Megújult a Chikansplanet!

2019. május 24. 11:10 - CHIKANSPLANET

chikansplanet_cover_002.jpgAz eddig megszokott, fenntarthatósággal kapcsolatos változatos tartalmak mellett ezentúl megújult külsővel várja az olvasókat a Chikansplanet blog! A közel 7 éve indult blogon már csaknem 380 bejegyzés született, amelyekkel az volt a célunk, hogy a gondolatébresztő témákon keresztül rávilágítsunk a fenntarthatóság gazdasági, környezeti, valamint társadalmi aspektusaira, illetve, hogy megoldásra ösztönözzük az ide látogatókat. Célunk továbbá az is, hogy felébresszük olvasóinkban a vágyat a tudatos, fenntartható életmódra való törekvés iránt. 

A blog külső arculati elemei mellett egy menürendszerrel is kiegészült a felület, amely segíti az olvasót a blogbejegyzések közötti eligazodásban. A kategóriák az alábbi módon alakultak:  

Fenntartható mindennapok: ebben a menüpontban igyekszünk felsorakoztatni a gyakorlati jellegű cikkeket, amelyek a hétköznapokban alkalmazható tippeket, trükköket mutatnak be.

Zöld kontroll: ide kerülnek azon bejegyzéseink, amelyek a hazai és globális szabályozásokkal (például EU, ENSZ) kapcsolatos témákat, kérdéseket dolgozzák fel.

Jó gyakorlatok a nagyvilágból: a blogon időről-időre igyekszünk vállalatok, szervezetek, akár városok, országok fenntarthatósággal kapcsolatos „jó gyakorlatait” bemutatni – ezeket a bejegyzéseket gyűjtjük ebbe a kategóriába.

Heti zöldség: a könnyedebb hangvételű, érdekességeket bemutató cikkeket ebbe a menüpontba gyűjtjük.

Számos népszerű, vitaindító és elgondolkoztató bejegyzést tudhat maga mögött a blog, ezért a megújulás apropóján csokorba szedtük az elmúlt évek legérdekesebb és legolvasottabb bejegyzéseit:

Palackozott víz – hamis ábrándok és a nagy marketing trükk

Az eddigi egyik legnépszerűbb cikkünkben a palackozott vizek növekvő fogyasztását vizsgáltuk meg: John Jewell pár évvel ezelőtt az évszázad marketingtrükkjének nevezte a palackozott vizeket, ami miatt egy több tonnányi műanyag hulladékot termelő iparág felfutott.

Sapka, sál, gázálarc!

Ebben a bejegyzésünkben a 2017-es év szmogriadója kapcsán vizsgáltuk meg a szmog szennyezettség elsődleges kiváltó okát: az elavult fűtési rendszereket. Az ügy fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy Magyarországon évente tízezernél is több ember hal meg idejekorán légúti megbetegedések miatt, melyeknek okozója a kis átmérőjű szálló por.

Csomagolásmentes vásárlás - Út a hulladékmentes életmód felé

A „zero waste” gondolkodásmód immár hazánkban is megkezdte térnyerését, amelynek következtében egyre több alternatíva és lehetőség adott azok számára, akik érdeklődnek a hulladékmentes életmód iránt. Bejegyzésünkben körbejártuk, hogy az utólagos hulladékgazdálkodás helyett a megelőzést szem előtt tartva mire érdemes figyelni! Sorra vettünk csomagolásmentes boltokat, valamint olyan vállalatokat is, amelyek felismerték, hogy ha felelős nagyvállalatként kívánnak működni, akkor saját tevékenységüket érdemes összeegyeztetni a zero waste mozgalommal.

5 fontos kérdés és válasz a fúziós energiáról

Az egyik népszerű cikkünkben a fúziós energia kérdéskörét jártuk körbe annak kapcsán, hogy kutatók egy csoportjának sikerült áttörést elérni a fúziós energia területén. Egy olyan újfajta magfúziós fűtőanyagot fejlesztettek, amellyel a korábbinál tízszer nagyobb energia állítható elő a fúziós reaktorban. Az energetika jelentős, de nem feltétlenül közismert szegmense, a fúziós energia nagy szerepet játszhat a fenntarthatóság szempontjából a jövőben.

Mindennapi műanyagok – mi kerül a tányérra?

Sokat írunk különböző kontextusban a műanyagokról is a környezettszennyezés apropóján – ennek egyik érdekes vonulata a mikroműanyagok kérdésköre. A porral elkeveredve ugyanis a tányérunkon és az otthoni levegőben is megtalálhatók. Kutatások is megkezdődtek a témában, azt vizsgálva, hogy vajon mi történik az emberi szervezettel ilyen körülmények között.

A méheket megmentik, ugye?

Kicsiny jótevőink ők, ha nem léteznének, a természet egyensúlya alapvetően borulna fel, ennek ellenére erősen megoszlanak róluk a vélemények. A méhek tevékenysége rendkívül hasznos, nekik köszönhetően szüretelhetjük például az olyan zöldségeket és gyümölcsöket, mint az áfonya, brokkoli, spárga, avokádó, uborka, szója, sütőtök, alma, cseresznye, zeller, barack, kivi, a különféle citrusfélék, illetve a sárga- és görögdinnye, csak hogy párat említsünk. A beporzás folyamatának csupán mellékterméke a méhektől származó viasz és több tonnányi méz.

Az eldobható kávéspohár dilemmája

Napjaink rohanó életstílusával összhangban áll az eldobható kávéspoharak elterjedése: a kényelmes kiegészítő hordozható, hőálló, fedővel ellátva pedig megakadályozza a kiömlést. Azonban mivel eldobható, hatalmas mennyiségű hulladékként halmozódik fel, lebomlása pedig évszázadokig is eltarthat. Szerencsére akadnak már fenntartható alternatív megoldások is, ezeknek jártunk utána.

 

Olvasóink bizalmát ezúton is köszönjük, a jövőben is azon dolgozunk, hogy érdekes tartalommal töltsük meg a Chikansplanet blogot!

 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr3314842496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása