Kánikula az irodában: hosszúnadrágban hűsölünk a maximumon pörgő légkondi alatt

2019. június 28. 12:11 - CHIKANSPLANET

shutterstock_118667593_1.jpg

Az egyre melegebb nyarak során, a tomboló hőségben a legtöbbször csak a jól lehűtött házak, irodák nyújtanak felüdülést. Számos munkahelyen például szigorú dress code határozza meg, hogy mit viselhetünk munka közben, amely jellemzően nincs tekintettel arra, ha nyáron felkúszik a hőfok. De mennyire szükséges lehűteni az épületeket, irodákat valójában? Ezt is lehet tudatosan csinálni, sőt, ezen a területen is találhatunk forradalmi megoldásokat, mint például a Japánból induló, a munkavállalók öltözködését megváltoztató Cool Biz elnevezésű kampányt. Néhány hete itthon is végérvényesen berobbant a meleg, így az alábbi írást ajánljuk minden klíma alatt hűsölő olvasónk figyelmébe. 

Nyáron számos munkahelyen okoznak komoly kellemetlenségeket a szigorú öltözködésre vonatkozó szabályozások, ilyenkor jellemzően a légkondicionáló jelenti az egyetlen hatékony megoldást a dolgozóknak, akik a dress code értelmében öltönyben várják a megváltást a maximum fokozaton működő berendezéstől.

A japán kezdeményezés

Pontosan emiatt indította el Japánban a környezetvédelmi minisztérium 2005-ben a Cool Biz elnevezésű kampányt is, amely célja a légkondicionálás energiatakarékosabb működtetése volt, elsősorban környezetvédelmi szempontból. A kezdeményezés szerint a nyári időszakban 28 Celsius fokra kell állítani a hőmérsékletet, ahelyett, hogy a kinti hőmérsékletnél jelentősen alacsonyabb hőfokra hűtenék az irodát. Ezzel pedig együtt járt az is, hogy – a melegebb hőfokra való tekintettel – bevezettek egy sokkal megengedőbb, a dolgozók komfortérzetét segítő dress code-ot. Engedélyezték a zakó és nyakkendő nélküli megjelenést, sőt a rövid ujjú ing is elfogadottá vált. A kampány a későbbiekben a magánszektorban is kezdett elterjedni, valamint egy évvel később Angliában is indult egy hasonló kezdeményezés „cool work” néven, amely keretében még a rövidnadrág is zöld utat kapott sok helyen az irodai környezetben.

A váltás és új irányvonal azért okozott némi fennakadást Japánban, ahol az új előírások sokszor összezavarták a munkavállalókat. Annak ellenére, hogy örültek az új iránynak, nem tudták, hogy követhetik-e az új előírásokat, sokan úgy érezték például, hogy a lazább öltözék udvariatlannak bizonyulhat ügyfeleikkel szemben. Ezért gyakran előfordult az is, hogy váltóruhaként a biztonság kedvéért magukkal vitték a nyakkendőt és zakót is.

Az energiatakarékosság szempontjából azonban sikeresnek bizonyult a kampány: 2005 októberében közzétették a Cool Biz, egy internetes kérdőíven alapuló eredményeit. A válaszok szerint a kitöltők 95,8 százaléka ismerte a kezdeményezést, az 562 válaszadó 32,7 százaléka pedig azt állította, hogy irodájukban a légkondicionáló hőmérsékletét magasabb hőfokra állították, mint a korábbi években. A minisztérium számításai szerint a kampány a szén-dioxid kibocsátás 460 ezer tonnás csökkenését eredményezte, ami körülbelül egy millió háztartás által, egy hónapon keresztül kibocsátott szén-dioxiddal egyenértékű.

Tudatos használat

Vitathatatlan, hogy a légkondicionáló berendezések segítséget nyújthatnak a melegebb nyári napok elviselésében, de korántsem mindegy, hogy milyen mértékben és mennyire tudatosan használjuk őket.

Először is, a légkondicionálót érdemes a külső hőmérséklettől csak néhány fokkal alacsonyabbra állítani – olyan hőmérsékletre, ami komfortos, de nem túl hideg. Figyeljünk arra is, hogy az ajtókat, ablakokat csukjuk be és ne hűtsünk olyan helyiséget, amit nem is használunk. A megfelelő árnyékolás vagy kereszthuzat sokat segíthet a hőérzetünkön, és ne feledkezzünk meg a készülékek rendszeres karbantartásáról sem.

A klíma bizonyos helyzetekben tud nagyon hasznos lenni és valódi felüdülést nyújtani, de egy kis odafigyeléssel csökkenthetjük a szükségességét, ezzel pedig hosszú távon kifejezetten jót tehetünk a környezetünknek. Aztán persze érdemes azon is elgondolkodnunk, hogy valóban szükséges-e kötelezővé tenni a zakó és nyakkendő viseletét a tomboló hőségben.

