Dőlnek a rekordok – a hőmérséklet mellett a túlfogyasztás terén is

2019. július 05. 11:19 - CHIKANSPLANET

shutterstock_302908319.jpgSorra dőlnek meg hazánkban a korábbi melegrekordok a nyári időszakban, a hőmérséklet ilyen mértékű emelkedése pedig egyértelműen hatással van az energiafelhasználás mértékére is. Nem csoda tehát, hogy júniusban megdőlt a valaha mért legnagyobb áramfogyasztás rekordja Magyarországon. Eheti bejegyzésünk fókuszában az energiafogyasztás és az energiahatékonyság áll.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) adatai szerint június 27-én új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia igénye. Az új rekord, azaz a 6633 megawattos érték 176 megawattal szárnyalta túl a 2015. július 8-án mért korábbi rekordot. A fogyasztás növekedésének hátterében alapvetően a klímaberendezések, valamint a különböző hűtőberendezések megnövekedett számú használata, illetve a hűtőházak nagyobb igénybevétele áll. A jelentős keresletnövekedés ellenére a hazai villamosenergia-ellátás eddig jól üzemel, azonban ennél a pontnál fontos megemlíteni, hogy hazánkban már évek óta meglehetősen magas az import villamosenergia részaránya.  

A magyarországi áramigény körülbelül egyharmadát adja a háztartási szektor villamosenergia-felhasználása, így annak esetleges változása jelentős hatással bír a villamosenergia ellátásra. Egy háztartási fogyasztóra jutó évi villamosenergia-fogyasztás 2017-ben 2163 kWh volt, a pazarló fogyasztás megszüntetésével viszont a háztartásoknál jelentős energiamegtakarítás érhető el, sok esetben már apró változtatások eszközölésével is. Ehhez azonban szükséges, hogy tisztában legyünk azzal, hogy például egy-egy átlag teljesítményű háztartási eszközünk mennyi energiát fogyaszt – hozzávetőlegesen:

Háztartási készülékek teljesítménye (kW) és fogyasztása (kWh/nap) becslések alapján

Készülék

teljesítmény (kW)

fogyasztása (kWh/nap)

Klíma (szobai mobil), lakás (kültéri + beltéri)

1,6-2,0

1 – 10 kWh/nap

Szobai párásító

0,4

0,4 – 1 kWh/nap

Számítógép

max. 0,6

0,05 – 4kWh/nap

Kenyérsütő

0,6-1,5

0,6-1,5 kWh/sütés

Mosó-szárítógép

1,5-2,5

0,6-2,5 kWh/adag

Mosogatógép

0,8-1,5

0,6-1,5 kWh/adag

Mikrohullámú sütő (normál, grillező)

0,6-2,5

0,6-2,5 kWh/nap

Villanytűzhely (teljes villamos)

4,5-7,5

4,5-7,5 kWh/óra (max.)

Kombinált villamos-gáz tűzhely

1,5-4,5

1,5-4,5 kWh/óra (max.)

Hűtőszekrény (160 l)

0,06-0,08

0,5-0,8 kWh/nap

Fagyasztószekrény (205 l)

0,1

0,7-1 kWh/nap

Porszívó

1,0-2,0

0,4 kWh

Automata mosógép

1,5-2,5

0,6-1,8 kWh/mosás

Átfolyós vízmelegítő

2,5-24,0

2,5-24 kWh/óra

Villamos melegvízforraló (bojler), (120 l)

1,8-2,1

7-9 kWh/nap

 Az energiahatékonyság az egyik legcélravezetőbb lehetőség a klímavédelemért folytatott harcban, a fogyasztási statisztikákat olvasva tehát a mindennapokban érdemes elgondolkodni azon, hogy hogyan csökkenthetjük saját miliőnkben az energiafogyasztást, nagyvállalatként pedig azon, hogy ipari szinten mit tehetünk az energiahatékonyság érdekében. Az igaz tehát, hogy a meleg, nyári hónapokban alapvetően megnő a fogyasztás, de ha a hűsítőberendezések használatát nem is tudjuk elkerülni, legalább az életünk egyéb területein igyekezzünk hatékony energiafogyasztók lenni: a használaton kívüli mobiltöltők kihúzása a konnektorból, a gépek teljes kikapcsolása (a TV, számítógép készenléti üzemmódja helyett), a használaton kívüli berendezések, mint a mikró, vízmelegítő, vagy kenyérpirító kikapcsolása is hozzájárulhat a tudatossághoz. A légkondicionáló berendezések tudatosabb használatának kérdéskörével egyébként egy korábbi bejegyzésünkben már foglalkoztunk. 

