A műanyagpalackot zabáló mutáns enzim lehet a megmentőnk? 

2018. április 19. 12:55 - CHIKANSPLANET

resized_shutterstock_381535849.pngTöbb olyan kutatás is zajlik párhuzamosan, amely a földünkön egyre jelentősebb mértéket öltő műanyagpalack-áradatra kíván megoldást találni. Sokan szelektíven gyűjtik a szemetet, újrahasznosítunk, létezik már bioműanyag, és a vállalatok is egyre inkább odafigyelnek a fenntartható működésre – az üdítőgyártók, amelyek nagy műanyagpalack-kibocsátók például nem egyszer finanszírozói bizonyos, a műanyagproblémára megoldást kereső kutatásoknak. Most azonban olyan mutáns enzimet alkottak meg kutatók véletlenül, amely egyszerűen felzabálja a PET-palackot.

A napokban adott hírt a Guardian arról, hogy japán kutatók teljesen véletlenül olyan enzimet alkottak meg, amely lebontja a műanyagpalackokat.

A mutáns enzim egy olyan áttörés lehet, amely végre lehetővé teszi a palackok teljes újrahasznosítását, amit eddig egyetlen eljárás sem tudott biztosítani. Ez megoldást jelenthet a világszintű műanyaghulladék problémájára, amely tengereinkben, óceánjainkban található.

A mostani eredményt egy 2016-os kutatás előzte meg a témában. Japán kutatók olyan baktériumfajt fedeztek fel egy hulladéklerakóban, amely természetes módon fejlődött olyanná, hogy képessé vált a PET-palack molekuláris kötését megbontani. Ezután a kutatóknak sikerült tovább tökéletesíteniük az enzimet. A mutáns enzim így néhány nap alatt elkezdi lebontani a PET-palackot – ehhez képest a tengerekben ez a folyamat több száz év alatt kezdődik meg.

Jelenleg azok a palackokat, amelyeket sikerül újrahasznosítani, pusztán a ruhaiparban felhasznált rostszállá tudják átalakítani. A most véletlenül felfedezett enzim lehetővé teszi azt, hogy a PET-palackból újra PET-palack készülhessen. Ez azt jelenti, hogy többé nem szükséges műanyag palackot előállítani, elegendő a világon már létező mennyiség, hiszen azt ilyen formán teljesen újra lehet majd hasznosítani.   

Percenként mintegy egymillió műanyagpalackot adnak el világszerte, így a jövőben az enzim nagyüzemi hasznosítása lehetne a megoldás. Az enzimek nem mérgezőek, biológiailag lebomlanak és a mikroorganizmusok nagyszámban képesek előállítani őket. Természetesen az ipari felhasználás még odébb van, és a felfedezés nem felmentés a műanyag-előállítás csökkentésére sem, ugyanakkor nem lehet nem észrevenni az átütő jellegét.

 

 

      Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr5413848936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.20. 11:26:33

"A most véletlenül felfedezett enzim lehetővé teszi azt, hogy a PET-palackból újra PET-palack készülhessen. Ez azt jelenti, hogy többé nem szükséges műanyag palackot előállítani, elegendő a világon már létező mennyiség, hiszen azt ilyen formán teljesen újra lehet majd hasznosítani."

A posztolónak el kéne döntenie, hogy most akkor kell vagy nem szükséges PET palackokat gyártani. A híradások szerint ui. az enzim csak lebontja a polietilént, de a lebontás végén nem felhasználásra kész új PET palackok keletkeznek. :DD

Vagyis azért mégiscsak polietilént kell előállítani a bomlástermékből, majd abból palackot. :DD

lenörd hofstadter 2018.04.20. 11:40:00

De jó lesz amikor a "tudósok" elkezdik alkalmazni azt aminek sem az előállításáról, sem a jövőbeni változásairól nincs fogalmuk és csinálnak egy szép nagy petri csészét a tengerből.

Karipapa01 2018.04.20. 13:09:18

A helyzet az, hogy használt műanyag csomagolóanyagot jelenleg élelmiszeripari célra újrahasznosítani szinte lehetetlen. Azért írtam, hogy "szinte" mert megoldható, csakhogy a recikling-eljárás rendkívül bonyolult, rendkívül drága és rendkívül környezetszennyező. Sokat segítene a felhasználók környezettudatossága, de egy átlagembernek a műanyag az műanyag és még ha szelektíven gyűjti is, akkor sincs garancia arra, hogy azonos fajtákat csoportosítsanak. Nem beszélve a kapcsolódó nem műanyag termékekről, meg arról, hogy eddig mit tároltak a megüresedett palackban. De azért az is öröm, hogy végre mozdult valami.

Karipapa01 2018.04.20. 13:10:32

@lenörd hofstadter: Butaságot írtál. Mert van fogalmuk és nem a tengerben kísérleteznek :)

Szelényi Gábor 2018.05.29. 12:59:22

Tisztelt Blogger,

Már a rendszerváltás környékén is felmerült a munkacsoportunkban, hogy keresünk műanyagbontó mikroszervezeteket.
Az élővilág kicsit olyan, mint a gázok, kitölti a rendelkezésére álló teret. Azaz, ahol sok műanyaghulladék van, ott előbb-utóbb valamilyen mikroszervezetben fellép olyan mutáció, ami képessé teszi rá, hogy azt táptalajként felhasználja. Bevett gyakorlat a biotechnikában, hogy begyűjtenek ilyen mutánsokat - sőt, ma már mesterségesen is állítanak elő.

Elvetettük végül a Nobel-díjas ötletet, irdatlan kockázatot hordoz ugyanis:
Ha az a törzs elszabadul a laborból, atomháborúval felérő pusztítást fog okozni.
süti beállítások módosítása