 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr8914904928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.06.28. 13:45:33

A légkondi kb. az egyetlen dolog, ami ezen az égtájon a napelemes áramtermelést elfogadhatóvá teszi. Az ugyanis leginkább tényleg akkor kell, amikor a nap is süt és meleg van - pont akkor, amikor a napelembõl is érdemi mennyiségû delej jön ki.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.28. 15:17:57

"a kampány a szén-dioxid kibocsátás 460 ezer tonnás csökkenését eredményezte"

Kíváncsi vagyok, ezt hogyan számították ki. Mert a nagy nyári melegben a napelemes termelés az éves átlagos energiamixhez képest nagyobb arányt képvisel. Vagyis ha az éves energiamix alapján számoltak - azt feltételezni sem merem, hogy csak a fossziliseket vették figyelembe -, akkor a tényleges emissziócsökkenés a megadottnál kisebb volt.

kvadrillio 2019.06.28. 19:44:34

VIKTORKA ! TE TÉLLEG TELJESEN ELHÜLYÜLTÉL ????? MIJAFASZT CSINÁLTÁL A BALATONBÓL, A MAGYAROK TE NGERÉBŐL ????? EKKORA FASZ NEM LEHECC, HOGY ASSZISZED EZ ÍGY MARADHAT A MAGYAROK HAZÁJÁBAN TE ÁLLAT !!!

Keszthelyen már nincs ingyenes strand
Néhány napja derült ki, hogy Keszthelyen sem marad már szabad strand, mert több ingatlannál a kormányfői körökhöz közel álló tulajdonosok határozhatják meg, kik élvezhetik a Balatont, a város fideszes alpolgármesterének javaslatára pedig a képviselőtestület az utolsó ingyenes partszakaszon is engedélyezte egy kutyás élménypark megvalósítását.

SZTEM HAMAROSAN MEG LESZTEK LINCSELVE !!! MERT NEM BÍRJÁTOK ABBAHAGYNI A HARÁC SOLÁST !
A BALATON A MAGYAR EMBEREKÉ !!! MINDIG AZ VOLT ÉS LESZ IS !!!!!

kolomparlole1114 2019.06.28. 21:01:12

"A kezdeményezés szerint a nyári időszakban 28 Celsius fokra kell állítani a hőmérsékletet, ahelyett, hogy a kinti hőmérsékletnél jelentősen alacsonyabb hőfokra hűtenék az irodát."

Be is baszna... 28 fok az a kánikula amit jelentősen le kell csökkenteni.

"a légkondicionálót érdemes a külső hőmérséklettől csak néhány fokkal alacsonyabbra állítani"

... abban az esetben ha a külső hőmérséklet csak néhány fokkal magasabb a normálisnál (20-22 fok). 40 fokból 37-et csinálni lófaszt nem old meg.

Tónió55 2019.06.28. 22:09:55

Kedves hozzászólók! Örülök, hogy a Balatonnal foglalkoztok, jól elvagytok egymással. A cikk íróját kérném, hogy az irodai klímás helyek helyett taglalják azoknak az állampolgároknak az esetét is, akik a 35-45 fokos csarnokokban, (klíma nuku, szellőzés: a lapos tetőről befújt 50 fok), hosszú kertésznadrágban, acélbetétes bakancsban, (nagylelkűség esetén félcipőben) dolgoznak a munkavédelmi szabályok miatt. Ők hova tegyék a nyakkendőt?

efi 2019.06.28. 22:18:46

@kolomparlole1114:
Sőt, mi több be kell indítani rajta a fűtést.
Azt a témát miért nem feszegeti soha senki a hőség, meg a klímák kapcsán, hogy mennyire normális - és törvényes - dolog az, hogy az országban a zárt helységek döntő többségében NINCS klíma? Helyette van 28-33 fok az irodában (is). És ezt néhány elmebeteg vezető még dress code-dal súlyosbítja (a hosszú nadrág is dress code, meg a hosszú ujjú ing is. Meg minden, ami a strandcucc kivételével bármi mást is tilt)

kolomparlole1114 2019.06.28. 22:19:15

@Tónió55: És az orvosok a fehér köpenyt a klíma nélküli kórházakban?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.28. 22:52:21

"A kezdeményezés szerint a nyári időszakban 28 Celsius fokra kell állítani a hőmérsékletet"

Vajon hány fokos irodában írhatta ezt a posztoló?

midnight coder 2019.06.29. 10:46:26

@Tónió55: Õk tanuljanak valami szakmát vagy menjenek el külföldre ahol normálisak a munkakörülmények.

midnight coder 2019.06.29. 10:49:08

@kolomparlole1114: Azért a legtöbb helyen a dokinál van klíma, csak a váróban illetve a kórtermekben nincs.