Ma már viszonylag jó áron juthatunk hozzá fogyasztásmérő berendezéshez, amely segítségével könnyen és pontosan meg lehet határozni, hogy melyik berendezés fogyasztja a legtöbb energiát, illetve, hogy melyik fogyaszt használaton kívül is. Szerencsére a legtöbb háztartási nagygép csomagolásán fel van tüntetve az energiacímke, amely segíti a vásárlókat a tudatos vásárlásban: a legideálisabb, ha A, vagy esetleg A+, A++ besorolású mellett tesszük le a voksunkat. Ezek általában drágábbak, de jó befektetés révén megtérülnek.

Az év egészében fontos az odafigyelés, de fokozottan igaz ez a nyári időszakra, amikor a klíma- és hűtőberendezések ennyire jelentősen növelhetik a fogyasztást.  Ne feledjük, hogy 27 fokos napi átlaghőmérséklet felett minden 1 fokos emelkedés révén körülbelül 100 megawatt, azaz mintegy 50 ezer háztartásnyi többlet-teljesítményt igényel az ország, így ebben az időszakban lényeges, hogy ne hagyjuk feleslegesen kárba veszni az energiát.  

 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr9114927174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungry horse 2019.07.06. 06:49:31

A napi hőmérsékletek rekordjai 100 éves idősorokban észlelt rekordok.

Ez azt jelenti, hogy az eltelt 100 évben már volt ilyen, vagy ennél melegebb/hidegebh idő egy adott helyen. Eltekintve attól, hogy 100 éve mennyivel kevesebb észlelési pont volt, valamint attól, hogy a műszerek 100 éve mennyivel pontatlanabbak voltak, megállapitható, hogy egy-egy pozitív vagy negatív rekord csupán azt jelenti, hogy azon a földrajzi helyen mar volt közel ilyen meleg/hideg, esett ennyi csapadék stb.

Ráadásul a hőmérsékleti rekordok nem naponta dőlnek meg.

Ezért erre hivatkozni a klímahiszti kapcsán botorság.

Az elektromos áram felhasználása civilizációs vívmányunk. A fogyasztásunk növekedése pedig a jólétünk növekedését jelzi, többek között azt is, ha az elektromos autóinkat töltögetjük vagy ha új hoteleket üzemeltetünk, növeljük a metró, a troli, a villamos és villamosított vasútvonalaink hosszát, forgalmát, gyárakat építünk, ahol temelünk, élelmiszert dolgozunk fel, tárolunk.
A gazdaságunk, társadalmunk fejlődése tehát növeli a villamos energia igényt.
Is.
A szolgáltatók, termelők pedig boldogok, mert el tudják adni nekünk az elektromos energiát.
Chikán is energiát termel, ad el, hiszen ebből él ő meg a cége is.

Ezért minimum kettős beszéd, amit itt a blogján tol valamelyik samesza, mert ő és a cége is abban érdekelt, hogy minél több és minél drágább energiat adjon el - bárkinek.
Villamosáramban a legdrágább az, amit fogyasztási csúcsok során adhatnak el, tehát ha ezért agitál, hogy ne fogyasszunk, ne használjunk elektromos energiát, a saját részvényeseit, tulajdonosait károsítja meg, a saját piacát rombolja.

Érdeke ez?
Célja ez?
Dehogy.

A célja csupán a klímahisztéria ilyen primitív eszközökkel történő meglovagolása, gerjesztése és ezzel médiajelenlét generálása, hamis imázs építése.

No ennyit is ér.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.07.07. 08:20:47

Folyton chicken's planet-nek olvasom a címet...

midnight coder 2019.07.07. 10:14:43

Nagyjából a klímaberendezések azok, amik indokolttá tehetik a napelemek használatát, mert ahogy a klímaberedezés is nyáron eszi az áramot, a napelem is nyáron termel érdemi mennyiséget.

segar 2019.07.07. 10:21:25

Kíváncsi vagyok, hány unatkozó húszéves jutott el a második mondatig. Ebben kandidátusi székfoglalóban...
___
Tök fölösleges a rizsa. Még akit érdekel, azt sem érdekli. A szórakozás az egyetlen, amivel hajlandóak foglalkozni. Ahhoz csináljál áramot. Oszt kész!
___
(És egyébként abból a zsiradékból le kéne kalóriázni pár kilógrammocskát..., nem?! Ez egy értelmes kilówattóra volna.) :P

flydomi 2019.07.07. 10:44:27

@Hungry horse: Ezért erre hivatkozni a klímahiszti kapcsán botorság.

