Svédország jó eséllyel már idén eléri a 2030-ra kitűzött megújuló villamos energia részarányt!

2018. július 06. 10:33 - CHIKANSPLANET

cp_index_sweden_20180706.jpgA svéd villamosenergia-termelők már ma annyi szélturbinát telepítettek a skandináv országban, amelyek révén már az idei év végén elérhetik a svédek a 2030-ra kitűzött, megújuló energiaforrásokból származó villamos energia célértékét. Decemberre Svédországban mintegy 3600 szélturbinát integrálnak a rendszerbe a svéd Szélenergia Társaság előrejelzése alapján. A második félév további várható beruházási döntéseivel együtt ez több mint elégséges kapacitást jelent ahhoz, hogy elérjék a 2030-ra kitűzött célértéket, azaz az évenkénti 18 terawattórányi megújuló alapú villamosenergia-termelést.

Azt, hogy a svédeknél nagyon megy a szélenergia, jól mutatja, hogy 2018-ban és 2019-ben összesen 2600 megawattnyi szélerőművi kapacitást terveznek rendszerbe integrálni a svédek, ami majdnem háromszorosa az előző két évben telepített 970 megawattnak.

A társaság rendelkezésére álló adatok szerint 2018 második negyedévében már 840 megawattnyi kapacitás kapcsán született végleges beruházási döntés, amellyel ez év decemberére a teljes beépített szélerőművi kapacitások nagysága eléri 7500 megawattot. Emlékeztetőül: hazánkban jelenleg alig 320 megawattnyi szélerőmű üzemel, és egyelőre nem látszik, hogy további egységek rendszerbe állhatnak-e a jövőben, legalábbis nincs hír arról, hogy az erre vonatkozó tendereket a közeljövőben kiírnák.

Habár a jelenkori trendek alapján arra számíthatnánk, hogy ezeknek a kapacitásoknak a jelentős része tengeri, úgynevezett off-shore, szélerőmű lehet, ez nincs így. Az új kapacitások döntő többsége a szárazföldön létesül majd.

Svédország egyébként a teljes energiafogyasztásának jelenleg egyébként 52 százalékát biztosítja a zöld energiaforrásokból, ennek jelentős része – közel 95 százaléka – vízenergia. Ez azért is figyelemre méltó, mert ezzel a skandináv ország már 3 százalékponttal túlteljesítette a 2020-ra kitűzött össz-megújuló részarányt.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr3414097049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2018.07.06. 20:29:22

ok hajlandok voltak megepiteni a vizeromuve(ke)t, amit mi nem. konkret ismeret nelkul persze nekik volt is helyuk, mert a tengerparton laknak, es gondolom hegyi folyokra epitettek az eromuveket, mindentol tavol.
süti beállítások módosítása