eßemfaßom meg áll 2019.06.29. 13:12:19

@kvadrillio: valakivel fizettes már magadnak egy nőt aki végre leszop

eßemfaßom meg áll 2019.06.29. 13:15:22

@Tónió55: Ne álljunk meg itt. Hol a klíma az útépítésen dolgozóknál???? ORBÁN? Az embereknek melegük van, hűtsd le az országot vagy takaroggy!

júliusz48 2019.07.01. 19:47:44

Amikor előírják a dolgozóknak az öltözetet végig sem gondolják, hogy az ügyfelek a ruházatukat a környezethez igazítják, amiben a 22 fokos helység kimondottan hidegnek számít, főleg 100% körüli páratartalomnál, hisz a hűtéssel az fog emelkedni. A klímákat inkább magasabb hőmérsékleten a levegő szárítására érdemes használni, akkor a szabad levegőről érkező vendég nem az izzadtságában fázik meg, hanem le tud hűlni a párologtatással.

Leooo 2019.07.01. 21:47:46

@júliusz48: "...amiben a 22 fokos helység kimondottan hidegnek számít, főleg 100% körüli páratartalomnál, hisz a hűtéssel az fog emelkedni..."
What a fuck?? A klímás hűtéssel leginkább a párát kivonod a levegőből, legalábbis én így tanultam anno, s tudomásom szerint új Carnot nem született azóta...
Minél jobban megközelíted a harmatpontot (wet bulb), annál kevesebb nedvességtartalom marad a hűtés alatt levő levegőben...;-P

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.01. 22:23:21

@Leooo:

A hideg levegő kevesebb vízpárát képes megtartani, ezért ha mondjuk a 30 fokos, 50% RELATÍV páratartalmú levegőt elkezded hűteni, akkor a RELATÍV páratartalma nőni kezd, mígnem a harmatponton létrejön a kondenzáció.

Azzal kevered a dolgot, hogy azonos RELATÍV páratartalom mellett a hideg levegő valóban kevesebb vízpárát tartalmaz - vagyis az abszolút páratartalma kisebb -, hiszen mivel a hideg levegő kevesebb vízpárát képes megtartani, már kevesebb ABSZOLÚT páratartalomnál is eléri ugyanazt a RELATÍV páratartalmat, amit a meleg levegő csak magasabb hőmérsékleten képes.

"A klímás hűtéssel leginkább a párát kivonod a levegőből,"

Valamennyi vízpára valóban kondenzálódik a beltéri lamelláin, hiszen azok jóval a harmatpont alatti hőmérsékletűek. Ez a kondenzvíz kifolyik a csövön és ezzel valóban csökken a szoba levegőjének abszolút páratartalma. Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy a relatív páratartalom is csökkenni fog, ez sok egyéb körülménytől is függ, pl. a szobában tartózkodó személyek számától (kilégzett pára).

júliusz48 2019.07.02. 07:25:28

@Leooo: Tisztelt Leooo! Felesleges volt a fizikára pazarolt idő, mert a lényeget nem értette. A légkondi valóban kivonja a levegőből a nedvességtartalmat, de csak a harmatpontig. Vagyis az egyébként 80% páratartalmú 40 fokos levegőből a 22fokon a 100% feletti páratartalom valóban lecsapódik, de ha a páratartalmat is csökkenteni szeretné akkor 22 fok alá kell hűteni a levegőt, majd visszamelegíteni. Vagyis még több energiával lehet csökkenteni a relatív páratartalmat. Dolgoztam olyan területen ahol 40 fok körüli volt a hőmérséklet, de a páratartalom 10% körüli volt. Ha meg is izzadtam munka közben 5 perc múlva száraz volt a ruhám is persze a munka végére jelentős sófoltokkal a pólómon. Ha bementem egy klímás helységbe bizony átnedvesedett minden rajtam, és nem akart száradni. Voltak megfázások rendesen. Bevett gyakorlatunk volt, hogy munkába menet 20 fok alá tekertük a légkondit, aztán mikor hazaértünk lekapcsoltuk ,és elmentünk vacsorázni. Mire visszaértünk melegedett annyit a szoba, hogy élvezhető lett a páratartalom is. A modernebb klímák már tudják ezt túlhűtéssel-melegítéssel kezelni. Persze többletenergiával.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.02. 14:29:36

@júliusz48:

"A légkondi valóban kivonja a levegőből a nedvességtartalmat, de csak a harmatpontig. "

A harmatpontot jelen esetben a kondenzáció helyén kell nézni, márpedig 22 fokra beállított szobahőmérséklet esetén a beltéri lamellái sokkal hidegebbek 22 foknál. Ha a szoba levegőjét 22 fokra hűtöd le, akkor a lamellák közül ennél sokkal hidegebb levegő áramlik ki, aztán ez a hidegebb levegő elkeveredik a szoba melegebb levegőjével és így adja ki a 22 fokot.

A fentiek szerint tehát simán lehetséges, sőt elkerülhetetlen, hogy a beltéri 100% alá csökkentse a szoba relatív páratartalmát.
süti beállítások módosítása