Az is batorsag es botorsag,hogy minden tudomanyos alap nelkul,mint egy egyszeru IQ bajnok kijelentet ezt.

igazi hős 2019.07.07. 11:16:04

@Hungry horse: "a műszerek 100 éve mennyivel pontatlanabbak voltak" Mesélj még erről a birkavesés módszerről! 100 éve is tizedfok pontos műszereink voltak, ma sem használunk ennél pontosabbat a hétköznapi életben. Más technológiával, 3 nagyságrenddel olcsóbban állítunk elő hétköznapi hőmérséklet mérésére alkalmas szenzorokat, de egyáltalán nem pontosabbak. Szükségünk sincs rá, teljesen mindegy, hogy fél fok pontossággal 31,5 fok van kint, vagy 31,43522.

igazi hős 2019.07.07. 11:22:03

@poszt: Mi az, hogy túlfogyasztás? Ez pont olyan nemlétező, hisztigenerátor fogalom, mint az extraprofit. Áramot használunk, ki-ki igénye és lehetősége szerint.
Egyébként meg röhejes, hogy százszor leírják, hogy húzzam ki a tévét, amikor nem vagyok otthon, de ha leszigetelem a házat, azzal 100-1000-szer ekkora megtakarítást lehet elérni. De az állam valahogy nem erre használja az EU-s pénzeket. (Senki ne írja be, hogy "de hát vannak pályázatok", mert azok 1 óra alatt telnek be és a volumenük alapján 1200 év alatt jutna pénz minden elavult házra - de nem is lehet bármelyikre igényelni. Mert a kormány kiáll a rezsicsökkentés mellett.)

igazi hős 2019.07.07. 11:23:37

@midnight coder: A számítógéped is teljesen jól megvan "zöld" árammal, nem tesz különbséget.

Éhes ló 2019.07.07. 11:39:29

@igazi hős: márpedig a rekordok gyakran tizedfokokkal dőlnek. Azt pedig nem tudhatod, (jól)kalibrált eszközökkel mértek-e anno, avagy sem.

Szalay Miklós 2019.07.07. 11:41:24

Egy tömör, de alapos összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről:

egyvilag.hu/temakep/078.shtml

Benne sok egyéb mellett a két fő probléma: a pazarlás (túlfogyasztás) és a túlnépesedés.

midnight coder 2019.07.07. 12:14:02

@igazi hős: Persze, csak a számítógépem megy télen is, és nyáron is. Ergo neki olyan energiaforrás kell, amiből télen is ugyanúgy jön a delej mint nyáron. Ilyen Pl. az atomerőmû. A légkondi viszont nem ilyen, neki csak nyáron kell a delej. Az már picit ront a képen, hogy ha valóban komolyan gondolnánk ezt a CO2 ellenes dolgot, akkor télen is villannyal kellene fûteni, ergo akkor pedig a légkondi helyett a villanykályha enné az áramot, vagyis az ideális áramforrás olyan ami nem függ az évszakoktól. De ha a jelenlegi felállást nézzük, azaz nyáron légkondi télen gázfûtés, akkor a napelem valóban jó megoldás, persze azzal a szépséghibával hogy a légkondi éjszaka is kellhet.

efi 2019.07.07. 14:40:04

Ha Újpest-alsó-külsőn mértünk 100 éve 28 fokot, akkor most, amikor körbe van építve ugyanaz a hely és jönnek-mennek az autók, persze, hogy 31-et mérünk. Ez viszont még egyáltalán nem jelenti azt, hogy megváltozott az éghajlat, csak azt, hogy a méréskor éppen "fűtjük" a hőmérőt. Igazi összehasonlítás az lenne, ha a mérés előtt 1 órával egy varázsló eltüntetne onnan mindent, ami 1919-ben még nem volt ott, aztán mérünk egyet úgy, majd visszavarázsolná. Jé, mégsem melegebb 3 fokkal.
süti beállítások módosítása