A környezettudatos bútordarabok már a küszöbön vannak!

2019. április 26. 11:19 - CHIKANSPLANET

shutterstock_1235509927_m.jpgAz elmúlt években tapasztalható ingatlanpiaci boom hatására jelentősen megnövekedett a kereslet és a forgalom a lakhatással kapcsolatos berendezési tárgyak, illetve barkácsáruk iránt. Valószínűleg épp a megnövekedett piaci kereslet hívta életre azokat a bútor- és barkácspiachoz kapcsolódó megoldásokat, amelyek igyekeznek megfelelni a környezettudatosság és a fenntarthatóság paradigmájának.

Az utóbbi években a fogyasztás a bútorok és lakáskiegészítők területén is jócskán megnövekedett, ezzel együtt jár azonban, hogy ezen tárgyakat jellemzően jóval hamarabb lecseréljük, mint ahogy arra szükség lenne.  Az ilyen jellegű pazarlás csökkentése érdekében szerencsére számos új modell és kezdeményezés van kibontakozóban, amelyekkel fenntarthatóvá válhatnak a már elhasznált bútordarabok, illetve azok előállítása is. Ismert bútorgyártó cégek is felismerék már a jelenséget, és egyesek már kiforrott megoldási javaslattal is előálltak. Ilyen például a bútorbérlés lehetősége, amelynek lényege, hogy a vásárlók visszavihetik a használt bútoraikat az áruházakba, amelyet az áruházak később újra értékesítenek kedvezőbb áron, az eredeti tulajdonos pedig ennek megfelelő értékben egy ajándékkártyát kap, amit levásárolhat az áruházban.

A közösség ereje

A saját kezűleg készített, átalakított bútorok, illetve azok felújítása is nagyszerű módja annak, hogy csökkentsük a pazarlást. A nehézséget a legtöbbször az jelenti, hogy a legapróbb barkácsműveletekhez is rengeteg gép és eszköz szükséges, a helyigényről nem is beszélve. Ezen probléma kiküszöbölésére jött létre egy feltörekvő kezdeményezés, a közösségi barkácsműhely koncepciója. A barkácsműhelyek célja, hogy megteremtsék és biztosítsák a barkácsoláshoz szükséges körülményeket: elsősorban gépeket, eszközöket, szerszámokat és nem utolsó sorban szaktudást bérelhetnek a látogatók a kétkezi munkához. A szükséges anyagokat egyébként jellemzően helyben meg is lehet vásárolni, a kurzusok és vezetett workshopok keretében pedig szakértő segítségével lehet elkészíteni vagy éppen felújítani az adott bútordarabot. A közösségi barkácsműhelyek tehát több szempontból is megfelelnek a fenntartható jövő eszményének.  Egyrészt a már meglévő bútorok felújításával jelentős mértékben növelhető az élettartamuk, másrészt egy-egy darabnak teljesen új értelmet lehet adni. Ugyancsak jelentősen csökkenthetők a költségek, ha magunk állítjuk össze a bútorokat, vagy legalábbis azok egy részét. Valamint fontos érv a kezdeményezés mellett az is, hogy a barkácsoláshoz szükséges szerszámok egymással történő megosztásával minimálisan csökkenthetjük a kihasználatlanságukat, hiszen nem szükséges minden háztartásnak külön beszereznie ezeket.  

Budapesten szerencsére már számos közösségi barkácsműhely működik, az elsők között nyílt meg például a mindenki számára elérhető nyitott faipari műhely, a TECHNIKA, melyet azzal a céllal hívtak életre, hogy mindenki el tudjon mélyülni a barkácsolás világában. A FabLab pedig egy olyan alkotó tér, ahol bárki hozzáférhet olyan technológiákhoz is, amelyek korábban csak ipari körülmények között voltak elérhetőek, mint például a lézervágás vagy gravírozás, emellett pedig van egy klasszikus értelemben vett faműhely is a tulajdonukban.  A tudásmegosztás ösztönzése végett saját kurzus megtartására is van lehetősége az érdeklődőknek. A Creator Nyitott Műhely egyedi felszereltséggel rendelkezik: asztalos- és lakatosműhely, festőterem, lézergravírozó és asztali kontúrvágó is megtalálható benne. A Repair Caféban nem csak lakáskiegészítőket, de akár műszaki cikkeket vagy ruhadarabokat is segítenek a szakemberek megjavítani. Közösségi kezdeményezésen alapul az AZTA műhely is, ahol az asztaloskodás mellett akár varrni is tanulhatnak a látogatók.

Természetes mindig is sokkal egyszerűbb lesz új bútorokat venni a régiek megjavítása, felújítása helyett, azonban a felsorolt kezdeményezések segíthetnek abban, hogy egyre inkább nyitottak legyünk az olyan alternatív megoldások felé, amelyekkel – még ha csak saját miliőnkben is – de környezetkímélő módon rendezkedhetünk be.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr3014787174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungry horse 2019.04.27. 13:51:28

A reklám a blogban egy dolog.
Egy másik, hogy ha már reklám, akkor az tisztességes legyen, a cégnevek mellé linket is illett volna adni.
De ez már nem fért bele a cikket író samesznak, meg a főnökének sem.
süti beállítások módosítása