Zöldebb otthon, jobb egészség

2019. szeptember 20. 11:18 - CHIKANSPLANET

gettyimages-1133765604_2.jpgEgyre több területen jelennek meg fenntartható és a környezettudatos termékek – nincs ez másképp az otthonok terén sem. Ha házfelújításról, építkezésről beszélünk akkor azonban a környezettudatosság még mindig nem fő szempont, annak ellenére, hogy már szép számmal léteznek környezetkímélő alternatívák. Ha azonban tudatosan választjuk meg a fejújításhoz szükséges alapanyagokat, eszközöket, akkor a későbbiekben nem csak pénzügyi, de egészségügyi szempontból is jól járhatunk. Ezen a héten szemügyre vesszük, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy zöldebb és egészségesebb otthon érdekében.

Egy építkezés vagy lakásfelújítás során lehetőség nyílik arra, hogy újragondoljuk, esetleg módosítsuk a lakóhelyünkön alkalmazott megoldásokat. Tökéletes alkalom lehet arra, hogy felmérjük például, hol lehet javítani a lakásban az energiahatékonyságot. Egy energiaellenőrzés keretében szakemberek segítségével ki tudunk állítani egy energiatanúsítványt a házról vagy lakásról – ez hazánkban jelenleg magánházaknál nem kötelező, de nem árthat tudni, hogy mennyire zöld az otthonunk. A jogszabályok szerinti számítási módszerrel meghatározható ugyanis a lakás energetikai teljesítőképessége, tulajdonsága, mely alapján később ki lehet dolgozni az energiatakarékosságra vonatkozó terveket is.

Sok múlik az alapanyagon

Szerencsére egyre több környezetbarát építőipari alapanyag kerül a piacra, a tégláktól kezdve egészen a csempékig, a jövő fenntartható építőanyagairól például ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesen. De a döntés meghozatalakor az ár-érték arány és a dizájn mellett vajon szempont-e az, hogy az adott termék mennyire terheli a környezetet?

Az energiahatékonyság javítása mellett fontos tényező lehet a felhasznált anyagok környezetre való hatása is, hiszen például egy energiatakarékos ház önmagában még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az környezet vagy egészségbarát is – elég csak egy műanyag nyílászárókat alkalmazó, vastag műanyag hőszigeteléssel bevont épületre gondolni. Ebben az esetben az épület energiafogyasztása bizonyára kedvező, ami már előrelépés, a környezetterhelése azonban nem ennyire bíztató, az anyagok előállítása, helyszínre szállítása, beépítése és elbontása miatt.

A festékek

Fontos megemlíteni, hogy élettani szempontból a lakásban használt festékek is rejthetnek magukban kockázatokat. A tudatos Vásárlók Egyesülete emiatt nemrég laboratóriumban tesztelte a falfestékek illékony szervesanyagtartalmát, azaz, hogy milyen mértékben bocsátanak ki a környezetre és az egészségre is káros anyagokat, valamint, hogy hogyan tájékoztatják a vásárlókat erről a gyártók. Az illékony szerves vegyületek (VOC) nagy része az iparból és az autók kipufogógázaiból kerülnek a levegőbe, a lakások levegőjébe pedig egyrészt a kinti levegőből, illetve bútorok, szőnyegek, festékek és ragasztók kipárolgásából. Ha ezek az anyagok a lakás légterébe kerülnek, komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak, mint például légzőszervi megbetegedéseket, torok- és szemirritációt, fejfájást, hosszú távon pedig akár a máj és az idegrendszer károsodását is.  

A vizsgált termékek közül mindegyik a hivatalosan megengedettnél kevesebb illékony vegyületet tartalmazott ugyan, de a mért értékek között hetvenszeres eltérés mutatkozott. A legkisebb illékony vegyület tartalom 0,04 g/l, a legmagasabb 2,79 g/l volt.

A festékeken egyébként kötelező feltüntetni a VOC maximális koncentrációját, tehát fogyasztóként érdemes lehet arra törekedni, hogy minél alacsonyabban tartsuk a szintjét a lakásban. Ideális megoldás lehet a káros anyagoktól mentes, természetes alapanyagok, illetve azon termékek, amelyeken a gyártó a törvényben előírtnál pontosabban határozza meg a festék VOC tartalmát (a legtöbb esetben ugyanis gyártó a hivatalosan megengedett maximális értéket tünteti fel, „VOC legfeljebb 30g/l” formában).

A hulladék helyzete

Az építkezés, felújítás során általában jelentős hulladékmennyiség keletkezik, ilyenkor érdemes azonban átgondolni egyrészt, hogy mit lehet szelektíven gyűjteni, valamint, hogy mi számít veszélyes hulladéknak. A hígítókat, oldószereket, festékeket jól zárható kannákba érdemes gyűjteni és leadni, mint veszélyes hulladékot, ahelyett, hogy olyan helyre öntenénk, ahonnan könnyen a csatornarendszerbe kerülhetnek. 

Energiahatékonyság a gépek esetében

A fenntarthatóságot és környezetvédelmet szem előtt tartó fogyasztók esetében fontos tényező lehet a háztartási gépek fogyasztásának mérlegelése is. Új háztartási gépek vásárlásánál is figyelembe lehet venni az eszköz energiahatékonyságát, többek között azért is, mert egy drágább termékkel hosszú távon sokat lehet megtakarítani. Ezek a berendezések általában kevesebb vizet, kevesebb káros szert és kevesebb áramot is használnak fel.

Bár az ősz beköszöntével a nagyobb felújítási munkálatok jó esetben már a végükhöz közelednek, azoknak, akik még felújítás előtt állnak érdemes lehet tehát úgy megvalósítani ezeket a folyamatokat, hogy szem előtt tartják a saját testi egészségüket, valamint a környezet védelmét.

 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr415137046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CCnick 2019.09.20. 14:02:20

"Új háztartási gépek vásárlásánál is figyelembe lehet venni az eszköz energiahatékonyságát, többek között azért is, mert egy drágább termékkel hosszú távon sokat lehet megtakarítani."

amennyiben az a termék működne addig a hosszútávig akkor érdemes lenne elgondolkozni a befektetésen. De ha 10 év alatt hozza be az árát de nagy valószinűséggel 8 évesen már kuka akkor eléggé szar üzlet. Ráadásul ha a mosógén kevés vizet használ akkor nem fog jól mosni. Olyan ez mint a fényképezés, ahhoz kell a fény, a mosáshoz meg a víz, kevés fénnyel szar lesz a fotó kevés vizzel nem lesz tiszta a ruha.

Hungry horse 2019.09.22. 20:12:25

Méregzüld blabla, fizetett hirdetésként a kiscsikánnak.

2019.09.24. 10:03:12

@CCnick: @Hungry horse: És ugyan mér miért nem lehetne a sittet a legelő szélére kirakni? Jól néz ki az ott.

Hungry horse 2019.09.24. 11:27:53

@a szürkebarát ötven árnyalata: valamit benéztél nagyon.
Sittről csak te firkáltál itt.
A saját problémáidat a sitteddel intézd el magad!

2019.09.24. 11:54:05

@Hungry horse: Te meg beböfögted ide azt az idióta méregzöldes lózungot. Kb az értelmi színvonaladat vizualizáltam.

Hungry horse 2019.09.24. 17:10:50

@a szürkebarát ötven árnyalata: ismmét gondban vagy a fogalmi térrel.
A blogkommentelés írásos műfaj és én írtam.
Magyarul.
Keress orvost, ha nem érted.
süti beállítások módosítása