok, vagy ha nem, akkor ahogy az usa leszarja a hágai bíráskodást, úgy negligálják további államok is ezt az egyre terjedő őrületet.

Sose feledjük, miként bökte ki véletlenül az igazságot az asperegeres idióta:
magyarnemzet.hu/kulfold/greta-thunberg-elarulta-magat-a-klimavedelem-humbug-7572155/

"Greta Thunberg két aktivistatársával együtt egy kiáltványt tett közzé a Project Syndicate nevű portálon, mely egész véletlenül Soros György tulajdonában van, s ebben kifejti, hogy nem a klímaváltozást kell megállítani (!), hanem a rendszert kell lerombolni, amely létrehozza a klímaválságot. Szerinte az emberi jogok, az igazság és a politikai akarat válsága ez. Így fejezi be: „Ezt a válságot az elnyomók gyarmatosító, rasszista és patriarchális rendszerei teremtették és táplálják. Le kell bontanunk mindent!”

Ezek a mondatok mindent elárulnak.

Ismerjük fel: a klímavédelem és klímahisztéria nem más, mint a globális pénzügyi és politikai elit legújabb, agresszív eszköze a jelenlegi, még nemzetállamokra épülő rendszer lebontására és a világkormányzás létrehozására.

Jobb, ha ezt tisztán látjuk, mielőtt beszippantana minket is a klímaőrület."

na4 2019.12.17. 21:24:54

@Hungryhorse: Teljesen egyetértek. A klíma és széndioxid hisztériát a zöld fasiszta, eco terrorista maffia gerjeszti, akik az emberek riogatásával, megtévesztésével és átverésével akarnak minél nagyobb hatalomra és természetesen pénzre szert tenni, amit ilyen-olyan klíma és karbon adók formájában akarnak rólunk lenyúlni. Nincs klímaválság. Klímaváltozás mindig is volt, van és lesz is, mert a természet, a Föld nem statikus, sosem volt az. Ez egy ciklikus természeti jelenség, amelynek asztronómiai okai vannak, az emberiségnek semmi köze hozzá. Hol melegebb, hol hidegebb van. A széndioxid pedig nem egy ártalmas gáz, éppen ellenkezőleg, a növények széndioxid jelenlétében jobban növekszenek, és kevesebb vizet fogyasztanak. A széndioxid az élet alapja, hiszen a növények ebből állítják elő az oxigént, amit belélegzünk. A fotoszintézist más az általános iskolában tanítják. Maga a természet is rengeteg széndioxidot termel, az állatvilág, a baktériumok, az elbomló szerves anyagok mind mind széndioxid kibocsátással járnak, mi magunk is széndioxidot termelünk, amikor lélegzünk.

Nem ilyen baromsággal kell foglalkozni, hanem tényleges környezetvédelemmel, a tiszta vizek megőrzésével, a pazarlás, a szemetelés csökkentésével, a szelektív szemétgyűjtéssel, a mérgező anyagok felfogásával és semlegesítésével, és a fokozott újrahasznosítással. Ezt csak támogatni lehet.

Hungryhorse 2019.12.18. 09:49:11

@na4: teljes mértékben egyetértek veled.
süti beállítások módosítása